قرارداد مشارکت خودرو یک نوع از قرارداد مشارکت است که در میان رانندگان و دارندگان خودروهای سواری و ماشینهای سنگین، متداول است. قرارداد مشارکت خودرو مانند قرارداد شراکت کامیون ، با توجه به قانون مدنی نوشته میشود و تابع آن است. میدانیم که شراکت زمانی به وجود میآید که حضور شخص واحد به تنهایی کافی نباشد یا سرمایه و تخصص کافی وجود نداشته باشد. به هر صورت، یک نقص و کاستی وجود دارد که شراکت، آن را برطرف میکند. در کسب و کار نیز به همین شکل است. ایرادی وجود دارد که با شراکت برطرف میشود و موتور کسب و کار روشن میشود.
خودروها و ماشینهای سنگین از منابع درآمد بسیاری از اشخاص هستند و در کسب و کار بسیار مورد توجه قرار میگیرند. اما شرایط برای هر کدام از آنها کمی متفاوت است.
نمونه قرارداد مشارکت خودرو قرارداد مشارکتی است که به واسطه آن، راننده و صاحب ماشین، تصمیم به همکاری و شراکت میگیرند. سود و درآمد حاصل از قرارداد شراکت ماشین میان طرفین قرارداد تقسیم میشود و اگر خسارت یا زیانی برسد، شامل هر دو طرف میشود. برای این کار نیاز به نمونه قرارداد شراکت خودرو یا قرارداد شراکت ماشین سنگین است. در متن شراکت نامه خودرو ، موضوع مشارکت مشخص و معلوم است و هر دو طرف قرارداد، هدف واحدی را دنبال میکنند که همان کسب در آمد است. برای برقراری این شراکت، طرفین سرمایه نقدی یا غیر نقدی خود را روی هم ریخته و به قصد رسیدن به درآمد، همکاری میکنند.
نمونه قرارداد مشارکت خودرو از نظر قانونی نیز، همانطور که در ماده 571 قانون مدنی آمده، موجه است و ایرادی در آن نیست. قانون مدنی شراکت یا مشارکت را در ماده 571 اینگونه تعریف میکند:
قرارداد شراکت یا مشارکت یعنی: «درآمیختن سهمالشرکه نقدی و یا غیرنقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد، به نحو مشاع، به منظور انتفاع، طبق قرارداد»
البته قرارداد شراکت ماشین دارای حالتهای مختلفی است.
شراکت در ماشین و کار با ماشین به انواع مختلفی تقسیم میشود. در ادامه به چند نوع از آن اشاره میکنیم:
خودروهای سواری در سطح شهر اقدام به جابه جایی و حمل و نقل اشخاص و پیکها و بستههای کوچک میکنند. ماشینهای سنگین نقش بسیار تاثیر گذاری در حمل و نقل مواد و محصولات و پخش آنها در سطح کشور و حتی خارج از مرز دارند. همانطور که واضح است میان استفاده و میزان درآمدی که از آنها به دست میآید بسیار تفاوت است. اما در هر دو مورد، حمل و نقلی صورت میگیرد و بابت آن هزینهای دریافت میشود. جدای از بحث ماشین داشتن یا نداشتن، افرادی هستند که راننده نامیده میشوند. این افراد گواهی نامه و سابقه کار دارند و به صورت حرفهای راننده ماشین سنگین هستند.
البته به رانندگان خودروهای سواری در شهر نیز، راننده میگویند. اما به دلیل عمومیت این شغل در میان مردم، چندان حرفه تخصصیای به نظر نمیآید. بسیاری از دارندگان خودروهای سواری به نوعی از ماشین خود درآمد ثانویه کسب میکنند. با توجه به این توضیحات، نمونه قرارداد شراکت خودرو و قرارداد شراکت ماشین سنگین ، در میان این قشر از اشخاص متداول است و مورد استفاده قرار میگیرد. ممکن است شما یک خودروی سواری داشته باشید ولی توانایی کارکردن با آن را نداشته باشید یا ممکن است که راننده خوبی باشید ولی خودرو نداشته باشید و تمایل داشته باشید که خودرویی داشته باشید و بتوانید کار کنید.
در این میان، نمونه شراکت نامه خودرو یک پل ارتباطی و عامل پیوند و شراکت است که نیاز هر دو طرف قرارداد را تامین میکند. در این شراکت شرط میشود که سرمایه از یک شخص و کار از شخص دیگری باشد و در نهایت در آمد کسب شده را میان خود تقسیم کنند.
