اغلب شما برای یک بار هم که باشد، با مشکلات و مسائل اداری یا حقوقی رو به رو شدهاید. این مسائل ممکن است شامل پیگیری یک پرونده قضایی، انجام امور اداری در سازمانها یا بانکها یا حتی تنظیم یک مبایعه نامه ملکی باشد. برخی از افراد برای انجام کار از خدمات یک وکیل رسمی دادگستری استفاده میکنند و پیگیری این امور را به این شخص متخصص میسپارند. وکیلی که دارای پروانه وکالت است، میتواند وکالت پیگیری تمام امور حقوقی مربوط به شما را به عهده گیرد و در صورت نیاز در مراجع قضائی از شما دفاع کند. اگر تصمیم گرفتهاید که پیگیری این قبیل مسائل را به شخصی باتجربه و متخصص بسپارید که با روند پیگیریهای قانونی آشنا است، تنظیم و امضای یک قرارداد خصوصی وکالت را به شما پیشنهاد میکنیم.
این توافق میتواند به صورت یک سند رسمی در دفترخانه تنظیم شود یا در قالب یک قرارداد خصوصی بین وکیل و موکل باشد. انتخاب نوع توافق نامه به نوع کار، میزان حساسیت موضوع و محدوده اختیارات وکیل مورد نظر بستگی دارد. در ادامه این مقاله، به نکات مهم حقوقی این دو نوع همکاری حقوقی پرداختهایم.
با توجه به گستره امور حقوقی و قانونی که همه روزه برای اشخاص عادی در جامعه پیش میآید، این نیاز احساس میشود که برای مراجعه به سازمانها یا مراجع حقوقی و قضایی، بخواهند از اشخاص متخصص و آگاه استفاده کنند. در همین راستا، تمایل به استفاده از انواع قرارداد خصوصی وکالت، افزایش پیدا میکند. اگر بخواهیم موارد استفاده از این توافق نامه را دسته بندی کنیم، میتوانیم با توجه به ماهیت شخص انجام دهنده موضوع کار، دو حالت مشخص برای این توافق در نظر بگیریم
حالت اول زمانی است که وکیل رسمی دادگستری با موکل خود توافقنامهای جداگانه برای تعیین شرایط همکاری و همچنین تعیین مبلغ حق الزحمه تنظیم میکند. حالت دوم نیز برای هنگامی است که افراد عادی برای انجام یک خدمت مشخص یا پیگیری امور اداری و اجرایی، این توافق نامه را امضا میکنند. در ادامه، هر یک از این دو حالت را با جزئیات بیشتر بررسی خواهیم کرد.
وقتی شما یک فرد دارای پروانه وکالت دادگستری را به عنوان وکیل خود انتخاب میکنید، ابتدا باید یک قرارداد وکالت با این شخص امضا کنید. این وکالت نامه میتواند برای تمام امور یا یک مورد خاص تنظیم شده باشد. گاهی ممکن است در کنار این قرارداد، قرارداد دیگری نیز تحت عنوان نمونه قرارداد حقالزحمه وکالت نیز با شما امضا کنند که معمولا برای تعیین حق الزحمه و شرایط پرداخت آن به وکیل تنظیم میشود. مطابق نظریه مشورتی 1054 /5/ 1400، در صورتی که این مبلغ با مبلغ تعرفه متفاوت باشد مانع از دریافت حق الوکاله نیست. با توجه به این نظریه مشورتی میتوانیم به چند نکته کلی اشاره کنیم:
تنظیم انواع قرارداد خصوصی میان افراد جامعه رایج است. به طور کلی توافقات خصوصی شامل تمام قراردادهایی میشوند که افراد برای توافق در خصوص موضوعات مختلف با یکدیگر تنظیم میکنند. فرم قرارداد خصوصی وکالت نیز معمولا برای انجام یک خدمت مشخص، نظیر امور اداری، بانکی یا تجاری تهیه و تنظیم میشود. این قبیل قرارداد شباهت زیادی با انواع قرارداد جعاله دارند. به این دلیل که در آنها یک طرف قرارداد انجام کار معینی را به طرف دیگر میسپارد و متعهد میشود پس از انجام کار، مبلغ مشخصی را به عنوان حق الزحمه به او پرداخت کند که این نوع همکاری بیشتر جنبه توافق برای انجام کار دارد و بر اساس اصول عمومی قراردادها تنظیم میشود. با این حال، جزئیاتی نیز وجود دارد که این دو قرارداد را از یکدیگر متمایز میکند.
در مجموع، قرارداد خصوصی وکالت را میتوان در دو دسته دسته بندی کرد:
مهمترین مزیت این نوع قرارداد این است که اشخاص مختلف بنا به خواست و نظر خودشان و با توجه به شرایطی که دارند، میتوانند یک قرارداد خصوصی وکالت داشته باشند. متن قرارداد خصوصی وکالت میان افراد را میتوان در هر زمان و مکان، حتی در شرایط اضطراری و بدون تشریفات اداری تنظیم کرد.
از دیگر مزایای آن، هزینه پایینتر در مقایسه با روشهای ثبت رسمی و تشریفات قانونی است زیرا توافقات خصوصی نیازی به پرداخت حق التحریر دفترخانه یا هزینه ثبت ندارد و گزینهای اقتصادیتر به شمار میرود. همچنین، کاربری بالا برای انجام انواع امور اداری، پیگیریهای ساده یا تفویض موقت اختیارات، باعث شده است این نوع توافق نامه در میان افراد عادی بسیار رایج و محبوب باشد.
تنظیم قرارداد خصوصی، هم به اشخاص عادی و هم به وکلا این امکان را میدهد که جزئیات بیشتری درباره شرایط همکاری، حق الزحمه، شرایط محقق شدن موضوع قرارداد، ضمانت اجراها و حتی توضیحات بیشتری درباره وجه التزامهای قرارداد تعیین کنند و در متن قرارداد بنویسند.
قرارداد خصوصی بین وکیل و موکل ، یکی از پرکاربردترین انواع قراردادهای حقوقی در روابط روزمره افراد محسوب میشود. چه ثبت توافق میان موکل و وکیل دادگستری در نظر داشته باشد و چه بخواهید از این قرارداد برای انجام یک سری امور مشخص میان اشخاص عادی استفاده کنید، متن قرارداد باید با دقت، آگاهی و رعایت اصول حقوقی تنظیم شود. توجه به مواردی مانند تعیین دقیق موضوع، تعیین حدود اختیارات، نحوه پرداخت حق الزحمه، مدت اعتبار توافق و شرایط فسخ، از جمله نکاتی هستند که میتوانند از بروز اختلافات احتمالی در آینده جلوگیری کنند. همچنین در مواردی که انجام یک سری امور نیازمند مستندات رسمی باشد، نمیتوان به توافقنامههای غیر رسمی اکتفا کرد. بنابراین، آشنایی با تفاوتها و کاربردهای هر نوع تفاهم نامه یا وکالتنامه، گام مهمی در تصمیم گیری آگاهانه و صحیح در تعاملات حقوقی است.
پیشنهاد میکنیم قبل از تنظیم هر نوع قرارداد خصوصی وکالت ، به دقت نیازها و شرایط خود را بررسی کنید و از مشاوره حقوقی بهرهمند شوید. در صورتی که موضوع کاری که شما برای انجام آن به شخص دیگری وکالت دادید شامل موارد رسمی، حساس یا مالی است، توصیه میکنیم که این قرارداد را بعد از امضا کردن، در دفتر اسناد رسمی ثبت کنید تا از اعتبار حقوقی آن اطمینان داشته باشید. به این ترتیب، از بروز هرگونه مشکل یا اختلاف قانونی نیز جلوگیری خواهید کرد. همچنین، برای امور غیر رسمی و سادهتر نیز قرارداد خصوصی میتواند گزینهای سریع و مقرون به صرفه باشد اما همچنان باید به تمام جزئیات آن دقت کنید تا از هرگونه سوتفاهم یا مشکلات قانونی در آینده پیشگیری شود.
در همین راستا استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی یا خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی از رکلا را به شما پیشنهاد میکنیم.
قرارداد جعاله وکالت
قرارداد جعاله وکالت را میتوانید همین حالا با زدن روی تصویر تهیه کنید.