قرارداد کار ساعتی یکی از انواع قرارداد کار موقت است که قانون کار، اجازۀ تنظیم آن را داده است. نام دیگر این قرارداد، قرارداد حق الزحمه ساعتی و قرارداد کارمزد ساعتی است. برخی از قراردادهای کار ساعتی به صورت روزمزد نیز تنظیم میشود.
در این نوشته شما را با مهمترین نکات این نوع از قرارداد آشنا میکنیم. با رکلا همراه باشید.
قرارداد کار ساعتی چیست
این قرارداد، متنی است که کارگر و کارفرما تنظیم میکنند و مطابق با آن، کارگر در مقابل کار ساعتی و با محاسبه تعداد ساعتهای انجام کار، حقوق و مزایا دریافت میکند. این نوع از قرارداد کار، در مواردی که کارگر به صورت پاره وقت کار میکند نیز کاربرد دارد. در این نوع از قرارداد، حق الزحمه ساعتی پرداخت میشود.
نکات بهترین قرارداد کار ساعتی
برای تنظیم یک قرارداد کار، باید قواعد و شرایط قانونی موجود در قانون مدنی، قانون کار و قانون تامین اجتماعی رعایت شود. مهمترین نکات قانونی این نوع از قرارداد را در ادامه بیان میکنم:
یک) مشخصات طرفین
مانند هر قرارداد دیگری، در قرارداد کار حق الزحمه ساعتی نیز، درج مشخصات کامل کارفرما و کارگر ضروری است. کارگر باید مشخصات کامل نام و نام خانوادگی، شماره ملی، نشانی، تلفن، تاریخ تولد، وضعیت تأهل، وضعیت نظام وظیفه، تعداد فرزندان و مدرک تحصیلی خود را در متن قرارداد بنویسد.
کارفرما نیز، مشخصات شناسایی خود را در قرارداد درج میکند.
دو) مدت قرارداد
در قرارداد کار ساعتی، ضمن نوشتن میزان ساعات کاری کارگر، کل مدت قرارداد و تاریخ امضای آن را بنویسید.
مبنای تاریخ شروعبهکار کارگر، تاریخ نوشته شده در متن قرارداد است.
سه) موضوع قرارداد کار ساعتی
باید در متن قرارداد، نوع کاری که کارگر یا کارمند موظف به انجام آن است مشخص شود. قرارداد کار مانند هر قرارداد دیگری، نیاز به موضوع دارد و در قرارداد کار ساعتی، نام کار بهعنوان موضوع آن نوشته میشود.
چهار) ساعت کار
باید ساعت کاری کارمند یا کارگر مشخص شود.
در این مورد حتماً باید حداقلهای قانون کار را رعایت کرد. مطابق با قانون کار، حداکثر مدت کار روزانه، 7 ساعت و 20 دقیقه است. البته در برخی موارد، طرفهای قرارداد میتوانند برای ساعت کاری توافق دیگری کنند و در برخی از روزها کمتر و در برخی از روزها بیشتر از هشت ساعت کار شود. اما مدت کار هفتگی از 44 ساعت بیشتر نخواهد بود.
میزان حقوقی که کارفرما موظف به پرداخت آن است بر مبنای میزان ساعات کار مشخص میشود.
پنج) محل انجام کار
محل انجام کار در قرارداد مشخص شود. همچنین در مورد امکان جابجایی کارگر یا کارمند به شهر دیگر نیز به توافق برسید و در متن قرارداد نوشته شود.
شش) دستمزد و سایر حقوق
در این قرارداد، حق الزحمه متناسب با میزان ساعات کار کارگر یا کارفرما تعیین میشود.
نکته مهم آن است که حتی اگر قرارداد کاری به صورت پاره وقت و ساعتی نیز باشد، دستمزد کارگر و کارمند از حداقل حقوق اداره کار کمتر نیست. سابقه کار، حق اولاد، حق مسکن و سایر حقوق و مزایا نیز متناسب با میزان ساعات کار تعیین و پرداخت میشود.
هر سال، وزارت کار و رفاه اجتماعی حداقل حقوق و مزایا را مشخص میکند.
هفت) وضعیت تعطیلات و مرخصی
با توجه به الزامی بودن قواعد قانون کار، باید حداقلهای مرخصی قانون کار را رعایت کرد.
مطابق با قانون کار، روز جمعه به عنوان روز تعطیل هفتگی با مزد است و تعطیلات رسمی نیز مطابق با تعطیلات رسمی اعلام شده از سوی دولت است.
در خصوص مرخصیهای استحقاقی، استعلاجی و غیره، مطابق با قانون کار عمل میشود.
هشت) نسخههای قرارداد
قرارداد کار در چهار نسخه تهیه میشود. دو نسخه از قرارداد کار ساعتی برای تشکل کارگری و ادارۀ کار و رفاه اجتماعی ارسال میشود و یک نسخۀ آن متعلق به کارگر است و نسخۀ دیگر، نزد کارفرما باقی میماند.
قرارداد کار ساعتی بدون بیمه امکان دارد؟
قرارداد کار ساعتی بدون بیمه قانونی نیست. زیرا قانون کار و قانون تامین اجتماعی از قوانین الزامی است. کارگر و کارفرما حتی اگر خلاف این قوانین توافق کنند، توافق آنها اعتبار قانونی ندارد.
ماده 148 قانون کار در این مورد بیان میکند:
«کارفرمایان کارگاههای مشمول این قانون مکلفند بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.»
بنابراین تمامی قراردادهای کار ساعتی با بیمه است.
پیشنهاد ما
تیم حقوقی رکلا اقدام به تهیه یک نمونه قرارداد کار نموده است.
شما میتوانید با کلیک بر روی تصویر زیر، قرارداد کاری را دریافت کنید.