در زمینه کار با ماشین سنگین نیز همچین احتمالاتی وجود دارد. ماشینهای سنگین منابع درآمد خوبی هستند و سود و بازده خوبی به همراه دارند. مالک ماشین سنگین میتواند به عنوان یک سرمایه گذار عمل کند. یعنی ماشین را در اختیار یک راننده پایه یک و حرفهای قرار دهد و شرط کند که سود و درآمد حاصل از کار، میانشان تقسیم شود. از طرفی، رانندگان نیز مشتاق این نوع از مشارکت هستند. زیرا داشتن ماشین سنگین، سرمایه زیادی میخواهد و هر کسی توانایی خرید آن را ندارد. نمونه شراکت نامه ماشین یا بهتر بگویم، قرارداد شراکت ماشین سنگین، در میان رانندگان و ماشین داران مرسوم است و این قرارداد پل ارتباطی میان رانندگان و ماشین داران است.
حالا که درباره حالتهای مختلف نمونه شراکت نامه خودرو صحبت کردیم، خوب است که کمی درباره نحوه نوشتن نمونه قرارداد شراکت خودرو صحبت کنیم. متن شراکت نامه خودرو نیز مانند سایر شراکت نامهها براساس قانون مدنی نوشته میشود. تشابه زیادی با شراکت نامههای دیگر دارد. اما در جزئیاتی متفاوت است. در ادامه به شرح یک نمونه قرارداد مشارکت خودرو میپردازیم.
میدانیم عنوان از اصلیترین بخشهای یک قرارداد است. عنوان باید نزدیکترین ارتباط را با موضوع داشته باشد. بهترین حالت در نوشتن عنوان این است که به موضوعی که مورد نظرمان است به خوبی اشاره کنیم. عنوان باید معرف محتوای کلی قرارداد باشد.
در عنوان است که مشخص میشود قرارداد پیش رو درباره چه موضوعی نوشته شده است. هرچند عنوان یک عبارت کوتاه است، اما اگر با دقت نوشته شود، میتواند در عین کوتاهی و مختصر بودن، شامل اطلاعات خوبی باشد. اگر میخواهید در یک ماشین سنگین سهیم شوید، میتوانید از عنوان قرارداد شراکت ماشین سنگین استفاده کنید. اگر تمایل در شراکت کاری با یک خودرو سواری را دارید، میتوانید از عنوان نمونه قرارداد مشارکت خودرو استفاده کنید. مدلهای دیگری از ماشینهای سواری و بابری نیز وجود دارد که بنا به موقعیت و شرایط میتوانید از آنها هم نام ببرید.
لازم است اطلاعات کاملی از تمامی اشخاصی که در نمونه قرارداد شراکت خودرو حضور دارند، در این بخش نوشته شود. اگر شخص حاضر در نمونه قرارداد مشارکت خودرو ، شخص حقیقی باشد اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس در قرارداد ثبت میشود. اگر شخص حقوقی در نمونه قرارداد مشارکت خودرو حاضر باشد، اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی دقیق محل شرکت، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده در قرارداد نوشته میشود. لازم است که طرف اول و دوم قرارداد نیز مشخص شود. برای مثال با نوشتن عنوان مالک (شریک اول) و راننده (شریک دوم)، طرفین و سمت آنها مشخص میشود.
موضوع، دلیلی است که قرارداد مشارکت خودرو به خاطر آن شکل گرفته است. در این بخش از قرارداد به طور دقیق از نوع مشارکتی که میانتان اتفاق میافتد میگویید. توضیح میدهید که شراکت چگونه شکل گرفته است. از ماشین چه استفادهای میشود و قرار است چه کاری با آن کنید. شراکت کاری به چه صورت است و شراکت به چه صورت انجام میشود. همه این موارد باید در موضوع قرارداد مشارکت خودرو پاسخ داده شود. نوع ماشین و امکانات آن در این بخش توضیح داده میشود.
این که مدت نمونه قرارداد مشارکت خودرو در چه بازه زمانی تنظیم شده است، کاملا به توافق شما و شریکتان و نوع کاری که انجام میدهید بستگی دارد. ممکن است شما یک قرارداد یک ساله تنظیم کرده باشید و یا حتی یک قرارداد 6 ماهه بنویسید. حتی ممکن است بخواهید این قرارداد طولانی مدت باشد و قصد تمدید آن را در سالهای پیاپی داشته باشید. به طور معمول، نمونه قرارداد مشارکت خودرو به صورت سالانه تنظیم میشود. پیشنهاد ما به شما نیز همین است. اما توافق شما نیز محترم است. هر چیز که توافق شما باشد، در قرارداد مشارکت خودرو نوشته میشود.
به صورت کلی آورده و سرمایه در نمونه قرارداد مشارکت خودرو ، میتواند سرمایه مالی یا سرمایه غیر مالی باشد. در ادامه، این دو نوع سرمایه را توضیح میدهیم. منظور از سرمایه مالی در این نوع شراکت اغلب، ماشینی است که قرار است شرکا با آن کار کنند. البته این امکان نیز وجود دارد که در مرحله اول، شرکا با روی هم گذاشتن سرمایه نقدی خود، برای خرید یک ماشین اقدام کنند که در این حالت نیز، باز هم سرمایه شرکا برای قرارداد مشارکت خودرو، سهم آنها از تعداد دانگ خودرو بیان میشود.
