در دنیای امروز، افزایش جمعیت و تغییر سبک زندگی باعث شده است که بسیاری از مردم به سکونت در آپارتمان روی بیاورند. یکی از مهمترین مشکلات ساکنین آپارتمان، اداره امور مربوط به ساختمان است. برای هر آپارتمانی که کاربری تجاری یا مسکونی داشته و مالکیت هر واحد آن نیز متعلق به شخص خاصی است، باید نمایندهای از سوی ساکنان انتخاب شود و اداره امور مربوط به ساختمان را به عهده بگیرد. این نماینده که در قانون تملک آپارتمانها از او به عنوان مدیر ساختمان نام برده میشود، وظایف و مسئولیتهایی دارد که در این قانون، مشخص شده است.
همچنین، فردی که مسئولیت مدیریت آپارتمان را بر عهده گرفته است باید از یک سری اختیارات برخوردار باشد. حدود اختیارات فردی که مدیر یک آپارتمان است نیز در قانون تملک آپارتمانها مشخص میشود. بنابراین میتوان گفت، قانون تملک آپارتمانها، اصلیترین قوانین مدیریت ساختمان مسکونی است.
در این نوشته قصد داریم که وظایف، مسئولیتها و حدود اختیارات فردی که مدیریت ساختمان به او واگذار شده است را مطابق با قانون تملک آپارتمانها بررسی کنیم. در نظر داشته باشید که برای شروع همکاری با شخصی که به عنوان مدیر انتخاب میشود، میتوانید قرارداد مدیر ساختمان امضا کنید.
با توجه به ماده 7 و 8 قانون مدیریت تملک آپارتمانها، در صورتی که مالکیت واحدهای یک ساختمان مسکونی یا تجاری متعلق به سه نفر یا بیشتر باشد، مجمع عمومی مالکین باید مدیر یا مدیرانی را از بین خود یا از خارج ساختمان انتخاب کنند. به صورت کلی میتوان گفت، مدیر شخصی است که از میان ساکنین آپارتمان یا از بیرون آپارتمان، توسط مجمع عمومی مالکین انتخاب میشود و مسئولیت رسیدگی به تمام امور مشترک آپارتمان را بر عهده میگیرد.
تعداد شخص یا اشخاصی که برای مدیریت آپارتمان انتخاب میشوند باید فرد باشد و مدت ماموریت آنها نیز یکسال است. اگر مدیر استعفا بدهد، عزل شود، فوت کند یا آنکه محجور شود، مجمع عمومی آپارتمان به صورت فوق العاده تشکیل میشود و یک مدیر دیگر انتخاب میکنند.
باید به این نکته توجه داشته باشیم فردی که به عنوان اداره کننده انتخاب میشود، میتواند وظیفه مدیریت آپارتمان را به صورت رایگان یا در ازای دریافت حق الزحمه بر عهده بگیرد. مدیری که وظیفه مدیریت آپارتمان را به واسطه امضای قرارداد کار بر عهده گرفته است نیز تحت شمول قانون کار قرار میگیرد.
در قانون تملک آپارتمانها و آییننامههای آن، برای فردی که مسئولیت مدیریت آپارتمان را بر عهده میگیرد، وظایف و مسئولیتهایی تعیین شده است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
اختیار به معنای حق انجام دادن کار یا اتخاذ یک تصمیم است. تفویض اختیار نیز به معنای واگذاری حق انجام دادن کار یا اتخاذ یک تصمیم به شخص دیگری است که صلاحیت و دانش کافی دارد.
در ابتدا باید بگوییم که دخل و تصرف مالکانه در آپارتمان از حدود اختیارات مدیر ساختمان مسکونی خارج است. برای مثال، تعویض در ورودی آپارتمان، یک دخل و تصرف مالکانه است و اداره کننده در صورتی میتواند نسبت به انجام آن اقدام کند که موافقت و رضایت ساکنین و مجمع عمومی ساختمان را جلب کرده باشد. به عبارت دیگر میتوان گفت که حدود اختیارات مدیر ساختمان ، در حدود اداره آپارتمان است. اختیار اداره آپارتمان نیز از سوی ساکنین آن به مدیر واگذار میشود.
اقداماتی مانند وظایف مدیر ساختمان در قبال آسانسور و نگهداری و تعمیر آن، تعمیر و نگهداری شوفاژ و نصب دوربین مدار بسته از حدود اختیارات مدیر ساختمان مسکونی است و او به عنوان نماینده ساکنین میتواند درباره آنها تصمیم گیری کند.
مساله مهم دیگری که امروزه بسیار درباره آن صحبت میکنند، تهیه و امضای قرارداد شارژ ساختمان است. مدیر ساختمان میتواند تهیه و امضای این قرارداد را نیز پیگیری کند.
در اصطلاح به مجموعه هزینههای آپارتمان، شارژ گفته میشود. تعیین شارژ هر واحد نیز از وظایف و اختیارات اداره کننده آپارتمان است. مطابق ماده 10 قانون تملک آپارتمانها، وظایف مدیر ساختمان در قبال شارژ آپارتمان و دریافت آن از ساکنین یا مالک واحدی که از پرداخت شارژ خودداری میکند، عبارت است از:
آسانسور یکی از مهمترین تجهیزات به کار رفته در ساختمان است که ایجاد اختلال در عملکرد صحیح آن میتواند جان چندین انسان را به خطر اندازد. به همین دلیل، توجه به ایمنی و نحوه عملکرد آن بسیار دارای اهمیت است. وظیفه بررسی مداوم آسانسور و تعمیر به موقع آن یکی از مهمترین مواردی است که در هنگام تعیین شرح وظایف مدیر ساختمان مسکونی باید در نظر گرفته شود. اگر حادثهای در هنگام استفاده از آسانسور به وقوع بپیوندد، ممکن است برای اداره کننده ساختمان، مسئولیت ایجاد کند. بسته بودن درب موتور خانه آسانسور و جلوگیری از ورود افراد متفرقه و کودکان به داخل آن، از دیگر وظایف اداره کننده است. همچنین، مدیر ساختمان با کسب رضایت و موافقت ساکنین و مجمع عمومی ساختمان، میتواند نسبت به بیمه کردن آسانسور نیز اقدام کند.
اگر میان اداره کننده و مجمع عمومی ساختمان یک قرارداد مکتوب تنظیم شود، در بهبود کیفیت و نحوه مدیریت ساختمان تاثیر بسزایی خواهد داشت. تنظیم قراردادی که شرح وظایف مدیر ساختمان در آن نوشته شده است به مدیر کمک میکند که از تمام مسئولیتها و حدود اختیارات خود مطلع شود. از سوی دیگر، اعضای مجمع عمومی ساختمان نیز میتوانند تمام انتظاراتی که از اداره کننده ساختمان دارند را به صورت دقیق در این قرارداد قید کنند. قانون تملک آپارتمانها بر تنظیم و اجرای این قرارداد نظارت میکند، به همین دلیل، تنظیم این قرارداد باید به افرادی سپرده شود که با قانون تملک آپارتمانها آشنایی دارند.
برای تنظیم اختصاصی این قرارداد میتوانید از خدمات تنظیم قرارداد تیم رکلا استفاده کنید. همچنین اگر درباره قانون تملک آپارتمانها سوالی دارید نیز میتوانید از راهنماییهای کارشناسان حقوقی ما در بخش خدمات مشاوره حقوقی تلفنی رکلا استفاده کنید.
قرارداد مدیر ساختمان
شروع به کار مدیر ساختمان، به امضای این قرارداد نیاز دارد.