معمولاً هزیه خرید مبل با صرف هزینه بسیاری همراه است بنابراین راه حل اقتصادی و به صرفه این است که در هنگام تغییر دکوراسیون یا در صورت به وجود آمدن فرسودگی جزئی در مبلمان، به جای صرف هزینه زیاد و خرید مبلمان جدید، مبلمان قبلی خود را تعمیر کنید. قرارداد تعمیر مبل ، یک قرارداد پیمانی است که میان صاحب مبل و تعمیرکار با موضوع تعمیر مبل امضا میشود. ما در ادامه این مطلب شما را با نکات حقوقی که باید در هنگام تنظیم و امضای این قرارداد رعایت کنید، آشنا میکنیم.
قراردادها، یک ماهیت حقوقی هستند که با توافق دو یا چند شخص به وجود میآیند. قراردادی که در خصوص تعمیر مبل، تنظیم و امضا میشود نیز یک ماهیت حقوقی است که با توافق میان صاحب مبل و تعمیرکار، ایجاد میشود.
قراردادهای تعمیر و بازسازی مبلمان اغلب به صورت قرارداد پیمانکاری امضا میشوند و طرفین آن پیمانکار و کارفرما نامیده خواهند شد. قراردادهای پیمانکاری از نوع قراردادهای خصوصی میان اشخاص هستند که براساس اصل آزادی قراردادها و ماده ده قانون مدنی تنظیم میشود. شرایط و احکام این قرارداد به توافق صاحب مبل و تعمیرکار بستگی دارد و آنها ملزم به رعایت و عمل کردن به این شروط هستند. لازم به ذکر است شروطی که در نظر گرفته میشود، نباید با قوانین آمره ایران و با شرع و دین اسلام منافات داشته باشند در غیر این صورت نه تنها شرط باطل است، بلکه به باطل شدن قرارداد میان صاحب مبل و تعمیرکار نیز میانجامد.
در مطالب بالا اشاره کردیم که این قرارداد اغلب به صورت یک توافق پیمانی تنظیم میشود. قراردادهای پیمانی به وسیله کارفرما و پیمانکار امضا خواهند شد و برحسب اینکه تعمیرکار مبل، یک فرد باشد یا گروهی از افراد با همکاری یکدیگر به تعمیر مبل بپردازند، این توافق را به دو نوع زیر تقسیم میکنند:
در قانون مدنی، قراردادها به انواع مختلفی تقسیم میشوند و برحسب نوع قرارداد، احکام و شرایط خاص خود را دارند. بنابراین اولین قدم در جهت شناخت یک قرارداد، تشخیص نوع و ویژگیهای حقوقی آن در مقایسه با سایر قراردادها است. در اینجا به طور کلی خصوصیات قانونی قرارداد تعمیر مبل را بررسی میکنیم:
این قرارداد مطابق با ماده 10 و ماده 190 قانون مدنی تنظیم و امضا میشود و به همین جهت رعایت شرایط اساسی صحت قراردادها که در ماده 190 آمده، در این قرارداد نیز الزامی است. بنابراین:
نکته مهم: فقدان هر کدام از شرایط بالا در صاحب مبل یا تعمیرکار، باعث باطل شدن قرارداد میان آنها میشود.
در ابتدا باید این مطلب مهم را به شما گوشزد کنیم که تا جای ممکن از تنظیم و امضای قراردادهای شفاهی خودداری کنید و برای حفظ حقوقتان تا جای ممکن، از قراردادهای مکتوب استفاده کنید. اما مکتوب بودن قرارداد به تنهایی برای حفظ حقوق شما کفایت نمیکند بلکه باید در نوشتن و تنظیم آنها نیز دقت لازم را به عمل آورید و نکات ضروری را در آن قید کنید.
منظور از مشخصات شخصیت حقیقی ، اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، محل اقامت و به صورت کلی اطلاعات هویتی و شناسنامهای او است و در خصوص شخصیت حقوقی نیز این اطلاعات شامل مواردی مانند نام تجاری، شماره ثبت و دیگر اطلاعات مربوط به آنها میشوند.
در صورتی که فردی به نمایندگی از اشخاص حقیقی یا حقوقی، قرارداد را امضا میکند باید در قسمت مربوط به نماینده، مشخصات خود را بنویسد.
موضوع قرارداد، هدف اصلی و اولیه صاحب مبل از امضای قرارداد است. موضوع قرارداد در اینجا تعمیر و بازسازی مبل، مطابق با خصوصیات مورد نظر کارفرما است. لازم است موضوع قرارداد به طور واضح و روشن مشخص شود تا تعمیرکار بداند چه کاری را باید انجام دهد و چه وظایفی به عهده گرفته است و در مقابل انجام چه کاری، دستمزد دریافت میکند.
منظور از مدت قرارداد، بازه زمانی مشخصی است که در طول آن، تعمیرکار، مبل را تعمیر و بازسازی میکند و در خاتمه آن مدت، مبل را تحویل میدهد. مدت قرارداد بعد از تحویل مبل نیز ممکن است ادامه داشته و تعمیرکار، ضامن خرابیهای به وجود آمده در مبل در طول آن مدت نیز باشد. لازم به ذکر است که تمدید مدت با توافق طرفین اشکالی ندارد.
منظور از مبلغ قرارداد، دستمزد و حق الزحمه تعمیرکار است. مبلغ قرارداد با توافق طرفین تعیین میشود اما در خصوص تعمیر مبل معمولاً اینگونه است که مبلغ قرارداد از پیش توسط تعمیرکار تعیین شده است و صاحب مبل با امضای قرارداد میپذیرد که آن مبلغ را پرداخت کند.
نحوه پرداخت مبلغ نیز با توجه به توافق طرفین میتواند به طور نقدی یا در قالب اقساط باشد یا آنکه در هنگام تنظیم قرارداد قسمتی از مبلغ را به عنوان پیش پرداخت بدهند و مابقی آن در هنگام تحویل مبل پرداخت شود.
قراردادی که در خصوص تعمیر و بازسازی مبل امضا میشود، یک قرارداد لازم است و هیچ کدام از صاحب مبل و تعمیرکار، به تنهایی حق فسخ آن را ندارند اما هر یک از آنان میتوانند شرایطی که در راستای حفظ حقوق خود ضروری میبینند را در متن قرارداد قید کنند. در این صورت، مشروط له (شخصی که شرط به نفع او است) در صورت عدم رعایت هر یک از این شرایط میتواند قرارداد را فسخ کند. به این امر، در اصطلاح حق فسخ قرارداد (روی لینک بزنید) گفته میشود. پیشتر در خصوص فسخ قرارداد مقالهای اختصاصی در مجله حقوقی رکلا منتشر شده است که پیشنهاد میکنیم آن را نیز مطالعه کنید.
استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در زمانی که برای انتخاب قراردادتان تردید دارید یا اینکه از ماهیت حقوقی و قانونی آن اطلاعاتی ندارید، برای شما کمک کننده خواهد بود. علاوه بر این، برای شما مناسب است که با استفاده از خدمات تنظیم قرارداد ، قرارداد مورد نظرتان را تهیه کنید و از آن برای معاملاتتان بهره ببرید.
نمونه قرارداد پیمانکاری
برای دسترسی سریع به یک نمونه از قرارداد پیمانکاری عمومی، روی تصویر زیر بزنید.