تنفیذ و ابطال صلح نامه ؛ نکات تنفیذ و ابطال صلح عمری ، رقبی و سکنی

-
بروزرسانی:1401/07/30
زمان مطالعه: 6 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
تنفیذ و ابطال صلح نامه

تنفیذ و ابطال صلح نامه و مسائل مربوط به آن، از سوالات پرتکرار کاربران رُکلا است.

پیش از این و در نوشته دیگری به صورت مفصل به بررسی انواع صلح نامه پرداخته‌ایم. اما یکی از سوالات مهم دیگری که در خصوص صلح نامه‌ها از جمله صلح نامه عمری ، صلح نامه رقبی و صلح نامه سکنی طرح میشود نحوه تنفیذ و ابطال صلح نامه‌ها میباشد. در ادامه، جزئیات این موضوع را مورد بررسی دقیق حقوقی قرار میدهیم.

با رُکلا همراه باشید.

تنفید صلح نامه چیست؟

تنفیذ صلح نامه که فقط در خصوص صلح نامه عادی یا صلح نامه دست نویس مطرح میباشد به معنای اعتبار بخشیدن به مندرجات قرارداد است. به عبارتی، وقتی یک طرف صلح نامه بخواهد از آثار قانونی و حقوقی صلح نامه استفاده کند و به صلح نامه عادی خود اعتبار سند رسمی لازم الاجرا ببخشد اقدام به طرح دعوای تنفیذ صلح نامه میکند.

ابطال صلح نامه به چه معناست؟

ارکان اساسی تنظیم قرارداد، شامل موارد زیر است:

  1. امضای طرف‌های صلح نامه زیر قرارداد و قصد آن‌ها
  2. اهلیت ( سفیه ، صغیر و مجنون نبودن )
  3. مشروع بودن هدف صلح نامه
  4. موضوع ( مال ) معین

وقتی یک صلح نامه ارکان اساسی تنظیم قرارداد را که در بالا به آن اشاره کردیم، نداشته باشد و یا سایر شرایطی قانونی که باعث باطل شدن صلح نامه میشود را دارا باشد، میتوان با طرح دعوای ابطال صلح نامه، از دادگاه درخواست کرد که صلح نامه را باطل کند.

سند عادی ( صلح نامه عادی ) چیست؟

برای تعریف سند عادی ( صلح نامه عادی یا صلح نامه دستنویس ) بهتر است ابتدا تعریف سند رسمی ( صلح نامه محضری ) را مورد بررسی قرار دهیم. بدون شک هر سندی که در تعریف زیر قرار نگیرد به عنوان سند عادی محسوب میشود:

“سند رسمی سندی است که یا در اداره ثبت اسناد و املاک کشور و یا در دفاتر اسناد رسمی و یا در نزد یکی از ماموران رسمی مطابق قانون تنظیم شده است.”

بنابراین یک سند رسمی سندی است که به صورت‌های زیر تنظیم و امضا شود:

  1. در ادارات ثبت اسناد و املاک کشور
  2. در دفاتر اسناد رسمی
  3. در مقابل مامورین رسمی صلاحیت‌دار
  4. مواردی که قانون‌گذار صراحتاً رسمی بودن یک سند عادی را اعلام کرده است.

بنابر تعریفی که در بالا ذکر شد، صلح نامه عادی ، قراردادی است که در اداره ثبت اسناد و املاک کشور و یا در دفاتر اسناد رسمی و نزد ماموران رسمی تنظیم نشده‌ است و مثلاً دو شخص بدون سمت دولتی با یکدیگر اقدام به تنظیم و امضای آن کرده‌اند.

اگر تمایل دارید که در خصوص مسائل حقوقی و قانونی مربوط به سند عادی یا سند رسمی اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد می‌کنیم با زدن روی عناوین این اسناد در این جمله، به صفحه اختصاصی مقالات آن‌ها وارد شوید و مقاله‌ای که درباره آن‌ها نوشته شده است را مطالعه کنید. سعی کرده‌ایم که در آن مقالات، ماهیت این اسناد و مسائل حقوقی مرتبط با آن‌ها، با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار بگیرند تا کاربرد و موارد استفاده از هر کدام از این اسناد به سادگی مشخص باشند. با مطالعه این مقالات، به خوبی از تعریف دقیق این اسناد و تفاوت آن‌ها مطلع و آگاه خواهید شد.

دادگاه بر چه اساس اقدام به تنفیذ و ابطال صلح نامه مینماید؟!

برای اثبات هر ادعایی در دادگاه از جمله تنفیذ یا ابطال صلح نامه ، دلایل اثبات دعوا شامل موارد زیر است:

  1. اقرار
  2. اسناد کتبی
  3. شهادت شهود
  4. قسم
  5. نشانه‌های موجود در واقعیت ( اصطلاحاً امارات )

قاضی دادگاه بر اساس دلایل بالا اقدام به صدور حکم می‌کند.

تنفیذ و ابطال صلح نامه

اقرار چیست؟

مطابق ماده 1259 قانون مدنی ” اقرار عبارت از اِخبار به حقی است برای غیر به ضرر خود”.

به عبارت دیگر، وقتی فردی علیه خود و به نفع دیگری ادعایی کند اقدام به اقرار نموده‌است.

مثلاً در تنفید و ابطال صلح نامه شفاهی ، ممکن است یکی از طرفین صلح نامه اقرار کند که بخاطر ندادن پولِ مال موضوع صلح ، مال را به طرف مقابل تحویل نداده‌است. چنین صحبتی به صورت ضمنی به این معناست که قبلاً قراردادی اگرچه شفاهی وجود داشته‌است و حالا ایشان حاضر به تحویل مال به خاطر عدم پرداخت ارزش آن از سوی طرف مقابل نیست.

اسناد کتبی چیست؟

دعوای تنفیذ صلح نامه صرفاً در خصوص اسناد عادی یا اسناد دستنویس قابل طرح است و نمیتوان در خصوص اسنادی که در دفترخانه اسناد رسمی ، به صورت یک سند رسمی لازم الاجرا در آمده‌اند اقدام به طرح دعوای تنفیذ صلح نامه کرد.

ماده 1248 قانون مدنی ، سند را اینگونه تعریف می‌کند:

“سند عبارت است از هر گونه نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.”

شهادت شهود چیست؟

شهادت عبارت از اِخباری است که شخصی غیر از طرف‌های دعوا ، در خصوص مسائل مرتبط با اصل دعوا میدهند و این اخبار میتواند در جهت دادن به ذهن قاضی دادگاه برای یافتن حقیقت به نحو موثری کارساز باشد.

شاهد تنها در صورتی میتواند در دعوای تنفیذ و ابطال صلح نامه ، شهادت دهد که دارای شرایط قانونی درج شده در ماده 177 قانون مجازات اسلامی در خصوص ویژگی‌های شاهد قانونی باشد.

شرایط قانونی شاهد به قرار زیر است:

1- بالغ

2- عاقل

3- مومن

4- عادل

5- طهارت مولد ( ولد زنا نبودن )

6- از دعوای تنفیذ و ابطال صلح نامه نفعی نبرد.

7- با هیچ یک از طرفین دعوای تنفید و ابطال صلح نامه خصومت و دشمنی نداشته باشد.

8- وسیله کسب درآمد شاهد، گدایی نباشد.

9- ولگرد نباشد.

قسم چیست؟

هرگاه فردی در دادگاه با یاد خدا، خبر از وجود یا عدم وجود حقی به نفع خود یا شخص دیگری و به ضرر ثالث بدهد، اقدام به اقامه قسم نموده است.

تنظیم دادخواست تنفیذ و ابطال صلح نامه

اگر قصد تنظیم دادخواست تنفیذ و بطلان صلح نامه را دارید بایستی اساسی‌ترین ضرورت‌های تنظیم یک دادخواست را در نظر بگیرید:

1- دادخواست را با زبان فارسی تکمیل کنید.

2- دادخواست امضا شود.

3- دادخواست بر روی فرم مخصوص قوه ی قضائیه تنظیم شود.

علاوه بر این موارد، بایستی مشخصات دقیق خواهان دادخواست تنفیذ و ابطال صلح نامه ، مشخصات خوانده ، خواسته ، ارزش خواسته ، ادله و مدارک و مشخصات وکیل ( در صورت وجود وکیل ) در دادخواست قید شود. عدم درج هریک از این موارد ، آثار مختص به خود را دارد.

پیشنهاد ما

تیم حقوقی رکلا اقدام به تهیه انواع صلح نامه نموده است. شما می‌توانید با زدن بر روی تصویر زیر، به این صلح نامه‌ها دسترسی پیدا کنید ضمن آنکه می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و تنظیم قرارداد استفاده کنید.

مشاوره حقوقی تلفنی

همین حالا روی تصویر زیر بزنید و مشاوره حقوقی تلفنی دریافت کنید.

مشاوره حقوقی تلفنی
مشاوره حقوقی تلفنی

انواع صلح نامه

همین حالا روی تصویر زیر بزنید و وارد فهرست قراردادها شوید.

