نرم افزارها از جمله مهمترین بسترهای مجازی هستند برای برقراری ارتباط و ارائه خدمات یا حتی عرضه محصولات مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از نرم افزارها و برقراری ارتباط با مخاطب به واسطه آنها، نقش قابل توجهی در بازدهی و کسب نتیجه مطلوب در کسب و کارهای اینترنتی و حتی در رونق کسب و کارهای سنتی دارد. نرم افزار در واقع، به مجموعهای از کدنویسیهای قابل اجرا میگویند که توسط فردی تحت عنوان مهندس نرم افزار اجرا شود. با این مقدمه میتوانیم بگوییم که امروزه بازار کار بسیار خوبی برای متخصصان طراحی و ساخت نرم افزار ایجاد شده است.
ما در مقاله حاضر تصمیم داریم به صورت کاملا دقیق و تخصصی قابلیتها و شرح وظایف مهندس نرم افزار و همچنین کارایی و اهمیت این فرصت شغلی را تحلیل و بررسی کنیم. ضمن اینکه به موارد دیگر نظیر مزایا و میزان درآمد و آینده شغلی حرفه مربوطه نیز اشاره خواهیم کرد. از این رو به افرادی که برای توافق کاری در این حوزه، در سمت کارفرما یا کارپذیر قرار دارند، توصیه میکنیم حتما مطالب این مقاله را تا انتها مطالعه کنند.
فعالان این حوزه میتوانند با امضای انواع قرارداد استخدام ، توسط یک سازمان یا شرکت استخدام شوند یا اینکه میتوانند به صورت فریلنسری فعالیت کنند و با مشتریان خود قرارداد طراحی نرم افزار داشته باشند.
به فردی که با توجه به نیازهای کاربر و به واسطه تجزیه و تحلیل دقیق آن نیازها و همچنین با استفاده از دانش تخصصی در حوزه طراحی و اجرای اپلیکیشنها، برنامههایی کاربردی را طراحی میکند، مهندس نرم افزار میگویند. بنابراین کارشناسان این حوزه باید تخصص و توانایی کار با ابزارها و فناوری به کار رفته در نرم افزارها را داشته باشند تا بتوانند برنامهای کاربردی طراحی کنند. مهندس نرم افزار در زمان طراحی، در عین حال که باید به کاربردی بودن نرم افزار توجه کند، لازم است به صرفه اقتصادی و هزینههای اجرایی آن نیز توجه داشته باشد.
نرم افزارها در واقع انواع برنامههایی هستند که کارایی مخصوص به خود را دارد. ممکن است یک برنامه کاربردی، یک بازی یارانهای یا اپلیکیشنی برای ارائه خدمات باشند. کاربرد نرم افزارها امروزه به جایی رسیده است که حتی میتوانند برای صاحبان آنها یک شغل و محلی برای کسب درآمد باشند. از این رو وظایف مهندس نرم افزار در ساخت و طراحی این برنامهها، بسیار تخصصی و مهم است. به همین دلیل، متخصصان این حوزه علاوه بر کسب مدارک دانشگاهی، باید با انجام پروژههای عملی فراوان، تجربه و مهارت خود را افزایش دهند.
با این مقدمه به اهمیت این فرصت شغلی اشاره کردیم. در ادامه به بیان مهمترین وظایف و مهارتهای لازم برای این متخصصان میپردازیم. برای شروع همکاری با این نیروی متخصص میتوانید از قرارداد استخدام برنامه نویس استفاده کنید.
اگر بخواهیم به صورت خلاصه شرح وظایف مهندس نرم افزار را بیان کنیم، میتوانیم به مواردی همچون طراحی، ساخت و آزمایش برنامههای طراحی شده، برطرف کردن مسائل و مشکلات برنامه با استفاده از زبانهای برنامه نویسی، قابل درک و مشاهده کردن اطلاعات برای کاربران، تجزیه و تحلیل روند عملکرد سیستمها و همکاری با سایر اعضای گروه جهت رفع کردن اشکالات برنامهها اشاره کنیم. در ادامه سایر مواردی که در ردیف وظایف این مهندسان قرار میگیرند را شرح میدهیم.
