عمدهترین و پراهمیتترین کاری که تشریفات مجالس انجام میدهند، برگزاری و رسیدگی به امور مراسمهای بزرگی مانند مراسم ازدواج و عروسی است. در کشور ما سپردن انجام امور مراسم مختلف به تشریفات مجالس در دهه اخیر رواج پیدا کرده است. تشریفات مجالس با توجه به بودجهی اشخاص، مراسم و مهمانیهای آنان را برگزار میکنند. در این نوشته نکات قانونی را که باید در هنگام تنظیم و امضای قرارداد تشریفات مجالس رعایت کنید به شما یادآور میشویم.
در قانون مدنی ایران به توافق دو یا چند شخص نسبت به امر یا امور مختلف، قرارداد یا در اصطلاح عقد گفته میشود. قراردادها قابل شمارش نیستند و روزانه انواع مختلف قرارداد با موضوعات متنوع، تنظیم و امضا میشوند. یکی از انواع قراردادهای رایج، قرارداد پیمانکاری است. طرفین قراردادهای پیمانی، کارفرما و پیمانکار نامیده میشوند. قرارداد تشریفات مجالس نیز یک قرارداد پیمانی است. در این قرارداد یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی ، تشریفات مجالس خود را به شرکت تهیه کننده تشریفات میسپارد. این قرارداد یکی از انواع قراردادهای خصوصی میان افراد است که مطابق با ماده 10 و ماده 190 قانون مدنی امضا میشود.
قراردادی که جهت فراهم آوردن تشریفات مجالس، امضا و تنظیم میشود یک قرارداد پیمانی است که مطابق با ماده 10 قانون مدنی تنظیم و امضا میشود. بنابراین:
قانون گذار تنها در برخی موارد استثنایی، کتبی بودن قرارداد را الزامی دانسته است اما در اکثر موارد، قراردادهای شفاهی نیز مورد پذیرش قانونگذار قرار میگیرند و قانون به آنها همان اعتباری را میدهد که قراردادهای کتبی از آن برخوردار هستند. البته باید در نظر داشته باشید که قراردادهای شفاهی نسبت به قراردادهای کتبی از سندیت کمتری برخوردارند و در صورت بروز اختلاف نسبت به جزئیات توافقات در این قراردادها، به سختی میتوان ادعای هر کدام از طرفین یا خلاف ادعای مدعی را ثابت کرد زیرا الفاظ فراموش میشوند و هر یک از طرفین قرارداد میتواند گفتهها و توافقات شفاهی را به نفع خود تحریف کند یا تغییر دهد.
برای تنظیم یک قرارداد مستحکم و دقیق، کتبی بودن آن به تنهایی کفایت نمیکند بلکه باید به شرایط تنظیم متن قرارداد نیز دقت کنید و تمام نکات مهم و ضروری که برای حفظ حقوقتان لازم میدانید را در متن قرارداد بنویسید.
منظور از طرفین در این قرارداد، پیمانکار و کارفرما هستند. پیمانکار و کارفرما در قراردادهای پیمانی شخص حقیقی یا شخص حقوقی خواهند بود به این معنی که همانطور که یک انسان میتواند قرارداد کار را امضا کند یک شرکت نیز میتواند جهت تشریفات مجالس مربوط به افتتاحیه یا سالگرد تاسیس خود، مجلس یاد بود برگزار کند.
اگر شما به عنوان یک شخص حقیقی قرارداد را امضا میکنید؛ لازم است که مشخصات دقیق هویتی خود را مانند نام و نام خانوادگی، کدملی، شماره شناسنامه و دیگر مشخصات، مطابق با اوراق شناسایی بنویسید.
اشخاص حقوقی طرف قرارداد نیز باید مشخصات خود را مانند نام تجاری، شماره ثبت، کد اقتصادی، محل اقامت، تابعیت و دیگر مشخصات، در قسمت مربوط به آن بنویسند.
هدف اصلی و اولیه متقاضی دریافت خدمات از امضای قرارداد ، اجرای موضوع قرارداد است. این شخص که در قرارداد به اصطلاح کارفرما نامیده میشود، قرارداد را امضا میکند تا موضوع آن یعنی تشریفات مربوط به برگزاری مجلس، انجام شود.
موضوع قرارداد میتواند انجام تشریفات یک مجلس عروسی یا یک مجلس ختم باشد. لازم است که موضوع قرارداد به طور دقیق و با ذکر جزئیات در قرارداد نوشته شود زیرا تشریفات مربوط به یک مجلس شادی و یک مجلس یادبود و گرامیداشت کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند.
منظور از زمان اجرای تعهدات، آن تاریخی است که مجلس یا مراسم مورد نظر برگزار میشود و تشریفات و مقدمات مربوط به برگزاری آن نیز باید در آن تاریخ فراهم شود. علاوه بر تاریخ برگزاری مجلس، ساعت آن نیز باید مشخص شود.
باید به این نکته توجه داشته باشید که زمان اجرای تعهدات متفاوت از زمان امضای قرارداد است. برای مثال، نمونه قرارداد تشریفات مجالس عروسی در تاریخ 1/1/1400 امضا میشود که این زمان، زمان امضای قرارداد است اما تاریخ برگزاری عروسی 2/2/1400 است که زمان اجرای تعهدات قرارداد است.
منظور از مبلغ قرارداد؛ حق الزحمه و دستمزد پیمانکار یا به عبارت دیگر تشریفاتچی مجلس است. مبلغ قراراد با توافق طرفین تعیین میشود. در خصوص تشریفات مجالس معمولاً مبالغ از پیش تعیین شده هستند و کارفرما با امضای قرارداد و انتخاب گزینههای مورد نظر، موافقت میکند که مبلغی که تعیین شده است را پرداخت کند.
نحوه پرداخت مبلغ نیز با توافق طرفین تعیین میشود. پرداخت مبلغ میتواند به صورت نقد، اقساط یا از طریق چک باشد. مثلاً در نمونه قرارداد تشریفات مجالس عروسی، طرفین توافق میکنند که 50 درصد از مبلغ قرارداد در هنگام امضای قرارداد و مابقی آن پس از برگزاری عروسی پرداخت شود.
همانطور که در ابتدای مطلب نیز گفتیم قرارداد مربوط به برگزاری مجلس از قراردادهای عهدی است و موضوع اصلی آن ایجاد تعهد برای هریک از طرفین است.
تعهد اصلی این قرارداد، انجام تشریفات مجلس توسط پیمانکار و پرداخت دستمزد او توسط کارفرما است اما طرفین میتوانند علاوه بر موضع اصلی قرارداد نسبت به موضوعات فرعی دیگری نیز با یکدیگر توافق کنند که در اصطلاح به آن، تعهدات طرفین قرارداد گفته میشود. برای مثال: کارفرما تعهد میکند که مسئولیت ایاب و ذهاب گروه تشریفات را برعهده بگیرد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که با امید واهی، زیر بار تعهدات یک قرارداد نروید زیرا در صورت عدم انجام آنها با پیامدهای حقوقی مانند پرداخت خسارت به طرف دیگر قرارداد رو به رو میشوید. بنابراین مؤسسهای که تشریفات مجلس را برگزار میکند، نباید در مقابل کارفرما متعهد به اموری شود که خارج از توانایی و امکانات او است.
همانطور که در مطلب بالا نیز گفته شد عدم ایفای تعهدات برای طرفین بار حقوقی به دنبال دارد یکی از پیامدهای حقوقی آن نیز الزام به پرداخت خسارت است به این معنی که طرفی که به تعهدش عمل نکرده است باید مبلغی را به عنوان خسارت به طرف دیگر قرارداد پرداخت کند که در اصطلاح به آن خسارت قراردادی گفته میشود. برای مثال پیمانکار متعهد میشود که نورپردازی مجلس را مطابق با آخرین و به روزترین متدهای جهان انجام دهد و در صورت عدم انجام این تعهد 20 درصد از مبلغ قرارداد کسر میشود.
در ابتدای مطلب نیز گفتیم که این قرارداد، یک قرارداد لازم است و هیچ یک از طرفین به تنهایی اجازه فسخ آن را ندارند اما قانونگذار به ما اجازه داده است که حق فسخ قرارداد را در ضمن آن بیاوریم. بدین صورت که طرفین میتوانند با توافق یکدیگر شرایطی را تعیین کنند و تصمیم بر این باشد که در صورت عدم رعایت هر یک از آن شرایط از سوی یکی از طرفین، برای طرف دیگر قرارداد، حق فسخ به وجود بیاید و بتواند در صورت تمایل این قرارداد را فسخ کند.
برای اینکه بتوانید تشریفات مراسم خود را به یک تیم حرفهای بسپارید یا اینکه اگر در این حوزه شغلی مشغول به فعالیت هستید، به شما پیشنهاد میکنیم که با بهره برداری از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی ، درباره ابعاد حقوقی این قرارداد اطلاعات بگیرید. همچنین برای شما مناسب خواهد بود که یک قرارداد اختصاصی برای خود داشته باشید. این مساله نیز به واسطه خدمات تنظیم قرارداد رکلا امکان پذیر خواهد بود.