متمم قرارداد کار چیست و چه تفاوتی با الحاقیه دارد؟

-
بروزرسانی:1404/03/25
زمان مطالعه: 7 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
متمم قرارداد کار

قرارداد کار مهم‌ترین توافق حقوقی میان کارگر (کارمند) و کارفرما به شمار می‌رود. این قرارداد معمولا به مدت یک‌ سال تنظیم می‌شود. هنگامی‌ که این قرارداد برای دوره‌ای طولانی‌تر از یک سال تنظیم می‌شود یا شرایط کاری در طول زمان تغییر می‌کند، نیاز به بازنگری و اعمال اصلاحات در مفاد قرارداد احساس می‌شود. در این شرایط، بهترین راهکار، تنظیم نمونه متمم قرارداد کار خواهد بود.

متمم، مستندی مکمل برای قرارداد کار است که به طرفین امکان می‌دهد بدون فسخ قرارداد کار توسط کارفرما یا کارگر، تغییرات لازم را به‌ صورت قانونی ثبت کنند. اگر این تغییرات مکتوب نشوند، بعدها می‌توانند منشا اختلافات حقوقی باشند.

در ادامه به بررسی تفاوت نمونه متمم قرارداد کار با الحاقیه می‌پردازیم. همچنین، موارد استفاده از متمم و نکات حقوقی آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تفاوت متمم قرارداد کار با الحاقیه چیست؟

در عمل، دو اصطلاح متمم و الحاقیه گاهی به جای یکدیگر استفاده می‌شوند اما هر کدام، در ساختار حقوقی قراردادها کاربرد و جایگاه خاص خود را دارند.

نمونه متمم قرارداد کار ، زمانی تنظیم می‌شود که شما به عنوان کارفرما بخواهید مفاد موجود در قرارداد اصلی ( قرارداد استخدام ) را اصلاح یا تکمیل کنید. برای مثال، اگر در قرارداد کاری شما، میزان حقوق کارگر یا کارمند مشخص شده باشد، برای تغییر و افزایش حقوق کارگر یا کارمند خود می‌توانید بدون نیاز به تنظیم قرارداد جدید، متمم قرارداد را نگارش و عدد حقوق را اصلاح کنید. به‌ عبارت دیگر، متممی که برای قرارداد کار تنظیم می‌شود، بیشتر جنبه‌ اصلاحی یا تکمیلی دارد.

الحاقیه قرارداد زمانی امضا می‌شود که بخواهید مفادی را که در قرارداد کار پیش‌ بینی نشده است، به محتوای آن اضافه کنید. به عنوان مثال، اگر در نسخه اولیه قرارداد کار به دستورالعمل کارگاه اشاره نشده باشد و طرفین بخواهند این دستور العمل را نیز در محتوای آن قرارداد لحاظ کنند، می‌توانند از الحاقیه استفاده کنند.

به‌طور خلاصه، متمم قرارداد برای اصلاح حقوق و تعهدات قبلی طرفین و الحاقیه برای افزودن مفاد جدید به قرارداد استفاده می‌شود.

در چه مواردی می‌توانید از متمم قرارداد کار استفاده کنید؟

براساس توضیحات پیشین، نمونه متمم قرارداد کار ابزاری برای مکتوب کردن تغییراتی است که در طول مدت همکاری بین کارگر و کارفرما توافق می‌شود. از مهم‌ترین مواردی که در قالب متمم، قابل تنظیم هستند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  1. تغییرات مالی و مزایای رفاهی: افزایش حقوق، پرداخت پاداش، اضافه ‌کردن کمک ‌هزینه رفت ‌و آمد یا افزودن بیمه تکمیلی همگی باید در متمم قرارداد قید شوند؛
  2. تغییر در شرح وظایف، عنوان یا محل خدمت: اگر عنوان شغلی فرد تغییر کند، از نظر شغلی ارتقا یابد، وظایف جدیدی به او محول شود یا محل کار او تغییر کند، لازم است این تغییرات در متن متمم قرارداد کار به ‌صورت دقیق ثبت شوند؛
  3. تغییرات در زمان کار: تغییر در ساعات، شیفت یا روزهای کاری را باید در متن متمم درج کنید؛
  4. تمدید مدت قرارداد: چنانچه قرارداد کار موقت به پایان مدت خود نزدیک شود و هر دو طرف قصد ادامه همکاری داشته باشند، افزودن یک متمم، ساده‌ترین راه برای تمدید قانونی مدت قرارداد محسوب می‌شود؛
  5. توافق‌های خاص: شرایطی مانند دورکاری، ماموریت‌ کاری بلند مدت یا حضور در دوره‌های آموزشی خاص نیز بهتر است از طریق متمم ثبت شود.

در پایان، نمونه متمم قرارداد کار ، ابزاری مطمئن برای ثبت تغییرات مهم در روابط کاری است. اگر این تغییرات به ‌صورت مکتوب و روشن ثبت نشوند، می‌توانند در آینده، منشا بروز سو‌تفاهم و اختلاف شوند. در واقع، متمم قرارداد در روابط کاری به شما کمک می‌کند این تغییرات را به شکلی قانونی و شفاف مستند کنید.

چند نکته مهم حقوقی در این خصوص که باید بدانید!

برای اینکه متن متمم قرارداد کار از نظر قانونی معتبر، قابل استناد و در صورت لزوم، قابل دفاع باشد، رعایت چند نکته ضروری است. این اصول ساده اما مهم، به جلوگیری از سوتفاهم‌ها و اختلافات احتمالی کمک می‌کنند:

  1. رضایت دو طرف: هرگونه تغییری در قرارداد تنها زمانی اعتبار دارد که طرفین، یعنی کارگر و کارفرما، با آن موافقت و متمم را امضا کرده باشند. بدون این توافق، متمم فاقد ارزش حقوقی خواهد بود؛
  2. تنظیم مکتوب: متمم قرارداد باید به‌ صورت کتبی تنظیم شود. پیام‌های غیر رسمی یا توافقات شفاهی، در مراجع قانونی معمولا قابل استناد نیستند. همچنین، توصیه می‌کنیم طرفین یک نسخه امضا شده از متمم را نزد خود نگه دارند؛
  3. اشاره دقیق به قرارداد اصلی: در متن متمم قرارداد کار باید مشخص شود که این متمم، مکمل چه قراردادی است. درج شماره و تاریخ قرارداد مرجع، برای برقراری ارتباط روشن بین اسناد ضروری خواهد بود؛
  4. تاریخ اجرای تغییرات: در مواردی که کارفرما تصمیم به تغییر مبلغ حقوق یا ساعت کاری می‌گیرد، برای مشخص کردن زمان اعمال این تغییرات بهتر است تاریخ لازم‌الاجرا بودن آن مشخص شود.

آیا تنظیم این متمم از نظر قانونی الزامی است؟

در قانون کار برای تنظیم نمونه متمم قرارداد کار ماده‌ای در نظر گرفته نشده است اما تنظیم متمم، به ‌ویژه در قراردادهای بلند مدت یا همکاری‌هایی که به ‌مرور دچار تغییر می‌شوند، اقدامی کاملا هوشمندانه و ضروری به‌ حساب می‌آید. این متمم به شفاف‌ سازی رابطه کاری، جلوگیری از برداشت‌های نادرست و حفظ اعتماد متقابل بین طرفین کمک می‌کند. در عمل، بسیاری از اختلافات کارگر و کارفرما زمانی شکل می‌گیرد که توافقات جدید فقط به ‌صورت شفاهی انجام شود و مستندی برای اثبات آن‌ها وجود نداشته باشد.

در صورت بروز اختلاف و ارجاع پرونده به اداره کار یا مراجع قضایی، وجود متمم به‌ عنوان مستند مکمل قرارداد کار، یکی از مهم‌ترین ابزارهای دفاعی برای اثبات ادعاهای هر یک از طرفین خواهد بود. بنابراین، فارغ از اینکه قانون، برای تنظیم این متمم الزامی را عنوان نکرده است، توصیه می‌کنیم که هر تغییری را در متن این متمم مکتوب کنید.

سخن آخر

از به‌ کار بردن عبارات کلی و مبهم در متن متمم پرهیز کنید و تمام تغییرات را با جزئیات در آن بنویسید. برای مثال در صورتی که می‌خواهید حقوق را افزایش دهید، میزان دقیق آن و تاریخ اجرا را باید در متمم ذکر کنید.

علاوه بر این، دانستیم که رابطه کاری هرگز ایستا نیست. در چنین شرایطی، نمونه متمم قرارداد کار ابزاری موثر برای ثبت تغییرات خواهد بود.

اگر در نظر دارید مفادی را در قرارداد کار خود تغییر دهید و نیاز به مشاوره در این زمینه دارید، می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی حقوقی با دپارتمان حقوقی تیم رکلا در ارتباط باشید. همچنین، در صورتی که می‌خواهید متن متمم قرارداد کار را تنظیم کنید، می‌توانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد اختصاصی ، نگارش یا ویرایش متمم را براساس قرارداد اصلی و پایه خود به دپارتمان حقوقی رکلا بسپارید. ما در رکلا تلاش می‌کنیم تا با تمرکز بر بهترین خدمات حقوقی در زمینه قراردادها به شما کمک کنیم.

مریم معمارپور
مریم معمارپور از کارشناسان حقوقی تیم حقوقی رکلا و فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه شیراز است. با توجه به علاقه ایشان به حوزه تحقیق و پژوهش، بخشی از مقالات مجله حقوقی رکلا، توسط مریم نگارش شده است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات