نمونه قرارداد اجاره طلا یکی از انواع قرارداد اجاره و از قراردادهای مرسومی است که در میان مردم برای اجاره کردن طلا تنظیم میشود. طلا یکی از کالاهای زینتی و ارزشمند است. این کالا نه تنها در کشور ما، بلکه در تمام جهان جایگاه ویژهای دارد. محبوبیت طلا به اندازهای است که از گذشته تا به امروز به عنوان هدیهای بسیار گرانقدر میان مردم رد و بدل میشود. میان مردم، بسیار مرسوم است که طلا را برای سرمایه گذاری انتخاب میکنند. از مهمترین دلایل سرمایه گذاری مردم این است که طلا قیمت ثابتی ندارد و مدام به قیمت آن افزوده میشود. بنابراین تصمیم مردم این است که با خرید طلا به عنوان سرمایه، از راکد ماندن سرمایه نقدی خود در بانک جلوگیری کنند.
ارزشمندی طلا باعث شده است که در بسیاری از معاملات و برای ضمانت یا به عنوان مبلغ قابل پرداخت قرارداد استفاده شود. نوع جدیدی از معاملات که معمولا در میان مردم رایج است، اجاره طلا است. قیمت طلا باعث شده است که نگرانیهای زیادی برای اجاره دادن یا اجاره گرفتن آن ایجاد شود. بروز تخلف ها و مشکلاتی که در انجام معامله اجاره طلا وجود دارد، باعث شده است که اهمیت تنظیم نمونه قرارداد اجاره طلا بیش از پیش مشخص شود. فرم قرارداد اجاره طلا ، متن مکتوبی است که از اجاره طلا میان دو طرف صحبت میکند. متن قرارداد اجاره طلا ، سندی معتبر قانونی است که نشان میدهد توافق یا پیمان مشخصی با تعهدات روشن، میان طرفین قرارداد انجام شده است.
اگر به تازگی با این قرارداد مواجه شدهاید، شاید برایتان سوال باشد که این قرارداد در چه مواقعی استفاده میشود. معاملهای که در میان مردم معمول است، اجاره طلا در میان آشنایان و به منظور استفاده زینتی در مجالس و مهمانیها است. این نوع اجاره طلا، در میان مردم مرسوم است و در موارد بسیاری تنظیم شده است. با این حال نمیتوانیم اجاره طلا را به همین حالت محدود کنیم. برای مثال ممکن است شخصی به دنبال فرم قرارداد اجاره طلا باشد و بخواهد طلای اجاره شده را برای کار دیگری به ضمانت بگذارد یا اینکه از مقدار مشخصی طلا برای سرمایه گذاری در کاری استفاده کند و متعهد شود که در زمان مشخص طلای اجارهای را به مالک برگرداند.
طلا کالایی خاص است. بنابراین لازم است برای اجاره دادن آن شرایط خاصی در نظر گرفته شود. این شرایط به این منظور اعمال میشود که قرارداد مخالف قانون یا مبانی شرعی نباشد. برای مثال اگر طلا به منظور ضمانت اجاره شود، باید مالک اصلی طلا با این مساله موافق باشد. طلا با معیار مشخص اجاره داده میشود. شخصی که طلا را اجاره می کند، باید همان میزان طلا را به مالک اصلی برگرداند. در صورتی که طلای اجاره شده، خسارت یا زیان ببیند، مستاجر موظف به پرداخت خسارت است. خسارت طلا نیز باید بر اساس نرخ روز پرداخت شود. این نکته در قانون اجاره نیز بیان شده است. قانون اجاره میگوید؛ مورد اجاره باید به همان طریقی که اجاره داده میشود، به مالک اصلی برگردانده شود.
متن قرارداد اجاره طلا، در واقع یک قرارداد توافقی است که میان مالک طلا به عنوان موجر و شخصی که طلا را اجاره میکند (مستاجر) منعقد میشود. براساس این قرارداد، طرفین توافق میکنند که در ازای پرداخت مبلغ مشخصی، مقداری طلا از طرف موجر در اختیار مستاجر قرار بگیرد. در حقیقت با این قرارداد مستاجر به صورت موقت مالک منافع طلا میشود. شخصی که طلا را اجاره کرده است، در حدود اختیاراتی که در متن قرارداد به او داده میشود، میتواند از طلای اجارهای استفاده کند.
متن قرارداد اجاره طلا حاوی اطلاعاتی درباره مشخصات طرفین، مشخصات ظاهری طلای زینتی، وزن طلا، دلیل اجاره کردن طلا، مدت عقد اجاره ، مبلغ اجاره قرارداد و شروط خاص طرفین است. شروطی که در این دسته از قراردادها نوشته میشود، برای مالک طلا و شخصی که آن را اجاره میکند بسیار اهمیت دارند. به همین دلیل ممکن است در بخش شرایط فسخ قرارداد نیز به آنها اشاره شود.
متن قرارداد اجاره طلا براساس قانون مدنی تنظیم میشود. قرارداد اجاره از انواع قرارداد معین و لازم است . قانون مدنی در یک فصل مجزا در مورد قواعد مربوط به اجاره نامه صحبت کرده است. معین بودن این قرارداد، به این معنی است که قانون درباره نحوه توافق و اجرای قرارداد، قوانین و قواعد خاصی تعیین کرده است. بنابراین هر توافقی مخالف با قوانین تصویب شده درباره اجاره، صحیح نیست.
هر توافقی که خلاف قواعد قانون مدنی درباره این قرارداد باشد، از اعتبار قرارداد میکاهد و باعث میشود که قرارداد صحیح نباشد. نکته مهم دیگر که قانون مدنی درباره آن صحبت میکند، ماهیت کالایی است که اجاره داده میشود. ماده 467 قانون مدنی عقد اجاره را به سه نوع قرارداد تقسیم میکند. این قرارداد به سه نوع قرارداد اجاره حیوان، قرارداد اجاره اشیا و اجاره اشخاص تقسیم میشود. این تقسیم بندی، نمونه قرارداد اجاره طلا را در گروه اجاره اشیاء قرار میدهد.
یکی دیگر از مادههای قانونی درباره قرارداد اجاره، ماده 466 است. این ماده قانونی به طور ویژه درباره قرارداد اجاره توضیح میدهد. ماده 466 به تعریفی کلی از قرارداد اجاره میپردازد. براساس ماده 466 قانون مدنی، این قرارداد باعث ایجاد یک توافق قانونی میشود که به موجب آن مقداری طلا، از طرف مالک در اختیار مستاجر قرار میگیرد. مستاجر میتواند به طور موقت و در بازه زمانی تعیین شده، از طلای اجاره شده استفاده کند. قرارداد اجاره دارای سه رکن اصلی است. موجر (شخصی که مالک طلا است و قصد دارد که طلای خود را اجاره دهد)، مستاجر ( شخصی که تمایل دارد طلا اجاره کند) و مورد اجاره (کالایی که اجاره داده میشود و در این قرارداد، کالای مورد نظر طلا است.)
شرایطی را در نظر بگیرید که مقدار مشخصی طلا را به شخصی اجاره دادهاید. در متن قرارداد نیز دلیل اجاره و نحوه استفاده از طلا را نوشتهاید اما متوجه میشوید که مستاجر، به طریقی غیر از آنچه در توافقنامه درباره استفاده از طلا نوشته شده بود، عمل میکند. در این حالت چه باید کرد؟
ماده 492 قانون مدنی، به این سوال پاسخ میدهد. براساس آنچه در این ماده آمده، اگر مستاجر برای مورد دیگری، غیر از موردی که طلا برای آن اجاره شده است، از طلا استفاده کند، اقدام او خطا است و موجر میتواند با استناد به این موضوع، قرارداد را فسخ کند.
نکته دیگری که در چگونگی استفاده از طلای موضوع این قرارداد اهمیت دارد، مساله خسارت و آسیب احتمالی به طلا است. ماده 493 قانون مدنی توضیح میدهد که اگر طلا بدون دخالت مستاجر دچار خسران و زیان شده باشد، مسئولیتی متوجه مستاجر نیست ولی اگر خسارت به طلا به دلیل افراط و تفریط در استفاده از آن باشد، مستاجر مسئول خواهد بود.
برای در اختیار داشتن قراردادی مطابق آنچه در نظر دارید، پیشنهاد ما به شما، خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی است. با ثبت درخواست در بخش تنظیم قرارداد، دپارتمان حقوقی رکلا درخواست شما را پیگیری خواهند کرد و میتوانید در خصوص قراردادی که در نظر دارید، با ما گفتگو کنید. از طرف دیگر، خدمات مشاوره حقوقی تلفنی نیز از دیگر خدمات حقوقی تیم رکلا است که برای استفاده از آن نیز میتوانید درخواستتان را ثبت کنید.