نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان ؛ یک قرارداد کاربردی و شناخته شده!

نویسنده:سما سلیمانی
-
بروزرسانی:1401/06/15
زمان مطالعه: 8 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
قرارداد پیمانکاری ساختمان

قرارداد پیمانکاری ساختمان ، قراردادی است که میان کارفرما و پیمانکار برای انجام پروژه ساخت و ساز ساختمان تنظیم می‌شود. ساخت ساختمان دارای مراحل متعدد و زمان بری است که نیازمند توجه و رسیدگی روزانه است. به کارگیری نیروی ماهر برای انجام هر بخش از پروژه، تهیه لوازم و مصالح مورد نیاز، اخذ مجوز‌ها، پیگیری روند انجام کار و… از جمله مراحل ساخت یک ساختمان به شمار می‌آید.

ممکن است شما علاقه مند به ساخت یک ساختمان برای استفاده شخصی باشید یا ممکن است که به عنوان سرمایه گذار، کار ساخت و ساز ساختمان و فروش آن را انتخاب کرده‌ باشید. اگرچه شما می‌توانید تمامی مراحل را خودتان انجام دهید و پیگیر امور کاری خود باشید اما اگر بخواهید که انجام این مراحل را به شخص دیگری واگذار کنید که از مهارت و تخصص لازم برخوردار است، لازم است که از نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان استفاده کنید. شما می‌پذیرید که با پرداخت حق الزحمه به پیمانکار، پروژه ساخت و ساز را به او بسپارید و توقع دارید که در زمان مشخص شده، ملکی که مد نظر شما بوده است را تحویل بگیرید. البته ممکن است در جریان ساخت و ساز لازم باشد که با پیمانکاران بیشتری قرارداد تنظیم کنید که در ادامه مطالب، به این مسئله نیز اشاره می‌کنیم.

نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست؟

قرارداد پیمانکاری ساختمان، قراردادی است که به منظور انجام کار ساختمانی میان پیمانکار و کارفرما تنظیم می‌شود. کارفرما و پیمانکار می‌توانند شخص حقیقی یا حقوقی باشند. کارفرما شخصی است که سفارش انجام یک پروژه ساختمانی را به پیمانکار می‌دهد. پیمانکار نیز شخصی است که می‌پذیرد در ازای دریافت حق الزحمه‌ای مشخص، پروژه را در مدت زمان معلوم انجام دهد و به کارفرما تحویل دهد. بنابراین با توجه به اینکه قرارداد پیمانکاری ساختمان، قراردادی برای انجام یک کار مشخص است، در متن قرارداد درباره موضوع، مدت، مکان ساخت، شرایط و تعهدات، وظایف، نقشه‌ها، مجوز‌ها و هر مسئله دیگری که در زمینه ساخت ساختمان باشد توضیح داده می‌شود.

قرارداد پیمانکاری با اعلام یک درخواست شروع می‌شود. درخواست تنظیم نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان ، همانطور که از عنوان هم مشخص است، انجام و ساخت ساختمان است. بنابراین بهتر است که افراد متخصص در این کار به عنوان پیمانکار در قرارداد حضور داشته باشند. اما این مسئله مطلق نیست و بسیاری از پیمانکاران براساس ارتباطات و تجربه قرارداد را می‌پذیرند و آن را به وسیله نیروهایی که در اختیار می‌گیرند انجام می‌دهند. با این وجود و به طور کلی فرم خام قرارداد پیمانکاری ساخت زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که یک طرف بخواهد انجام پروژه ساخت را به طرف دیگر واگذار کند.

قرارداد پیمانکاری ساختمان از نظر قانون مدنی

در خصوص قرارداد پیمانکاری ساختمان و به صورت کلی انواع قرارداد‌های پیمانکاری، به طور مستقیم در متن قانون مدنی مطلب خاصی ذکر نشده است. به عبارت دیگر در قانون مدنی عقدی به نام عقد پیمانکاری نداریم. به همین دلیل این قرارداد، جزء عقود نامعین محسوب می‌شود. اینکه در قانون مدنی به این قرارداد اشاره مستقیم نشده است، به معنی عدم اعتبار آن نیست. قانون مدنی برای این دسته از قراردادها که به عنوان عقود نامعین شناخته می‌شوند، در ماده 10 توضیحات لازم را ارائه داده است.

براساس ماده 10 قانون مدنی: «قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد (امضا) نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.» ماده 10 قانون مدنی معتقد به اصل آزادی قراردادها است. براساس این ماده، امکان تنظیم و امضای هر قراردادی وجود دارد، البته به این شرط که قرارداد بر خلاف قانون و شرع نباشد. اگر نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان با توجه به قانون نوشته و تنظیم شده باشد، ایرادی در آن نیست و در نتیجه نافذ و صحیح خواهد بود.

انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان

عنوان نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان ، عنوانی کلی است که صفر تا صد ساخت یک ساختمان را شامل می‌شود. ولی همانطور که می‌دانید پروژه ساخت ملک، دارای ابعاد مختلفی است و مراحل متعددی دارد. از پی ریزی و بتن‌ریزی گرفته تا ساخت اسکلت، برق‌کشی، لوله کشی، طراحی نما و…. به طور حتم شخص واحد نمی‌تواند در همه این موارد مهارت و توانایی داشته باشد و انجام همه موارد توسط یک نفر امکان پذیر نیست. لازم است که هر‌مرحله از کار به متخصص و شخص ماهری که در آن زمینه فعالیت دارد سپرده شود. یک پروژه ساختمانی نیازمند چندین تیم ساخت است که در مراحل مختلف پروژه روی آن کار می‌کنند. در این زمان صاحب و مالک پروژه می‌تواند از دو راه برای پیشبرد ساخت و ساز ملک خود استفاده کند.

پیمانکاری دست دوم

در حالت اول شخص کارفرما می‌تواند با یک پیمانکار، به طور کلی قرارداد پیمانکاری ساختمان را تنظیم کند و در آن قرارداد به پیمانکار وکالت و اجازه کامل بدهد که در راستای انجام ساخت و ساز هر کاری که لازم است را انجام دهد. البته در متن قرارداد حتما چنین ذکر کنید که خرید و فروش یا واگذاری، جزء این وکالت محسوب نمی‌شود. در ادامه پیمانکار اصلی در هر مرحله از ساخت با توجه به نیاز ساختمان ، با پیمانکاران دیگر که در حرفه‌های تخصصی مثل ساخت اسکلت ساختمان، گچ‌بری، ساخت نما‌، برق کشی و… فعالیت می‌کنند، قراردادی را تنظیم می‌کند.

به این مدل از قرارداد، قرارداد پیمانکاری دست دوم می‌گویند. این روش برای اشخاصی خوب است که واقعا زمان و توان نظارت و پیگیری پروژه ساخت و ساز را ندارند و فقط می‌خواهند که در یک بازه زمانی مشخص ساخت ساختمان آن‌ها به پایان برسد و در نتیجه ملک را از پیمانکار دریافت کنند.

نظارت کامل از سوی کارفرما

حالت دوم به این صورت است که صاحب ملک یا شخصی که قصد ساخت یک ساختمان را دارد، در تمامی مراحل ساخت حضور دارد و روند اجرای پروژه را خودش پیگیری می‌کند. در این روش، صاحب ملک که کارفرما نامیده می‌شود، در مراحل مختلف ساخت، با توجه به کاری که برای انجام پروژه نیاز است با پیمانکاران مرتبط قرارداد پیمانکاری ساختمان تنظیم می‌کند. در نتیجه با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، در این روش کارفرما بر مراحل ساخت و ساز نظارت مستقیم دارد.

نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان

نحوه نگارش و تنظیم قرارداد

تا اینجا درباره ماهیت قرارداد پیمانکاری ساختمان و ابعاد مختلف آن صحبت کردیم. برای اینکه بتوانیم قرارداد خوبی را تنظیم کنیم یا با آگاهی بیشتری از قرارداد آن را امضا کنیم، باید با محتوای این قرارداد بیشتر آشنا شویم. به همین ترتیب در ادامه مهم‌ترین نکات این قرارداد را بررسی می‌کنیم. توجه داشته باشید که با توجه به نوع پیمانکاری و کاری که قرار است انجام شود، محتوای این قرارداد با سایر قراردادها متفاوت‌ خواهد بود.

اسناد و مدارک در نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان

منظور از اسناد و مدارک، نقشه‌ها، مجوزها و… است. نقشه‌‌ای که توسط مهندس برای ساخت پروژه کشیده می‌شود و همچنین نقشه کار هر کدام از بخش‌های مختلف مراحل ساخت و ساز از جمله اسناد و مدارک معتبری هستند که در متن قرارداد پیمانکاری ساختمان از آن‌ها نام برده می‌شود. علاوه بر نقشه‌ها، مجوزها نیز جزء اسناد و مدارک محسوب می‌شوند. حتی همین متن قراردادی که میان طرفین امضا می‌شود نیز یک سند است. قرارداد یک سند معتبر قانونی است که می‌توان آن را در هنگام به وجود آمدن هر گونه اختلاف میان طرفین، به دادگاه یا مراجع قانونی ارائه کرد.

مدت قرارداد پیمانکاری ساختمان

در پروژه‌های ساختمانی زمان انجام پروژه بسیار مهم است. برای کارفرما مهم است که دقیقا بداند در چه بازه زمانی عملیات ساخت ساختمان به پایان می‌رسد و تحویل داده می‌شود. در این بخش زمان را مشخص می‌کنیم و پیمانکار موظف است که در بازه زمانی تعیین شده مشخص شده کار را به اتمام برساند.

توجه داشته باشید که مدت قرارداد پیمانکاری ساختمان در ابتدا به صورت کلی و سپس به صورت جزئی بیان می‌شود. به عنوان مثال ممکن است با توجه به توافقات میان کارفرما و پیمانکار، مهلت قرارداد 6 ماه و از تاریخ …/…/… الی …/…/… تعیین شود.

پیشنهاد ما

شما می‌توانید تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان خود را به تیم حقوقی رکلا بسپارید و از کارشناسان متخصص رکلا بخواهید که قرارداد دقیقا مطابق با تعهدات، شروط و توافقات معین شده میان طرفین نوشته شود. ابعاد قانونی تنظیم قراردادی که در نظر دارید نیز توسط مشاوران حقوقی مجرب و وکلای با تجربه مجموعه رکلا بررسی و نگارش خواهد شد. همچنین این امکان را دارید که در خصوص شروطی که می‌توانید برای این قرارداد در نظر بگیرید، با متخصصان گفتگو کنید. بهره مندی از این خدمات، با ثبت درخواست در بخش مشاوره حقوقی تلفنی و تنظیم قرارداد اختصاصی ممکن می‌شود.

دانلود نمونه قرارداد بنایی

در صورتی که می‌خواهید یک بنا برای ساختمان شما به صورت پیمانکاری، کنتراتی و با مصالح کار کند از این قرارداد استفاده کنید.

نمونه قرارداد بنایی
دانلود نمونه قرارداد بنایی

دانلود نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان (متری و بدون مصالح)

در صورتی که می‌خواهید پیمانکاری ساخت کل ساختمان خودتان را به شخص پیمانکار بسپارید از این قرارداد استفاده کنید. این قرارداد یک قرارداد پیمانکاری متری و بدون مصالح است.

نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان (متری و بدون مصالح)
دانلود نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان (متری و بدون مصالح)
سما سلیمانی
«سما» کارشناس کنترل کیفیت محتوا در تیم تحریریه رکلا، روانشناس، کارشناس حقوقی و مولف مباحث مرتبط با امور قراردادها و به صورت روزانه و مستقیم با کاربران رکلا در حال گفتگو و رایزنی است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات