نمونه قرارداد فروش پورسانتی چیست و قرارداد کاری پورسانتی چه تبعاتی دارد؟

قرارداد پورسانتی

در ابتدا لازم است بگوییم که این مطلب در حال بیان نکات مهم قرارداد کار پورسانتی است، یعنی قراردادی که مشمول قانون کار خواهد بود. در واقع، هر وقت که شما، برای کارپذیر، یک حقوق ثابت را در هرماه تعیین کنید، حتی اگر مبلغی هم به عنوان پورسانت پرداخت شود، قرارداد به همان نسبت حقوق ثابت، مشمول قانون کار خواهد بود. برای مطالعه بیشتر نکات این قرارداد با ما همراه باشید.

بازار کسب و کار بیش از هر قرارداد دیگری به قرارداد کار نیازمند است. استخدام نیروی کار مورد نیاز به وسیله عقد قرارداد کار محقق می‌شود. این قرارداد ممکن است به صورت شفاهی یا کتبی باشد. آن‌ چیزی که تعیین کننده است، محتوای این قرارداد و نحوه ارتباط و تعامل کارفرما و کارپذیر است. قرارداد استخدام، قراردادی است که زیر نظر اداره کار تنظیم شده و از قانون کار پیروی می‌کند. اداره کار سخت گیرانه به قراردادهای تنظیم شده نظارت می‌کند و بدون محدودیت زمانی، به شکایات‌های طرفین رسیدگی می‌کند. نوعی از قرارداد کاری که به سبک کاری امروز بسیار نزدیک است و بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد نمونه قرارداد پورسانتی است.

تفاوت نمونه قرارداد پورسانتی وزارت کار با سایر قراردادهای کار!

نمونه قرارداد پورسانتی وزارت کار هیچ تفاوتی با قرارداد کار ندارد و کاملا مانند آن تنظیم می‌شود و از قوانین کار پیروی می‌کند. چیزی که باعث تفاوت نمونه قرارداد کار پورسانتی با سایر قراردادهای کار می‌شود شرایط خاصی است که در آن برای تلاش و کار بیشتر در نظر گرفته می‌شود. قرارداد های پورسانتی شیوه جدیدی از استخدام هستند که در آن‌ها محدودیتی برای کار و درآمد وجود ندارد. تلاش بیشتر به درآمد بیشتر منجر می‌شود. قرارداد کاری پورسانتی برای شرکت‌ها، سازمان‌ها یا به طور کلی کسب و کارهایی به کار می‌آید که امکان رشد بیشتر و فعالیت بیشتر را داشته باشند.

لازم است شرایطی ایجاد شود که تلاش بیشتر کارپذیر منجر به سود و منفت برای کارفرما باشد تا از آن طریق، سودی به کارپذیر برسد. متن قرارداد نیز مقید به قانون کار است. هرچند که تفاوت‌های کوچکی با قرارداد کار دارد. تفاوت‌های کوچک نمونه فرم قرارداد پورسانتی ، شرایطی را ایجاد می‌کند که آزادی بیشتر و محدودیت کمتری در زمینه کار وجود داشته باشد. از طرفی موجب رونق و توسعه کسب و کار و بهبود اوضاع معیشتی و درآمدی کارپذیر می‌شود. به همین دلیل است که فرم قرارداد کار پورسانتی به یکی از محبوب‌ترین قراردادهای کار تبدیل شده است.

چرا این قرارداد؟!

کسب و کارها در رقابت با یکدیگر هستند و هر کدام می‌کوشند که جایگاه بهتر و اعتبار بیشتری کسب کنند. علاوه بر این بحث کسب درآمد بیشتر، دغدغه همه افراد از کارگر تا کارفرما است. به همین دلیل، بدون محدودیت بودن این نمونه قرارداد موجب شده است بسیار مورد استفاده قرار بگیرد. به وسیله متن قرارداد کار پورسانتی شرایطی ایجاد می‌شود که شکل تازه‌ای از قرارداد کار موقت است. این شرایط امکان فعالیت بیشتر و درآمد بیشتر را برای کارگر و کارفرما ایجاد می‌کند. درآمد افزون به ساعت کاری معمول روزانه، به نسبت مشخصی به کارگر نیز می‌رسد.این نسبت مشخص را پورسانت می‌نامند.

قرارداد پورسانتی چیست ؟

برای جواب به سوال «قرارداد پورسانتی چیست» لازم است که ابتدا معنای پورسانت به خوبی تعریف شود. در ابتدا باید بگوییم که پورسانت همان نسبت مشخصی است که از کار زیاد و تلاش بیشتر به کارپذیر می‌رسد. برای آن‌ها که می‌پرسند قرارداد پورسانتی یعنی چه ؟ باید بگوییم که این قرارداد درباره نسبتی به نام پورسانت صحبت می‌کند. پورسانت که در زبان عامه آن را حق دلالی می‌دانند شیوه‌ای از کار است که به ازای انجام کار بیشتر، نسبت مشخصی از درآمد به کارپذیر پرداخت خواهد شد. یکی نوع متداول قرارداد کاری پورسانتی ، نمونه قرارداد فروشنده پورسانتی است. فروش کالا از سری مشاغلی است که با فعالیت و تلاش بیشتر، نتایج بهتری خواهد داشت. هرچقدر که کارپذیران در زمینه فروش فعال تر باشند، به همان نسبت، میزان فروش بالا می‌رود و از آن طرف، نسبتی از درآمد که به صورت پورسانت به کارپذیر می‌رسد، افزایش پیدا می‌کند.

انواع نمونه قرارداد همکاری پورسانتی

گاهی گمان می‌شود که میان نمونه قرارداد فروش پورسانتی با نمونه قرارداد پورسانت فروش تفاوتی وجود دارد. اما باید بگوییم که در حقیقت چیزی که ماهیت یک قرارداد را مشخص می‌کند، عنوان آن نیست، بلکه محتوای قرارداد است. وجود شرایطی مانند ساعت کاری مشخص و حقوق ثابت، قرارداد را به سمت قرارداد کار می‌کشاند.

درباره ماهیت این قرارداد!

نمونه قرارداد همکاری پورسانتی از نظر ماهیت همان قرارداد کار است. این قرارداد با نظارت اداره کار و براساس قانون کار تنظیم می‌شود. به همین دلیل است که گاهی آن را نمونه قرارداد پورسانتی وزارت کار نیز می‌نامند که اشاره‌ای عامیانه به نظارت اداره کار روی قرارداد است. محتوای این قرارداد حاوی بخش‌هایی است که به طور کلی درباره ابعاد مختلف مربوط به قرارداد توضیح می‌دهد. متن این قرارداد حاوی اطلاعاتی است که طرفین را معرفی می‌کند. این اطلاعات، مشخصات فردی یا سازمانی اشخاص حاضر در قرارداد است. علاوه بر این، توضیحات صریح و واضحی درباره موضوع کار، شرایط کار، ساعت کاری، شرح وظایف، حقوق و مزایا و سایر موارد دارد. این اطلاعات در قراردادهای کار وجود دارد.

بخشی که باعث تمایز قراردادها می‌شود، بخشی است که درباره میزان دستیابی به درامد بیشتر توضیح می‌دهد. فرم قرارداد کار پورسانتی ، بخشی دارد که توضیحاتی درباره چگونگی رسیدن به پورسانت می‌دهد. بنابراین کارپذیر برای دستیابی به درآمد بیشتر باید براساس آن شرایط عمل کند.

اهمیت و کاربرد نمونه قرارداد پورسانتی

قرارداد های پورسانتی گزینه مناسبی برای آن‌هایی است که کسب و کاری نوپا دارند و نمی‌توانند هزینه‌های کامل حقوق ثابت، مزایا، سنوات و حق بیمه کارگر را بپردازند. برای مثال با تنظیم نمونه قرارداد فروشنده پورسانتی ، این امکان ایجاد می‌شود که افراد براساس میزان کاری که انجام می‌دهند، نسبت مشخصی از درآمد حاصل را دریافت کنند. این نسبت معین را پورسانت می‌گویند. این کار باعث می‌شود که کارفرمای جوان بتواند با هزینه‌های کمتری کسب و کار خود را رونق دهد. از طرفی، نیروی کار نیز براساس میزان تلاش و زحمتی که می‌کشد، حق الزحمه خواهد گرفت و در این میان محدودیتی برای میزان کار بیشتر و درآمد بیشتر ندارد.

از طرف دیگر، این قرارداد در شرکت، سازمان یا هر اداره دیگری که افرادی را در استخدام خود دارد، میل و انگیزه کارمندان به کار را بیشتر می‌کند. همچنین موجب پویایی و تکاپو در کسب و کار می‌شود. نتیجه استفاده از این قرارداد در سازمان‌ها و کارگاه‌های مختلف این است که حس رقابت سالم را افزایش می‌دهد. رسیدن به موقعیت و درآمد بیشتر در گرو انجام فعالیت بیشتر است. این همکاری هم شرایط اقتصادی کارپذیر را بهتر می‌کند و هم موجب توسعه و رونق کسب و کار کارفرما می‌شود.

قرارداد بازاریابی

اگر به عنوان یک بازاریاب مستقل کار می‌کنید، این قرارداد مناسب شما است.

نمونه قرارداد بازاریابی
دانلود نمونه قرارداد بازاریابی

قرارداد کار بازاریابی

برای استخدام بازاریاب، می‌توانید از این قرارداد استفاده کنید.

نمونه قرارداد کار بازاریابی
دانلود نمونه قرارداد کار بازاریابی
سما سلیمانی
سما سلیمانی
«سما» کارشناس کنترل کیفیت محتوا در تیم تحریریه رکلا، روانشناس، کارشناس حقوقی و مولف مباحث مرتبط با امور قراردادها و به صورت روزانه و مستقیم با کاربران رکلا در حال گفتگو و رایزنی است.

ثبت نظر یا سوال

دیدگاه ها
user-img
رویا
10:48
01 خرداد 1400
5
از متن مفیدی که تهیه کردید ممنونم. برای من بسیار کمک کننده بود. من از نمونه قراردادهای شما هم استفاده کردم. قراردادهای کاملی هست. ممنون.
user-img
سلام و وقت بخیر. باعث افتخار هست که وقت گذاشتید و این مطلب مهم رو مطالعه کردید. ما همچنان در خدمت شما هستیم.
user-img
حسینی
08:53
02 اسفند 1400
1
سلام. مطلب بسیار خوبی بود. تشکر.
user-img
سلام. از شما بابت اظهار نظرتون تشکر می‌کنیم. ممنون که «رکلا» رو انتخاب کردید.
user-img
rahamni
23:43
14 اسفند 1400
با سلام. ممنون از مطلب خوبتون. آیا قرارداد دندانپزشکانی که برای کلینیک‌های خصوصی کار می‌کنند مشمول بیمه خواهد شد؟ طبق چه قانونی؟ پیشاپیش از پاسخگوییتون سپاسگزارم.
user-img
سلام. وقت بخیر. در صورتی که روابط میان کارفرما و دندانپزشکان بر اساس قانون کار است تبعاً باید نسبت به ارسال لیست بیمه اقدام شود و قانون مرتبط با این موضوع، قانون کار و قانون تامین اجتماعی خواهد بود.
user-img
نرگس حیدری
09:51
15 فروردین 1401
سلام وقتتون بخیر اگر فروشنده استخدام کنیم که یک مبلغی ثابت می‌گیرد و یک مبلغی را بر اساس پورسانت فروش، چه نوع قراردادی تنظیم کنیم که در اداره کار به مشکل برنخوریم و اینکه بیمه ایشون بر اساس چه اصلی پرداخت میشه و عیدی و سنوات اون در پایان سال به چه نحو هست؟ لطفا توضیحات کاملتری بفرمایید. ممنونم از لطفتون.
user-img
سلام. وقت بخیر. در این مورد قرارداد شما قرارداد کار خواهد بود و مبلغ پورسانت نیز به عنوان پاداش حین کار پرداخت شود. مبنای پرداخت بیمه نیز، اصولا حقوق ثابت پرداختی است. ما این قرارداد را تنظیم کرده‌ایم و در بخش بانک قرارداد وب سایت، قابل دانلود است.
user-img
محمدعلی کامیاب
22:12
24 خرداد 1401
با عرض ادب و تشکر از زحمات شما. خواستم بدونم برای قرارداد پورسانتی بگیر هم بیمه تعلق می‌گیره؟ اگه جواب مثبت هست چگونگی محاسبه آن رو بفرمایید؟ و در پایان می‌خواستم بدونم با چه نوع قراردادی با کارپذیر برای آتی گرفتار قوانین کار و تامین اجتماعی نمی‌شویم؟ با تشکر.
user-img
سلام. ماهیت قرارداد شما، نوع روابط را مشخص نمی‌کند بلکه روابط است که نوع قرارداد را تعیین خواهد کرد. وقتی شما با طرف مقابل به گونه‌ای تعامل کاری دارید که هیچ تفاوتی بین پیمانکار و نیروی کارگری وجود ندارد روابط شما کارگری و کارفرمایی خواهد بود و تبعا مشمول قانون کار است.