قرارداد مشارکت در منافع صندلی ؛ راهکار و ترجیح تازه صاحبان سالن‌های زیبایی و آرایشگران

-
بروزرسانی:1404/03/21
زمان مطالعه: 9 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
قرارداد مشارکت در منافع صندلی

با تغییرات روز افزون در عرصه کسب ‌و کارهای خدماتی، روش‌های سنتی شراکت و اجاره نمی‌توانند نیازهای متنوع و روزافزون فعالان اقتصادی را پوشش دهند. امروزه بسیاری از متخصصان و فعالان حرفه‌ای در حوزه خدمات مانند آرایشگرها، ترجیح می‌دهند به ‌جای خرید یا اجاره کامل یک فضای کاری، از امکانات مجموعه‌های کاری مشغول به فعالیت بهره‌مند شوند. برای مثال در خصوص سالن‌های زیبایی و آرایشگاه‌های مردانه، این رویکرد که صرفه اقتصادی بیشتری برای طرفین دارد، باعث شکل‌گیری قرارداد مشارکت در منافع صندلی شده است.

قرارداد مشارکت در منافع صندلی نوعی توافق مشارکتی است که در آن دو یا چند شخص، بر سر تقسیم سود حاصل از بهره‌برداری از یک صندلی و هزینه‌های مربوط به آن، به توافق می‌رسند. همانطور که گفته شد، این شیوه معمولا در کسب‌ و کارهایی مانند آرایشگاه‌ها بسیار رایج است. در این نوع توافق که معمولا به صورت کتبی تنظیم می‌شود، بهره‌بردار صندلی، منافع مالی ناشی از استفاده از صندلی را به نسبت مشخصی با مالک صندلی تقسیم می‌کند.

در ادامه این مطلب، ماهیت حقوقی قرارداد مشارکت در منافع صندلی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. سپس به تحلیل تفاوت‌های اساسی میان قرارداد مشارکت ، قرارداد اجاره صندلی آرایشگاه و قرارداد کار می‌پردازیم و در پایان، مهم‌ترین بندهایی که در تنظیم این قرارداد مشارکت باید مورد توجه قرار گیرد را بررسی می‌کنیم.

ماهیت حقوقی قرارداد مشارکت در منافع صندلی

مشارکت در منافع به معنای شریک شدن در درآمد، سود یا منافع حاصل از یک دارایی یا فعالیت مشخص است. با قرارداد مشارکت در منافع صندلی ، مالک یا دارنده صندلی، حق بهره‌برداری از آن را به یک یا چند شریک می‌دهد و در مقابل، منافع مالی حاصل از استفاده صندلی به نسبت توافق شده، بین طرفین تقسیم می‌شود.

از نظر حقوقی، فرم قرارداد مشارکت در منافع صندلی در دسته قراردادهای خصوصی قرار می‌گیرد و بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی تا زمانی که برخلاف قوانین جاری کشور نباشد، معتبر و لازم‌الاجرا خواهد بود. به علاوه، محتوای این قرارداد بر پایه توافق مالک صندلی با شریکی است که از صندلی استفاده و در ازای آن، درصدی از درآمد یا منافع خود را به مالک پرداخت می‌کند. این توافق می‌تواند شامل درصد مشخصی از درآمد حاصل از ارائه هر عدد خدمت به مشتری یا سهمی از سود خالص مجموع کارکرد در یک بازه زمانی خاص باشد.

برای مثال، فرض کنید شخصی مالک چند صندلی در یک سالن زیبایی است. مالک می‌تواند با یک فرد دارای مجوز فعالیت در حوزه زیبایی قرارداد مشارکت منعقد کند. مطابق با این قرارداد، شریک با ارائه خدمات خاص، منافعی که از صندلی حاصل می‌شود را بر اساس درصد توافق ‌شده، با مالک تقسیم می‌کند.

برای بررسی دقیق‌تر ماهیت حقوقی شراکت در منافع صندلی، لازم است این توافق را با قرارداد اجاره صندلی و به ویژه قرارداد کار پرسنل در حوزه‌های خدماتی مانند سالن‌های زیبایی مقایسه کنیم.

تفاوت‌های قرارداد اجاره صندلی و قرارداد مشارکت در منافع صندلی

قرارداد اجاره صندلی و قرارداد مشارکت منافع صندلی دو نوع متداول قرارداد در کسب ‌و کارهای خدماتی مانند سالن‌های زیبایی هستند که هر کدام ویژگی‌ها و کارکردهای خاص خود را دارند.

در قرارداد اجاره صندلی، مالک فضای کاری، صندلی را به صورت مستقل به مستاجر واگذار می‌کند و مستاجر در مقابل پرداخت مبلغ اجاره‌بها، حق استفاده از صندلی را خواهد داشت. در این نوع قرارداد، مالک تنها حق دریافت مبلغ اجاره را دارد و در درآمد دریافتی مستاجر شریک نخواهد بود.

از طرف دیگر، در قرارداد مشارکت در منافع صندلی ، مالک و بهره‌بردار به صورت مشترک در درآمد حاصل از بهره‌برداری از صندلی شریک می‌شوند. در این قرارداد، بهره‌بردار بدون پرداخت مبلغ اجاره ثابت، سهمی از درآمد خود را به مالک پرداخت می‌کند. این نوع قرارداد احتمالا موجب افزایش درآمد مالک می‌شود چرا که درآمد مالک به فعالیت واقعی بهره‌بردار وابسته است و متقابلا مالک نیز در سود و زیان این مشارکت، شریک خواهد بود. به طور خلاصه، در قرارداد اجاره صندلی، مستاجر باید در هر شرایطی مبلغ اجاره ثابت را پرداخت کند اما در قرارداد مشارکت در منافع صندلی همکاری منعطف‌تر است و هر دو طرف، در درآمد حاصل از منافع صندلی سهیم هستند.

قرارداد مشارکت در منافع صندلی در مقابل قرارداد کار

گاهی برخی از اشخاص به ‌جای تنظیم قرارداد کار، از فرم قرارداد مشارکت در منافع صندلی استفاده می‌کنند. اگر در عمل مشخص شود رابطه میان طرفین، شرایط یک رابطه استخدامی را دارد، ماموران اداره کار و سازمان تامین اجتماعی نیز این همکاری را استخدامی شناسایی می‌کنند. در واقع، حتی اگر میان اشخاص، قرارداد مشارکت تنظیم شده باشد اما روابط میان آن‌ها، استخدامی تشخیص داده شود، ماموران به توافقنامه تنظیم شده میان اشخاص توجهی نمی‌کنند. در نتیجه، مسئولیت‌های قانونی شامل پرداخت حق بیمه، مالیات و جریمه‌های احتمالی، به‌ عهده کارفرما (صاحب پروانه کسب محل کار) خواهد بود.

برای مثال، فرض کنید در یک سالن زیبایی، فردی به ‌طور مرتب با ساعت کاری ثابت و زیر نظر مستقیم صاحب آرایشگاه فعالیت می‌کند اما به‌ جای قرارداد استخدام ، با کارفرما قرارداد شراکت در منافع صندلی امضا کرده است. در چنین شرایطی، در صورت بررسی و اطلاع سازمان‌های نظارتی (اداره کار و سازمان تامین اجتماعی)، این قرارداد براساس ماهیت واقعی همکاری، استخدامی محسوب می‌شود و کارفرما موظف به پرداخت حقوق فرد، حق بیمه و جریمه‌های تعیین شده خواهد بود.

بندهای مهم قرارداد مشارکت در منافع صندلی

در هر فرم قرارداد مشارکت در منافع صندلی ، مشخص کردن بندهای اصلی و جزئیات دقیق، نقش بسیار مهمی در شفافیت تعهدات و حفظ حقوق طرفین دارد. در ادامه به بندهای این قرارداد اشاره می‌کنیم.

  1. طرفین قرارداد ؛
  2. موضوع قرارداد؛
  3. مدت قرارداد؛
  4. میزان سهم و نحوه تقسیم درآمدها و هزینه‌ها؛
  5. فسخ و خاتمه قرارداد؛
  6. مراجع حل اختلاف.

قرارداد مشارکت در منافع صندلی باید علاوه بر بندهای اصلی، شامل توضیحات دقیق درباره سهم هر طرف از درآمد خالص (سود)، دوره‌های پرداخت سود، نحوه تسویه ‌حساب شرکا و مشخصات دقیق فضای مورد استفاده باشد. همچنین، به دلیل اینکه درآمد حاصل از این نوع مشارکت می‌تواند مشمول مالیات شود، لازم است طرفین مکانیزم محاسبه مالیات و ضرورت پرداخت به موقع آن را به نسبت سهم الشرکه هر یک از طرفین، در قرارداد به ‌طور واضح تعیین کنند و مورد تاکید قرار دهند. به علاوه، درج بند محرمانگی برای حفاظت از اطلاعات فنی، مالی و حرفه‌ای همکاری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. همه این موارد در کنار هم، باعث حفظ حقوق طرفین و تداوم همکاری منصفانه و شفاف خواهد شد.

