قرارداد کار روزمزد یکی از انواع قرارداد کار است. از این قرارداد برای استخدام نیروی کار انسانی استفاده میشود. به طور معمول کارگران ساختمانی و مشاغل مشابه دیگر، با استفاده از این قرارداد برای مدت مشخصی به کار گرفته میشوند. این شیوه از کار، از انواع مرسوم قرارداد کار است.
در گذشته، تعداد کمی از کارگران روزمزد با کارفرما، قرارداد کار روز مزدی امضا میکردند و درصد زیادی از آنها از اهمیت تنظیم قرارداد آگاه نبودند. غیر از عدم استفاده از نمونه قرارداد کارگران روزمزد ، مساله دیگر، عدم آگاهی این کارگران از حقوق و مزایایی است که به آنها تعلق میگیرد. همین موارد باعث شده است که کارگران روزمزد برای مدت طولانی از حقوق خود محروم باشند و حقوق دریافتی آنها کمتر از میزان معین باشد. علاوه بر کارگران روزمزدی، کارگران قرارداد کار فصلی نیز از جمله کارگران محروم هستند.
در ادامه این مقاله، اطلاعات بیشتری از قرارداد روزمزد اداره کار ارائه خواهیم کرد.
پیش از ارائه هر مطلب، خوب است که توضیح دهیم کارگر روزمزد چه کسی است؟ کارگر روزمزد، شخصی است که برای انجام امور مشخصی به کار گرفته میشود. همانطور که در عنوان نیز مشخص شده است، نحوه پرداخت حق الزحمه این کارگر به صورت روزانه خواهد بود. به این معنی که کارفرما ملزم است حق الزحمه یا کارمزد نیروی کار انسانی را به صورت روزانه پرداخت کند. شاید اینطور به نظر بیاید که همکاری با کارگر روزمزد صرفا برای انجام کار در یک روز است اما چنین تصوری صحیح نیست.
یک نیروی کار انسانی میتواند با استفاده از نمونه قرارداد کارگر روزمزد ساختمانی ، برای مدت یک ماه یا بیشتر، با کارفرما قرارداد امضا کند و اینطور بخواهد که مزد و حق الزحمه خود را به صورت روزانه دریافت کند. این نوع قرارداد به عنوان یک قرارداد کار موقت محسوب میشود. در این شرایط، بهتر این است که از نمونه قرارداد کارگران روزمزدی استفاده شود. نکته مهم که ملاک اصلی انتخاب این قرارداد کاری است نحوه دریافت حق الزحمه روزانه است. این قرارداد حاوی اطلاعات و مشخصات طرفین، توضیحاتی در خصوص موضوع قرارداد، مدت همکاری، میزان حق الزحمه، شروط، تعهدات و مسئولیتها است.
نمونه قرارداد با کارگر روزمزد قراردادی است که با استفاده از آن، یک شخص حقیقی ، توسط شخص دیگری استخدام میشود. در قرارداد استخدام ، یک شخص حقیقی به خدمت گرفته شده است. احتمال دارد که کارفرما شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد. این قرارداد، یکی از انواع قرارداد کار است. البته به طور کلی نمونه قرارداد کارگری روزمزد ، برای انجام پروژههای ساخت و ساز و کارهای ساختمانی تنظیم میشود.
قانون ناظر بر فرم خام قرارداد کارگر روزمزد ، قانون کار و قانون تامین اجتماعی خواهد بود. قانون کار، به منظور رسیدگی به سطح رفاه جامعه و کارگران، قوانینی را وضع کرده است و لازم است که مطابق با آنها عمل شود. این قانون برای اولین بار در سال 1368 تصویب شد. این قانون که مجموعهای از مادههای مختلف است، توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. در ادامه، شورای نگهبان ابراز نمود که با بعضی از مادههای آن مخالف است. در نهایت، قرارداد کار در سال 1369 در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد و بعد از آن کارگران و کارفرمایان ملزم شدند که با توجه به این قوانین، قرارداد خود را تنظیم کنند.
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، نمونه قرارداد کار کارگر روزمزد ، یکی از انواع قرارداد کاری بین دو نفر است. به منظور استفاده از این قرارداد، باید به خاطر داشته باشید که ملزم به رعایت قانون کار خواهید بود. قانون کار، در ماده 2 و 3 کارفرما و کارگر را تعریف میکند و درباره ابعاد مختلف قرارداد کار، توضیحاتی ارائه میدهد. شورای عالی کار، هر ساله نرخ پایه حقوق کارگری سال جدید و مزایای شغلی قانون کار را تعیین میکند.
درصد قابل توجهی از کارگران روزمزد، بدون تنظیم قرارداد کار میکنند. همین مساله باعث شده است که از تعداد بسیاری از آنها از حقوق خود محروم بمانند. در مواردی مشاهده شده است که کارفرمایان به اشتباه فکر میکند که بدون تنظیم قرارداد، مسئولیتی به عهده آنها نخواهد بود. به همین دلیل، برای تنظیم نمونه قرارداد کار روزمزدی اقدامی انجام نمیدهند. تاکید میکنیم که این باور به طور کلی اشتباه است.
