رشد و توسعه تکنولوژی، طی سالهای اخیر تاثیر قابل توجهی در زندگی انسانها داشته اما یکی از آثار منفی آن، بروز حوادث مختلف از جمله حوادث ناشی از کار و بیماریهای شغلی است که هر ساله تعداد زیادی از کارگران را در کارگاههای صنعتی و تولیدی با مشکلات و رنجهای بیشماری مواجه میکند. مطابق با آماری که وزارت کار اعلام کرده است، بیشترین نرخ حوادث ناشی از شغل را در کارگاههای زیر 20 نفر و به خصوص در کارگاههای ساختمانی مشاهده کردهاند. نیروی انسانی، سرمایههای ارزشمند جامعه برای تولید و صنعت هستند و به همین دلیل باید سلامت و امنیت جسمی و روانی آنها مورد حمایت قرار بگیرد. رعایت نکات ایمنی، ضوابط فنی و اصول بهداشتی در کارگاهها تاثیر زیادی در جلوگیری از بروز حوادث شغلی در آنها دارد. قانونگذار در فصل نهم قانون کار، تدابیر مناسبی برای کاهش حوادث کارگاه در نظر گرفته است.
همچنین در قانون تامین اجتماعی راهکارهای مناسبی برای حمایت از کارگرانی که در اثر وقوع حادثه در کارگاه فوت کرده یا صدمه بدنی دیدهاند، پیش بینی شده است.
در قانون مجازات اسلامی و قانون مسئولیت مدنی نیز برای کارفرمایی که در اثر عدم رعایت نکات و اصول ایمنی و بهداشتی باعث بروز حادثه در کارگاه میشود، ضمانت اجرای کیفری و حقوقی شده است.
در ادامه این نوشته، انواع حوادث کارگاهی ، وظیفه کارفرما در برابر جلوگیری از وقوع این حوادث و همچنین مسئولیت او در برابر خسارات ناشی از بروز حادثه در کارگاه را با توجه به قانون کار، قانون تامین اجتماعی، قانون مجازات اسلامی و قانون مسئولیت مدنی مورد بررسی قرار میدهیم. این نوع حوادث، به طور کلی حوادث کار نامیده میشوند.
نکته: در این مقاله، هر جا که از عبارت قانون ذی ربط استفاده کردیم، منظور ما قانون کار است.
در قانون ذی ربط، حوادث کارگاه تعریف نشده است. بنابراین، برای تعریف حوادث ناشی از کارگاه باید به قانون تامین اجتماعی مراجعه کنیم. مطابق با ماده 60 این قانون، حوادث کارگاه به حوادثی گفته میشود که در حین انجام وظیفه یا به سبب انجام آن برای کارگران اتفاق میافتد. منظور از حین انجام وظیفه، تمام اوقاتی است که کارگر در کارگاه، ساختمان یا محوطه آن به انجام وظایف شغلی خود مشغول میشود. به زبان ساده میتوان گفت که حادثه رخ داده در کارگاه، اتفاق یا پیامدی است که در حین انجام وظایف شغلی برای کارگر به وجود آمده و باعث ورود صدمه بدنی مرگبار یا غیر مرگبار به او شده باشد.
با توجه به این ماده میتوان گفت که انواع حوادث کارگاهی عبارت است از:
عوامل مختلفی باعث بروز حادثه در کارگاههای ساختمانی و غیر ساختمانی میشوند. مشکلات فنی دستگاهها و همچنین خستگی کارگران از مهمترین عوامل بروز حادثه در کارگاهها هستند. عوامل زیر نیز میتوانند باعث در بروز حوادث کارگاه ساختمانی موثر باشد:
کارفرما موظف است که امنیت کارگاهها را به صورت کامل تامین کند. به صورت کلی میتوان گفت که کارفرما برای جلوگیری از بروز حوادث شغلی باید شرایط زیر را برای کارگران شاغل در کارگاه خود فراهم آورد:
در صورت بروز حادثه در کارگاه، کارفرما باید اقدامات زیر را انجام بدهد:
در مطالب قبلی این نوشته، شرایطی که کارفرما باید به منظور جلوگیری از حوادث شغلی در کارگاه فراهم کند را بررسی کردیم. اگر کارفرما تمام این شرایط را به صورت کامل و دقیق رعایت کرده باشد، دیگر در برابر خسارات ناشی از بروز حادثه در کارگاه مسئول نخواهد بود. به عبارت دیگر، ممکن است که کارگر آسیب دیده با قصور و تقصیر خود باعث بروز حادثه در کارگاه شده باشد. در این حالت، بروز حادثه در کارگاه باعث ایجاد مسئولیت کیفری برای کارفرما نمیشود. البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که تشخیص مقصر حوادث کارگاه خیاطی ، در اختیار کارشناسان یا بازرسان رسمی دادگستری خواهد بود.
شما میتوانید با زدن روی لینک مسئولیت کارفرما در قانون کار ، مطالب بیشتری در خصوص مسئولیتهای کارفرما در قانون مطالعه کنید.
ممکن است کارفرما مقصر اصلی بروز حوادث کارگاه نجاری ، شناخته شود. در این حالت، بروز حادثه در کارگاه نجاری باعث ایجاد مسئولیت حقوقی و کیفری برای کارفرما میشود.
منظور از مسئولیت حقوقی کارفرما، مسئولیت او در برابر جبران خسارات وارد شده به کارگران است. قانونگذار، نحوه و شرایط ایجاد مسئولیت حقوقی برای کارفرما را در قانون مسئولیت مدنی مشخص میکند. با توجه به این قانون میتوان گفت که اگر بروز حادثه در کارگاه باعث ورود خسارت مالی یا آسیب بدنی به اشخاص ثالث شده باشد، کارفرما باید خسارات آنها را نیز جبران کند.
مسولیت کیفری به معنای مجازاتی است که در صورت بروز حوادث کارگاه نجاری به کارفرما تحمیل میشود. مجازات در نظر گرفته شده برای کارفرما، پرداخت دیه است. به همین دلیل در صورتی که علت بروز حادثه در کارگاه، سهل انگاری و کوتاهی کارفرما باشد، او به پرداخت دیه ناشی از فوت یا صدمه بدنی به کارگران محکوم میشود.
میزان دیه صدمات بدنی ناشی از بروز حادثه در کارگاه براساس رای قاضی دادگاه و با توجه به نظر پزشک قانونی تعیین خواهد شد.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که مطالبه خسارات ناشی از بروز حادثه در کارگاه، مشمول مرور زمان نمیشود. بنابراین کارگری که در اثر بروز حادثه در کارگاه آسیب دیده است، حتی پس از بهبودی کامل نیز میتواند دیه ناشی از صدمات بدنی را از کارفرما مطالبه کند.
البته در شرایطی که کارفرما به صورت عمدی و با سوء نیت قبلی باعث بروز حادثه در کارگاه شده باشد، به قصاص محکوم میشود.
قرارداد میان کارگر و کارفرما در صورتی معتبر است و باعث ایجاد رابطه استخدامی میان آنها میشود که مطابق با قانون تنظیم شده باشد. به همین دلیل توصیه میکنیم که تنظیم قرارداد استخدامی خود را به کارشناسان حقوقی بسپارید.
گروه رکلا با ارائه خدمات تنظیم قرارداد و مشاوره حقوقی تلفنی ، این فرصت را در اختیار کارفرمایان و کارگران قرار داده است که قرارداد استخدامی مدنظر خودشان را به صورت اختصاصی و توسط کارشناسان حقوق کار تنظیم کنند.