جایگاه شغلی مهندس ناظر عمران کارایی بسیار زیادی در چگونگی آغاز و اتمام یک پروژه عمرانی دارد. در واقع، فعالین این حرفه با بهره بردن از دانش، تخصص و مهارت خود، باعث میشوند که کلیه پروژههای عمرانی و ساختمانی مراحلی بهینه و استاندارد را طی کنند. از این رو هدف از تحریر مقاله حاضر، تفصیل و ارائه شرح وظایف مهندس ناظر عمران و همچنین دیگر اختیارات و اهمیت این فرصت شغلی است. بر این اساس، در صورت تمایل، جهت افزایش اطلاعات خود در زمینه شغل مذکور، میتوانید از مطالب این مقاله بهره مند شوید.
از دیگر مقالات مرتبط با این حوزه که میتوانیم مطالعه آن را به شما پیشنهاد کنیم، مقاله معرفی مهندس ناظر معمار است. با زدن روی لینک میتوانید این مقاله را بخوانید.
مهندس ناظر به شخصی حقیقی یا حقوقی گفته میشود که با داشتن پروانه اشتغال از نظام مهندسی، مسئولیت نظارت همه جانبه بر کلیه مراحل ساخت و ساز یک پروژه عمرانی را بر عهده دارد. به بیان دیگر، وظایف مهندس ناظر عمران به صورت خلاصه شامل نظارت دقیق و کامل بر به درستی انجام گرفتن مراحل پروژه عمرانی است. ناظر ساختمان، همچنین موظف است که در پایان پروژه، کلیه مراحل اعمال شده را با نقشهها، طرحها و فایلهای محاسباتی قوانین ملی تطابق دهد.
به طور معمول این مهندسان یا به صورت استخدامی یا به صورت پیمانی و با انواع قرارداد کار مهندسی یا قرارداد پیمانکاری مشغول به کار میشوند.
مهندس ناظر ساختمان به فردی اطلاق میشود که با تکیه بر دانش فنی و تخصصی، مسئولیت بررسی و ارزیابی تمام فرآیند یک پروژه عمرانی را به دست میگیرد. در واقع مهندس ناظر ساختمان باید طبق استانداردهای موجود در قوانین سازمان ملی ساخت و ساز ، تمام مراحل عملی شدن یک پروژه عمرانی تحت نظارت مجری را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و در نهایت، به محض اتمام پروژه، گزارشات کلیه فعالیتهای انجام شده را به شهرداری ارائه دهد.
به محض آغاز پروژه عمرانی، مهندس ناظر نیز مشمول تعهداتی میشود از جمله اینکه باید به صورت مستمر و مداوم در محل ساخت و ساز حضور داشته باشد تا نحوه فعالیت نیروها و چگونگی پیشرفت پروژه را ارزیابی و در صورت لزوم راهکارها و مشکلات پیش آمده را به کارفرما گزارش دهد. از دیگر تعهداتی که مهندس ناظر باید همواره در نظر داشته باشد عبارتند از:
وجود مهندس ناظر در پروژههای عمرانی میتواند دلایل یا بهتر است بگوییم مزیتهای فراوانی برای مالکان به دنبال داشته باشد که جهت آشنایی بیشتر شما برخی از مهمترین آنها را در زیر تفصیل کردهایم.
مهندسان ناظر ساختمان موظف هستند که از تمام مراحل ساخت و ساز یک پروژه عمرانی، گزارشاتی کامل تهیه کنند و به مراجع مربوطه ارائه دهند. از این رو مهمترین مراحلی که گزارشات آنها باید به صورت دقیق ثبت شوند، مراحلی نظیر سفت کاری، نازک کاری، فونداسیون، اسکلت، گود برداری، تخریب و در نهایت اتمام پروژه هستند. البته لازم به ذکر است که گزارشات این مراحل باید حتما در برگیرنده موارد زیر باشد:
یک مهندس ناظر پروژههای ساختمانی برای اینکه بتواند وظایف و مسئولیتهای خود را مطابق با دستورالعملهای تعریف شده اعمال کند لازم است که یک سری قابلیتها و مهارتهای مخصوص این حرفه را حتما کسب کند. قابلیتهایی همچون:
اگرچه اخیرا با تقاضای صاحب پروژه جهت گرفتن کنتور برق، یک مهندس در حوزه تاسیسات برقی برای بررسیهای مورد نیاز کنتور در محل ساخت و ساز حاضر میشود اما با این حال، کلیه اقدامات جدی و حرفهای پروژه ساختمانی اعم از نقشه برداری، تاسیسات مکانیکی، سازهای، طراحی، برقی و غیره توسط شخصی حقیقی و حقوقی تحت عنوان مهندس ناظر ساختمان نظارت و مدیریت میشود.
از این جهت که پروژههای عمرانی اعم از پروژههای کوچک و بزرگ در صورت عدم رعایت نکات و اصول اولیه میتوانند علاوه بر افراد، برای محیط زیست نیز زیان بار باشد؛ از این رو مهندس ناظر باید از تجربه و دانش بالایی برخوردار باشد تا بتواند متریالها و زیرساختهای محیط اختصاص یافته برای عملیات پروژه عمرانی را به خوبی بررسی و ارزیابی کند. در واقع، داشتن دانش و مهارت کافی باعث میشود که شخص مربوطه مسئولیتهای خود را نیز به نحو احسن انجام دهد. از جمله وظایف مهندس ناظر در پروژه های عمرانی شامل این موارد میشود:
مواردی که در زیر ارائه خواهیم کرد به طور معمول در حیطه وظایف مهندس ناظر عمران قرار دارند و از جمله مواردی هستند که کارفرمایان انتظار دارند مهندسان عمران آنها را به خوبی انجام دهند.
فعالیت و مسئولیتهای یک مهندس ناظر ساختمان از پیچیدگیها و دشوارییهای نسبتا زیادی برخوردار هستند. به همین دلیل، متخصصان این حوزه باید همواره دانش و اطلاعات خود را به روز کنند تا بتوانند مطابق نیازهای روز، عملکردی مطلوب و کارآمد را ارائه دهند. با این وجود، در مقاله حاضر تا حد امکان مطالبی کاربردی توصیف شده است که مطالعه آنها میتواند برای شما بسیار موثر و کاربردی باشد. ضمن اینکه پیشنهاد میکنیم جهت انتخابهای مطلوبتر، از نکات و مسائل حقوقی این شغل نیز مطلع شوید.
برای تهیه و امضای قرارداد و برقراری رابطه کاری، میتوانید از طریق وب سایت رکلا که مرجع تخصصی تنظیم قرارداد است، اقدامات لازم را انجام دهید. برای این منظور کافی است که درخواستتان را در بخش خدمات تنظیم قرارداد ثبت کنید تا با البته لازم به ذکر است که میتوانید در صورت نیاز از خدمات مشاوره تلفنی حقوقی رکلا نیز بهرهمند شوید. علاوه براین، اگر در این زمینه ابهام یا سوالاتی دارید در بخش دیدگاه آنها را ثبت کنید. در اولین فرصت، پاسخگوی شما هستیم.
قرارداد پیمانکاری تک نفره
مواقعی که با مهندس ناظر عمران به صورت پروژه محور و پیمانی کار میکنید، این قرارداد برای شما کاربرد خواهد داشت.
قرارداد کارمند
اگر روابط شما با مهندس ناظر عمران در چهارچوب قراردادهای استخدامی است، میتوانید از نمونه قرارداد کارمند استفاده کنید.