قرارداد جعاله املاک از جمله قراردادهای پرکاربرد امروزی به شمار میآید.
امروزه با توجه به وضعیت املاک در کشور و نیاز پیوسته مردم به اجاره یا خریداری خانه و زمین، حجم قابل توجهی از مراجعه به مشاوران املاک را شاهد هستیم.
این مشاوران با راهنمایی رساندن و ارائه اطلاعات مفید در زمینه خرید و فروش ملک، میتوانند در حفظ زمان و سرمایه مشتریان خود سهیم باشند و در این میان، حق الزحمهای را نیز برای خود دریافت کنند.
اما گاهی اوقات، مشتری یا خریدار خانه، نمونه قرارداد جعاله املاک را با شخص مشاور املاک امضاء میکند و از او میخواهد تا با توجه به مشخصاتی که در قرارداد ارائه میدهد، خانهای را به صورت مستقیم از فروشنده آن، خریداری کند.
در یک نگاه کلی، عقد جعاله با توجه به ماده 561 قانون مدنی عبارت است از «انجام دادن عملی سفارش شده توسط شخص دیگر و دریافت حق الزحمه یا کمیسیون پس از به اتمام رساندن کار.»
در نتیجه، مشاور املاک یا سایر افرادی که طرف متن قرارداد جعاله املاک قرار میگیرند، با خریداری خانه، زمین، ویلا و… حق الزحمهای را مطابق ماده567 قانون مدنی دریافت میکنند.
در ادامه نکات مهم حاکم بر فرم قرارداد جعاله مشاور املاک را بررسی میکنیم و وظایف و تعهدات هریک از طرفین قرارداد مربوطه را مورد اشاره قرار میدهیم.
خرید خانه بدون دردسر!
در بسیاری از اوقات در کوچهها یا خیابانها مشاهده میکنیم که مردم برای پیدا شدن اشیاء گمشده خود، آگهیهایی را تنظیم میکنند. آنها برای پیدا شدن اشیاء خود توسط سایر افراد، حاضرند پاداش یا مژدگانی نیز به ایشان پرداخت کنند.
همین انجام دادن کار و دریافت پاداش از شخص درخواست کننده، ماهیت جعاله و تنظیم قراردادهای مربوط به آن مانند قرارداد جعاله املاک را نشان میدهد.
در نمونه قرارداد جعاله املاک نیز شما از یک متخصص یا مشاور املاک درخواست میکنید که خانهای را با توجه به دستورات و خواستههای شما خریداری کند.
این خرید با توجه به اینکه توسط یک متخصص انجام میشود و این متخصص دارای مهارتهایی همچون ارتباط موثر، فن بیان، تجربه در خرید و فروش ملک و… است میتواند برای شما کمترین دردسر و دغدغه را به همراه داشته باشد.
قرارداد جعاله مشاور املاک از نوع جعاله عام است یا خاص؟
بهتر است قبل از پاسخ به این سوال، جعاله عام و خاص را تعریف کنیم:
منظور از جعاله عام این است که شما انجام کاری را درخواست کنید بدون آنکه برای شما مهم باشد که چه کسی اقدامات مربوط به کار شما را به اتمام میرساند.
به عبارت دیگر در اینجا، بیشتر به انجام رساندن کار برای شخص درخواست کننده مهم است و شخصی که کار را انجام میدهد و نوع حرفه و تخصص او چندان اهمیت ندارد.
در فرض بالا، پیدا کردن اشیاء گم شده، نوعی جعاله عام است، چراکه مالک اشیاء به هر کسی که شی مربوطه را پیدا کند پاداش میدهد و برای او مهم نیست که چه کسی و با چه تخصصی آن را پیدا میکند.
در مقابل، منظور از جعاله خاص این است که درخواست کننده، برای انجام کارخود متخصص مجربی را تعیین میکند و از او میخواهد که اقدامات مربوطه را انجام دهد.
درواقع در جعاله خاص، درخواست کننده، به دنبال شخص خاصی میگردد تا مسئولیت انجام کار را به او واگذار کند و در نهایت نیز حق الزحمه او را پرداخت کند.
در نتیجه متوجه میشویم که نمونه قرارداد جعاله املاک زیر مجموعه جعاله خاص قرار میگیرد و افراد برای خریداری ملک، بهترین متخصصان یا مشاوران املاک را مورد بررسی قرار میدهند و سپس انجام اقدامات لازم در زمینه خرید را به آنان واگذار میکنند.
ارکان اصلی متن قرارداد جعاله املاک چیست؟
ارکان این دسته از قراردادها با توجه به ماده 562 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران تعیین میشوند.
در واقع مهمترین ارکانی که باید در قرارداد جعاله املاک مورد اشاره قرار بگیرند، عبارتاند از:
- جاعل
- عامل
- جُعل
در ادامه هر یک از این موارد را به صورت مفصل بررسی میکنیم:
جاعل در قرارداد جعاله املاک
به شخصی که انجام کاری را از شخص دیگر درخواست میکند، جاعل گفته میشود. در اینجا مشتری با پرداخت حق الزحمه، مشاور املاک یا متخصص در زمینه ملک را برای خریداری ملک مورد نظر خود، مامور میکند.
ویژگیهای جاعل
- جاعل باید عاقل، بالغ و رشید باشد. (براساس ماده 211 قانون مدنی)
- جاعل باید حق تصرف در اموال خود را داشته باشد، به عبارت دیگر برخورداری از اهلیت استیفاء (حق استفاده) برای او شرط است. (براساس ماده 958 قانون مدنی)
- جاعل باید با رضایت تام و همچنین اختیار کامل فرم قرارداد جعاله مشاور املاک را امضاء کند و هرگونه جبر و سلب اختیار از جاعل، موجب بطلان قرارداد مربوطه خواهد شد. (براساس ماده 191 قانون مدنی)
عامل در قرارداد جعاله املاک
عامل به شخصی گفته میشود که درخواست جاعل را به انجام میرساند و پس از اتمام کار از جاعل، حق الزحمه یا جُعل دریافت میکند. در
متن قرارداد جعاله مشاور املاک ، مشاور املاک یا شخصی که به صورت تخصصی در حیطه خرید و فروش املاک مشغول به کار است به عنوان عامل در نظر گرفته میشود.
ویژگی عامل
- مطابق کُتُب فقهی، عاملین باید توانایی لازم برای به انجام رساندن درخواست جاعل را داشته باشند، لذا در صورتی که صِغار مُمَیِز (یعنی بچهای که خوب و بد را تشخیص میدهد) نیز توانایی انجام درخواست جاعل را داشته باشند، سپردن اقدامات به آنها مشکلی نخواهد داشت.
- با توجه به ماده 568 قانون مدنی، عامل میتواند یک شخص یا بیشتر باشد. بنابراین در صورت همکاری گروهی از عاملین با یکدیگر، حق الزحمهای که از سوی جاعل پرداخت میشود، به نسبت مقدار عملی که انجام دادهاند، میان آنها تقسیم خواهد شد.
- عاملین با توجه به ماده 561 قانون مدنی، میتوانند شخص معین یا نامعین باشند.
جُعل در قرارداد جعاله املاک
چنانچه اشاره شد، جعل به حق الزحمهای گفته میشود که پس از انجام اقدامات درخواست شده از سوی جاعل، مطابق ماده 567 قانون مدنی به عامل پرداخت میشود.
نگارش نمونه قرارداد جعاله املاک
در ادامه این نوشتار، به مهمترین نکات مربوط به تنظیم قرارداد جعاله اشاره میکنیم:
مشخصات طرفین قرارداد
در این قسمت، مشخصات کامل مربوط به جاعل و عامل بررسی میشود و در قرارداد جعاله املاک ذکر میشود.
از جمله مشخصات اشخاص حقیقی طرف قرارداد شامل نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، شماره کارت ملی، اقامتگاه، محل سکونت یا مرکز مهم امور، شماره تماس، نام پدر و… میباشد.
از طرف دیگر، در صورتی که یکی از طرفین قرارداد جعاله املاک شخص حقوقی حقوق خصوصی باشد، مشخصاتی از قبیل نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، اقامتگاه یا مرکز عملیات اداری شرکت (ماده 590 قانون تجارت) ، تلفن، نام و سمت نماینده و… در فرم قرارداد جعاله مشاور املاک نوشته خواهد شد.
مورد جعاله یا موضوع قرارداد
منظور از مورد جعاله، همان عملی است که جاعل از عامل درخواست دارد تا آن را انجام دهد و در مقابل، جعل دریافت کند. در نمونه قرارداد جعاله مشاور املاک ، مورد جعاله خرید یا فروش ملک به بهترین قیمت و با در نظر گرفتن سفارشات جاعل توسط عامل میباشد.
در این بخش از قرارداد، جزئیات مرتبط با اقدامات درخواست شده از شخص عامل نوشته میشود و به عبارتی، وظیفه اصلی عامل در این قسمت نوشته میشود.
برای مثال، به کادر قرمز رنگ تصویر زیر توجه کنید. این تصویر، بخشی از قرارداد جعاله ملک رکلا است که در بانک قرارداد نیز موجود میباشد.
جُعل در نمونه قرارداد جعاله املاک
در ابتدای این نوشتار، به جُعل و چگونگی تعلق گرفتن آن به عامل اشاره کردیم. علاوه بر ماده 567 که در رابطه با زمان پرداخت جعل سخن گفته است، ماده 563 قانون مدنی نیز به جزئیات مربوط به جعل پرداختی از سوی جاعل اشاره کرده است.
پیشنهاد ما
تیم حقوقی رکلا، قرارداد جعاله ملک را تنظیم کرده است. روی تصویر زیر بزنید و وارد توضیحات این قرارداد شوید.
شما همچنین میتوانید وظیفه تنظیم قرارداد خود را به ما بسپارید. برای این کار، اینجا کلیک کنید.