سوالات متداول درباره قرارداد مشارکت در منافع صندلی

در خلاصه این مقاله، مجموعه‌ای از سوالات متداول درباره قرارداد مشارکت در منافع صندلی گردآوری شده است. هدف از این بخش، ارائه پاسخ‌های کوتاه و کاربردی به پرسش‌هایی است که معمولا برای فعالان حوزه کسب‌ و کارهای خدماتی مانند سالن‌های زیبایی پیش می‌آید. با مطالعه این سوالات متداول، می‌توانید نکات کلیدی و مفاهیم اصلی این قرارداد را سریع‌تر و ساده‌تر درک کنید.

  • قرارداد مشارکت در منافع صندلی چیست؟

توافقی‌ است که بین صاحب صندلی و فرد دیگری جهت همکاری و تقسیم سود امضا می‌شود.

  • این قرارداد معمولا در چه مشاغلی کاربرد دارد؟

بیشتر در صنف‌هایی مانند آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی اجرا می‌شود.

  • چه تفاوتی میان این قرارداد و اجاره صندلی وجود دارد؟

در اجاره، اجاره بها مشخص است و قرارداد از باب اجاره قانون مدنی پیروی می‌کند اما در مشارکت، درآمد مشترک تقسیم می‌شود.

  • آیا مالک در زیان نیز شریک خواهد بود؟

بله، مالک صندلی و شریک، هر دو در کنار دریافت سود، مسئولیت زیان احتمالی کار را هم می‌پذیرند.

  • می‌توان این قرارداد را به صورت شفاهی برقرار کرد؟

خیر، پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را به‌ صورت کتبی تنظیم و مستند کنید.

  • اگر این همکاری شبیه استخدام باشد، چه پیامدی دارد؟

در این حالت، کارفرما موظف است حق بیمه و سایر تعهدات قانونی را نسبت به کارپذیر پرداخت کند.

  • شیوه تعیین درصد سود در این قرارداد چگونه است؟

نرخ سهم هر طرف با توافق تعیین خواهد شد و باید به‌ وضوح در متن قرارداد درج شود.

  • چنانچه رابطه طرفین در واقع استخدامی باشد، چه شرایطی پیش می‌آید؟

سازمان‌های نظارتی آن را رابطه کارگر و کارفرما تشخیص می‌دهند و کارفرما مسئول خواهد بود.

  • در این قرارداد، کدام بندها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؟

مواردی مانند مشخصات طرفین، مدت، درصد سود، نحوه فسخ و نحوه تسویه‌ حساب اهمیت زیادی دارند.

  • آیا سود حاصل از این قرارداد مشمول مالیات خواهد شد؟

بله، معمولا درآمدی که حاصل می‌شود تحت مقررات مالیاتی قرار می‌گیرد و باید ثبت شود.

پیشنهاد ما

اگر تصمیم دارید در قالب یک همکاری شفاف، دقیق و قانونی با یک شخص یا شرکت بر سر بهره‌برداری مشترک از صندلی‌های آن مجموعه توافق کنید، تیم حقوقی رکلا آماده است تا قرارداد مشارکت در منافع صندلی را به ‌صورت اختصاصی برای شما تنظیم کند.

در کنار خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی ، مشاوره تلفنی حقوقی رکلا نیز در اختیار شما قرار دارد تا در تمام مراحل تنظیم قرارداد، بتوانیم پاسخ‌گوی پرسش‌های حقوقی شما باشیم. ما در تیم رکلا تلاش خواهیم کرد قرارداد متناسب با حرفه و شرایط شما را تنظیم کنیم تا بتوانید با اطمینان بیشتری همکاری‌ خود را آغاز کنید.

مریم معمارپور
مریم معمارپور از کارشناسان حقوقی تیم حقوقی رکلا و فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه شیراز است. با توجه به علاقه ایشان به حوزه تحقیق و پژوهش، بخشی از مقالات مجله حقوقی رکلا، توسط مریم نگارش شده است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات