اگر قصد دارید ملکی را اجاره دهید یا اجاره کنید، احتمالا در این زمان این پرسش برای شما هم پیش آمده است که چگونه میتوانید بدون مراجعه حضوری به دفاتر املاک، یک قرارداد قابل استناد تنظیم کنید. در سالهای گذشته، تنظیم یک قرارداد اجاره که امکان استعلام داشته باشد، نیازمند مراجعه حضوری به دفاتر مشاور املاک بود. با این حال، گسترش زیرساختها و فراهم شدن بسترهای الکترونیکی موجب شده است تا تنظیم قرارداد اجاره آنلاین امکانپذیر شود.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با راه اندازی سامانه خودنویس شرایطی فراهم کرده است تا شما بتوانید بدون مراجعه حضوری به دفاتر املاک، قرارداد اجاره خود را تنظیم یا تمدید کنید. شما با طی کردن فرآیند ثبت اجاره نامه از طریق سامانه اجاره نامه آنلاین (سامانه خودنویس) میتوانید کد رهگیری قرارداد را در کوتاهترین زمان ممکن دریافت کنید.
این تغییر در شیوه تنظیم قراردادهای اجاره، سوالهایی را برای بسیاری از موجران و مستاجران به وجود آورده است. از جمله پرسشهایی که در مسیر استفاده از این شیوه جدید مطرح میشود، میتوان به چگونگی ثبت قرارداد در سامانه، ضرورت یا عدم ضرورت حضور موجر و مستاجر در زمان ثبت اجاره نامه، وضعیت مالیاتی قرارداد ثبت شده و نحوه فسخ یا تمدید قرارداد اشاره کرد.
در این مقاله تلاش کردهایم به تمام این پرسشها به طور دقیق و کاربردی پاسخ دهیم تا در صورت تمایل به استفاده از سامانه خودنویس برای ثبت قرارداد اجاره، بتوانید با خیال آسوده اقدام کنید. در نظر داشته باشید که اجاره آنلاین نیز، در واقع در ماهیت همان عقد اجاره است اما ویژگیهایی دارد که در این مقاله به آنها اشاره میکنیم.
با توسعه سامانه خودنویس، فرآیند ثبت قرارداد اجاره برای بسیاری از مالکان و مستاجران سادهتر شده است. در واقع، برخلاف روشهای سنتی برای ثبت قرارداد اجاره آنلاین ، نیازی به حضور همزمان موجر و مستاجر در یک زمان و مکان وجود ندارد. این ویژگی، به ویژه برای افرادی که در شهرهای مختلف ساکن هستند یا امکان هماهنگی زمانی برای مراجعه حضوری ندارند، اهمیت زیادی خواهد داشت.
در سامانه خودنویس، هر یک از طرفین قرارداد میتوانند با در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به قرارداد، به صورت مستقل وارد سامانه شوند و اطلاعات طرفین و شرایط قرارداد را ثبت کنند. پس از تکمیل فرآیند ثبت اطلاعات، سامانه ظرف مدت کوتاهی (حدود یک ساعت) کد رهگیری را برای قرارداد ثبت شده صادر میکند. این کد که پیش از این، صرفا از طریق مراجعه حضوری به دفاتر املاک صادر میشد، نشاندهنده ثبت شدن این قرارداد در سامانه خودنویس است. بنابراین، استفاده از سامانه خودنویس موجب صرفهجویی در زمان میشود.
فسخ قرارداد اجاره زودتر از موعد ، همواره تابع مفاد مندرج در قرارداد و قوانین مربوط به اجاره املاک در قانون مدنی و سایر قوانین مربوطه است. به این معنا که صرف استفاده از روش غیر حضوری برای تنظیم قرارداد، تغییری در شرایط قانونی فسخ ایجاد نمیکند و طرفین باید براساس همان شرایطی که در قرارداد مورد توافق قرار گرفته یا در قانون مندرج است، عمل کنند.
البته در خصوص اجاره نامه آنلاین ، این امکان در نظر گرفته شده است که طرفین بتوانند حداکثر تا یک روز پس از ثبت نهایی قرارداد، اقدام به فسخ آن از طریق سامانه خودنویس کنند. در این بازه زمانی کوتاه، فسخ با تایید طرفین در سیستم ثبت میشود اما اگر این مهلت تمام شده باشد، فسخ قرارداد تنها از طریق طرح دعوی در مراجع صالح قضایی قابل پیگیری خواهد بود.
در چنین مواردی، مرجع رسیدگیکننده با بررسی شرایط مندرج در قرارداد اجاره آنلاین و دلایل ارائه شده برای فسخ از سوی هریک از طرفین، تصمیمگیری خواهد کرد. بنابراین، توصیه میکنیم هنگام تنظیم و ثبت قرارداد اجاره در سامانه خودنویس، شروط مربوط به فسخ را در قرارداد درج کنید.
تمدید قرارداد اجاره خانه آنلاین در سامانه خودنویس مستلزم ثبت قرارداد جدید است. بنابراین، اگر میخواهید قرارداد خود را تمدید کنید، باید اطلاعات ملک، مشخصات خود و طرف مقابل و سایر جزئیات قرارداد، مجددا وارد شود. هرچند سامانه خودنویس به شما این امکان را میدهد که اطلاعات قرارداد قبلی را مشاهده کنید اما ثبت قرارداد جدید بدون انجام کامل و مجدد مراحل، امکانپذیر نیست و تنها پس از تکمیل مراحل، کد رهگیری برای قرارداد جدید صادر خواهد شد.
شاید طی کردن این مراحل، کمی زمانبر به نظر برسد اما نکته مهم این است که همه مراحل تمدید قرارداد اجاره آنلاین در این سامانه به صورت رایگان انجام میشود و شما هیچ هزینهای بابت ثبت قرارداد یا دریافت کد رهگیری پرداخت نخواهید کرد. بنابراین، استفاده از این روش به موجر و مستاجر امکان میدهد بدون صرف هزینه، قرارداد اجاره خود را تمدید کنند و از مزایای قانونی آن بهرهمند شوند.
اگر ملکی در اداره ثبت اسناد کشور ثبت نشده باشد، امکان استفاده از سامانه خودنویس برای ثبت قرارداد اجاره آن فراهم نخواهد بود. دلیل این محدودیت آن است که سامانه خودنویس، اطلاعات مربوط به ملک را به صورت خودکار با پایگاههای ثبتی تطبیق میدهد و تنها املاکی که در سیستم ثبت اسناد دارای سابقه رسمی هستند، شناسایی و پردازش میشوند. بنابراین، اگر ملکی فاقد سند رسمی باشد، نمیتوان به طور مستقیم از سامانه اجاره نامه آنلاین برای ثبت قرارداد اجاره ملک بهره برد.
با این حال، این محدودیت به معنای نبود راهحل برای دریافت کد رهگیری نیست. دفاتر مشاور املاک با دسترسی به سامانههای تخصصی و امکانات خاص خود، میتوانند برای املاک فاقد سند رسمی، قرارداد اجاره ثبت کنند. در این حالت، شما با مراجعه به دفاتر املاک میتوانید فرآیند تنظیم و ثبت قرارداد را انجام دهید و در نهایت، برای قرارداد خود کد رهگیری دریافت کنید. این روش ضمن حفظ حقوق طرفین قرارداد، امکان بهرهمندی از مزایای قانونی قرارداد اجاره ثبت شده را نیز فراهم میسازد.
به طور کلی، با راه اندازی سامانه خودنویس ، فرآیند ثبت قراردادهای اجاره وارد مرحلهای تازه شده است. این سامانه، امکان تنظیم اجاره نامه آنلاین ، دریافت کد رهگیری و بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی در شرایط خاص را فراهم میکند. البته مشروط بر اینکه ملک مورد نظر دارای سند رسمی باشد و تمام مراحل ثبت قرارداد با دقت طی شود. همچنین، اقداماتی مانند تنظیم، تمدید یا فسخ قرارداد جدید نیز از طریق همین سامانه قابل انجام است.
اگر تصمیم دارید قرارداد اجاره ملک مسکونی خود را بدون نیاز به مراجعه حضوری به دفاتر املاک تنظیم کنید، استفاده از قراردادهای اجارهای که توسط تیم حقوقی رکلا تدوین شده است، انتخابی مطمئن خواهد بود. به علاوه، در شرایطی که نیاز به تنظیم قرارداد براساس شرایط خود دارید، میتوانید از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی رکلا نیز استفاده کنید.
در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر در زمینه قراردادها داشته باشید، خدمات مشاوره تلفنی حقوقی رکلا در کنار شما است تا با اطمینان خاطر بیشتری، وارد فرآیند نوشتن قرارداد اجاره آنلاین شوید. ما در رکلا تلاش میکنیم خدماتی دقیق، حرفهای و متناسب با نیاز واقعی شما ارائه دهیم.
نظرات