قرارداد حسابرسی یک قرارداد مهم و کاربردی برای ارزیابی عملکرد مالی سازمانها است. اسناد و صورتهای مالی، به عنوان منابع مهم اطلاعاتی برای آگاهی از وضعیت مالی شرکتها و بنگاههای اقتصادی شناخته میشوند. صحت این صورتهای مالی اهمیت ویژهای دارد. به همین جهت بسیاری از شرکتها و کسب و کارها، صحت سنجی امور مالی مجموعه خود را به شخص یا موسسه حسابرسی واگذار میکنند تا به صورت تخصصی اسناد و صورتهای مالی مد نظر آنها را مورد ارزیابی قرار دهند.
زمانی که کارفرما قصد دارد فرآیند حسابرسی شرکت یا سازمان را به شخص حقیقی یا شخص حقوقی واگذار کند، قرارداد حسابرسی کاربرد پیدا میکند.
بسیاری از شرکتهای بزرگ ترجیح میدهند برای رشد فعالیت اقتصادی خود، صورتهای مالی شفافی داشته باشند. در این راستا این شرکتها برای ارزیابی سلامت مالی مجموعه خود، به گزارشهای دقیق حسابرسی نیاز دارند. زمانی که کسب و کارها و شرکتها بررسی عملکردهای مالی مجموعه خود را به حسابرس محول میکنند، لازم است میان کارفرما و شخص یا تیم حسابرس، قرارداد خدمات حسابرسی منعقد شود.
در متن نمونه قرارداد حسابرسی مالی شرح وظایف و تعهدات طرفین به صورت دقیق و کامل مشخص میشود. به موجب این قرارداد خدمات حسابرسی، حسابرس، عملیات ارزیابی صورتهای مالی متعلق به کسب و کار یا شرکت کارفرما را به عهده میگیرد. به بیان دیگر نمونه قرارداد حسابرسی متنی است که برای اشخاص حقوقی به حقیقی کاربرد دارد. یعنی طرفین این قرارداد ممکن است اشخاص حقوقی مانند شرکت و موسسه یا شخص حقیقی یعنی کارفرما و یک فرد حسابرس باشد. مانند اینکه یک شرکت به عنوان کارفرما، حسابرسی امور مالی مجموعه خود را به یک شرکت متخصص در حوزه حسابرسی واگذار کند. همچنین این امکان وجود دارد که عملیات حسابرسی توسط یک شخص واحد و متخصص صورت بگیرد.
بررسی عملکردهای مالی در هر مجموعه یا سازمانی اهمیت ویژهای دارد. معمولا ثبت و نگهداری سوابق مالی شرکت و کسب و کارها به عهده حسابدار است. حسابدار، فرایند ثبت و طبقهبندی اطلاعات مالی متعلق به شرکت یا سازمان را بر عهده میگیرد. این در حالی است که حسابرس، ارزیابی گزارشهای مالی و سنجش صحت آنها را بر عهده خواهد داشت. با توجه به استمرار فعالیتهای مالی در سازمانها و شرکتها، معمولا حسابدار استخدام میشود و به عنوان یک نیروی ثابت در شرکت فعالیت دارد.
این در حالی است که قرارداد حسابرسی معمولا در شرایطی میان کارفرما و حسابرس منعقد میشود که قرار است صحت گزارشهای مالی شرکت مورد بررسی قرار بگیرد. به عبارت سادهتر درستی، نادرستی یا تقلب در اسناد و صورتهای مالی متعلق به یک سازمان یا شرکت توسط حسابرس، ارزیابی و سازماندهی میشود. حسابرس با ارائه گزارشهای مالی به کارفرما کمک میکند تا به صورت دقیق در جریان امور مالی شرکت یا سازمان تحت نظر خود قرار بگیرد.
بسیاری از مدیران شرکتها و کسب و کارها، ترجیح میدهند برای اطمینان بیشتر نسبت به گزارشهای مالی مجموعه خود و تداوم حیات شرکت، شخصی را به عنوان حسابرس استخدام کنند تا به صورت مستمر با این شرکت همکاری داشته باشد. در چنین مواردی لازم است کارفرما با حسابرس، قرارداد استخدام حسابرس امضا کند. معمولا همکاری یا حضور حسابرس در شرکت یا سازمان، موجب اعتبار بخشیدن به اسناد و صورتهای مالی آن شرکت میشود. به جهت اینکه حسابرس، به صورت مستمر اسناد مالی را ارزیابی میکند و اطلاعاتی در مورد صحت این اسناد در اختیار کارفرما قرار میدهد. این شیوه از همکاری با حسابرس موجب برقراری رابطه استخدامی با حسابرس میشود که به موجب آن، قرارداد حسابرسی مشمول بیمه است.
