معمولاً هر کس به مکانی وابستگی دارد که خانواده، شغل و منافع او در آنجا قرار داشته باشند. در اغلب موارد، این محل در جایی است که شخص در آنجا سکونت میکند. در علم حقوق برای هر شخص، یک محل اقامت در نظر گرفته میشود که به عنوان محل اقامت قانونی او شناخته خواهد شد. به عبارت دیگر، اقامتگاه به مکانی میگویند که شخص در آنجا زندگی میکند و امور مهم خود را انجام میدهد. تعیین اقامتگاه اشخاص از نظر حقوق داخلی و بین المللی دارای اهمیت و آثار قانونی متعددی است. به همین دلیل قانونگذار، مواد 1002 الی 1009 قانون مدنی را به تعریف اقامتگاه و نحوه تعیین انواع آن اختصاص میدهد. اقامتگاه قانونی ، یکی از انواع اقامتگاههای تعیین شده برای اشخاص است که تعیین آن، آثار قانونی متعددی را به همراه دارد.
قانونگذار، شرایط، ضوابط و آثار خاصی را برای تعیین محل اقامت قانونی اشخاص در نظر گرفته است که در ادامه این نوشته به بررسی آنها میپردازیم.
از جمله دیگر مقالات مرتبط با موضوع این مقاله، مقاله اقامتگاه قراردادی و اقامتگاه محجور است. با زدن روی لینک هر کدام از این مقالات، میتوانید به صفحه اختصاصی آنها دسترسی داشته باشید و درباره آنها بخوانید.
همانگونه که گفتیم، قانونگذار مواد 1002 الی 1009 قانون مدنی را به تعیین اقامتگاه اشخاص اختصاص میدهد. مطابق با ماده 1002، اقامتگاه به محلی گفته میشود که شخص در آنجا سکونت داشته و مرکز انجام امور مهم او است. مطابق با یک اصل کلی حقوقی، هر شخصی باید دارای یک محل اقامت باشد زیرا اقامتگاه مانند نام، از مشخصات اشخاص به شمار میآید. مبنای تعیین اقامتگاه میتواند اختیار شخص، حکم قانونگذار یا انتخاب و توافق میان اشخاص باشد. بر همین اساس، اقامتگاه براساس نحوه تعیین آن به حقیقی، قانونی و انتخابی تقسیم میشود. در ادامه، هر یک از انواع اقامتگاه و نحوه تعیین آن را به صورت مختصر بررسی میکنیم.
در ابتدا باید بگوییم که منظور از شخص حقیقی، هر انسان زندهای است. همانگونه که گفتیم، اقامتگاه اجباری افراد از شغل و ارتباطات آنها تبعیت میکند. البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که اصل بر اختیاری بودن اقامتگاه است و قانونگذار، صرفاً برای برخی اشخاص، اقامتگاه قانونی در نظر میگیرد.
افرادی که قانونگذار برای آنها اقامتگاه اجباری در نظر گرفته است، عبارتند از:
مطابق با ماده 1114 قانون مدنی، زن شوهر دار باید در منزلی سکونت کند که شوهر او تعیین کرده است. با توجه به ماده 1005 این قانون نیز اقامتگاه زن شوهر دار به تبعیت از محل اقامت شوهر او تعیین میشود. یعنی، اقامتگاه زن شوهر دار، همان محل اقامت شوهر او است.
با توجه به ماده 1005 و 1114 میتوان گفت که اقامتگاه زن شوهر دار در موارد زیر از محل اقامت شوهر او تبعیت نمیکند:
در اصطلاح قانون مدنی به افراد صغیر، سفیه و مجنون، افراد فاقد اهلیت گفته میشود. افراد فاقد اهلیت نمیتوانند در اموال و حقوق مالی خودشان تصرف کنند. به همین دلیل، قانونگذار وظیفه نگهداری از افراد فاقد اهلیت و نگهداری از اموال خودشان را به قیم یا ولی آنها سپرده است. به عبارت دیگر، وظیفه سرپرستی از افراد فاقد اهلیت بر عهده ولی یا سرپرست آنها قرار دارد. اقامتگاه اشخاص فاقد اهلیت نیز از محل اقامت ولی یا قیم آنها تبعیت میکند. حتی اگر در منزل جداگانهای سکونت داشته باشند. قانونگذار در ماده 1006 قانون مدنی به صراحت حکم کرده که اقامتگاه افراد فاقد اهلیت، همان محل اقامت ولی یا قیم آنها است.
نکته1: منظور از ولی، پدر و جد پدری افراد فاقد اهلیت است.
نکته 2: قیم به فردی گفته میشود که با تقاضای دادستان و به واسطه حکم دادگاه برای سرپرستی از افراد فاقد اهلیت و اداره اموال او انتخاب شده باشد.
مامور دولت به فردی گفته میشود که تحت اوامر دولت انجام وظیفه میکند. مامورین دولتی میتوانند ثابت یا سیار باشند:
مطابق با ماده 1009 قانون مدنی، افراد بزرگسالی که در منزل کارفرما یا صاحب کار خود سکونت دارند، محل اقامت آنها همان محل اقامت کارفرما یا صاحب کار است.
کد پستی، یک شماره 10 رقمی است که موقعیت جغرافیایی هر ملک را نشان میدهد. کد پستی اقامتگاه قانونی در صورتی موضوعیت پیدا میکند که اشخاص واجد اقامتگاه در یک منزل مشخص سکونت داشته باشند.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که تعیین کدپستی برای محل ماموریت ماموران دولتی (اقامتگاه ماموران دولتی) و ساخلوی نظامی (اقامتگاه افراد نظامی)، موضوعیت پیدا نمیکند.
یکی از مباحث حائز اهمیت در قانون دریایی، تعیین اقامتگاه قانونی کشتی است. محل اقامت قانونی کشتی، بندری است که کشتی در آنجا به ثبت میرسد و اسناد قانونی مرتبط با کشتی در آن بندر نگهداری میشود.
همانگونه که گفتیم، اقامتگاه قانونی شخص حقیقی در حقوق داخلی و بین المللی دارای اهمیت و آثار قانونی متعددی است. در ادامه، مهمترین و برجستهترین آثار قانونی تعیین اقامتگاه قانونی یا اجباری را بررسی میکنیم:
گروه حقوقی رکلا به عنوان یک مرجع تخصصی تاسیس شده و در حال حاضر به ارائه خدمات تخصصی در حوزه قراردادها مشغول است.
خدمات تنظیم قرارداد و مشاوره حقوقی تلفنی از مهمترین خدمات تخصصی ارائه شده توسط گروه رکلا هستند.
گروه رکلا با ارائه این خدمات سعی دارد که عقود مورد نیاز اشخاص را به صورت اختصاصی و توسط کارشناسان حقوقی تنظیم کند.