قرارداد ضمانت وام بانکی یک نمونه قرارداد بین ضامن و وام گیرنده!

مدت زمان مطالعه
قرارداد ضمانت وام

اگر ضامن وام شخص دیگری می‌شوید، باید حواستان به مسائل مهم زیادی باشد. در این مقاله به صورت اختصاصی به نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی می‌پردازیم و نکات مهم آن را بیان خواهیم کرد. اگر از شما درخواست شده است که ضمانت شخصی را به عهده بگیرید تا بتواند از بانک وام دریافت کند، خواندن این مطلب برای شما ضروری خواهد بود. این قرارداد یکی از انواع قرارداد ضمانت است.

ضمانت در قراردادهای بانکی تعهد سنگین و قابل توجهی است. اگرچه از دیرباز تا به حال، این شیوه از توافق با احساسات ما ارتباط زیادی داشته است اما باید به این مساله اشاره کنیم که گاهی قبول ضمانت باعث شده است که خسارت و زیان بسیار زیادی به ضامن وارد شود که در مواقعی قابل جبران نیز نیستند. به طور معمول اشخاصی که از ما درخواست می‌کنند که ضمانت آن‌ها را بپذیریم تا بتوانند از بانک وام دریافت کنند، بستگان یا اعضای خانواده ما هستند. به همین دلیل ممکن است که به دلیل احساسات، اقدامی انجام دهیم که ممکن است برای ما زیان بار باشد. حتی ممکن است که در ازای دریافت هزینه ناچیزی ضمانت شخص غریبه‌ای را به عهده بگیرید ولی آن شخص اقساط وام خود را نپردازد و برای شما دردسر بزرگی ایجاد کند.

با توجه به تمام این مواردی که بیان شد، تاکید می‌کنیم که حتما درباره قرارداد ضمانت بانکی اطلاعات دقیقی داشته باشید و با آگاهی از ابعاد حقوقی آن، برای پذیرفتن ضمانت وام بانکی اقدام کنید. در ادامه این مقاله به صورت اختصاصی درباره نمونه قرارداد بین ضامن و وام گیرنده توضیح خواهیم داد.

نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی چه قراردادی است؟

زمانی که برای اخذ وام به بانک مراجعه می‌کنید، بانک از شما تعهد، وثیقه یا ضامنی را می‌خواهد که به اعتبار آن‌ها، وام را در اختیار شما بگذارد. در چنین موقعیتی، ضامن شخصی است که از نظر بانک مورد تایید باشد. به طور معمول بانک کارمندان دولت را به عنوان ضامن می‌پذیرد. البته اشخاص دیگری به غیر از کارمندان دولت نیز می‌توانند به عنوان ضامن شما معرفی شوند. در ادامه، قراردادی میان ضامن و بانک برقرار می‌شود که به واسطه آن، ضامن تعهدات شما در خصوص تسویه اقساط وام را ضمانت می‌کند.

ضمانت در قراردادهای بانکی یک قرارداد معین است و از قواعد و ضوابط مرتبط با ضمانت که در قانون مدنی بیان شده است، تبعیت می‌کند. بنابراین، برای تنظیم این قرارداد، نیاز داریم که به قانون مدنی مراجعه کنیم. این توافق به طور معمول میان اشخاص حقیقی و بانک به عنوان شخص حقوقی تنظیم می‌شود.

اوصاف و ویژگی‌های نمونه قرارداد ضمانت وام

نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی نیز مانند سایر قراردادهای دیگر، از اوصاف و ویژگی‌های خاصی برخوردار است که باید پیش از امضای این قرارداد از آن آگاهی داشته باشید. در ادامه این مقاله، به چند مورد از اوصاف و ویژگی‌های نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی می‌پردازیم.

معین بودن قرارداد

قرارداد ضمانت بانکی یک قرارداد معین است. معین بودن این قرارداد به این دلیل است که قانون مدنی به صراحت درباره ضمانت و قرارداد ضمان توضیح می‌دهد. ماده 684 قانون مدنی توضیح می‌دهد که اگر یک شخص، متعهد شود مالی را که بر ذمه شخص دیگری است بپردازد، در واقع ضامن او شده است. به این ترتیب، میان ضامن و شخصی که از مدیون طلب دارد، قرارداد ضمانت تنظیم می‌شود. این قرارداد در واقع میان این دو شخص است و حتی رضایت شخص ثالث (مدیون) نیز در صحت قرارداد خللی ایجاد نمی‌کند. به این ترتیب، بانک نیز می‌تواند با توجه به قانون مدنی، با ضامن نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی را امضا کند. در این قرارداد بانک مضمون له خواهد بود و با ضامن توافق می‌کند.