نمونه صلح نامه
دانلود قرارداد
ابراهیم زارع مویدی
«ابراهیم زارع مویدی» بنیان گذار مجموعه حقوقی رکلا و کارشناس ارشد حقوقی است. نظر به اهمیت مسائل حقوقی و به ویژه قراردادها، «ابراهیم» بخشی از مقالات موجود در رکلا را شخصا نگارش کرده و در اختیار علاقه مندان به این حوزه قرار داده است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
(21 نظر)
account_circle
مونا زارع
thumb_up_alt
سلام. خسته نباشید. ببخشید پدر و مادر من با هم سند صلح امضا کردن. مادرم نه ماهه به رحمت خدا رفتن. پدرم سند صلح مادام العمر دارن ولی دو ماهه دچار محجوریت شدن. برادرم می‌خواهد قیم پدرم شود آیا با گرفتن حکم حجر و قیمی پدر، سند صلح پدرم باطل می‌شود؟ برادرم می‌تواند خانه و اموال پدرم را صاحب بشود و بفروشد؟ ممنون میشم جواب بدید متشکرم. سوال دیگه‌‎ای هم دارم. آیا دخترها می‌توانند قیم پدر باشن؟ به قیم بودن برادرم اعتراض داشته باشیم یا نه ما دخترها نمی‌توانیم؟ برادرم از نظر ما قابل اعتماد نیست مادرم و پدرم در زمان زنده بودن و سالم بودن به هیچ عنوان بهش اعتماد نداشتن و تمام کارت‌های بانکی و سند خونه و سند صلح دست ما دخترها داده بودن اما الان می‌خواد قیم بشه.
10:56
31 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. شما می‌توانید به صلاحیت ایشان در دادگاه معترض باشید. ضمن آنکه در پذیرش قیمومیت، محذوریتی برای شما وجود نخواهد داشت.
16:07
01 خرداد 1401
account_circle
صالح مجیدی
thumb_up_alt
باتوجه به مطالب، یکی از ارکان اساسی صلح نامه مشروع بودن هدف صلح نامه است. اگر محروم الارث کردن شرعی نباشد و هدف از عقد صلح نامه بین زن (نامادری) و شوهر، محروم کردن فرزندان صرفا" از روی کینه و خصومت نامادری باشد و شاهد هم برای اثبات این نیت و قصد وجود داشته باشد می‌توان جهت ابطال صلح نامه اقدام کرد؟
07:24
30 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. مساله جهت و هدف معامله یک موضوع پیچیده حقوقی است که توضیح آن در اینجا و با مختصر کلام، ممکن نیست. اما در مجموعِ سوال شما، امکان انتقال اموال از سوی هر شخص به شخص دیگر در زمان حیات وجود دارد و کینه و خصومت، جهت معامله را خدشه دار نمی‌کند.
15:23
31 اردیبهشت 1401
account_circle
مجید اخوان
thumb_up_alt
با سلام و احترام. قصد دارم ملکم را به نام همسرم صلح عمری کنم در صورت فوت همسرم وارث کیست و آیا مجددا ملک به نام خودم برمی‌گردد یا وراث همسرم مالک ملک خواهند شد؟ ممنون از پاسخویی.
11:37
28 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. خیر. به وراث ایشان که شما نیز یکی از آن‌ها محسوب می‌شوید تعلق خواهد داشت. صلح عمری صرفا این حق را به شما می‌دهد که در طول مدت حیات خودتان، از منافع ملک استفاده کنید.
15:26
29 اردیبهشت 1401
account_circle
رنگرز
thumb_up_alt
با تشكر از شما. سوالي كه دارم در اين مورد هست: يكي از عمو هاي بنده براي يك دانگ ملك مشاع كه تمام خانواده به جز همان عمو دادخواست دستور فروش ملك مشاع خواسته بوديم و دستور فروش هم صادر شده بود، با ورود ثالث به پرونده يك صلح نامه عمري غير رسمي و دست نويس ارايه كرد و در نهايت، يك دانگ ان ملك از شمول دستور فروش خارج گرديد. حال سوال من اين است كه ايا ايشان بايد دادخواست تنفيذ صلح نامه خود را هم انجام بدهند يا با همين حكمي كه يك دانگ را به خاطر صلحنامه از دستور فروش خارج كرده است مي‌تواند ملك را بفروشد؟
11:07
12 دی 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
با فرض صحیح بودن کامل صلح نامه، ایشان می‌تواند ملک را با همان قرارداد به فروش برساند. در صورتی هم که قصد دریافت سند در خصوص آن ملک را داشته باشند می‌توانند از طریق محاکم قضایی و با این منظور، دادخواست تقدیم کنند.
