قرارداد سرویس مدرسه شخصی به یک نوع قرارداد اطلاق میشود که والدین مستقیما با یک راننده برای جابهجایی فرزند خود بین منزل و مدرسه امضا میکنند. این نوع سرویسها، برخلاف سرویسهای سازمان یافته که تحت نظارت مستقیم مدرسه یا شرکتهای حمل و نقل فعالیت میکنند، حاصل توافق مستقیم و خصوصی میان والدین دانش آموز و یک راننده مشخص هستند. در چنین حالتی، مدرسه معمولا نقشی در قرارداد ندارد و مسئولیتها مستقیما بین والدین و راننده تقسیم میشود.
تنظیم دقیق مفاد و محتوای قراردادی که میان راننده و والدین امضا میشود، در پیشگیری از بروز اختلاف، تعیین تعهدات دو طرف و امکان پیگیری حقوقی در صورت نقض مفاد قرارداد، اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. بدون شک در فقدان قرارداد میان راننده سرویس و والدین یا اتکا به توافقات شفاهی، اثبات تعهدات طرفین در مراجع قضایی دشوار خواهد بود. در نتیجه، تنظیم قرارداد میان راننده و والدین، اقدامی ضروری برای تامین حقوق طرفین و تضمین ایمنی دانشآموزان محسوب میشود.
اگرچه نمونه قرارداد سرویس مدرسه شخصی معمولا در نگاه عموم مردم، یک توافق ساده میان والدین و راننده تلقی میشود اما همین توافق به ظاهر ساده، در عمل میتواند با مسائل و پیامدهای حقوقی مهمی همراه باشد که ممکن است بیتوجهی به آنها برای طرفین قرارداد دردسرساز شود. آشنایی با مسائل حقوقی مرتبط با این نوع قرارداد، به والدین و راننده کمک میکند تا در زمان بروز اختلاف یا مشکل، بتوانند به محتوای این قرارداد استناد کنند. در ادامه این مقاله، با هدف روشنسازی ماهیت حقوقی رابطه میان راننده سرویس و والدین دانش آموز درباره ماهیت حقوقی و قانونی چنین قراردادی توضیح میدهیم. علاوه براین به بررسی این موضوع میپردازیم که قرارداد سرویس مدارس شخصی با استناد به قانون کار باید نوشته شود یا اینکه از قانون مدنی تبعیت خواهد کرد. مطالعه این مقاله را به والدین دانش آموزان و رانندگان سرویس مدارس، پیشنهاد میکنیم.
در مواردی که تنها یک خانواده با راننده توافق کند و میان آنها نمونه قرارداد سرویس مدرسه شخصی امضا شود، رابطه میان آنها از منظر حقوقی میتواند به قرارداد استخدام (آنچه قانون کار تعریف میکند/ رابطه میان کارفرما و کارپذیر) شباهت داشته باشد. دلیل اصلی برای این موضوع نیز این است که در چنین توافقی ساعات و مسیر حرکت توسط والدین تعیین میشود. در واقع راننده هر روزه در ساعات مشخصی به انجام فعالیت مستمری به دستور والدین دانش آموز ملزم میشود و باید در آن ساعاتی که از پیش معین میکنند، در اختیار آنها باشد. به واسطه به وجود آمدن چنین رابطهای این احتمال وجود دارد که بازرسان اداره کار معمولا این نوع توافق و همکاری میان والدین و راننده را استخدامی تلقی کنند. با این حال، در عمل، در اغلب مواقع والدین و راننده با یکدیگر به صورت پیمانی توافق میکنند.
تشخیص نهایی اینکه قرارداد باید پیمانی یا استخدامی باشد، در چنین مواقعی سخت میشود. آنچه از توافقات و توقعات رانندگان و والدین میتوان برآورد کرد، این است که هر دو طرف، تمایلی ندارند که این توافق در قالب یک قرارداد قانون کاری بگنجد. والدین به دنبال دریافت خدمات هستند و راننده این خدمات را ارائه میدهد. در چنین مواقعی اغلب یک قرارداد ارائه خدمات با استناد به قانون مدنی تنظیم میشود. البته نگارش صحیح این قرارداد همانطور که پیش از این نیز توضیح دادیم اهمیت بسیار زیادی دارد و باید شروط خاصی برای راننده و والدین در این قرارداد، مطرح شود.
در متن قرارداد سرویس مدرسه شخصی باید به روشنی به تعهدات راننده اشاره شود. برای مثال، راننده موظف است طبق برنامه معین در قرارداد، راس ساعت مشخص برای رفت و آمد دانشآموز به مدرسه، حاضر شود. علاوه بر این، وسیله نقلیه متعلق به راننده باید ایمن، دارای معاینه فنی معتبر و بیمهنامه بدنه و شخص ثالث باشد. همچنین راننده نمیتواند بدون اطلاع و بدون کسب موافقت کتبی والدین، مسئولیت نقل و انتقال دانش آموز را به فرد دیگری واگذار کند. علاوه براین، توصیه میکنیم علاوه بر ذکر دقیق تعهدات راننده، در متن قرارداد درباره حق فسخ قرارداد نیز بنویسید. همچنین میتوانید برای تخلف یا عدم انجام تعهدات توسط راننده نیز وجه التزام در نظر بگیرید. تعیین چنین ضمانت اجرایی به طور صریح در متن قرارداد، از موارد مهمی است که زمان نگارش آن باید در نظر داشته باشید.
در برخی موارد، این احتمال وجود دارد که مدرسه نیز در فرآیند معرفی و انتخاب راننده سرویس به والدین و شکل گیری قرارداد میان آنها نقش داشته باشد. اگر مدرسه مسئولیت معرفی راننده یا ارزیابی صلاحیت او را به عهده بگیرد و وجهی نیز بابت معرفی راننده دریافت کند، مسئولیت مشترکی در قبال والدین و راننده به عهده او گذاشته میشود. در چنین شرایطی، نمونه قرارداد سرویس مدرسه شخصی به صورت سه جانبه میان مدرسه، راننده و والدین تنظیم خواهد شد. در چنین قرارداد سه جانبهای مدرسه به نظارت بر اجرای قرارداد، بررسی صلاحیت راننده یا تضمین کیفیت خدمات متعهد میشود.
این احتمال نیز وجود دارد که مدرسه صرفا مسئولیت معرفی راننده سرویس را بپذیرد و ارزیابی صلاحیت راننده را به والدین واگذار کند و نقشی در قرارداد آنها نداشته باشد. در چنین شرایطی، قاعدتا مسئولیتی متوجه مدرسه نخواهد بود. از سوی دیگر، اگر مدرسه یکی از طرفهای قرارداد باشد، باید همانند والدین و راننده، تعهدات مشخصی از جمله نظارت بر ساعات سرویس، رسیدگی به شکایات و همکاری در فسخ یا تمدید قرارداد را بپذیرد.
با توجه به مواردی که به آن اشاره کردیم، نمونه قرارداد سرویس مدرسه شخصی ، پایه و اساس یک همکاری منظم، امن و حقوقی میان والدین و راننده است. تنظیم دقیق و اصولی این قرارداد، از بروز سوتفاهمها، اختلافات مالی و مشکلات قانونی جلوگیری میکند. علاوه بر این، توجه به جزئیاتی مانند تعهدات دقیق راننده، مسئولیتهای والدین، نحوه پرداخت حق الزحمه و قواعد فسخ، به قرارداد قدرت اجرایی و قابلیت استناد میبخشد.
به همین جهت، توصیه میکنیم به جای استفاده از نمونههای غیر تخصصی قرارداد میان راننده سرویس و والدین، از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی رکلا بهره ببرید. استفاده از خدمات تنظیم قرارداد به شما امکان میدهد قراردادی دقیقا بر پایه شرایط خاص خود تنظیم کنید. همچنین اگر در مورد بندهای قرارداد یا شرایط قانونی آن تردید دارید، میتوانید پیش از امضا، از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی رکلا استفاده کنید تا پس از بررسی شرایط، با اطمینان خاطر درباره امضا یا عدم امضای آن تصمیم بگیرید.
نظرات