در ماده 11 قانون مدنی، اموال به دو نوع منقول و غیر منقول تقسیم شدهاند. ماده 12 این قانون اموال غیر منقول را تعریف میکند. اموال غیر منقول به گونهای هستند که جا به جایی آنها مستلزم ورود آسیب به خود این اموال یا مکان آنها است. به طور کلی اموالی که حمل و نقل و منتقل کردن آنها امکان پذیر نیست جزء اموال غیر منقول به حساب میآیند. نمونه قرارداد بیع غیر منقول یکی از انواع قرارداد بیع و یک ماهیت حقوقی است که با توافق فروشنده و خریدار اموال غیر منقول امضا و ایجاد میشود.
اغلب اماکن تجاری و مسکونی به وسیله این قرارداد مورد معامله قرار میگیرند. بنابراین لازم است که تمامی اشخاص فعال زمینه معاملات اموال غیر منقول با نکات حقوقی و همچنین شیوه تنظیم قرارداد بیع اموال غیر منقول آشنا شوند. برای مثال شما برای معامله یک ساختمان یا یک خانه، نیاز دارید که از قرارداد بیع ساختمان یا قرارداد بیع خانه استفاده کنید. بدون شک برای انجام این معاملات، به آگاهی و اطلاعات کافی در خصوص بیع نیاز خواهید داشت. اگر منظور و خواست شما مطالعه درباره هر کدام از این قراردادها است، روی لینکهای مربوط به آنها بزنید و مقاله مربوطه را مطالعه کنید اما اگر تمایل دارید که به صورت کلی درباره بیع اموال غیر منقول اطلاعات داشته باشید، در ادامه این مقاله، این قرارداد را توضیح خواهیم داد.
مطابق با ماده 338 قانون مدنی به قراردادی که در اثر توافق خریدار و مالک یک مال غیر منقول به وجود میآید و اثر آن نیز انتقال مالکیت مال غیر منقول از فروشنده به خریدار در مقابل پرداخت بهای آن است، بیع اموال غیر منقول گفته میشود.
بیع اموال غیر منقول از چهار رکن اساسی ساخته شده است:
مهمترین منابع قانونی بیع اموال غیر منقول مواد 338 الی 463 قانون مدنی هستند.
قانون ثبت و همچنین قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج، اوقاف و امور خیریه از دیگر قوانین مهمی هستند که در آنها برخی از قواعد و ضوابط قانونی مربوط به بیع اموال غیر منقول نیز بیان شده است.
قانون گذار برخی از قواعد و ضوابط بیع اموال غیر منقول را به گونهای تصویب کرده است که خریدار و فروشنده میتوانند برخلاف آنها با یکدیگر توافق کنند. به این قواعد در اصلاح حقوق مدنی، قوانین تکمیلی بیع گفته میشود.
البته بخش عمدهای از قوانین بیع اموال غیر منقول در قانون ثبت، قانون اوقاف و قانون مدنی به صورت آمره تصویب شدهاند و به همین دلیل خریدار و فروشنده ملزم به رعایت این قوانین آمره هستند. باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که در صورت نقض قواعد آمره، قرارداد بیع اموال غیر منقول باطل میشود و مالکیت مال غیرمنقول به خریدار منتقل نخواهد شد.
آثار قرارداد بیع اموال غیر منقول تنها در صورتی به دنبال آن خواهند آمد که این قرارداد به صورت صحیح و قانونی تنظیم شده باشد زیرا قانون گذار از قراردادهای باطل و فاسد هیچ گونه حمایتی نمیکند و به همین دلیل تمام آثار آنها را نیز ملغی و منتفی میکند.
مهمترین آثار قرارداد بیع عبارتند از:
همانگونه که در ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم قرارداد بیع به وسیله اعلام اراده خریدار و فروشنده امضا و ایجاد میشود. قانون گذار در خصوص روش اعلام اراده، محدویتی برای طرفین معامله قائل نشده و به آنها اجازه داده است که به هر روشی اراده خود را اعلام کنند.
البته به طور معمول، قراردادهای بیع اموال غیر منقول به دلیل حساسیتی که دارند توسط افراد متخصص و آشنا با امور قراردادها و قوانین حاکم بر آنها به صورت مکتوب تنظیم و امضا میشوند.
قرارداد مکتوب، در حقیقت سند بیع مال غیر منقول است. این سند مطابق با ماده 1289 قانون مدنی به عنوان یکی از دلایل اثبات دعوا از سوی خریدار و فروشنده مال غیر منقول در نزد مراجع قانونی قابل استناد است.
مبلغ قرارداد در حقیقت، بهای مال غیر منقولی است که برای معامله و فروش آن توافق میشود. در واقع بهای مال غیر منقول به وسیله توافق طرفین معامله تعیین خواهد شد.
نوع قرارداد بیع مال غیر منقول براساس زمان پرداخت مبلغ آن، به یکی از حالات زیر تقسیم میشود:
اموال غیر منقول به طور معمول از اموال ارزشمندی هستند که برای معامله آنها سرمایه قابل توجهی هزینه میشود. به همین دلیل حساسیت زیادی برای معامله آنها وجود دارد. برای جلوگیری از هرگونه اختلاف یا مشکل، به شما پیشنهاد میکنیم که از خدمات مشاوره تلفنی حقوقی بهره ببرید. این خدمات در مناسبترین شرایط و توسط تیم حقوقی رکلا ارائه میشوند. علاوه براین، با ثبت درخواست تنظیم قرارداد ، این امکان را دارید که تنظیم قرارداد مورد نظرتان را به تیم رکلا بسپارید. در کنار شما هستیم.
نمونه قولنامه خانه (نقدی)
اگر قراردادی نیاز دارید که با آن، یک خانه را معامله کنید، میتوانید روی تصویر زیر بزنید و به سهولت این قولنامه را تهیه کنید.
قرارداد فروش آپارتمان (نقدی)
فروش آپارتمان به عنوان یک مال غیر منقول به یک قرارداد بیع نیاز دارد. برای تهیه این قرارداد، اینجا بزنید.
قولنامه مغازه
با امضای این مبایعه نامه، مغازه را معامله کنید. برای تهیه این قرارداد، اینجا بزنید.