13:58
13 دی 1400
account_circle
پروانه نجاد
thumb_up_alt
سلام، بعد از فوت پدر و‌ مادرم احساس می‌کردم به زودی می‌میرم در نتیجه اموالم که ۳ دانگ از یک خانه ۶ دانگی بود را به نام خواهرم که مالک ۳ دانگ دیگر بود صلح عمری کردم. چند سال از این ماجرا گذشته خواهر زاده ام که در آن زمان پسر بچه کوچکی بود بزرگ شده و‌ رفتارش با من بسیار بد است. تصمیم دارم صلح نامه را باطل کنم که بتوانم دور از این‌ها زندگی کنم. آیا امکان ابطال صلح نامه است؟
15:46
07 آبان 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در این مورد لازم است که متن صلح نامه را مطالعه کنیم تا بتوان به صورت قطعی اظهارنظر کرد. اما در حالت کلی، این امکان برای شما وجود ندارد.
19:57
08 آبان 1400
account_circle
سارا.س
thumb_up_alt
سلام. پدری، خانه اش را به همسر و یک دختر مجردش صلح عمری کرده (سه دانگ - سه دانگ). همسر دچار بیماری جنون است. آیا می‌توان با داشتن گواهی محجوریت سند صلح را فسخ کرد؟!
11:38
26 مهر 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. خیر. اعتبار قبلی صلح نامه ارتباطی با وضعیت فعلی مالک آن ندارد.
19:53
27 مهر 1400
account_circle
مریم ریاحی
thumb_up_alt
سلام، مادرم ۳ دانگ ملکی را به بنده صلح عمری کرده بودند و ۳ دانگ را به برادر و خواهرم مشترکا. اما از انجاییکه صلح عمری با حق فسخ در دفترخانه تنظیم شده بود بعد چند سال پشیمان می‌شوند و ۳ دانگ را از خواهر و برادرم پس میگیرند البته محضری و سند ۳ دانگ مجددا بنام مادر صادر می‌شود و ایشان مجددا محضری سه دانگ دیگر را هم به من صلح عمری می‌کنند. سوال من این است که آیا برادر خواهرم می‌توانند در این خصوص اعتراضی کنند یا خیر؟ با تشکر.
06:22
16 مهر 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. اگر همه چیز به درستی انجام شده باشد که در فرض سوال شما اینگونه به نظر می‌رسد، طرح ادعا از سوی ایشان مثمر ثمر نخواهد بود.
17:27
17 مهر 1400
account_circle
‌ارزو ویسانی
thumb_up_alt
با سلام. مادر بنده می‌خواهد ملکی را که دارد به اسم بنده صلح کند اما با حق فسخ صلح عمری. آیا بعد از فوت مادرم مابقی وارثین می‌توانند ادعایی داشته باشند و بتوانند با شکایت در دادگاه آن را فسخ کنند؟
15:23
21 شهریور 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. اصولا خیر. مالکیت شما به هر حال، همزمان با امضای صلح نامه یا همزمان با فوت مادر ثابت می‌شود و امکان فسخ قرارداد جز در حدود مذکور در آن ممکن نیست. بهتر است حق فسخ صلح نامه به نحو کامل سلب و ساقط شود.
22:04
22 شهریور 1400
account_circle
بهزاد نجفی
thumb_up_alt
با سلام و خسته نباشید. چنانچه ملکی قبلاً طبق مبایعه نامه رسمی در مشاور املاک فروخته شده باشد، فرد فروشنده می‌تواند مقداری از آن ملک را بدون اطلاع و رضایت خریدار با فرد دیگری صلح کند؟ با سپاس.
14:07
21 شهریور 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. چنین چیزی از مصادیق فروش مال غیر خواهد بود و تبعات قانونی به همراه دارد. لذا پاسخ سوال شما منفی است.
22:02
22 شهریور 1400
account_circle
ناشناس
thumb_up_alt
سلام. خسته نباشی. می‌خوام بدونم سند ۶ دانگ به نام دخترم و همسرم زدم و آیا میشه برگردونم به نام خودم و تک برگ شه؟ البته صلح عمری کردم. ممنون.
13:35
05 شهریور 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. در صورتی که در صلح نامه حق فسخ برای شما وجود داشته باشد می‌توانید در غیر این صورت این امکان بدون رضایت دختر و همسر شما وجود نخواهد داشت.
22:06
06 شهریور 1400