قرارداد سفارش کالا ؛ تعریف ماهیت و کاربرد این قرارداد و نکات کلیدی برای سفارش‌دهندگان و سازندگان

نویسنده:منا سبزه وند
-
بروزرسانی:1403/09/08
زمان مطالعه: 7 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
قرارداد سفارش کالا

نمونه قرارداد سفارش کالا یک قرارداد مهم و کاربردی برای سفارش دادن انواع کالا است که در صنوف و مشاغل متعددی از آن استفاده می‌شود. مطابق این نمونه قرارداد، یکی از طرفین، ساخت کالایی را به طرف دیگر سفارش می‌دهد و شخص سازنده در این قرارداد، مکلف می‌شود کالایی که سفارش داده شده است را برای کارفرما بسازد. موضوع این سفارش، ممکن است ساخت هر نوع کالایی باشد و در این نوع قرارداد، محدودیتی برای تعیین نوع کالا وجود ندارد. مگر اینکه مطابق قانون، ساخت یک کالای خاص ممنوع اعلام شده باشد.

در واقع کارفرما یا همان شخصی که ساخت کالا را به سازنده، سفارش می‌دهد، این امکان را دارد که ساخت کالایی مطابق سلیقه و نیاز خود را سفارش دهد و جزئیات طرحی که در نظر دارد را با سازنده در میان بگذارد. در مقابل سازنده نیز، باید کاملا مطابق با توافقات این قرارداد، کالای مورد نظر را بسازد.

نهایتا برای ‌اینکه توافقات مربوط به این نوع سفارش، به ‌صورت کتبی امضا شوند، لازم است که طرفین، قراردادی کامل و دقیق را تحت عنوان نمونه قرارداد سفارش ساخت کالا امضا کنند.

نمونه قرارداد سفارش کالا چیست؟

نمونه قرارداد ثبت سفارش کالا یکی از قراردادهایی است که در آن کارفرما یا سفارش‌ دهنده، به ‌طرف دیگر که سازنده خواهد بود، ساخت کالایی را سفارش می‌دهد. آن‌ها در متن این قرارداد، در خصوص نحوه ساخت، جنس کالا، مبلغ و زمان تحویل آن با یکدیگر توافق می‌کنند. سفارش گیرنده با قبول سفارش کارفرما، مکلف می‌شود در زمان مقرر، این کالا را مطابق توافقاتشان بسازد و تحویل دهد.

نمونه فرم قرارداد سفارش کالا یکی از قراردادهایی است که تحت شمول ماده ۱۰ قانون مدنی تنظیم می‌شود. زمانی‌ که قراردادی در قانون مطرح نشده باشد، طرفین می‌توانند مطابق ماده ۱۰ از قانون مدنی ، توافقات خودشان را در قالب یک قرارداد قانونی مورد حمایت قانونگذار قرار دهند. براساس ماده ۱۰ قانون مدنی، توافقات طرفین تا زمانی‌ که با قانون مخالفتی نداشته باشد، صحیح است. بنابراین نمونه قرارداد سفارش ساخت کالا هم در صورتی‌ که به شکل صحیح و مطابق قانون تنظیم شود، مورد حمایت قانونگذار قرار می‌گیرد.

به مثال‌هایی در این زمینه توجه کنید

تصور کنید شخصی سفارش ساخت یک مجسمه چوبی را به یک هنرمند می‌دهد. این شخص از سازنده درخواست می‌کند که مطابق تصویری که به او نشان داده است، این مجسمه را بسازد و همچنین نوع چوب و جزئیات آن را نیز اعلام می‌کند. همچنین تاکید دارد در فرآیند ساخت این مجسمه از چوبی استفاده شود که تا حدود زیادی در مقابل رطوبت مقاوم باشد. مسلم است که بعد از بیان این شروط در متن قرارداد ، سازنده نیز باید این مجسمه را دقیقا با همان کیفیت و با همان چوبی که کارفرما درخواست کرده‌ است، بسازد.

در مثالی که مطرح کردیم، ساخت موردی یک کالای خاص را در نظر داشتیم. گاهی این احتمال وجود دارد که سفارش‌ دهنده تعداد زیادی کالا را به یک واحد صنعتی، کارگاه یا به یک کارخانه سفارش دهد. در این نوع سفارش نیز امکان استفاده از نمونه قرارداد سفارش کالا برای طرفین وجود دارد.

تصور کنید یک فروشگاه لوازم ‌التحریر ساخت ۵۰۰ عدد جعبه کادویی را به کارگاه ساخت جعبه واگذار می‌کند. در این حالت نیز آن‌ها این امکان را دارند که برای این موضوع، نمونه قرارداد سفارش ساخت کالا را امضا کنند. سازنده و سفارش ‌دهنده می‌توانند جزئیات مربوط به این توافق را به ‌صورت کتبی در متن قرارداد بنویسند و آن را امضا کنند.

نمونه قرارداد سفارش کالا چه مزایایی دارد؟

اصولا قراردادهای ساخت و ثبت سفارش کالا، جزئیات ویژه‌ای دارد. بدون شک لازم است سازنده، ظرافت‌های کاری ساخت کالای مورد نظر را مطابق نظر و خواست شخص سفارش دهنده رعایت کند و دقیقا کالا را با همان کیفیت و ویژگی‌های مدنظر کارفرما بسازد. با وجود این قرارداد، طرفین می‌توانند در خصوص این جزئیات با یکدیگر تعیین تکلیف کنند.

از دیگر مزایای امضای نمونه قرارداد سفارش کالا این است که زمان شروع ساخت کالا و زمان تحویل آن و موادی که برای ساخت این کالا استفاده می‌شوند، به صراحت در متن نمونه قرارداد ثبت سفارش کالا نوشته خواهند شد. بنابراین چنانچه سازنده در زمان مقرر شروع به کار نکند و در سر رسید نهایی نیز کالا را به سفارش ‌دهنده تحویل ندهد یا از مواد مرغوبی که در متن قرارداد نوشته ‌شده است، استفاده نکند، کارفرما (سفارش دهنده) می‌تواند مطابق قرارداد، از سازنده طلب خسارت کند یا اینکه این قرارداد را به‌ صورت یک ‌طرفه و مطابق شرایط مندرج در قرارداد، فسخ کند.

قرارداد سفارش کالا چه کاربردی دارد؟

مهمترین کاربرد نمونه فرم قرارداد سفارش کالا مکتوب کردن تمام توافقات، شروط و جزئیاتی است که باید در ساخت کالای مورد نظر سفارش دهنده رعایت شوند. در متن این نمونه قرارداد، نوع کالایی که قرار است، ساخته شود و ویژگی‌های آن با جزئیات کامل نوشته خواهد شد. به ‌این ‌ترتیب سازنده مکلف خواهد بود دقیقا همان کالایی را بسازد که متعهد به ساخت آن شده است. البته این موضوع منفعت سازنده را نیز حفظ می‌کند زیرا در زمان سفارش کالا، سفارش دهنده نمی‌تواند مغایر یا بیش از آنچه سفارش داده است، از سازنده طلب کند.

تعهد مهم سفارش ‌دهنده در نمونه قرارداد سفارش ساخت کالا این است که در زمان مقرر مبلغ حق الزحمه سازنده را به ایشان بپردازد. معمولا در این دسته از قراردادها طرفین اینطور توافق می‌کنند که بخشی از مبلغ به ‌عنوان پیش پرداخت و مابقی آن به تناسب پیشرفت کار به سفارش پذیر پرداخت شود. البته همانطورکه مطرح شد، این موضوع کاملا به توافق طرفین بستگی دارد و می‌توانند برای پرداخت مبلغ، به شیوه‌ دیگری نیز با یکدیگر توافق کنند.

چنانچه کارفرما مبلغی که در متن قرارداد سفارش کالا نوشته شده ‌است را پرداخت نکند، در این حالت سازنده با استناد به متن این قرارداد، می‌تواند علیه او اقدامات لازم را انجام دهد.

آیا امکان فسخ نمونه قرارداد سفارش کالا وجود دارد؟

نمونه فرم قرارداد سفارش کالا از انواع قرارداد لازم محسوب می‌شود. یعنی سفارش‌ دهنده نمی‌تواند به‌ صورت یک ‌طرفه آن را فسخ کند، مگر اینکه در قانون یا قرارداد دلیل یا شرطی برای بر هم زدن آن مطرح‌ شده باشد. معمولا طرفین با در نظر گرفتن حقوق و تعهدات خود، ترجیح می‌دهند شروطی را در فرم قرارداد سفارش کالا بنویسند تا اگر طرف مقابل این شروط را اجرا نکرد، بتوانند به ‌صورت یک‌ طرفه این قرارداد را فسخ کنند.

به ‌عنوان مثال تصور کنید سازنده و سفارش دهنده اینطور توافق می‌کنند که اگر در تاریخی که در قرارداد نوشته شده‌ است، کارفرما دو سوم مبلغ را به او پرداخت نکند، در این ‌صورت سازنده امکان فسخ قرارداد را داشته باشد.

پیشنهاد می‌کنیم

بی‌شک هر توافقی میان سازنده و سفارش‌ دهنده ممکن است شرایط خاصی داشته باشد که نیاز به مدیریت دقیق و تصمیم‌گیری اصولی در چهارچوب قوانین دارد. برای اتخاذ تصمیمات مناسب در این شرایط و کسب آگاهی بیشتر درباره جنبه‌های قانونی روابط میان سازنده و سفارش‌ دهنده، می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی تیم رکلا بهره‌مند شوید. همچنین، اگر تصور می‌کنید نمونه قراردادهای موجود پاسخگوی نیازهای خاص شما نیستند، پیشنهاد می‌کنیم از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی استفاده کنید تا قراردادی دقیق و منطبق با شرایط و الزامات شما تهیه شود.

منا سبزه وند
با توجه به اینکه «منا سبزه وند» کارشناس حقوقی و پژوهشگر امور حقوقی - قراردادی است، رکلا افتخار داشته است که در تیم تحریریه خود، تالیف بخشی از مقالات مهم را به ایشان محول کند.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات