اگر هر سازمان یا کسب و کاری، برای پیشبرد پروژهها یا برنامههای خود، از یک تیم حاذق بهره بگیرد، آن سازمان، در مدت زمان کوتاهی، به موفقیت و اهداف از پیش تعیین شده خود خواهد رسید. نحوه مدیریت تیم پروژه ، یکی از مسائلی است که در موفقیت و شکست یک سازمان تاثیرگذار خواهد بود. لازم به ذکر است که مدیریت تیم پروژه ، توسط شخصی تحت عنوان مدیر پروژه انجام میگیرد.
مصداق رویکرد بالا، یک ضرب المثل قدیمی است که میگوید، هر سری یک عقلی دارد. اگر بخواهیم به مفهوم این عبارت نگاهی بیندازیم، به این نتیجه میرسیم که انسانها دارای تجربههای متفاوتی هستند و ممکن است فردی، از زاویهای به یک قضیه نگاه کند که دیگران امکان درک آن را نداشته باشند. بنابراین، انجام امور به صورت تیمی و با مشورت اعضاء با یکدیگر، نسبت به زمانی که همه کارها توسط یک نفر انجام میشود، به مراتب، موفقیت آمیزتر خواهد بود.
در اینجا پیشنهاد میکنیم که برای روابط کاری خود حتما یک قرارداد داشته باشید. مطالعه مقاله قرارداد مدیریت پروژه نیز میتواند برای شما مفید باشد و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد.
پیش از ذکر اهمیت مدیریت تیم پروژه ، یک تعریف کلی از پروژه و مدیر پروژه را بیان میکنیم. پروژه، مجموعه کارهایی است که برای رسیدن به هدف خاصی تعریف میشود و باید در بازه زمانی مشخصی به انجام برسد. هدف از انجام پروژه، ارتقای کسب و کار، نیاز مالی یا درخواست مشتری است. بنابراین، برای شروع طرح مذکور، به فاکتورهایی از جمله مشخص کردن یک بازه زمانی، تعیین اهداف مشخص و واضح، اختصاص بودجه مشخص و منابع انسانی شامل اعضای تیم و مدیریت نیاز است.
مدیر پروژه نیز، سازماندهی و نظارت بر اعضای تیم را بر عهده دارد. پیشبرد هر برنامهای، بدون مدیریت اصولی بر آن، با شکست مواجه خواهد شد. در بسیاری از سازمانها، به اهمیت مدیریت پروژه تیمی توسط مدیر پروژه پی نبردهاند و به عنوان هزینهای مازاد بر بودجه سازمان به آن نگاه میکنند اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که بدون مدیریت و رهبری تیم پروژه ، سازمان چه ضررهایی را متحمل خواهد شد و چه مقدار از بودجههای سازمان هدر میرود؟ همچنین، در مواجهه با مسائل و چالشهای احتمالی، اعضاء باید چه واکنشی نشان دهند تا برنامه به بهترین شکل ممکن هدایت شود؟
در پاسخ به این سوالات است که به نقش کلیدی مدیریت تیم پروژه پی میبریم زیرا به واسطه حضور مدیر، مواردی از قبیل مطابقت اهداف پروژه با اهداف استراتژیک سازمان مربوطه، هدایت مناسب برنامه، تقسیم صحیح وظایف بین اعضا، نظارت بر عملکرد همه افراد تیم، تخصیص موثر منابع، ارائه یک برنامه اصولی به افراد برای پیشبرد اهداف تعیین شده، ارائه دستاوردهایی مورد انتظار از برنامه یا طرح و تحویل آن در زمان مقرر، تضمین کیفیت خروجی و تامین رضایت مشتری میسر میشود.
مدیر برای رسیدن به هدف مطلوب، وظیفه دارد که اعضا را به بهترین شکل هدایت کند. همچنین، همه امور را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور، باید از تواناییها و مهارتهایی برخوردار باشد تا در مورد برنامه مذکور، به موفقیت حتمی دست یابد.
در ادامه به مهارتهای مورد نیاز برای مدیریت و رهبری تیم پروژه میپردازیم:
هرچه سازمان بزرگتر باشد، ایدهها، محصولات و خدمات بیشتری ایجاد میکند. به همین منظور، در یک مجموعه بزرگ ممکن است چندین پروژه به طور همزمان پیاده سازی شوند. از این رو، برای هر قسمت، یک مدیر میان پایهای باید در نظر گرفت تا مسئولیت مدیریت تیم پروژه را بر عهده بگیرد. ساختار تیم مدیریت پروژه به شرح زیر است:
فرآیند یا چرخه زیست مدیریت تیم پروژه ، به نحوه اجرای مرحله به مرحله یک طرح یا برنامه و به اقداماتی اشاره دارد که برای انجام امور صورت میگیرد. همچنین، یک مسئله اساسی برای مدیران تلقی میشود زیرا به واسطه پیشروی مدیران مطابق با آن، پیشبرد امور راحتتر میشود و طرح مذکور با موفقیت به پایان میرسد. اگرچه، هر پروژه، فرآیند مخصوص به خود را دارد اما کلیت چرخه زیست همه برنامهها یکسان است.
در ادامه به مراحل کلی فرآیند مدیریت تیم پروژه میپردازیم که شامل 5 فاز است:
در پروژههای کوچک که صرفا یک یا دو نفر در آن حضور دارند، به مدیر نیازی نیست اما در پروژههای بزرگ، به فردی با تجربه نیاز است که سِمَت مدیریت تیم پروژه را بر عهده بگیرد. با حضور این شخص، دیگر در مورد کمبود بودجه، تعویق در انجام امور، نبود منابع لازم و غیره هیچ نگرانی نخواهید داشت زیرا مدیر پروژه، روند انجام کار و کیفیت را مو به مو مورد بررسی و کنترل خود قرار میدهد.
در این مقاله به اهمیت مدیریت تیم پروژه در اتمام موفقیت آمیز پروژهها پرداختیم. هم کارمندان و هم کارفرمایان لازم است که در مورد مطالب بالا اطلاعات لازم را کسب کنند اما در مورد جنبههای حقوقی و قانونی مسائلی از این قبیل، میتوانید در وب سایت رکلا، از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و تنظیم قرارداد اختصاصی آن بهره بگیرید. لازم به ذکر است که تمامی خدمات این مجموعه، به صورت آنلاین ارائه میشود و هر جا که باشید میتوانید از آنها بهره بگیرید. همچنین، میتوانید نظراتتان را در زیر این مقاله با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.
قرارداد مدیر پروژه (مدیریت پیمان)
با زدن روی تصویر، میتوانید برای دانلود نمونه قرارداد مدیر پروژه (مدیریت پیمان) اقدام کنید.