صلح نامه سرقفلی مغازه و همه نکاتی که در مورد صلح عمری سرقفلی ضروری است!

نویسنده:سما سلیمانی
-
بروزرسانی:1400/11/20
زمان مطالعه: 6 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
صلح نامه سرقفلی

صلح نامه سرقفلی یکی از انواع صلح نامه است که به منظور صلح کردن و انتقال حق سرقفلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نمونه قرارداد صلح سرقفلی یا نمونه سند صلح سرقفلی ، نوشته‌ای حقوقی و معتبر است که مشخص می‌کند حق سرقفلی از مالک اصلی به مستاجر منتقل شده است. علاوه بر صلح سرقفلی میان مالک و مستاجر، از این صلح نامه برای انتقال حق سرقفلی میان مستاجر و مستاجر دوم نیز استفاده می‌شود. البته این مورد شرایط خاصی دارد که در ادامه درباره آن توضیح خواهیم داد.

قرارداد صلح حق سرقفلی ، از جمله قراردادهایی است که به منظور انتقال سرقفلی تنظیم می‌شود. تنظیم این قرارداد برای اثبات صحت رابطه میان مالک و مستاجر بسیار ضروری است. در زمان مشاوره حقوقی قراردادها یا مراجعه به وکیل صلح نامه بسیار توصیه می‌شود که حتما در زمان تنظیم قرارداد سرقفلی میان مالک و مستاجر، قرارداد صلح حق سرقفلی نیز امضا شود. استفاده از صلح نامه برای سرقفلی‌ها از سال 1356 و با تصویب قانون روابط بین موجر و مستاجر متداول شد. بازنگری این قانون در سال 1376 به مستاجر و مستاجر دوم این حق را می‌دهد که از مالک تقاضا کنند که برای انتقال حق سرقفلی صلح نامه‌ای رسمی امضا کند. براساس این قانون مالک اصلی ملزم خواهد شد که برای اثبات قانونی انتقال حق سرقفلی، نمونه صلح نامه سرقفلی که به صورت رسمی تنظیم شده است را امضا کند.

انتقال سرقفلی قانونی است؟

پیش‌تر اینطور استنباط می‌شد که انتقال سرقفلی قانونی نیست و امکان انتقال آن با مشکلاتی مواجه است. اما با توجه به قانون روابط میان موجر و مستاجر که در سال 1356 به تصویب رسید، مشکل انتقال حق سرقفلی برطرف شد. براساس این قانون همه چیز به توافق طرفین بستگی دارد. بنابر این، با رضایت و توافق مالک و مستاجر، امکان انتقال حق سرقفلی نیز وجود دارد. براساس این قانون که در سال 1376 مجدد بازنگری شد، مبنا و ملاک اصلی، توافق طرفین است. براین اساس حتی اگر در متن قرارداد درباره حق انتقال سرقفلی صحبت نشده باشد، باز هم این حق وجود دارد و طرفین می‌توانند با استفاده از نمونه صلح نامه سرقفلی ، سرقفلی را منتقل کنند.

منظور از سرقفلی در صلح نامه سرقفلی چیست؟

سرقفلی به زبان ساده، قرارداد اجاره یا از تبعات آن است. در اصل، قراردادی که میان مالک و متقاضی سرقفلی تنظیم می‌شود، یک اجاره نامه است که در آن درباره حق سرقفلی و حق کسب و پیشه توضیح داده‌اند. حق سرقفلی نوعی سرمایه نقدی است که در ازای سرقفلی ملک تجاری به مالک پرداخت می‌شود. این مبلغ، مبلغی قابل توجه است. در متن قرارداد سرقفلی به این مساله اشاره می‌شود که مالک در ازای دریافت این مبلغ، متعهد است که حق سرقفلی و کار در مغازه را به مستاجر واگذار کند.

علاوه بر این، در متن قرارداد در رابطه با چگونگی پایان دادن به قرارداد سرقفلی نیز توضیح داده شده است. برای مثال توضیح می‌دهند که اگر طرفین تمایل داشتند قرارداد به پایان برسد یا اینکه مالک بخواهد حق سرقفلی را پس بگیرد، باید مبلغ دریافت شده بابت سرقفلی را به نرخ روز محاسبه کند و به مستاجر برگرداند.

علاوه بر حق سرقفلی، از حق کسب و پیشه هم صحبت می‌شود. در متن صلح نامه سرقفلی نیز می‌توانید به حق کسب و پیشه اشاره کنید.

حق کسب و پیشه در فرم صلح نامه سرقفلی

توضیح دادیم که سرقفلی نوعی قرارداد اجاره است. حق کسب و پیشه، با سرقفلی تفاوت دارد. حق کسب و پیشه زمانی به اشخاص تعلق می‌گیرد که برای مدت طولانی در مغازه یا ملک تجاری مورد نظر فعالیت کرده باشند. این اشخاص با فعالیت در این ملک به مرور زمان اعتبار تجاری کسب می‌کنند، در حرفه و شغل خود شناخته می‌شوند و اعتماد و نظر مشتریان را جلب می‌کنند. در این شرایط، به مستاجر حق کسب و پیشه نیز تعلق می‌گیرد. به همین دلیل است که گاهی در نمونه قرارداد صلح حقوق سرقفلی مغازه ، درباره حق کسب و پیشه نیز صحبت می‌کنند. صلح نامه مغازه ، از جمله صلح نامه‌هایی است که هم به صورت صلح نامه دست نویس عادی و هم عمری تنظیم می‌شود و هم حق کسب و پیشه و سرقفلی به آن تعلق می‌گیرد.

