بررسی امکان فسخ معامله خودرو بدون قولنامه و به قیمت روز از طرف خریدار یا فروشنده

نویسنده:سیما سینوی
-
بروزرسانی:1403/09/11
زمان مطالعه: 10 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
فسخ معامله خودرو

توافق در جهت انجام معامله خودرو یک عمل حقوقی لازم الاجرا است که در راستای نقل و انتقال مالکیت خودرو انجام می‌شود. به عبارت دیگر می‌توان گفت که معامله یک خودرو باعث می‌شود که مالکیت آن به خریدار منتقل می‌شود. خریدار و فروشنده پس از امضای قرارداد مرتبط با این معامله، دیگر حق بر هم زدن آن را ندارند اما ممکن است که در این معامله به دلایل مختلفی به طرفین ضرر و زیان‌هایی وارد شود. به همین دلیل قانون گذار در برخی موارد به خریدار و فروشنده اجازه فسخ معامله خودرو را داده است.

فسخ به معنای انحلال معامله توسط یکی از طرفین امضا کننده آن است. طرفین در صورتی می‌توانند نقل و انتقال مالکیت خودرو را منحل کنند که شرایط قانونی فسخ آن مهیا باشد. در این نوشته قصد داریم که نحوه، آثار و شرایط فسخ نقل و انتقال مالکیت خودرو را بررسی کنیم. لازم به ذکر است که اقدام موضوع این مقاله، یکی از انواع فسخ قرارداد محسوب می‌شود.

برای بررسی شرایط فسخ معامله خودرو باید به کدام یک از ماده‌های قانونی مراجعه کنیم؟

بِیع یکی از عقود پیش بینی شده در قانون مدنی است. قرارداد بیع خودرو به معنای توافقی کتبی است که با هدف نقل و انتقال مالکیت اموال مختلف انجام می‌شود. معامله خودرو نیز نوعی بیع است که با هدف نقل و انتقال مالکیت یک خودروی مشخص انجام خواهد شد. قانون گذار شرایط فسخ بیع را در ماده 396 قانون مدنی پیش بینی کرده است. بنابراین، شرايط فسخ معامله خودرو را باید در ماده 396 قانون مدنی جست و جو کنیم. در این ماده، ده نوع خیار برای انحلال یک جانبه بیع توسط یکی از طرفین امضا کننده آن پیش بینی شده است.

خیار به معنای اختیار انحلال بیع توسط یکی از طرفین ایجاد کننده آن است. نقل و انتقال مالکیت خودرو نیز از قرارداد بیع تبیعت می‌کند. بنابراین، خریدار و فروشنده در صورتی می‌توانند نقل و انتقال مالکیت خودرو را منحل کنند که شرایط لازم برای تحقق خیارات مقرر در ماده 396 قانون مدنی را به اثبات برسانند.

با توجه به ماده 396 قانون مدنی، شرایط فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده چیست؟

برخی از خیارات ماده 396 قانون مدنی با هدف حمایت از حقوق فروشنده و جلوگیری از ضرر و زیان او تصویب شده‌اند. فروشنده اگر بتواند شرایط تحقق و استناد به این خیارات را ثابت کند، از حق انحلال یک طرفه نقل و انتقال مالکیت خودرو برخوردار می‌شود. در ادامه، شرایط فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده را بررسی می‌کنیم:

خیار مجلس و خیار تاخیر ثَمَن در فسخ از طرف فروشنده

مجلس به آن‌ جلسه‌ای گفته می‌شود که برای نقل و انتقال مالکیت خودرو تشکیل می‌شود و طرفین نیز در آن حضور دارند. فروشنده تا زمانی که این جلسه به پایان نرسیده و از خریدار جدا نشده است، به استناد خیار مجلس می‌تواند معامله نقل و انتقال مالکیت اتومبیل را به هم بزند؛

ثمن به بهایی گفته می‌شود که خریدار باید بابت اتومبیل مورد معامله به فروشنده پرداخت کند. فروشنده اگر بتواند شرایط تحقق خیار تاخیر ثمن را به اثبات برساند از حق فسخ نقل و انتقال مالکیت اتومبیل برخوردار می‌شود. در ادامه شرایط تحقق خیار تاخیر ثَمَن را بررسی می‌کنیم:

  1. سه روز از زمان نقل و انتقال مالکیت اتومبیل بگذرد اما خریدار بهای آن را پرداخت نکند؛
  2. خریدار و فروشنده در خصوص پرداخت نسیه یا اقساطی بهای اتومبیل با یکدیگر توافق نکرده باشند؛
  3. خریدار درباره اسقاط خیار تاخیر ثمن یا اسقاط تمام خیارات قانونی با فروشنده توافق نکرده باشد.

خیار غبن در فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده

غَبن یک اصطلاح فقهی و به معنای ضرر و زیان در خرید و فروش است. اگر شرایط قانونی لازم برای تحقق خیار غبن مهیا شده باشند، فروشنده از حق فسخ معامله برخوردار خواهد شد. در ادامه، شرایط تحقق خیار غبن را شمارش می‌کنیم:

  1. شخص فروشنده از بهای واقعی اتومبیل فروخته شده بی‌اطلاع باشد؛
  2. فروشنده، اتومبیل را بسیار ارزان‌تر از بهای واقعی آن فروخته باشد؛
  3. فروشنده در خصوص اسقاط خیار غَبن یا تمام خیارات قانونی با خریدار به توافق نرسیده باشد.

با توجه به ماده 396 قانون مدنی، شرایط فسخ معامله خودرو از طرف خریدار چیست؟

قانون گذار برخی از خیارات شمارش شده در ماده 396 قانون مدنی را در راستای حمایت از حقوق خریدار و برای جلوگیری از ضرر و زیان او تصویب کرده است. در ادامه شرایط فسخ معامله خودرو از طرف خریدار را با توجه به ماده 396 قانون مدنی بررسی می‌کنیم:

خیار مجلس و خیار رؤیت

خریدار نیز تا زمانی که جلسه تنظیم معامله به پایان نرسیده و از فروشنده جدا نشده است به استناد خیار مجلس می‌تواند نقل و انتقال مالکیت اتومبیل را منحل کند.

از طرف دیگر رؤیت از نظر لغوی به معنای مشاهده دقیق چیزی است. خریدار اگر شرایط ایجاد و استناد خیار رویت را ثابت کند به استناد آن از حق انحلال یک جانبه نقل و انتقال مالکیت اتومبیل برخوردار می‌شود. در ادامه شرایط تحقق خیار رؤیت را شمارش می‌کنیم:

  1. در صورتی که خریدار، اتومبیل فروخته شده را ندیده باشد؛
  2. اتومبیل براساس توضیحات و توصیفات فروشنده به خریدار فروخته شود؛
  3. اتومبیل فروخته شده با توضیحات و توصیفات ارائه شده از سوی فروشنده مطابقت نداشته باشد؛
  4. خریدار هنگام نقل و انتقال مالکیت اتومبیل درباره اسقاط خیار رؤیت یا تمام خیارات قانونی با فروشنده به توافق نرسیده باشد؛

خیار تخلف از شرط، خیار تَدلیس و خیار شرط

  1. خیار تخلف از شرط در صورتی تحقق پیدا می‌کند که خریدار وصف خاصی را در اتومبیل فروخته شده شرط کرده باشد. اگر اتومبیل فروخته شده از شرایط مورد نظر خریدار برخوردار نباشد، باعث می‌شود که خریدار از حق انحلال یک طرفه نقل و انتقال مالکیت اتومبیل برخوردار شود؛
  2. خیار تدلیس: تَدلیس به معنای فریب دادن و به کار بردن حیله و نیرنگ است. خریدار در صورتی به استناد خیار تدلیس از حق انحلال یک طرفه نقل و انتقال اتومبیل برخوردار می‌شود که ثابت کند از فروشنده فریب خورده است.
  3. خیار شرط: خریدار در صورتی به استناد خیار شرط از حق فسخ نقل و انتقال اتومبیل برخوردار می‌شود که حق فسخ آن را به نفع خودش یا شخص ثالثی شرط کرده باشد.

شرایط فسخ معامله خودرو به علت عیب شماره موتور چیست؟

خیار عیب یکی از مهم‌ترین خیارات شمارش شده در ماده 396 قانون مدنی است. خریدار و فروشنده در صورتی می‌توانند به خیار عیب استناد کنند که اتومبیل فروخته شده عیب ظاهری یا فنی داشته باشد. عیب شماره موتور یکی از مهم‌ترین عیوبی است که باعث ایجاد خیار عیب می‌شود. در ادامه، شرایط فسخ معامله خودرو به علت عیب شماره موتور را بررسی می‌کنیم:

  1. خریدار در هنگام نقل و انتقال اتومبیل از عیب شماره موتور آن بی‌اطلاع باشد؛
  2. شخص خریدار درباره اسقاط خیار عیب یا تمام خیارات قانونی با فروشنده به توافق نرسیده باشد؛
  3. خریدار به محض اطلاع از عیب شماره، فروشنده را در جریان بگذارد.

خریدار با استناد به خیار عیب می‌تواند معامله را فسخ نکند اما ما به تفاوت قیمت اتومبیلی که سالم است و اتومبیلی که عیب شماره موتور دارد را از فروشنده بگیرد. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که خریدار می‌تواند اتومبیلی که عیب شماره موتور دارد را قبول کند اما ما به تفاوت قیمت آن با اتومبیلی که چنین عیبی ندارد را از فروشنده بگیرد. در اصطلاح قانون مدنی به ما به تفاوت قیمت اتومبیلی که سالم است با اتومبیلی که عیب شماره موتور دارد، ارش میگویند.

در موارد زیر خریدار با استناد به خیار عیب صرفاً می‌تواند اَرش اتومبیلی که دارای عیب شماره موتور است را از فروشنده بگیرد و حق فسخ معامله را ندارد:

  1. اگر اتومبیل معیوب بعد از تحویل آن به خریدار از بین برود؛
  2. در صورتی که خریدار مالکیت اتومبیل معیوب را به شخص دیگری واگذار کند؛
  3. اگر بعد از تحویل اتومبیل معیوب به خریدار در آن تغییراتی ظاهری یا فنی ایجاد شود؛

اگر بعد از تحویل اتومبیل معیوب به خریدار، در آن عیب فنی یا ظاهری دیگری به وجود آمده باشد.

منظور از فسخ معامله خودرو به قیمت روز چیست؟

خریدار پس از فسخ معامله باید اتومبیل را به فروشنده پس بدهد. فروشنده نیز پس از فسخ معامله باید مبلغی (بهای اتومبیل) که بابت اتومبیل از خریدار تحویل گرفته بود را به او بازگرداند. علی‌الاصول، فروشنده پس از فسخ، باید همان بهایی را به خریدار بازگرداند که از او تحویل گرفته است. با این حال، خریدار و فروشنده این امکان را نیز دارند که در هنگام نقل و انتقال مالکیت اتومبیل، اینطور شرط کنند که در صورت فسخ معامله از سمت فروشنده، فروشنده باید قیمت روز اتومبیل را به خریدار پس بدهد. در اصطلاح قانونی به این شرط، وجه التزام گفته می‌شود.

لازم به ذکر است که خریدار برای طرح دعوای فسخ معامله خودرو به قیمت روز می‌تواند به دادگاه عمومی حقوقی و شورای حل اختلاف محل تنظیم آن یا محل اقامت فروشنده مراجعه کنند. دادگاه حل اختلاف و شورای حل اختلاف با توجه به اوضاع و احوال قضیه و همچنین با بررسی شرایط و آثار فسخ معامله، درباره پرداخت یا عدم پرداخت قیمت روز اتومبیل حکم صادر می‌کنند.

انتخاب بهترین اقدام!

در این مقاله به تفصیل در خصوص شرایط فسخ معامله خودرو توضیح دادیم و موارد فسخ این معامله از جانب خریدار و فروشنده بررسی شد. حال سوال این است که دقیقا کدام اقدام برای ما مناسب‌تر خواهد بود. باید از کدام شیوه یا کدام خیار برای فسخ این معامله بهره ببریم و چه اقداماتی موجب می‌شود که زیان و ضرر کمتری به ما وارد شود؟

یافتن پاسخ این سوالات، به شما کمک می‌کند که اقدام مورد نظرتان را با اطمینان خاطر بیشتری انجام دهید و مسلم است که برای پاسخ به این سوالات، لازم است که از اشخاص متخصص و کارشناسان مجرب حقوقی اطلاعات بگیرید. تیم حقوقی رکلا با در اختیار داشتن مشاوران حقوقی مجرب و وکلای پایه یک دادگستری، خدمات مشاوره حقوقی تلفنی را ارائه می‌دهد. برای دستیابی به این خدمات، کافی است که درخواستتان را ثبت کنید.

از طرف دیگر، اگر در مراحل ابتدایی انجام این معامله هستید و تمایل دارید که حتما شروط خاصی در رابطه با فسخ معامله در متن سند معامله شما در نظر گرفته شود، می‌توانید از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی بهره ببرید.

قولنامه ماشین سنگین

روی تصویر پایین بزنید و قولنامه کاملی برای معامله ماشین سنگین دریافت کنید.

نمونه قولنامه ماشین سنگین
دانلود نمونه قولنامه ماشین سنگین

نمونه قولنامه ماشین (نقدی)

برای معامله خودرو حتما یک قرارداد مکتوب داشته باشید. برای تهیه یک فرم کامل از قولنامه ماشین، روی تصویر پایین بزنید.

نمونه قولنامه ماشین
دانلود نمونه قولنامه ماشین
سیما سینوی
سیما سینوی، کارشناس ارشد حقوقی در رشته حقوق خصوصی و تمرکز ایشان بر مسائل مرتبط با قراردادها است. در همین راستا، بخش قابل توجهی از مقالات تهیه شده در رکلا، توسط ایشان تنظیم و آماده شده است. این مقالات مستقیما با مسائل حقوقی مرتبط با قراردادها ارتباط دارد و سیما، تلاش کرده است مقالات قابل قبولی، تالیف کند.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
(9 نظر)
account_circle
محسن رجب‌پور
thumb_up_alt
سلام. ماشین را بدون قولنامه و با وکالت ده روزه فروختم. خریدار تعویض پلاک نکرده و بهانه می‌آورد و مدت وکالت هم تمام شده. آیا من می‌توانم معامله را فسخ کنم؟ پول ماشین را خریدار پرداخت کرده است. با تشکر.
14:40
08 آذر 1403
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
اصولا امکان فسخ معامله خودرو در حالت اولیه وجود ندارد. شما می‌توانید از طریق مراجعه به مراجع قضایی، از آن مراجع، الزام ایشان را به فک پلاک، بخواهید.
16:56
10 آذر 1403
account_circle
بهروز قائدرحمتی
thumb_up_alt
باسلام من چند روز پیش یه پراید خریدم و برای تعویض پلاک، فاقد پلاک آلومینیومی بود و تعویض پلاک نشده و قولنامه به اسم خودمه ولی وکالت نامه به اسم خانومم. چطور میتونم از فروشنده شکایت کنم؟ فروشنده ادعا کرد که شاسی‌ها سالم هستن ولی ضربه خوردن تو را به خدا راهنماییم کنید.
22:54
15 اردیبهشت 1403
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
در صورت وجود عیب در خودرو، شما می‌توانید با استناد به خیار عیب، نسبت به فسخ قرارداد اقدام کنید. شما باید دعوای تنفیذ فسخ قرارداد را با استناد به خیار عیب طرح کنید و منتظر تعیین وقت دادگاه بمانید.
13:24
17 اردیبهشت 1403
account_circle
رضا علیزاده
thumb_up_alt
درود سپاس یک دستگاه خودرو ۴ روز پیش فروختم بدون قولنامه ماشین. دید پسند کرد برام کارت کشید پولش رو نقد داد منم براش وکالت کاری زدم بره تعویض پلاک بعد چند روز میگه ماشین پس رو بگیر نمیخوام منم رفتم با پولش ماشین دیگه خریدم چیکار کنم حق فسخ داره خریدار؟ ممنونم.
09:18
19 اسفند 1402
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
اینکه ایشان حق فسخ دارد یا خیر به این موضوع بستگی دارد که اساسا ایشان به چه دلیل قصد فسخ دارد. اگر به دلیل ایرادات موجود در خودرو، قصد فسخ دارد و مدت زیادی سپری نشده است احتمالا می‌تواند با استناد به خیار عیب، قرارداد را فسخ کند.
14:26
19 اسفند 1402
account_circle
یوسف محمدی
thumb_up_alt
سلام من ماشینم رو توی بنگاه قولنامه کردم خریدار، صاحب بنگاه هست. رونوشت قولنامه رو به من نداد. فردای اون روز موتور ماشین رو داغون کرده میگه شما باید هزینه رو بدید و متوجه شدم قیمت ماشین من خیلی بالاست. اطلاع دادم برای فسخ معامله و همچنین طبق قرارمون کلیه پول یک جا داده شود که نداده. چطور معامله رو فسخ کنم؟ ممنون میشم راهنماییم کنین.
23:55
10 شهریور 1402
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
باید متن قرارداد شما بررسی شود زیرا ارتباط بسیار زیادی با امکان یا عدم امکان فسخ قرارداد خواهد داشت. به عبارت دیگر، اینکه شما می‌توانید نسبت به فسخ معامله خودرو اقدام کنید یا خیر یک موضوع مهم است اما امکان یا عدم امکان انجام آن، مستقیما با متن قرارداد شما مرتبط است. حتی نحوه اجرای حق فسخ نیز با متن قرارداد شما در ارتباط خواهد بود. به طور کلی و با توجه به توضیحاتی که دادید این امکان برای شما وجود خواهد داشت اما تاکید می‌کنیم که ممکن است این حق به موجب متن قرارداد، ساقط شده باشد و عملا تا حد زیادی، شرایط را برای شما دشوار کند.
18:12
11 شهریور 1402
account_circle
مهدوی
thumb_up_alt
سلام وقت بخیر. یکبار حضوری ماشین رو دیدم و قرار شد چک یک ماهه بفرستم و یک قولنامه خریدار تنظیم کند و برایم ارسال کند من چک‌ها رو ارسال کردم با مبلغ دو میلیون بیعانه ولی قولنامه ارسال نکردند من هم چک‌ها رو ثبت نکردم یک هفته موعد صحبت شده تماس گرفتم و یک مهلت بیست روزه خواستم تا وامم واریز بشه و نصف مبلغ هم گفتم واریز می‌کنم که مابقی بیست روز بعد واریز وام باشه اما قبول نکردند ماشین رو فروختند الان یکسال ازشون میخواهم چک‌ها رو بهم برگردونن قبول نمی‌کنند یا اصلا جواب تماس یا پیام را نمی‌دهند من الان چیکار کنم از نظر قانونی چه کاری میتوان انجام داد چند بار هم تلفنی جر و بحث کردیم.
11:54
08 آبان 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
ممکن است تحت عناوینی همچون خیانت در امانت، امکان طرح دعوا علیه ایشان وجود داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر از جانب ما، لطفا درخواست مشاوره حقوقی تلفنی خود را در وب سایت ثبت کنید تا با شما تماس بگیریم.
16:56
09 آبان 1401
account_circle
پوریا
thumb_up_alt
خودرویی که فروخته شده و در قولنامه نوشته شده به رویت خریدار رسیده است خریدار بعد از دو روز می‌تواند ادعای خراب بودن خودرو و طرح شکایت کند از فروشنده؟
10:08
04 مهر 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. ممکن است بتواند با استناد به خیاراتی همچون خیار عیب، نسبت به فسخ معامله اقدام کند.
10:21
04 مهر 1401
account_circle
الیاس صالحی
thumb_up_alt
سلام بنده خودرویی دست شاگرد بنگاه داده بودم که در بنگاه اتومبیل من مشغول کار بود بنده در برج 12 یک خودرو پراید 111 که برای شاگرد بنگاه خریدم و او پشیمان شد در قرارداد که بینشون نوشته شده بود نوشتیم خودرو به بنده واگذار گردید و مبلغ 115 میلیون تومان بهش نقدا پرداخت کردم. در قرارداد خودرو قید شده. سپس خودرو رو با x۳۳ مدل 91 معامله کردم سپس x۳۳ دادم دست شاگردم بیاره مشهد تا بفروشم. ایشان گفت که من می‌خوام برم تهران و خودرو بده دستم من بهش گفتم موردی ندارد و چندین بار بهش تماس گرفتم که خودرو را بیار تحویل بده ولی امتناع می‌کرد خلاصه جایی دیدمش و خودرو گرفتم ازش و رفتم ایشان به پلیس تماس گرفته و اعلام سرقت زده و خودرو توقیف کرده که من خودرو به قیمت 240 میلیون خریدم و خودرو 111 را به مبلغ 135 میلیون از روی x۳۳ دادم و 40میلیون طلب داشتم و الباقی 63 میلیون ازم طلب داره و مدارک داخل ماشین بوده سرقت کرده. الان 4 ماهه ماشین پارکینگه.
20:20
04 شهریور 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. برجسته‌ترین موضوعی که در این خصوص نیازمند توجه است نقل انتقال یا عدم نقل و انتقال مالکیت خودرو به صورت قانونی و نه به صرف تنظیم قولنامه است. لذا در صورتی که در خصوص فک پلاک و موارد این چنینی اقدام نکرده‌اید باید ابتدا مالکیت محرز شود.
17:58
05 شهریور 1401
account_circle
کردبچه
thumb_up_alt
سلام پریروز ماشین برای خرید دیدیم. ۱ میلیون داديم فروشنده که‌ مدعی بود ماشین به‌ اسم خانومم هست قبول‌ نکرد با این مبلغ قولنامه نوشته‌ بشه ما گفتیم بانک‌ قبول‌ نمی‌کنه بدون‌ قولنامه چک بده. اون آقا گفت چک بیار قولنامه رو بعدا می‌بری برای بانک‌ ما هم چک رو دادیم به نامم زده‌ شده. چهار نفر بودن يکی یکی از دفتر اسناد زدن‌ بیرون. پسرم دنبال نفر چهارم رفت بیرون که دید پا به‌ فرار گذاشتن و ماشین مورد معامله‌ موجود نیست و یه ماشین مدل پایین‌تر جاش گذاشتن و فرار کردن. جلو چک رو بستیم حالا ماشین رو خوابوندیم در ضمن ماشينی که‌ معامله‌ کردیم بدون‌ نقص بود ولی این ماشین که‌ دستمون هست تصادفی هست. خواهشا و لطفا راهنمايی بفرمایید.
13:53
24 خرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. اقدام ایشان می‌تواند مصداق کلاهبرداری باشد. می‌توانید نسبت به طرح شکایت کلاهبرداری اقدام کنید. ضمن آنکه طرح دعوای حقوقی برای مطالبه خودروی مورد نظر نیز، راهکار دیگه‌ای است که می‌توانید با توجه به متن معامله خود برای آن اقدام کنید.
16:51
25 خرداد 1401
account_circle
فرشاد دهقان
thumb_up_alt
سلام من دیروز ماشین خریدم از آشنا. متاسفانه قولنامه ننوشتیم و من وجه ماشین رو پرداخت کردم. حالا امروز فهمیدم ماشین عیب داشته و نگفته. من متوجه نشدم تقریبا ۲۰ میلیون گرون تر خریدم. وجه چک هم به نام شخص ثبت کردم میتونم شکایت کنم ماشین رو پس بدم به پول برسم؟ ممنون.
11:11
26 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در صورت اثبات موارد، این امکان برای شما وجود دارد. توصیه می‌کنیم در اسرع وقت نسبت به طرح دادخواست اقدام کنید.
16:55
27 اردیبهشت 1401