یک مهندس مکانیک از جمله شاغلین در انواع گرایشهای مکانیک است که با بهره گیری از تخصص، مهارت و دانش خود به طراحی، ساخت، آزمایش، تحلیل و ارزیابی سیستمهای مکانیکی میپردازد. مهندسان مکانیک به واسطه اهمیت شغل خود در بسیاری از صنایع کشور فعالیت دارند. پیرو این مطالب در مقاله حاضر، به صورت کاملا تخصصی، شرح وظایف یک مهندس مکانیک و همچنین توانمندیها، بازار کار، درآمد، دستاوردها و همچنین ماهیت شغلی این حرفه را تحلیل و بررسی کردهایم.
شاغلین این حوزه کاری، فعالیت خود را در چهارچوب دو نوع قرارداد استخدام و قرارداد پیمانکاری آغاز میکنند. با توجه به نوع رابطه کاری و شرایط هر پروژه، یکی از این قراردادها برای همکاری مهندس با کارفرما مناسب خواهد بود. برای آشنایی بیشتر با ماهیت و چهارچوب قانونی این قراردادها، پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط با آنها را در مجله حقوقی رکلا مطالعه کنید.
مهندسی مکانیک با بهره گیری از علم فیزیک و ریاضی به بررسی و چگونگی حرکت ابزار آلات و همچنین میزان نیروی وارد شده بر آنها میپردازد. در حقیقت میتوان گفت مهندسی مکانیک متناسب با شرایط اقتصادی و با استفاده از شیوههای عملی و تئوری، زمینه مناسب را برای کاربرد علم مکانیک فراهم میکند. بنابراین شخصی که تحت عنوان مهندس یا کارشناس مکانیک فعالیت خواهد کرد، در واقع با رعایت اصول و فنون مربوطه و همچنین با به کارگیری مواد متنوع، مسئولیت طراحی، ساخت، آزمایش و کنترل سیستمها و قطعات ماشین آلات را بر عهده میگیرد. در ادامه به صورت جزئیتر وظایف مهندسی مکانیک را بررسی میکنیم.
فارغ التحصیلان رشته مکانیک با توجه به شاخه و گرایشی که انتخاب میکنند، فارغ از دانش و تخصصهای فنی مورد نیاز این رشته، باید از ویژگیهایی نیز برخوردار باشند که در ادامه توضیح خواهیم داد:
رشته مهندسی مکانیک دارای دروس و مباحث فنی و نسبتا دشواری است که درک و شناخت عمیق آنها تا حدود زیادی به میزان علاقمندی و اشتیاق فرد برای فراگیری این دانشها بستگی دارد. از این رو میتوان گفت یکی از عوامل اصلی موفقیت در این شغل در وهله اول، علاقه به دروس مربوط به آن است. در ادامه برخورداری از هوش و قدرت تجسمی بالا در زمینههایی همچون تغییر طول، سرعت، دما، انرژی، حرارت، محاسبات گشتاور، نیرو و غیره نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
علاقه و اشتیاق در افرادی که قصد دارند به عنوان کارشناس مکانیک فعالیت کنند، به عنوان یک نیروی محرکه بسیار قوی و تاثیر گذار عمل میکند و در واقع، باعث میشود که آنها دانشهای مورد نیاز را با سرعت بیشتری کسب کنند و به سرعت وارد بازار کار شوند. این مساله همچنین باعث میشود که مهندسان مکانیک بتوانند نقشههای منحصر به فردی را در حوزه ساخت ماشین آلات و سایر سیستمهای مکانیکی طراحی کنند.