مستاجر دوم در صلح در سرقفلی

ممکن است شما حق سرقفلی یک مغازه را در اختیار داشته باشید ولی بخواهید که این حق را به فرزند خود یا یکی از ورثه خود منتقل کنید. شاید بخواهید به طور کلی حق سرقفلی را به شخص دیگری بفروشید. در این زمان می‌توانید از صلح نامه انتقال سرقفلی استفاده کنید. البته این عنوان تفاوتی با عنوان نمونه صلح نامه سرقفلی ، نداره و به یک معنا به کار می‌روند.

به منظور انتقال حق سرقفلی به شخص دیگر، لازم است که مالک اصلی را مطلع کنید. در صورت اطلاع مالک جدید، می‌توانید از او بخواهید که به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و با تنظیم مجدد یک صلح نامه و اجاره نامه، سرقفلی را به شخص مورد نظر شما منتقل کند. این شیوه مناسب‌ترین روش برای انتقال سرقفلی است.

اگر مالک راضی نباشد؟

گاهی پیش می‌آید که مالک راضی نباشد که حق سرقفلی به شخص دیگر منتقل شود یا اینکه شما به هر دلیلی تمایل ندارید که مالک اصلی از انتقال حق مالکیت مطلع شود. راه حلی که در این شرایط بسیار پیشنهاد می‌شد، استفاده از قرارداد امانت است. به این صورت که مستاجر اول با مستاجر دوم قرارداد امانت تنظیم کند. براساس این امانت نامه، حق سرقفلی به صورت امانت به مستاجر دوم سپرده می‌شود.

مساله اصلی این است که با امانت نامه، مستاجر اجازه فعالیت در ملک تجاری را ندارد. برای رفع این مشکل، از وکالت نامه استفاده می‌کردند. به این صورت که مستاجر اول به مستاجر دوم وکالت می‌دهد که به امور ملک تجاری رسیدگی کند. البته این نوع از معامله ایرادات و اشکالاتی دارد. برای مثال اگر مالک اصلی متوجه شود، می‌تواند این رابطه را در دادگاه اثبات کند و به موجب این قانون که مستاجر نمی‌تواند ملک استیجاری را مجدد اجاره دهد، مالک می‌تواند از مستاجر شکایت کند.

در مجموع ما این روش را پیشنهاد نمی‌کنیم و بهتر است که مالک در جریان انتقال حق سرقفلی قرار بگیرد.

صلح عمری سرقفلی و صلح نامه عادی سرقفلی

صلح نامه به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود. یک نوع از صلح نامه به منظور صلح و سازش مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع از صلح نامه برای ثبت توافقات به خصوص در نزاع و مشکلاتی از این گونه است. نوع دیگر صلح نامه که در این مطلب به آن اشاره کردیم، صلح نامه‌ای است که به موجب آن حق مالکیت منتقل می‌شود. این نوع صلح نامه را نیز می‌توانیم مجدد به دو دسته تقسیم کنیم. صلح نامه عادی و صلح نامه عمری دو نوع صلح نامه‌ای هستند که باعث انتقال مالکیت هستند اما تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند.

صلح نامه عادی سرقفلی

متن صلح نامه عادی سرقفلی، به صورت یک قرارداد صلح تنظیم می‌شود. در این صلح نامه، مصالح و متصالح طرفین قرارداد هستند و مورد صلح میان آن‌ها منتقل می‌شود. برای مثال در این مقاله که درباره سرقفلی مغازه صحبت کردیم، باید از صلح نامه سرقفلی مغازه استفاده کنیم.

صلح عمری سرقفلی

صلح عمری سرقفلی همان صلح نامه عادی است که در آن شرطی برای زمان استفاده متصالح در نظر گرفته‌اند. در این صلح نامه، مصالح شرط می‌گذارد که تا زمان مرگ از منافع ملک استفاده کند. متصالح تا زمان مرگ مصالح نمی‌تواند ملک یا مغازه را تصرف کند یا مانع کار کردن مصالح در مغازه شود. به این نوع از صلح که شرط فوت مصالح را دارد، صلح عمری گفته می‌شود.

توصیه ما برای نمونه قرارداد

در ادامه، مجموعه کاملی از صلح نامه‌ها را به شما معرفی می‌کنیم. برای دسترسی به انواع صلح نامه، روی تصویر زیر بزنید. ضمن آنکه می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و درخواست تنظیم قرارداد اختصاصی استفاده کنید.

از طرف دیگر، تیم حقوقی رکلا، یک قرارداد کامل تنظیم کرده است که به شما توصیه می‌کنیم حتما آن را دانلود کنید.