نوع دیگری از سرمایه و آورده برای این قرارداد، سرمایه غیر مالی مانند برخورداری از مهارت رانندگی کردن و داشتن گواهینامه است. ممکن است شرکا به این صورت با یکدیگر توافق کنند که ماشین از یک شریک و کار کردن روی ماشین به عهده شریک دیگر باشد. در این شیوه از توافق، شریکی که روی ماشین کار میکند، در واقع از سرمایه مهارت، تخصص و گواهی نامهای که اخذ کرده است، برای حضور در این شراکت استفاده میکند.
بدون شک شرکایی که قرارداد مشارکت خودرو را امضا میکنند، نسبت به قرارداد و همچنین نسبت به یکدیگر، وظایف و مسئولیتهایی را به عهده میگیرند. در این بخش از قرارداد مشارکت خودرو ، تعهدات و وظایف شرکا نوشته میشود. به محض امضای قرارداد، طرفین موظف هستند که در راستای هدف مشارکت، به این تعهدات عمل کنند. لازم است هر تعهد یا مسئولیتی که شرکا در خصوص انجام دادن آن به توافق میرسند، حتما به صورت مکتوب در متن مشارکت خودرو نیز نوشته و ثبت شود. در واقع باید هر توافق شفاهی که میان طرفین برقرار میشود، در متن قرارداد آنها نیز نوشته شود.
میتوانیم موارد خاصی را که در نظر داریم، به عنوان عواملی که موجب فسخ قرارداد مشارکت خودرو میشوند، در این بخش توضیح دهیم. مواردی که در این بخش نوشته میشوند ، اگر محقق شوند، میتوانند دلیلی برای فسخ قرارداد باشند. از طرف دیگر، ممکن است هیچ شرطی برای فسخ قرارداد مشارکت خودرو وجود نداشته باشد و طرفین بتوانید با چند ماه اطلاع قبلی، قرارداد را فسخ کنند.
میتوانید یک داور مشخص را برای حل دعواهای احتمالی معرفی و مشخص کنید. در صورت بروز اختلاف، این داور میان شما و شریکتان داوری کرده و رای میدهد.
توجه داشته باشید که اگر در قرارداد مشارکت خودرو ، مرجع حل اختلاف را داوری تعیین نکنید، باید به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه کنید. البته تعدادی از اشخاص، خودشان تمایل دارند که رسیدگی به اختلافات مربوط به قرارداد را به شورای حل اختلاف یا دادگاه بسپارند. باید به این نکته نیز اشاره کنیم که رسیدگی به دعاوی در این مراجع، کمی زمانبر است و گاهی مجبور خواهید شد که هزینههایی را پرداخت کنید. به همین دلیل، داوری به عنوان گزینهای که به سرعت به اختلاف میان طرفین رسیدگی میکند و از نظر زمانی و مالی، هزینه کمی دارد، مورد توجه قرار گرفته است.
تیم حقوقی رکلا، انواع قرارداد مشارکت را تنظیم کرده است. برای دسترسی به این قراردادها به بخش نمونه قرارداد سایت وارد شوید و قرارداد مورد نیاز خود را جست و جو کنید. شما همچنین میتوانید وظیفه تنظیم نمونه قرارداد مشارکت خودرو را به ما بسپارید. برای این کار، روی لینک تنظیم قرارداد بزنید و درخواستتان را در صفحه مربوط به آن ثبت کنید. ضمن آنکه میتوانید درخواست مشاوره حقوقی تلفنی ثبت کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
قرارداد شراکت خودرو
برای شروع یک همکاری با موضوع شراکت خودرو، میتوانید از این نمونه قرارداد استفاده کنید.
با عرض سلام و وقت بخیر. من یک دستگاه خودرو سواری جهت سرمایه گذاری و معامله با یکی از دوستام خریداری کردم که نصف من پول دادم و نصف دوستم بصورت سه دانگ سه دانگ. ولی قولنامه به اسم دوستم نوشته شده الان میخوام بین خودمون متنی بنویسیم یا پشت همون قولنامه متنی اضافه کنیم که مشخص باشه من هم توی خودرو سهم دارم و بدون اطلاع هم اقدام به واگذاری و فروش خودرو نکنیم در ضمن خودرو با کلیه مدارک بصورت امانت تحویل دوستم هست ممنون میشم راهنمایی بفرمایید چه متنی رو بنویسیم.
در مورد چنین حالتی قرارداد مشارکت خودرو مناسب شما نیست. شما باید تعداد دانگهای خود را با قولنامه ماشین از دوست خود دریافت کنید. در واقع، باید تعداد دانگهای شما، از طریق یک قرارداد خرید ماشین به شما منتقل شود. برای دسترسی به قولنامه ماشین روی اینجا بزنید.