قرارداد اجاره کارخانه یک قرارداد مهم و کاربردی است که از نظر دسته بندی قراردادها، در گروه انواع قرارداد اجاره قرار میگیرد. این قرارداد با استناد به قانون مربوط به قراردادهای اجاره نوشته و تنظیم میشود.
کارخانهها، واحدهای تولیدی هستند که بخشی از اقتصاد را به خود اختصاص دادهاند. سرمایه نقدی زیاد و درآمد کارخانه و واحد تولیدی، دلیلی برای لزوم تنظیم و عقد قرارداد برای بخشهای مختلف و فعالیتهای کارخانه است. کارخانهها معمولاً به مکانی مجهز در داخل یا خارج از شهر نیاز دارند که بتوانند فعالیتها و تولیدات خود را در آنجا انجام دهند. اگر مالکیت ملک مورد نظر در اختیار صاحبان و سهام داران کارخانه باشد که هیچ، ولی اگر ملک کارخانه را در اختیار نداشته باشند، بهترین گزینه اجاره کردن مکانی است که پاسخگوی نیاز آنها باشد.
ماده ۴۶۶ قانون مدنی میگوید: «اجاره عقدی است که به موجب آن، مستأجر مالک منافع عین مستأجره میشود. اجاره دهنده را موجر و اجاره کننده را مستأجر و مورد اجاره را عین مستأجره گویند.»
براساس این ماده از قانون مدنی، نمونه اجاره نامه کارخانه قراردادی است که به موجب آن، زمین، ملک یا ساختمان مناسب برای راه اندازی کارخانه یا یک کارخانه آماده به کار با تمام تجهیزات و امکانات، به متقاضی اجاره داده میشود. متقاضی اجاره کارخانه با توجه به کاری که انجام میدهد و محصولی که تولید آن را در نظر دارد، به دنبال کارخانه آماده یا مکانی برای تاسیس کارخانه میگردد. فرم اجاره نامهای که میان موجر و مستاجر کارخانه امضا میشود نیز حاوی اطلاعاتی در خصوص چگونگی استفاده و بهره برداری از کارخانه است. یعنی شما میتوانید در متن قرارداد اجاره، درباره کاربری ملک توضیح دهید. در نظر داشته باشید، اگر علاوه بر اجاره دادن ملک، تجهیزات و امکاناتی را در اختیار مستاجر قرار میدهید، لازم است این موارد نیز با جزئیات شرح داده شوند و شرایط استفاده از آنها مشخص شود.
فرم قرارداد اجاره کارخانه در چه شرایطی نوشته میشود، یا بهتر که بپرسیم یک ملک یا کارخانه آماده با چه شرایطی، اجاره داده میشود؟
ممکن است که شما مالک و صاحب امتیاز یک کارخانه باشید اما دیگر تمایلی به کار و ادامه فعالیت نداشته باشید. در این شرایط میتوانید تمامی کارخانه و تجهیزات و امکانات موجود در آن را به اشخاص متقاضی اجاره دهید. در این شرایط درآمد شما تنها از اجاره تعیین شده در قرارداد است و در بخشهای دیگر کارخانه مشارکتی نخواهید داشت.
ممکن است شما زمین، ساختمان، یا ملکی را داشته باشید که شرایط لازم برای تبدیل شدن به یک واحد کارخانه را داشته باشد. در این شرایط نیز اشخاصی تقاضا داشته باشند که ملک خود را در اختیارشان قرار دهید. شما میتوانید با تعیین و توافق مبلغی، ملک را برای تاسیس کارخانه به آنها اجاره دهید. حتی میتوانید شرط کنید که مکان تنها برای فعالیت خاصی مورد استفاده قرار بگیرد.
ممکن است شما آن متقاضی باشید که به دنبال ملک یا کارخانهای با این شرایط میگردید. در هر دسته از این اشخاص قرار بگیرید، برای شروع حرفهای کارتان نیازمند تنظیم و نوشتن فرم اجاره نامه کارخانه هستید. هر شرایطی که در نظر داشته باشید در متن اجاره نامه کارخانه تعریف میشود.
پیش از تنظیم و نوشتن متن قرارداد اجاره کارخانه و هر گونه اقدام دیگر، مستاجر باید الزامات قانونی ثبت، راه اندازی و بهره برداری کارخانه مورد نظرش را مهیا کند. اخذ مجوزهای لازم، پروانه کسب ، تاییدیه بهداشت و… از وظایف مستاجر است. مستاجر موظف است با توجه به فعالیتی که قرار است در کارخانه صورت بگیرد، ملک و ساختمان مورد نظر را انتخاب کرده و اجاره کند. همچنین موظف است سایر شرایط قانونی واحد اشتغال خود را بررسی کرده و به امور آن رسیدگی کند تا برای فعالیتشان منع قانونی وجود نداشته باشد.
در مجموع تمام این مسئولیتها به عهده مستاجر است. در صورت کوتاهی مستاجر در این زمینه، یا بروز هرگونه خطا یا خلافی از مستاجر، خطا و ایرادی به موجر وارد نیست. زیرا موجر با دریافت یک مبلغ مشخص مالکیت ملکش را به صورت موقت به مستاجر سپرده است و در جریان فعالیت کارخانه نقش و مسئولیتی ندارد.
از قوانینی که در نوشتن و تنظیم متن اجاره نامه کارخانه تاثیر گذار است، قانون روابط موجر و مستاجر است. این قانون برای اولین بار در سال 1356 به تصویب رسید. همچنین بنا به شرایط اجتماعی و نیاز و دغدغه مردم یک بار در سال 1362 و یک بار در سال 1376 اصلاح شد. قراردادهایی که تا پیش از سال 1376 تنظیم شده باشند، براساس شرایط قانونی قبلی رسیدگی میشوند و مابقی قراردادهایی که بعد از سال 76 و به تازگی تنظیم شده باشند، طبق قانون جدید روابط موجر و مستاجر بررسی خواهند شد. برای آنکه فرم اجاره نامه کارخانه شامل این قانون باشد لازم است که سه شرط در آن رعایت شده باشد:
با رعایت این سه شرط در زمان نوشتن نمونه اجاره نامه کارخانه ، این قرارداد شامل قوانین موجر و مستاجر خواهد شد. این قانون به توافق و نظر طرفین قرارداد اهمیت میدهد و میگوید که به شرط توافق میان طرفین، شروط اجاره پذیرفته شده است و طرفین باید با توجه به توافقاتشان عمل کنند.
برای تنظیم و نوشتن فرم قرارداد اجاره کارخانه لازم است به یک سری موارد دقت شود. در ابتدا مهم است که مشخص شود، کارخانه مورد نظر دقیقا به چه کار و فعالیتی مشغول خواهد شد. بدون شک میان تنظیم متن نمونه قرارداد اجاره کارخانه سنگبری ، نمونه قرارداد اجاره کارخانه آسفالت و نمونه قرارداد اجاره کارخانه تولیدی تفاوتهایی وجود دارد. مشاور حقوقی، وکیل یا هر شخص مطلع و آگاهی که اقدام به تنظیم متن قرارداد اجاره کارخانه میکند، لازم است بداند که کارخانه برای چه کاری اجاره گرفته شده است و با توجه به آن شرایط، متن اجاره نامه کارخانه را بنویسد.
اجاره نامه کارخانه سنگبری دارای ویژگیها، شرایط و مادههایی است که برای مثال در اجاره نامه کارخانه آسفالت نیست. نوع فعالیتی که در کارخانه انجام میشود حتی روی نوع ساختمان، ملک یا کارخانهای که به اجاره گرفته میشود نیز تاثیر دارد. کارخانه اجاره گرفته شده باید تجهیزات و امکانات کامل را داشته باشد. حتی اگر ملک به صورت ساختمان یا زمین اجاره داده میشود، باید امکان تجهیز شدن به صورت مورد نیاز را دارا باشد.
اولین چیزی که در نمونه قرارداد اجاره کارخانه نوشته میشود عنوان قرارداد است. همانطور که پیشتر گفتم محتوای کاری که در کارخانه اجرا و انجام میشود مهم است. در زمان نوشتن قرارداد ، شخصی که نمونه قرارداد اجاره کارخانه شما را مینویسد، در عنوان به نوع فعالیت شما اشاره میکند.
برای مثال از عنوانهای قرارداد اجاره کارخانه سنگبری ، قرارداد اجاره کارخانه آسفالت یا قرارداد اجاره کارخانه تولیدی یا هر عنوان دیگری که نشانگر کار و فعالیت شما باشد، استفاده میکند. همانطور که میبینید عنوان، عبارت کوتاه و مختصری است که به صورت کلی به محتوای قرارداد اشاره میکند.
بدون شک لازم است که موجر و مستاجر در قرارداد معرفی شده و شناخته شوند. لازم است که بعد از عنوان قرارداد به معرفی موجر و مستاجر بپردازیم و اطلاعات و مشخصات دقیق آنها را در متن قرارداد بنویسیم. طرفین نمونه قرارداد اجاره کارخانه میتوانند شخص حقوقی یا شخص حقیقی باشند. در این مساله تفاوتی خاصی نیست، به جز اطلاعاتی که از آنها در قرارداد نوشته میشود. اگر شخصی که در نمونه اجاره نامه کارخانه حضور دارد شخص حقیقی باشد، لازم است که به اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامتگاه شخص ، کد پستی و شماره تماس او اشاره کنیم. اما اگر شخص حاضر در فرم اجاره نامه کارخانه ، شخص حقوقی (شرکت، سازمان، موسسه) باشد، به مواردی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی دقیق محل شرکت، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده اشاره میکنیم.
اگر هرکدام از طرفین قرارداد، به جای خود وکیلشان را برای عقد اجاره بفرستند، لازم است که اطلاعات وکیل نیز در این بخش ثبت شود.
مورد اجاره همان ملک یا کارخانهای است که برای اجاره آن قرارداد را تنظیم میکنیم. لازم است که به طور دقیق به مشخصات ملک اشاره شود. برای مثال شما میتوانید بنویسید که منافع یک واحد کارخانه (یا زمین یا ساختمان) شش دانگ به شماره پلاک اصلی و فرعی و سند مالکیت با تمام متعلقات و تجهیزات و امکانات مانند آب و برق و… به منظور راه اندازی و بهره وری تولید… ( هر چیزی که مد نظر شما است) به اجاره داده میشود. در حقیقت این بخش موضوع اصلی قرارداد اجاره است. شما با اشاره به نوع فعالیت کارخانه، میتوانید شرط بگذارید که مستاجر در کارخانه تغییر کاربری صورت ندهد.
اگر شما صاحب ملک هستید، برای آنکه در انتهای قرارداد بتوانید ملک را همانگونه که اجاره دادید پس بگیرید، لازم است که در این بخش به تمامی تجهیزات و امکانات ملک اشاره کنید. از داشتن آب، برق و گاز گرفته تا وسایل و لوازمی که در کارخانه وجود دارد باید در لیستی نوشته شود و به قرارداد پیوست شود. مستاجر نیز متعهد است در مدت قرارداد طبق ماده 493 قانون مدنی نسبت به حفظ و نگهداری از مورد اجاره و کلیه لوازم و دستگاههایی که تحویل گرفته است تلاش کند.
مدت اجاره باید به صورت دقیق و با اشاره به روز و ماه و سال، در قرارداد نوشته شود. با به پایان رسیدن مدت، قرارداد نیز تمام میشود. اگر زمانی طرفین احساس نیاز به تمدید قرارداد داشتند، میتوانند قرارداد مجددی تنظیم کرده و دوباره شروع به همکاری کنند. مدت قرارداد از یک سال تا هر چند سالی که طرفین برای آن توافق کنند نوشته میشود. اما معمولاً اجاره نامه کارخانه برای مدت طولانی تنظیم میشود.
مبلغ قرارداد، همان هزینهای است که مستاجر بابت در اختیار گرفتن ملک یا کارخانه به موجر میپردازد. علاوه بر این که برای این هزینه قاعده و نرخی وجود دارد که بیشتر در عرف متداول است، شرط اصلی تعیین مبلغ قرارداد، توافق طرفین است. موجر و مستاجر باید بر سر میزان ودیعه (قرض الحسنه) و اجاره و شرایط پرداخت آن با یکدیگر به توافق برسند. بنابراین ملاک اصلی در این مورد، توافق طرفین قرارداد اجاره کارخانه است.
در خصوص نحوه پرداخت اجاره بها نیز، توافق طرفین در اولویت است. یعنی هیچ الزامی وجود ندارد که بخواهید مبلغ اجاره بها را در هر ماه پرداخت کنید. به عبارت دیگر، اگرچه متداول است و مبلغ قرارداد اجاره کارخانه را به صورت ماهیانه پرداخت میکنند اما توافق شما به منظور پرداخت اجاره بها به شکل دیگر، اعتبار قرارداد شما را تحت تاثیر قرار نخواهد داد و حتی اگر پرداختها به صورت ماهیانه نباشد و مثلا هر دو ماه یکبار، موعد پرداخت اجاره بها فرا برسد، باز هم قرارداد اجاره کارخانه دارای اعتبار کافی خواهد بود.
شرایط، وظایف و تعهدات خاص موجر و مستاجر نسبت به یکدیگر در این بخش از اجاره نامه نوشته میشود که با امضای قرارداد ، طرفین موظف به انجام آن خواهند بود.
از جمله این تعهدات میتوانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم:
تیم حقوقی رکلا، این قرارداد مهم را تنظیم کرده است. شما میتوانید آن را در بخش نمونه قرارداد سایت جستجو و تهیه کنید.
همچنین میتوانید وظیفه تنظیم قرارداد اجاره کارخانه خود را به صورت اختصاصی ما بسپارید. برای ثبت درخواست تنظیم قرارداد روی لینک قبل بزنید. از طرف دیگر، شما میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی برخوردار شوید و روابط حقوقی خود را اصولی برقرار کنید. برای ثبت درخواست مشاوره حقوقی تلفنی روی لینک قبل بزنید.
قرارداد اجاره کارخانه
برای تهیه سریع این نمونه قرارداد، اینجا بزنید!