صلح نامه سرقفلی مغازه

با زدن روی تصویر زیر می‌توانید به سرعت و به سهولت، این نمونه قرارداد را تهیه کنید.

نمونه صلح نامه سرقفلی مغازه
دانلود نمونه صلح نامه سرقفلی مغازه
سما سلیمانی
«سما» کارشناس کنترل کیفیت محتوا در تیم تحریریه رکلا، روانشناس و مولف مباحث مرتبط با امور قراردادها و به صورت روزانه و مستقیم با کاربران رکلا در حال گفتگو و رایزنی است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
(5 نظر)
account_circle
نجارزادگان
thumb_up_alt
بسیار دقیق و ‌عالی. از توضیحات کاملی که در این مقاله است کمال تشکر را دارم.
00:40
18 اردیبهشت 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام و عرض ادب. ممنون که با نظرتون باعث دلگرمی کل مجموعه رکلا شدید. همچنان در خدمت شما هستیم.
18:56
20 اردیبهشت 1400
account_circle
رضا
thumb_up_alt
با سلام. ممنون از توضیحات شما. می‌خواستم صلح نامه سرقفلی مغازه بنویسم اما برای نوشتن این صلح نامه، وکلا مبالغ زیادی درخواست می‌کنند. چرا نوشتن یک برگه باید انقدر هزینه داشته باشه؟ به چه کسانی یا مراکزی مراجعه کنم بهتر هست؟ آخه مشکل اصلی این هست که اگر وکیل یک قسمت را در صلح نامه پیش بینی نکرده باشه و ننوشتن آن موضوع یا نوشتن یک موضوع باعث شکست سند صلح نامه در محاکم قضایی در سال‌ها بعد بشود، چگونه آن وکیل پاسخ گو خواهد بود؟ منظورم این هست که حتی با پرداخت این مبالغ، باز تضمینی نیست که شما به مشکل نخورید. پس چکار باید کرد؟ ممنون می‌شوم پاسخ بدهید. با تشکر فراوان از زحمات شما و سایت خوبتون.
09:55
17 خرداد 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. وقت بخیر. از شما بابت مطالعه مطلب بالا تشکر می‌کنیم. نگرانی شما را به صورت کامل درک می‌کنیم. در نظر داشته باشید که تنظیم یک صلح نامه سرقفلی کامل، نیازمند اطلاع از کلیه جوانب این نوع قرارداد است. در خصوص تضمین نیز، توصیه می‌کنیم فقط به آن دسته از متخصصین حقوقی مراجعه شود که تمام تمرکز خود را بر روی تنظیم قرارداد گذاشته‌اند. همانطور که می‌دانید تیم حقوقی رکلا، مرجع تخصصی تنظیم قرارداد است. شما می‌توانید درخواست تنظیم قرارداد خود را ثبت کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
16:20
18 خرداد 1400
account_circle
علی احمدی
thumb_up_alt
سلام. دایی های بنده با یک برگه دستنویس و با اثر انگشت می‌خواهند مادرم را از حق ارث قانونی اش محروم کنند. با توجه به بی سوادی پدر بزرگم و اینکه تا زمان مرگ دایی کوچکم، درمنزل او زندگی می‌کرد آیا این سند محکمه پسند است؟
01:30
23 دی 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. هیچکس نمی‌تواند نسبت به سلب حق ارث بردن وراث خود اقدام کند مگر آنکه به موجب آن سند، «انتقال مالکیت» صورت گرفته باشد که در این صورت، انتقال گیرنده، به عنوان مالک جدید محسوب می‌شود. به هر حال، شما می‌توانید در محاکم علیه ایشان طرح دعوا کنید.
17:15
24 دی 1400
account_circle
حسینی
thumb_up_alt
سلام پدرم بیسواد هست و ۲ سال پیش فوت کرده. برادرم با یک برگه دستی ادعا دارد که پدرم سالن غذاخوری را به او صلح عمری کرده و به جز آن، یک مبایعه تک برگی، از مشاور املاک دارد و قصد دارد ارث من را بالا بکشد. آیا آن مدارک قابل استناد است؟ (از فرد بی سواد) در ضمن برادر تا اخر عمر پدر در منزل او زندگی کرده و امکان هرگونه انگشت گذاشتن در خواب و غیره برای پدر را داشته و حتی شب‌ها برای خواب کردن پدرم به او چند قرص خواب میخورانید.
07:29
25 دی 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. اثبات تمام ادعاهای فوق به عهده شما خواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم درخواست مشاوره حقوقی تلفنی خود را در وب سایت ثبت کنید تا همکارانم راهنمایی کاملی را در اختیار شما قرار دهند.
09:21
26 دی 1400
account_circle
مرتضی نقی دوست
thumb_up_alt
ضمن سلام و تشکر، متن شما بسیار عالی و پر محتوا بود. ممنون.
16:01
26 بهمن 1402
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. از اینکه مقالات رکلا رو برای مطالعه انتخاب کردید از شما متشکریم.
15:42
28 بهمن 1402