در واقع به دلیل استخدامی بودن این رابطه کاری، کارفرما ملزم میشود از تاریخ شروع به کار حسابرس، حقوق و مزایای قانونی او را بپردازد و ایشان را نزد سازمان تامین اجتماعی ، بیمه کند.
در نمونه قرارداد خدمات حسابرسی امکان تعیین ناظر وجود دارد. ناظر قرارداد شخصی است که فرآیند اجرای صحیح تعهدات قراردادی توسط حسابرس را تحت نظر میگیرد و در این زمینه با کارفرما همکاری میکند. معمولا کارفرما یا مدیری که امکان نظارت و بررسی خدمات حسابرس را ندارند یا در این زمینه کمتجربه هستند، ترجیح میدهند شخصی را به عنوان ناظر قرارداد معرفی کنند. این مورد را در نظر داشته باشید که کارفرما، باید حتما مشخصات ناظر را به طور کامل و دقیق در متن قرارداد بنویسد. به این ترتیب، در طول مدت اعتبار قرارداد ، ناظر بر نحوه انجام تعهدات قراردادی توسط حسابرس نظارت میکند و در صورت مشاهده مشکل یا توقف، این موضوع را به کارفرما اطلاع میدهد.
در شرایطی این احتمال وجود دارد که کارفرما و حسابرس در طول مدت قرارداد یا حتی وقتی مدت اعتبار قرارداد به پایان میرسد، اختلاف نظرهایی با یکدیگر داشته باشند. طرفین در گام اول باید تلاش کنند اختلاف نظرهای ایجاد شده را از طریق گفتگو و مذاکره حل و فصل کنند. چنانچه مذاکره برای حل اختلاف نظرهای آنها موثر و کارساز نباشد، در این صورت طرفین این امکان را دارند تا برای حل اختلاف، از طریق مراجع صالح قانونی و مراجع داوری اقدام کنند.
اگر طرفین تمایل داشته باشند که برای صرفه جویی در زمان و هزینه، به مرجع داوری مراجعه کنند، در این صورت لازم است مشخصات داور منتخب خود را در متن قرارداد بنویسند. به این ترتیب اگر در آینده اختلافی میان آنها ایجاد شود، داور منتخب به اختلافات آنها رسیدگی میکند.
تنظیم قرارداد حسابرسی یک اقدام تخصصی محسوب میشود و لازم است این فرایند، حتما به متخصصان قرارداد نویسی واگذار شود. در نظر داشته باشید که در متن قرارداد حسابرسی لزوما باید موارد و مفاد مهمی آورده شوند که احتمال بروز خطا یا مشکل را کاهش دهند و از طرف دیگر، باعث اعتبار و صحت قرارداد شوند و تا به این صورت، ابهامی در خصوص محتوای آن قرارداد و مسئولیتها و وظایف طرفین وجود نداشته باشد. در ادامه به آیتمهای مختلف این چک لیست اشاره میکنیم:
بدون شک هر قرارداد حسابرسی که میان کارفرما و حسابرس امضا میشود، میتواند دارای شرایط ویژهای باشد که نیازمند تصمیمگیری دقیق و مدیریت صحیح در چهارچوب قوانین است. برای اتخاذ تصمیمات کاربردی در این شرایط و آگاهی بیشتر درباره روابط قانونی میان طرفین قرارداد حسابرسی، میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی تیم رکلا بهرهمند شوید.
همچنین، اگر فکر میکنید نمونه قراردادهای موجود قادر به پاسخگویی به نیازهای خاص شما در زمینه قرارداد حسابرسی نیستند، پیشنهاد ما استفاده از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی است که به طور کامل با شرایط و نیازهای شما تطبیق داده میشود.
قرارداد حسابرسی (برون سپاری به یک تیم یا شرکت)
برای سپردن پروژه حسابرسی شرکت یا کسب و کار خود به یک تیم یا شرکت حسابرسی، این نمونه قرارداد را دانلود کنید.
قرارداد حسابرسی (برون سپاری به یک فرد)
زمانی که بخواهید یک حسابرس حرفهای، پروژه حسابرسی کسب و کار شما را انجام دهد، این نمونه قرارداد، به کارتان میآید. برای شروع همکاری با حسابرس، همین حالا این نمونه قرارداد را دریافت کنید.