اعتبار صلح نامه دستی به عنوان یکی از انواع صلح نامه یکی از سوالهای اساسی کسانی است که تصمیم دارند یک مال را از طریق صلح نامه منتقل کنند. اگر شما هم بهدنبال پاسخ دقیقی در این مورد هستید، ادامه این مطلب را بخوانید. در ابتدا لازم است نمونه قرارداد صلح نامه را تعریف کنیم و پس از آن، اعتبار صلح نامه و بهویژه اعتبار صلح نامه عادی (دستی) از نظر قانونی بررسی شود.
مطابق ماده 752 قانون مدنی، «صلح ممکن است یا درمورد رفع تنازع موجود یا جلوگیری از تنازع احتمالی درمورد معامله و غیر آن واقع شود.»
رفع تنازع در مادۀ بالا بهمعنای رفع اختلاف است. البته بهتر است تعریف قانون مدنی در این مورد کاملتر باشد. در واقع، صلح نامه یا مصالحه نامه فقط برای حل اختلاف و دعوا کاربرد ندارد، بلکه گاهی بدون آنکه اختلافی میان دو شخص باشد، آنها ممکن است از طریق صلحنامه اقدام به انجام یک معامله کنند. مخصوصاً زمانی که طرفهای صلح نامه قصد دارند از رعایت قواعد و شرایط قانونی انواع قراردادها بهویژه قرارداد خرید و فروش (بیع) خودداری کنند و در واقع بدون قید و شرط، معامله خود را قانونی کنند.
بنابراین، صلح نامه ممکن است بهعنوان یک قرارداد خرید و فروش (بیع)، قرارداد اجاره، قرارداد هدیه، قرارداد قرض، بخشیدن بدهی یک شخص و… استفاده شود.
این مطلب را حتما بخوانید: انواع صلح نامه
اگر در متن صلح نامه خانه، زمین، آپارتمان و سایر اموال، در مقابل مالی که صلح میشود هیچ مالی به مصالح منتقل نشود، به این قرارداد، نمونه قرارداد صلح بلاعوض گفته میشود.
سوال خوبی است! صلحنامه مانند هر قرارداد دیگری، اگر دارای امضای دو طرف قرارداد باشد و تمامی ارکان صحت صلحنامه در آن موجود باشد از نظر قانونی در تمامی دادگاهها و سایر مراجع رسیدگی قضایی، قابل استناد است. ضمن آنکه توصیه میکنیم شهود نیز، زیر تک تک صفحات آن را امضا کنند و در صورت امکان، اثر انگشت نیز ثبت شود.
منظور از شرایط اعتبار صلح نامه را در ادامه با شما در میان میگذاریم.
در بالا گفتیم که صلح نامه اگر دارای شرایط قانونی باشد اعتبار قانونی دارد. بنابراین، اعتبار صلح نامه دستی نیز اگر دارای شرایط قانونی ازجمله امضای طرفهای صلحنامه باشد در تمامی محاکم قابل قبول است و پاسخ سوال «ایا صلح نامه عادی معتبر است» مثبت است.
طرفین صلحنامه باید شرایط زیر را داشته باشند:
البته ولی یا قیم این اشخاص میتواند به نیابت از آنها صلح نامه را امضا کنند. اما نکتۀ مهمی که در این مورد باید یادآوری شود آن است که صلحنامه در صورت جنون یا کودکبودن هریک از طرفهای قرارداد باطل است. البته به شرط آنکه خود آنها اقدام به تنظیم و امضای صلح نامه کنند. این نکته را نیز بدانید که طرفهای قرارداد نباید در مورد یک موضوع نامشروع اقدام به تنظیم صلحنامه کنند. زیرا اگر هدف طرفهای قرارداد در صلحنامه قید شود و آن هدف نامشروع باشد، صلح نامه باطل است.
فسخ صلح نامه مانند هر قرارداد دیگری به توافق طرفین نیاز دارد. بنابراین صلح نامه فقط با توافق طرفین از اعتبار خارج میشود. مگر آن که در متن قرارداد، برای یکی از طرفین یا هردوی آنها در شرایط خاصی، حق فسخ قرار داده شود یا یکی از خیارات فسخ قرارداد مطابق با قانون مدنی وجود داشته باشد.
بدون شک، اگر در قرارداد حق فسخ به صورت کامل سلب شده باشد هیچکدام از طرفین قادر به فسخ قرارداد نخواهند بود.
این مطلب را حتما بخوانید: صلح عمری چیست؟
تنها در صورت وجود شرایط زیر، ذینفع میتواند نسبت به فسخ صلح نامه اقدام کند:
معمولا در صلح نامه، کلیه خیارات سلب میشود. اگر در مورد صلح نامه شما نیز اینگونه است احتمالا نمیتوانید آن را فسخ کنید.
اعتبار صلح نامه بعد از فوت از سوالهای پرتکرار کاربران رکلا است. باید بدانید که صلح نامه بعد از فوت دارای اعتبار است و دارنده صلح نامه میتواند در دادگاه به آن قرارداد اشاره و از حقوق قانونی خود دفاع کند.
تیم حقوقی رکلا اقدام به تهیه انواع صلح نامه نموده است. شما میتوانید با زدن بر روی تصویر زیر، به نمونه متن مصالحه نامهها دسترسی پیدا کنید. پیشنهاد میکنیم حتما از خدمات رکلا استفاده کنید و روابط حقوقی خود را به صورت دقیق سر و سامان دهید.
ممکن است شرایطی مدنظر شما باشد که ترجیح دهید متن صلح نامه با توجه به شرایط و توافقات شما تهیه و امضا شود. برای این مورد نیز، میتوانید از خدمات رکلا بهره ببرید. تیم حقوقی رکلا در بخش تنظیم قرارداد اختصاصی ، تمام قراردادهای اختصاصی شما را مطابق با شرایط و توافقاتتان تنظیم و ارائه میکند. علاوه براین، از دیگر خدمات کاربردی و تاثیرگذار تیم حقوقی رکلا، ارائه مشاوره حقوقی تلفنی است. برای بهرهمندی از این خدمات نیز میتوانید به سهولت درخواستتان را در سایت ثبت کنید تا با شما ارتباط بگیریم.