عهدی و تبعی بودن

نمونه قرارداد بین ضامن و وام گیرنده در واقع یک قرارداد عهدی است. یعنی اینکه میان طرفین این قرارداد، تعهدی برقرار است که براساس آن ضامن، اقساط وام را ضمانت کند و مسئولیت تسویه وام را به عهده بگیرد. از طرف دیگر، این توافق یک قرارداد تبعی نیز محسوب می‌شود. منظور از تبعی بودن قرارداد این است که حتما باید توافقی برای دریافت وام انجام شده باشد که ضامن بتواند آن تعهد را ضمانت کند. یعنی اینکه ضامن، انجام تعهدات یک قرارداد اخذ وام را ضامن می‌‎شود و بدون وجود آن توافق، قرارداد ضمانت وام نیز برقرار نمی‌شود.

ضمانت، قرارداد لازم است!

نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی یک قرارداد لازم است. قانون مدنی نیز به لازم بودن این قرارداد اشاره کرده است و به این ترتیب حق فسخ قرارداد را از طرفین سلب می‌کند. ضامن و مضمون له اجازه ندارند که این قرارداد را فسخ کنند. مگر در مواردی که در قانون درباره آن توضیح داده شده است یا در مواقعی که شرطی در متن قرارداد وجود داشته باشد. البته این امکان نیز وجود دارد که طرفین قرارداد به خواست خود، قرارداد را اقاله کنند. یعنی اینکه تعهد آن را از بین ببرند و قرارداد را برهم بزنند.

نوع نمونه قرارداد ضمانت وام بانکی را مشخص کنید!

به طور معمول دو شیوه برای ضمانت مطرح شده است که به دو شکلِ نقل ذمه به ذمه و ضمانت ضم ذمه به ذمه معین می‌شوند. در ادامه این دو نوع را توضیح خواهیم داد.

ضمان نقل ذمه به ذمه

در این نوع از ضمانت، ضامن تمام مسئولیت تعهدات و دیون را به عهده می‌گیرد. یعنی اینکه طلبکار به صورت مستقیم با ضامن در ارتباط است و دیون و مطالبات خود را از او وصول خواهد کرد. در این شیوه از ضمانت در قراردادهای بانکی ، شرایط به صورتی است که وام گیرنده دیگر با بانک در ارتباط نباشد و ضامن اقساط او را واریز کند. البته این شیوه چندان مرسوم نیست و در اغلب مواقع به شیوه دیگری توافق می‌شود که در ادامه درباره آن توضیح می‌دهیم.

ضمانت ضم ذمه به ذمه

این نوع از ضمانت با نوع قبلی متفاوت است. این شیوه از ضمان، در واقع همان نوع مرسوم از قراردادهای ضمانت است که به تعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضمانت ضم ذمه به ذمه، به این معنا است که اگر بانک تا به حال، از یک شخص به عنوان وام گیرنده طلبکار بود، حال انگار از دو شخص طلبکار است. یعنی اگر وام گیرنده طلب او را نپردازد، می‌تواند به ضامن مراجعه کند و طلب خود را از او وصول نماید. این شیوه از ضمانت، به صورت ساده به این معنی است که انگار یک بدهکار دیگر نیز به قرارداد اضافه می‌شود.

پیشنهاد ما درباره قرارداد ضمانت بانکی

شما نیاز دارید که پیش از هر اقدامی که مسئولیتی را به عهده شما قرار دهد، حتما با مشاور حقوقی یا وکلای پایه یک دادگستری گفتگو کنید. تیم حقوقی رکلا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و همچنین با امکان تنظیم قرارداد به صورت اختصاصی، شرایطی را ایجاد کرده است که بتوانید قرارداد مورد نیازتان را به سرعت در اختیار داشته باشید.

سما سلیمانی
«سما» کارشناس کنترل کیفیت محتوا در تیم تحریریه رکلا، روانشناس، کارشناس حقوقی و مولف مباحث مرتبط با امور قراردادها و به صورت روزانه و مستقیم با کاربران رکلا در حال گفتگو و رایزنی است.