اجاره به شرط تملیک
قرارداد اجاره به شرط تملیک قراردادی است که به کمک آن میتوان خانه ، خودرو یا هر وسیله ی دیگری را اجاره کرد و پس از گذشت مدتی مالک آن گردید. این نوع قرارداد ، این امکان را برای شما فراهم میسازد که اگر در حال حاضر توان مالی خرید مال مورد نظر خودتان را ندارید، دست کم در آینده ای دور یا نزدیک مالک آن مال شوید.
قرارداد اجاره به شرط مالکیت میتواند بین همه ی افراد و شرکت ها اعم از خصوصی و دولتی تنظیم شود اما آن چه که در عمل اتفاق می افتد آن است که این سبک قرارداد بیشتر بین بانک ها و افراد یا شرکت های خصوصی امضاء می گردد.
در واقع این قرارداد ترکیبی از قرارداد خرید و فروش و قرارداد اجاره است. به بیان ساده تر، یک قرارداد اجاره و قرارداد خرید و فروش در دل متن قرار دارد. اگر شرایطی که در متن قرارداد برای مالکیت مال مشخص شده است توسط مستأجر انجام یا رعایت شود ، قرارداد اجاره به قرارداد خرید و فروش تبدیل می شود و در نتیجه اجاره نشین از آن زمان به عنوان مالک مال محسوب می گردد.
چند نکته ی مهم:
1 – این نوع قرارداد، قرارداد لازم است. بدین معنا که هیچ کدام از طرف های قرارداد نمی توانند آن را با میل خود فسخ کنند و فسخ قرارداد تنها در صورتی که امکان پذیر است که یکی از شرایط ذکر شده انجام نگرفته باشد.
2 – از آن جایی که قرارداد اجاره به همراه تملیک تا پایان مدت آن به عنوان قرارداد اجاره محسوب می شود لذا از نظر شرایط و قواعد تابع قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستأجر میباشد.
حقوق و وظایف طرفین
در این مورد نظر دو طرف قرارداد اهمیت دارد و بسته به این که هر کدام از آن ها به چه چیزی اهمیت بیشتری می دهند شرایط متفاوت میباشد. پس هر قرارداد ، شرایطی دارد که برای دو طرف اهمیت دارد و آن ها ترجیح می دهند شرایط را در متن قرارداد به عنوان شروط خود قید نمایند.
از قرارداد اجاره به شرط تملیک می توان برای اجاره دادن هر مالی از جمله خانه ، آپارتمان ، زمین ، خودرو ، موتورسیکلت و … استفاده نمود و در این خصوص هیچ محدودیتی در نوع مال وجود ندارد.
چه شرایطی را می توان در متن قرارداد اجاره به شرط تملیک قرار داد؟
می خواهیم این بخش را به زبان ساده و غیر حقوقی بیان کنیم. همچنان با ما همراه باشید.
گاهی ممکن است در قرارداد اجاره به شرط تملیک قید شده باشد که اگر مستأجر تمامی اقساط قرارداد را به طور منظم و بدون تأخیر پرداخت نماید، مال به صورت فوری و بدون نیاز به انجام عمل دیگری به مالکیت مستأجر در بیاید. یعنی مال به صورت خودکار به مستأجر منتقل خواهد شد.
اما در اکثر اوقات اینگونه نیست و اجاره دهنده شرط می کند که حتی اگر مستأجر تمامی اجاره ها را سر موعد و بدون تأخیر پرداخت نماید باز هم، مال به صورت فوری به فرد منتقل نشود بلکه مستأجر موظف باشد وظایف دیگری ، که در متن قرارداد شرط شده است انجام دهد و پس از انجام تمامی آن شروط، صاحب مال موضوع اجاره شود.
آیا قرارداد لیزینگی خودرو همان قرارداد اجاره به شرط تملیک است؟
پاسخ مثبت است. تعبیر دیگری که در خصوص قرارداد اجاره خودرو به شرط مالکیت استفاده میشود قرارداد لیزینگی خودرو می باشد. بنابراین هیچ تفاوتی میان این دو عنوان وجود ندارد و هر دو به یک نوع قرارداد اشاره دارند.