بهره بردن از رشته مهندسی مکانیک در تمام دنیا نتایج و بازدهیهای مطلوب و منحصر به فردی داشته است که در این مقاله جهت شناخت بیشتر از این فرصت شغلی به برخی از مهمترین دستاوردهای آن اشاره خواهیم کرد:
از جمله مهمترین سیستمها و ماشین آلاتی که که غالبا به واسطه مهندسان مکانیک ساخته میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مهندسین مکانیک بر اساس دانش و تخصص خود میتوانند در صنایع مختلف وارد شوند و در سمتهایی همچون طراح، مسئول کنترل کیفی، ناظر و سمتهای شغلی مرتبط دیگر فعالیت کنند. در ادامه به چند حوزه مهم کاری برای این مهندسان اشاره میکنیم:
مهندسین مکانیک معمولا برای طراحی و ساخت برنامهها و ایدههای خود از دستگاهها، ماشین آلات و ابزارهای خاصی استفاده میکنند که برای شناخت بهتر از این حرفه برخی از مهمترین آنها را در زیر ارائه کردهایم:
شغل مهندسی مکانیک یکی از مشاغل محبوب در تمام دنیا است. این رشته در سایر رشتههای مهندسی نیز کاربرد و اهمیت دارد. از این رو شرح وظایف یک مهندس مکانیک شامل موارد متعدد و گوناگونی میشود که در ادامه به صورت اجمالی آن را ارائه خواهیم کرد.
مسئولیتهای کارشناسان مکانیک را میتوان به طور کلی، مواردی مانند طراحی و ساخت ماشین آلات و دستگاههای مورد نیاز در بخشهای تولیدی، طراحی و تولید وسایل نقلیه نظیر اتوبوس، هواپیما، قطار، دیگهای بخار، سیستمهای لولهکشی، مخزنهای درون سوز و تحت فشار برشمرد.
اگرچه نحوه کار اصلی مهندسان مکانیک طراحی، آزمایش و ساخت دستگاهها و سیستمهای مکانیکی است اما با این حال متناسب با تولیدات کارخانه مربوطه ممکن است مسئولیتهای آنها نیز اندکی متفاوت باشد. با این وجود، به صورت خلاصه و کلی وظایف مهندس مکانیک در کارخانه شامل موارد زیر میشود:
بازار کار شاغلین این حوزه با توجه به اهمیت و کارایی این حرفه بسیار قابل قبول است و میتوان گفت که این رشته بازار کار خوبی دارد. با این وجود یکی از عوامل مهمی که باعث میشود فعالین این حرفه از موقعیت شغلی ایده آلی بهره مند شوند این است که علاوه بر دانش تخصصی از توانایی و مهارتهای فردی و اجتماعی متناسبی نیز برخوردار باشند. در حقیقت، این نحوه ارتباط و همچنین قابلیتهای تجربی و عملی است که باعث میشود یک کارشناس مکانیک نسبت به سایر همکاران خود فرصتهای شغلی بهتری داشته باشد.
میزان حقوق مهندسین مکانیک نیز با توجه به شرایط و محیط کاری که در آن اشتغال دارند، میتواند متفاوت باشد و در واقع به واسطه توافق میان طرفین قرارداد معین میشود زیرا به طور حتم، مبلغی که برای کار این متخصصان پرداخت میشود، مازاد بر حقوق پایه اداره کار خواهد بود.
رشته مهندسی مکانیک از جمله رشتههای مهم و ضروری محسوب میشود که شناخت و درک مباحث آن نیازمند سالها تلاش و یادگیری مهارتهای تخصصی در حوزه مربوطه است. با این حال، شاغلین فارغ از کسب دانش تخصصی، باید از تجارب و اطلاعات موجود در این حرفه نیز به حد لزوم بهره مند شوند تا بتوانند با علم روز دانش و مهارتهای خود را به کار گیرند. همچنین افزایش آگاهی در مورد مسائل حقوقی این حرفه برای کلیه فعالین این حوزه اعم از کارفرما و کارپذیر بسیار مهم و ضروری است.
به همین جهت، پیشنهاد میکنیم برای دریافت خدمات حقوقی همچون مشاوره تلفنی حقوقی و تنظیم قرارداد اختصاصی از خدمات تیم رکلا استفاده کنید. همچنین اگر درباره مطالب این مقاله اظهار نظر یا پرسشی دارید، این امکان برای شما فراهم است که آنها را در بخش نظرات برای ما ثبت کنید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
قرارداد کارمند
مهندس متخصص را با استفاده از این قرارداد، استخدام کنید. برای تهیه سریع قرارداد کارمند، اینجا بزنید.