قرارداد فروش ترانه پل ارتباطی میان فعالان موسیقی است. ترانه به عنوان متن و محتوای موسیقی اهمیت بالایی دارد. توجه به همین نکته مهم باعث انعقاد نمونه قرارداد واگذاری ترانه میشود. ممکن است شما نیز در خصوص تنظیم قانونی قرارداد فروش ترانه و حقوق طرفین آن سوالی داشته باشید. در متن حاضر پاسخ سوالات شما را نوشتهایم.
این قرارداد در قانون کشور ما یک عقد لازم به شمار میآید. عقود لازم مجموعه قراردادهایی هستند که پس از انعقاد آنها امکان فسخ یک جانبه وجود ندارد. از سوی دیگر، اشخاصی که قصد انعقاد نمونه قرارداد فروش ترانه را دارند، موظفند به طور کامل مطابق با انتظارات قانونی عمل کنند. البته نمونه قرارداد واگذاری ترانه از انواع قرارداد نامعین محسوب میشود. یعنی این قرارداد جهت انعقاد، فرم و روش مخصوصی ندارد و به شرط رعایت شرایط عمومی صحت قرارداد ، سایر مفاد مطابق با توافق طرفین تنظیم میشود.
این شرایط، در واقع اصولی هستند که در صورت نادیده گرفتن آنها از سوی طرفین، قرارداد فروش ترانه از اعتبار قانونی برخوردار نخواهد بود. شرایطی که باید برای صحت قرارداد رعایت شوند، به شرح زیر هستند:
مطابق ماده ۲ قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان، ترانه سرا بر اثر خود دو نوع حق دارد:
اگر ترانه سرا فوت کند، حق استفاده مادی و معنوی از آثار او به مدت پنجاه سال به وراث منتقل میشود. بعد از آن در اختیار حاکم جامعه اسلامی خواهد بود.
وجه معامله مانند تمامی قسمتهای دیگر قرارداد باید حاصل توافق طرفین قرارداد باشد. سفارش دهنده میتواند تمام مبلغ را به صورت نقد به ترانه سرا پرداخت کند. در غیر این صورت میتوانند با یکدیگر توافق کنند که مبلغ قرارداد به صورت اقساط پرداخت شود. معمولا وجه نمونه قرارداد فروش ترانه ، در دو قسط به صورت کامل پرداخت میشود. قسط اول به صورت پیش پرداخت و جهت شروع کار و قسط دوم بعد از دریافت ترانه پرداخت میشود. اگر فردی به نمایندگی از ترانه سرا قرارداد را امضا میکند، باید مشخص شود که آیا او صلاحیت دریافت وجه را از سفارش دهنده دارد یا خیر.
مطابق این بند از نمونه قرارداد فروش ترانه ، سفارش دهنده متعهد میشود که تا زمان پخش اثر، متن ترانه فاش نشود و همچنین نباید به شخص دیگری واگذار شود. در این صورت ترانه سرا میتواند از او طلب خسارت کند. به علاوه، سفارش دهنده موظف به پرداخت مبلغ قرارداد نیز خواهد بود. توجه کنید که مطابق قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان هر کسی که تمام یا قسمتی از اثری را که متعلق به فرد دیگر است، بدون اجازه او به شخص دیگری واگذار کند، به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
طرفین میتوانند برای خود یا شخص ثالث در متن نمونه قرارداد فروش ترانه شرط خاصی بنویسند. یعنی هر یک از طرفین قرارداد میتواند طرف مقابل را متعهد به انجام عملی کند که در صورت نادیده گرفتن آن از سوی طرف مقابل، حق فسخ قرارداد یا طلب خسارت ایجاد میشود. تعهدات و شروط تا زمانی اعتبار دارند که قرارداد از اعتبار خارج نشده باشد یا اینکه شخصی که تعهد یا شرط به نفع او نوشته شده است از آن صرف نظر نکند. در این صورت مانند این است که آن تعهد یا شرط از ابتدا در متن نمونه قرارداد فروش ترانه نوشته نشده است.
نمونه قرارداد فروش ترانه از جمله قراردادهایی است که امکان فسخ یک جانبه آنها وجود ندارد، مگر آن که طرفین در متن قرارداد حق فسخ را برای خود تعریف کنند یا آنکه بر مبنای اختیارات قانونی قرارداد قابل فسخ باشد. ضمنا طرفین میتوانند با توافق و رضایت کامل یک دیگر قرارداد را از اعتبار خارج کنند. در اصطلاح حقوق، این عمل را اقاله قرارداد میگویند.
طرفین قرارداد فروش ترانه میتوانند بر مبنای اختیارات قانونی خود قرارداد را از اعتبار خارج کرده و آن را فسخ کنند یا طرف مقابل را متعهد به پرداخت خسارت کنند. در ادامه به برخی از اختیارات طرفین اشاره می کنیم:
اگر در متن قرارداد فروش ترانه تاریخی برای پرداخت و تحویل ترانه تعیین نشده باشد و سه روز از امضای قرارداد بگذرد و هیچ یک از وجه یا ترانه به طرف مقابل واگذار نشده باشد، ترانه سرا میتواند قرارداد را فسخ کند.
چنانچه ترانه سرا به شرط محتوا و موضوع مشخص، نمونه قرارداد فروش ترانه را با سفارش دهنده تنظیم کرده باشد و سفارش دهنده پس از دریافت متن ترانه متوجه شود که با آنچه توصیف شده متفاوت است، میتواند قرارداد را فسخ کند یا آن را به همان شکلی که هست بپذیرد.
اگر بعد از اینکه نمونه قرارداد فروش ترانه امضا شد و متن ترانه به سفارش دهنده تحویل داده شد، او متوجه شود که از نظر وزن یا سایر اوصاف، ترانه ویژگی لازم را ندارد، میتواند قرارداد را فسخ کند یا آن را به همان شکل قبول کند یا از ترانه سرا بخواهد که به او خسارت پرداخت کند.
طرفین میتوانند در متن قرارداد ، مرجعی را برای حل اختلافات احتمالی خود تعیین کند. در صورت بروز اختلاف ابتدا از طریق روشهای مسالمت آمیز و سپس با مراجعه به مرجع تعیین شده، اختلاف پیش آمده را حل میکنند. البته ممکن است به هر دلیلی مرجع حل اختلاف به صورت توافقی تعیین نشود، در این صورت اگر مشکلی در خصوص قرارداد حاصل شود، طرفین میتوانند با مراجعه به داوری یا دادگاه مشکلات را حل و فصل کنند. البته بهتر است که برای حل مسئله پیش آمده به داوری مراجعه شود، زیرا از اتلاف وقت به شکل زیادی جلوگیری خواهد شد.
قانونگذار تعداد نسخههای این قرارداد را مشخص نکرده است اما به طور معمول از نمونه قرارداد فروش ترانه دو نسخه یک شکل و با عبارات کاملا یکسان تنظیم میشود که یک نسخه از آن در اختیار سفارش دهنده و نسخه دیگر نزد ترانه سرا قرار خواهد گرفت. اگر طرفین این قرارداد، مرجعی را جهت حل اختلاف احتمالی خود تعیین کرده باشند، میتوانند یک نسخه از نمونه قرارداد فروش ترانه را نیز به آن مرجع تحویل دهند.
در هنگام تنظیم تعداد نسخههای قرارداد، نکات زیر را رعایت کنید:
مانند هر قرارداد مهم دیگری، کارشناسان رکلا این افتخار را دارند که در تنظیم این قرارداد نیز به شما کمک کنند. اگر برای واگذاری ترانه خود به یک قرارداد نیاز دارید یا اگر شخصی هستید که میخواهید از یک ترانه سرا، ترانه بگیرید، به شما پیشنهاد میکنیم که مسئولیت نگارش محتوای قرارداد مورد نظر خود را به تیم حقوقی رکلا بسپارید. برای برقراری ارتباط با تیم حقوقی رکلا در بخش تنظیم قرارداد اختصاصی ، کافی است روی لینک مشخص شده بزنید و درخواستتان را ثبت کنید.
مسلم است که آگاهی از حدود قانونی روابط کاری و قراردادها به شما کمک میکند که با اطمینان بیشتری فعالیت کنید. لازم است که در توافقات خود، به این نکات توجه داشته باشید. برای کسب اطلاعات جامع در خصوص مباحث حقوقی و قانونی، به شما خدمات مشاوره حقوقی تلفنی را پیشنهاد میکنیم.
قرارداد واگذاری ترانه
اگر ترانهای را واگذار میکنید، این نمونه قرارداد مناسب شما است. با زدن روی تصویر پایین آن را دریافت کنید.