اگر به طور جدی قصد دارید به عنوان یک کارشناس نرم افزار حرفهای و موفق فعالیت کنید و مسئولیتهای خود را به نحو احسن انجام دهید، لازم است که در وهله اول، مهارتها و تخصص لازم برای ورود به این حرفه را کسب کنید. از جمله مواردی که در گروه توانمندیها و وظایف مهندسی نرم افزار قرار دارند، عبارتند از:
کارشناسان حوزه کامپیوتر و سیستمهای رایانهای در هر شرکتی که باشند، اعم از شرکتهای کوچک و بزرگ، به دلیل پیچیدگیهای موجود در شغل خود مسئولیتهای متعدد و متنوعی به عهده میگیرند. در اصل، وظایف مهندسی نرم افزار را میتوان تحلیل و بررسی کامل تمام فرآیند و مراحل قابل اجرا در یک سیستم دانست که به طور مستمر و پیوسته باید تحت نظارت و مدیریت کارشناس مربوطه باشند.
مهندسی سیستمهای رایانهای از جمله شغلهای مهم و پر متقاضی شناخته میشود که امروزه جوانان زیادی به فعالیت در آن گرایش پیدا کردهاند. اگر شاغلین در این حوزه کاری از تخصص و دانش کافی برخوردار باشند، فعالیت در این حرفه مزایای زیادی برای آنها خواهد داشت. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
کارشناسان حوزه کامپیوتر با توجه به اینکه چه میزان توانمندی، تخصص، تجربه و سابقه کار دارند و همچنین مطابق مقررات شرکت و سازمانی که در آن کار میکنند، دارای حقوق و دستمزد متفاوتی هستند. با این حال، میتوان به طور میانگین گفت در کشور خودمان دستمزد پایه یک کارشناس نرم افزار مطابق حقوق پایه اداره کار است که در صورت داشتن تجربه و مهارت بیشتر، این امکان وجود دارد که کارفرما و مهندس برای مبالغ بالاتر نیز با یکدیگر توافق کنند. همینطور در نظر داشته باشید فعالین این حوزه، میتوانند با کسب تجربه و مهارت در شغل خود به سمتهای بالاتری نظیر مدیر فناوری اطلاعات نیز دست پیدا کنند یا اینکه شرکت خود را ثبت کنند.
همانطور که می دانید امروزه کار با کامپیوتر یکی از ارکان ثابت و مهم هر کسب و کار و موسسهای محسوب میشود و از این رو افرادی که در زمینه طراحی نرم افزار و برنامههای کامپیوتری تخصص و مهارت کافی دارند، مسلما از موقعیت شغلی بسیار خوبی برخوردار خواهند بود. ضمن اینکه استفاده از سیستمها و روشهای کار با رایانه روز به روز در حال گسترش و توسعه است. بنابراین کارشناسان و مهندسان فعال در زمینه سیستمهای دیجیتالی، آینده شغلی رضایت بخشی خواهند داشت.
در مقاله حاضر تلاش کردیم تا جای ممکن شرحی مفید و کاربردی از حوزه کاری مهندسان نرم افزار ارائه دهیم. با این حال، اگر به دنبال کسب موفقیت و جایگاهی مطلوب در این شغل هستید، پیشنهاد میکنیم ابتدا دانش و تخصص لازم برای کار در این حوزه را کسب کنید. ضمن اینکه آگاهی از نکات حقوقی آن نیز میتواند در عملکرد و انتخابهای شما موثر باشد. در وب سایت رکلا این امکان برای شما فراهم است که از طریق ثبت درخواست مشاوره تلفنی حقوقی با تیم رکلا، سوالات مورد نظر خود را بپرسید یا در صورت نیاز، درخواست تنظیم قرارداد اختصاصی خود را در بخش مربوطه ثبت کنید. حتما نظرات و سوالات خود را نیز در زیر همین مطلب و در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
قرارداد استخدام برنامه نویس
روابط کاری و استخدامی با یک برنامه نویس، به این قرارداد نیاز دارد. برای تهیه آن روی تصویر بزنید.
قرارداد طراحی نرم افزار
برای سپردن پروژه طراحی نرم افزار به یک برنامه نویس، از این نمونه قرارداد استفاده کنید.