برای توضیح درباره این مورد، به تعریف قرارداد از نگاه قانون کار استناد میکنیم. قانون کار، قرارداد را تعهدی در نظر میگیرد که میان کارفرما و کارگر برقرار است. براساس این تعهد، حتی اگر طرفین به صورت شفاهی نیز با یکدیگر توافق کرده باشند، به منزله تنظیم قرارداد خواهد بود و طرفین نسبت به یکدیگر مسئول هستند. بنابراین، حتی اگر کارفرما شما را بیمه نکرده است یا اینکه حقوق کمتری از حقوق معین اداره کار دریافت میکنید، میتوانید به اداره کار مراجعه کنید و از کارفرما به دلیل تخلف در اجرای صحیح قرارداد کار شکایت شود. بنابراین، حتی اگر قرارداد امضا شده هم ندارید، میتوانید از حقوق خود دفاع کنید.
پیشتر توضیح دادیم که فرم قرارداد کار روزمزد باید از قانون کار تبعیت کند. علاوه بر قانون کار، قانون تامین اجتماعی نیز به روابط کارگر و کارفرما نظارت دارد. قانون تامین اجتماعی تاکید میکند که تمام کارگاهها و واحدهای صنفی، سازمانها، شرکتها و به طور کلی هر مجموعهای که نیروی کار انسانی را به خدمت گرفته است، باید کارگران خود را بیمه کند.
حق بیمه کارگر از حقوقی است که باید به کارگر پرداخت شود. قانون تامین اجتماعی با حساسیت بسیار زیاد به روابط کارگر و کارفرما نظارت میکند. بازرسان بیمه به مراکز مختلف مراجعه میکنند و شرایط کار نیروی انسانی را مورد بررسی قرار میدهند. در صورت مشاهده هرگونه تخلف، کارفرما جریمه خواهد شد و موظف است که حق بیمه کارگران و جریمه بیمه را بپردازد.
توافق درباره بیمه کارگر اعتباری ندارد. شما نمیتوانید توافق کنید که کارگر را بیمه نکنید یا کارگر نمیتواند اعلام کند که نمیخواهد بیمه شود. این توافق حتی اگر به صورت مکتوب هم تهیه شود، اعتبار نخواهد داشت. قانون کار توافق پذیر نیست. هر توافقی مغایر با مواد مصوب قانون کار اشتباه است و اعتبار ندارد. بنابراین، نمیتوانید در زمینه بیمه نیروی کار یا حداقل حقوق دریافتی او توافق کنید.
ندارد. بنابراین، نمیتوانید در زمینه بیمه نیروی کار یا حقوق دریافتی او، توافق کنید.
به منظور تنظیم فرم قرارداد کارگران روزمزد ، باید از ابعاد این قرارداد به طور کامل آگاه باشید. به شما پیشنهاد میشود که وظیفه تنظیم این قرارداد را به مشاور حقوقی قراردادها یا به وکیل قرارداد کار بسپارید. تنظیم قرارداد نیاز به دانش حقوقی و مهارت و تجربه دارد. به دلیل اطمینان از محتوای قرارداد و رعایت شرایط عمومی صحت قرارداد ، به شما پیشنهاد میکنیم که تنظیم قراردادهای خود را به مشاوران حقوقی بسپارید.
مشاور قرارداد کار، با آگاهی از اصول و شرایط تنظیم این نوع قرارداد، شما را راهنمایی میکند و شروط مناسبی را برای شما در نظر میگیرد. متن قرارداد کارگر روزمزد ، حاوی اطلاعات و مشخصاتی است که به واسطه آن، روابط میان کارگر و کارفرما مشخص میشود.
مرجع حل اختلاف قرارداد کار روزمزد ، اداره کار است. در واقع، تمام شکایات مربوط به روابط استخدامی میان کارگر و کارفرما، در اداره کار پیگیری و رسیدگی میشود. اگر در یک رابطه استخدامی، هر کدام از طرفین برای احقاق حق خود به طرح شکایت یا طرح دعوی نیاز داشته باشد، میتواند به اداره کار مراجعه کند. اداره کار با توجه به محتوای قراردادی که میان آنها امضا شده است و همچنین با توجه به مستندات، شواهد و دفاعیاتی که توسط طرفین ارائه میشوند و در چهارچوب قانون کار، میان کارگر و کارفرما داوری میکند و رای میدهد.
تیم حقوقی رکلا به عنوان مرجع تخصصی تنظیم قرارداد، این قرارداد مهم را تنظیم کرده است. روی تصویر زیر بزنید و وارد توضیحات کامل این قرارداد کاربردی شوید. از طرف دیگر، اگر میخواهید قراردادی داشته باشید که کاملا مطابق با شرایط خودتان و در چهارچوب قانون تنظیم شده باشد، خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی را پیشنهاد میکنیم.
کارگر و کارفرما میتوانند برای آگاهی از حقوقی که از آن برخوردار هستند و همچنین برای دستیابی به پاسخ سوالات قانونی خود، از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنند.