نمونه قرارداد قرض پول چیست و ویژگی‌های قرارداد قرض بین دو نفر و بیشتر!

نویسنده:سما سلیمانی
-
بروزرسانی:1402/04/15
زمان مطالعه: 8 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
قرارداد قرض پول

کلمه قرض یا قرض گرفتن عبارت شناخته شده‌ای است که در میان عموم مردم بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. با اینکه به طور معمول و روزانه در روابط میان مردم انواع مختلفی از قرارداد قرض انجام می‌شود، شاید کمتر اشخاصی باشند که این قرارداد را از جنبه قانونی و حقوقی بشناسند. نمونه قرارداد قرض پول یکی از انواع قرارداد قرض است.

احتمالا بارها برایتان پیش آمده است که مبلغی را از شخصی بگیرید یا اینکه میزان مشخصی از پول را به دوست یا آشنا بدهید. این قبیل معاملات با موضوع مال، کالا، وجه نقد و یا موارد دیگر، در قالب قراردادها و عقود متفاوت تنظیم می‌شوند. به غیر از عقودی مانند قرارداد بیع ، عقدهای دیگری نیز هستند که در ظاهر شباهت بسیاری با یکدیگر دارند. عقود قرض، ودیعه، عاریه و امانت از جمله قراردادهایی هستند که گاهی با هم اشتباه گرفته می‌شوند یا اینکه به اشتباه به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دلیل این شباهت و اشتباه در اینگونه قراردادها این است که در تمام این عقود مالی میان دو شخص حقیقی منتقل می‌شود. برای استفاده صحیح از این عقود، لازم است که از ماهیت هر کدام به دقت اطلاع داشته باشیم و بدانیم که علم حقوق و به خصوص قانون مدنی چه قواعد و احکامی برای آن‌ها در نظر گرفته است. آشنایی به این موارد موجب می‌شود که در شرایط لازم به درستی قرارداد مورد نیازتان را انتخاب کنید و آگاه باشید که به موجب هر قرارداد، چه وظایف و مسئولیت‌هایی به عهده شما خواهد بود.

تعریف و ماهیت قرارداد قرضی و تفاوت آن با سایر عقود مشابه

در این بخش از مقاله، درباره قرارداد قرض صحبت توضیح می‌دهیم و عقود مشابه با آن را معرفی می‌کنیم. با مطالعه ادامه مطلب می‌توانید از تفاوت این قراردادها مطلع شوید و قرارداد مورد نیاز خود را انتخاب کنید.

عقد امانت پول یا ودیعه

عقد قرض، عاریه ،امانت و ودیعه از عقودی هستن که قانون مدنی به آن‌ها اشاره کرده است. هر کدام از این عقود ماهیت متفاوتی از دیگری دارد. برای مثال اگر یک شخص حقیقی مقدار مشخصی پول را به شخص حقیقی دیگر بسپارد و تاکید کند که این مبلغ نزد او امانت است ،شخص دوم دیگر اجازه نخواهد داشت که از مبلغ سپرده شده استفاده کند. زیرا که در عقد امانت، اجازه استفاده به شخص داده نمی‌شود. بنابر این، قراردادی که منعقد می‌شود قرارداد قرض بین دو نفر نیست، بلکه باید از امانت یا ودیعه استفاده شود. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ودیعه، نام دیگر قرارداد امانت است.

عقد عاریه

با توضیح این مساله که عقد قرض یک قرارداد تملیکی است، بهتر می‌توانیم توضیح دهید که عقد عاریه چیست ؟ . در نمونه قرارداد قرض بین اشخاص حقیقی ، مال یا پولی که قرض داده می‌شود در مالکیت قرض گیرنده خواهد بود. در صورتی که در نوع دیگری از این معاملات، مالکیت به قرض گیرنده منتقل نمی‌شود. برای مثال در نمونه قرارداد پول قرض دادن ، مالکیت پول قرضی به شخصی که پول را قرض گرفته است، منتقل می‌شود. یعنی شخص می‌تواند به هر طریقی که تمایل دارد مبلغ قرضی را استفاده کند.

شرایطی را تصور کنید که مالی برای استفاده در اختیار یک شخص قرار می‌گیرد ولی مالکیت آن منتقل نمی‌شود. مثال بسیار ساده و ابتدایی آن، زمانی است که والدین شما ابزار یا وسایل جزئی را برای استفاده به همسایه می‌سپردند و همسایه بعد از استفاده از ابزار، آن را به شما برمی‌گرداند. برای مثال اگر شما خودرو خود را جهت استفاده چند روزه به شخصی بسپارید، عمل انجام شده قرارداد قرضی نیست. زیرا که به واسطه این قرارداد، مالکیت ابزار یا ماشین در اختیار شخص دوم قرار نمی‌گیرد. بنابر این فقط می‌تواند در راستای کارایی آن مورد استفاده قرار بگیرد و در نهایت باید به مالک اصلی برگردانده شود. این نوع از قرارداد را عقد عاریه می‌نامند.

نمونه قرارداد قرض پول

تا به اینجا درباره عقد عاریه و عقد ودیعه یا همان امانت توضیح دادیم و سعی کردیم که تفاوت‌های آن‌ها را نیز بیان کنیم. نمونه قرارداد قرض دادن پول ، براساس قانون مدنی تنظیم می‌شود. در نمونه قرارداد برای پول قرض دادن یا برای قرض دادن اموال دیگر، مالکیت مال قرضی در اختیار شخص قرار می‌گیرد. از متداول‌ ترین نوع نمونه قرارداد قرض بین اشخاص حقیقی ، نمونه قرارداد قرض گرفتن پول است.

براساس این قرارداد، قرض گیرنده مبلغ مشخصی را دریافت می‌کند و ضمانت می‌دهد که در زمان مشخص مبلغ قرض گرفته شده را برگرداند. محدودتی برای نحوه استفاده از مال قرض گرفته شده وجود ندارد، اما شرط اصلی این است که مال قرض، به همان طریق که اخذ شده است، برگردانده شود.

قرارداد برای قرض دادن پول در قانون مدنی

ماده 648 قانون مدنی درباره عقد قرض صحبت کرده است و آن را تعریف می‌کند. این عقد زمانی استفاده می‌شود که شخصی برای برطرف کردن نیاز خود مالی را قرض کند. در این قرارداد، مالکیت مال یا پول منتقل می‌شود و شرط اصلی این است که شخص در زمان مشخص شده‌ای مال قرض گرفته را برگرداند. به این عمل رد مال قرضی می‌گویند. ماده 648 تا 653 قانون مدنی به تفصیل درباره شرایط تنظیم نمونه قرارداد قرض پول و سایر قراردادهای قرض توضیح داده است. بنابراین، لازم است که برای تنظیم این قرارداد، به مواد و احکام قانون مدنی توجه شود.

ویژگی‌های عقد قرض در قرارداد قرض پول

  1. عقد قرض در فرم قرارداد قرض دادن پول از جمله عقود تملیکی است. قانون مدنی می‌گوید زمانی که مالی مانند پول به شخصی قرض داده می‌شود، آن میزان وجه نقد در مالکیت شخص است. با توجه به ماده 30 قانون مدنی نیز هر گونه دخل و تصرف در مال قرض گرفته شده، ایرادی ندارد. ماده 30 می‌گوید شما می‌توانید نسبت به مال خود هرگونه تصرفی داشته باشید. پول قرضی هم جزء مال شما محسوب خواهد شد.
  2. عقد قرض در نمونه متن قرارداد قرض دادن پول ، در گروه عقود رضایی قرار می‌گیرد. عقود رضایی به عقودی گفته می‌شود که برای استفاده از آن‌ها نیازی به تشریفاتی مانند رسمی کردن قرارداد یا قبض و اقباض نیست. به موجب ایجاب و قبول این عقد برقرار می‌شود.
  3. عقد قرض در نمونه قرارداد قرض پول ، یک قرارداد به معاوضه است. یعنی شخص قرض گیرنده باید مثل مال یا قیمت آن را برگرداند. در نمونه متن قرارداد قرض پول ، شخص قرض گیرنده باید دقیقا مبلغی که قرض گرفته است را برگرداند.
  4. نمونه قرارداد قرض پول ، یک قرارداد لازم الاجرا است. شخصی که می‌پذیرد مبلغی را قرض دهد نمی‌تواند یک جانبه برای فسخ قرارداد اقدام کند. هر دو طرف قرارداد باید به عقد قرض متعهد باشند.

ایجاب و قبول در نمونه قرارداد قرض پول

یکی از ویژگی‌های قرارداد قرض پول این است که برای برقراری آن، تنها نیاز به ایجاد و قبول است. به عبارت ساده‌تر اگر شخصی بگوید مبلغی پول قرض دادم و طرف مقابل نیز بگوید که قبول کردم قرارداد منعقد می‌شود و نیاز به انجام کار دیگری نیست. براساس تعریفی که قانون مدنی از قرارداد ارائه داده است، قرارداد به صورت شفاهی هم تنظیم می‌شود. در بسیاری از مواقع شاهد انواع قرارداد قرض پول به صورت شفاهی بوده‌ایم. نکته مهم دیگر این است که لازم نیست مبلغ قرض حتما منتقل شود یا به عبارت دیگر، لازم نیست که قرض گیرنده حتما مبلغ را قبض کند.

رد مال قرضی در قرارداد قرض پول

از نکات مهمی که در تنظیم قرارداد قرض مورد توجه قرار می‌گیرد، مساله رد مال است. رد مال قرضی یا برگرداندن مال قرض گرفته شده، بدون شک برای هر دو طرف قرارداد اهمیت زیادی دارد. اهمیت این موضوع به اندازه‌ای است که وکلا و مشاوران حقوقی تاکید می‌کنند حتما در متن قرارداد پول قرض دادن ، به تاریخ دقیق برگرداندن مال اشاره کنید. در مذاکرات و گفتگوهای ابتدایی که به منظور تنظیم قرارداد قرض بین دو نفر انجام می‌شود، طرفین قرارداد با یکدیگر صحبت می‌کنند و نتیجه گفتگوی آن‌ها به صورت مجموعه‌ای از توافقات و تفاهم‌ها در متن قرارداد نوشته می‌شود.

تعیین زمان دقیق برگرداندن مال قرضی، از مهمترین توافقات میان طرفین است که باید به صورت صریح و روشن در متن قرارداد به آن اشاره شود. برای تعیین زمان دقیق رد مال، تاریخ مشخصی را با اشاره به روز، ماه و سال در نظر می‌گیرند. براساس این تاریخ، شخص قرض گیرنده موظف است که معادل مال قرض گرفته شده را به طرف اول برگرداند.

مشاوره حقوقی تلفنی و تنظیم قرارداد

شما می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی وکیل قراردادها استفاده کنید. برای این کار روی لینک قبل بزنید. شما همچنین می‌توانید درخواست تنظیم قرارداد ثبت کنید. ما در اسرع وقت با شما تماس می‌گیریم و در مورد جزئیات این نوع قرارداد با شما صحبت می‌کنیم.

از طرف دیگر، تیم حقوقی رکلا این قرارداد را به دو صورت با ضامن و بدون ضامن تنظیم کرده است. روی تصویر قرارداد مورد نظر خودتان بزنید و وارد توضیحات آن شوید.

قرارداد قرض پول (بدون ضامن)

اگر توافق شما برای قرض پول، بدون حضور ضامن انجام می‌شود، این نمونه قرارداد می‌تواند برای شما مناسب باشد.

نمونه قرارداد پول قرض دادن
دانلود نمونه قرارداد پول قرض دادن

قرارداد قرض پول (با ضامن)

این قرارداد زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که توافق شما برای قرض دادن یا قرض گرفتن پول، همراه با حضور یک ضامن، انجام شود.

نمونه قرارداد قرض پول
دانلود نمونه قرارداد قرض پول
سما سلیمانی
«سما» کارشناس کنترل کیفیت محتوا در تیم تحریریه رکلا، روانشناس، کارشناس حقوقی و مولف مباحث مرتبط با امور قراردادها و به صورت روزانه و مستقیم با کاربران رکلا در حال گفتگو و رایزنی است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
(16 نظر)
account_circle
مجید
thumb_up_alt
سلام. من میخوام به شخصی یک مبلغ مشخصی پول به صورت امانت بدهم. لطفا راهنمایی کنید که چکار باید بکنم؟
09:40
19 اردیبهشت 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام و عرض ادب. شما می‌توانید قرارداد امانت پول تنظیم کنید. پول را در یک پاکت در بسته قرار دهید و مجموع پاکت را به عنوان امانت به ایشان بدهید.
19:00
20 اردیبهشت 1400
account_circle
پیمان اسماعیلی
thumb_up_alt
من ده میلیون تومان می خواهم به کسی بدهم (به صورت قرض و بدون ضامن) و تاریخ هم مشخص شود. برای برگرداندن مبلغ مورد نظر آیا این امر، کیفری خواهد بود یا حقوقی؟ و بی زحمت متن آن به چه صورت باشد؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
13:02
11 بهمن 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در صورتی که در قالب قرارداد قرض پول، وارد همکاری با ایشان می‌شوید، روابط میان طرفین از طریق دادگاه‌های حقوقی قابل پیگیری خواهد بود. ضمن آنکه برای دسترسی به این قرارداد، لازم است وارد بخش نمونه قراردادهای سایت شوید و عبارت «قرارداد قرض» را جستجو کنید.
16:15
12 بهمن 1400
account_circle
حمزه بهرامی
thumb_up_alt
سلام و وقت بخیر ۳۰ میلیون دادم به کارگرم چگونه قراردادی بنویسم که هر وقت دلم خواست درخواست پولم را بکنم؟
14:04
06 اسفند 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در این مورد باید قرارداد قرض تنظیم شود و در خصوص مناسب بودن این قرارداد، هیچ تفاوتی میان کارگران شما و اشخاص ثالث نیست.
14:20
07 اسفند 1400
account_circle
سینا رضایی
thumb_up_alt
سلام وقت بخیر بابت پول بخوام امانت بدم چه قراردادی باید باشه و این قرارداد امانت شما در چند صفحه است؟
09:30
03 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. وقت بخیر. می‌توانید از قرارداد امانت استفاده کنید یا از قرارداد قرض استفاده شود و در متن آن، یک شرط ضمن عقد در خصوص به امانت گذاشتن مال جهت بازپس دهی به موقع پول قید کنید. در خصوص تعداد صفحات، با توجه به نوع قرارداد مورد نظر خود، جزئیات را از چت آنلاین وب سایت جویا شوید.
10:55
04 اردیبهشت 1401
account_circle
مريم محسن زاده
thumb_up_alt
با سلام. ضمن تشكر از راهنمايی‌های خوب شما. سوالم اين است كه در قرارداد قرض بدون ضامن، امكان درخواست چک از قرض گيرنده به عنوان ضمانت صحيح است؟ يا بايد قرارداد از نوع "با ضامن" باشد و چک به جای شخص ضامن تضمين دهد؟
07:32
15 خرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. منظور از «ضامن» در قراردادهای قرض موجود در سایت، ضامن انسانی است. در خصوص تضمین حسن انجام تعهد به صورت چک، می‌توانید از همان قرارداد قرض بدون ضامن استفاده کنید.
10:44
17 خرداد 1401
account_circle
ایرج
thumb_up_alt
سلام. آیا اگر کسی به زور از کسی امضا و اثر انگشت ناقص بگیرد بعد بگوید این شخص ۲۰ میلیون بدهکار است آیا می‌تواند؟
09:25
07 تیر 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در صورت اثبات اجباری بودن امضا و اثر انگشت، آن سند فاقد تاثیر است.
12:02
08 تیر 1401
account_circle
کوثرمشعلی
thumb_up_alt
سلام می‌خوام مبلغ صد میلیون تومن رو به عنوان سرمایه به کسی بدهم تا با پولم کار کند و ماهانه مبلغی رو به من بدهد و اصل پولم رو بعد از یکسال پس دهد چه سند و مدرک یا قراردادی ببندم که درست باشه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
00:33
10 تیر 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. از قرارداد مضاربه یا مشارکت استفاده شود. البته اصلا صحیح نیست که مبلغ ثابتی دریافت شود بلکه باید درصد مشخصی از سود حاصل از کار سرمایه گیرنده را دریافت کنید. ضمنا پول باید صرف امور مشروع (قانونی) شود.
13:00
11 تیر 1401
account_circle
مهناز راد
thumb_up_alt
سلام. وقت بخیر. پولی را می‌خوام به کسی بدم تا با اون پول خرید و فروش مسکن انجام بده چه قراردادی باید تنظیم کنیم؟ تا هم پولم از دست نره هم به نسبت پولم در سود شریک باشم؟
14:00
27 تیر 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. می‌تونید از قراردادهایی مثل قرارداد مضاربه و قرارداد مشارکت استفاده کنید.
16:35
28 تیر 1401
account_circle
رضا اصلاحی
thumb_up_alt
با سلام بنده پولی رو به یکی از دوستانم به عنوان قرض دادم و در موقع تنظیم رسید یا مدرک در حضور ۲ شاهد پای رسید را مهر شرکت زد البته شرکت این شخص معتبر است می‌خواستم بدانم زدن مهر شرکت با امضا کافی است یا نه؟ با تشکر.
21:34
10 مرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. باید اساسنامه شرکت بررسی شود تا ببینید آیا ایشان صاحب حق امضای اوراق مرتبط با شرکت است یا خیر. اگر هم به خود ایشان قرض داده‌اید باید خود ایشان زیر رسید را امضا کند.
14:36
12 مرداد 1401
account_circle
عبداله فولادوند
thumb_up_alt
سلام بنده یه پولی قرض دادم به کسی و در قبالش سفته گرفتم و قراردادی ننوشتم آیا مشکل دارد؟
17:47
14 مرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. بودن قرارداد بهتر از نبودن آن است. به هر حال، با اخذ سفته، خیال خود را تا حدی راحت کرده‌اید. اگر هنوز شرایط فراهم است قرارداد میان طرفین امضا شود.
10:36
15 مرداد 1401