قرارداد جعاله انجام کار یکی از انواع قرارداد جعاله است که بر اساس قانون مدنی و حکم شرع و دین میان دو طرف برقرار میشود.
قرارداد جعاله کاری قراردادی است که میان کسی که کاری، پروژهای، برنامهای یا موضوعی برای انجام دارد و کسی که متعهد میشود آن کار را برایش انجام دهد تنظیم میشود. در این میان، دستمزد و حق الزحمهای به شخصی که عامل است و کار را انجام میدهد پرداخت میشود.
نمونه قرارداد جعاله کاری از قراردادهای بسیار پراستفاده و کاربردی در قانون مدنی است. نمونه قرارداد جعاله کار عقدی جایز است. به این معنی که طرفین اگر بخواهند میتوانند از قرارداد خارج شوند. ولی حق الزحمه زمانی پرداخت میشود که کار به اتمام رسیده باشد. البته قوانین و شرایطی نیز وجود دارد که از ضایع شدن حقوق طرفین جلوگیری میکند. در ادامه به توضیح بیشتر درباره این قرارداد میپردازیم.
در جواب به این سوال ابتدا باید به طور دقیق بدانیم که جعاله چیست؟
جعاله مزدی در ازای انجام کار یا منفعتی در برابر عوض است. به این معنی که شخصی، با شخص دیگر برای انجام کارش قرارداد مینویسد. جعاله در لغت به معنی اجرت و دستمزد است. در تعریف فقهی جعاله نیز آمده است که جعاله، ملتزم شدن جاعل به دادن عوض است در قبال عملی که حلال و مقصود عقلاء است. قانون مدنی نیز در ماده 561 میگوید:
«جعاله عبارت است از التزام شخصی به ادای اجرت معلوم در مقابل عملی اعم از این که طرف معین باشد یا غیر معین.»
در فرم قرارداد جعاله کار باید به موضوع جعاله و ارکان آن توجه کرد. جعاله دارای سه رُکن است. برای تنظیم این قرارداد نیز این سه رکن مورد توجه قرار میگیرد و قرارداد با توجه به این سه رکن نوشته میشود. این سه عبارتند از: جاعل ، عامل و جُعاله .
همچنین ماده 562 قانون مدنی نیز این ارکان را اینگونه معرفی کرده است:
«در جعاله ملتزم را جاعل، طرف را عامل و اجرت را جعل میگویند.»
در ادامه به توضیح مفصلتری میپردازیم. این سه رکن برای نوشتن متن قرارداد جعاله انجام کار لازم و ضروری هستند. بنابراین بهتر است آنها را بشناسیم.
کسی که انجام کاری را درخواست میکند جاعل است. این کار میتواند از کار کوچکی مثل انتقال یک بسته از جایی به جای دیگر باشد تا انجام کارهایی مثل کارگزاری، خرید، فروش، ساخت و ساز یا حتی پیدا کردن گمشده و هر نوع خدمات دیگری که خلاف قانون و شرع نباشد. جاعل باید بالغ و عاقل باشد. همچنین اجازه و حق تصرف در اموالش را داشته باشد. همچنین جاعل باید با اراده خود، قرارداد را امضا کند و زور و اجباری برای اینکار نداشته باشد.
او شخصی است که کار درخواست شده از طرف جاعل را پذیرفته و انجام میدهد. عامل میتواند یک شخص یا بیشتر باشد. میتواند شخص معین یا نامعین باشد. شروطی که برای جاعل وجود دارد، برای عامل وجود ندارد. فقه، شرط لازم را توانایی عامل برای انجام کار میداند. بنابراین، عامل میتواند کودک هم باشد. اما کودکی که به سن تمییز رسیده باشد. قانون مدنی با توجه به ماده 564، در این زمینه علم اجمالی را کافی میداند.
همان اجرت، دستمزد و حق الزحمهای است که عامل در ازای انجام کار از جاعل میگیرد.
گفتیم که فرم قرارداد جعاله کار بر پایه این سه رکن برقرار میشود. اما صرفاً حضور این سه رکن کافی نیست و باید این سه رکن دارای شرایطی باشند تا قرارداد صحیح باشد.
همانطور که گفتیم برای آن که در موضوع و عملی که قرارداد جعاله انجام کار برای آن تنظیم میشود، خطایی نباشد. قانون مدنی نیز به این مورد اشاره کرده است و ماده 570 میگوید:
«جعاله بر عمل نامشروع یا بر عمل غیر عقلایی باطل است.»
بر اساس این ماده از قانون مدنی و با توجه به فقه باید به موارد ایراد در جعالهای که قرارداد جعاله انجام کار برای آن تنظیم میشود، اشاره کنیم. در ادامه به ذکر این موارد میپردازیم:
جعاله در نمونه قرارداد جعاله کاری به دو دسته تقسیم میشود:
این نوع از جعاله، مربوط به مواردی است که جاعل یا درخواست کننده انجام کار، تنها از اشخاص خاصی بخواهد که آن عمل یا کار را انجام دهند. برای مثال جاعل از یک هنرمند صنایع دستی، با تحصیلات مرتبط که در زمینه صنایع دستی شهر همدان سابقه کار دارد، میخواهد که چیزی برایش بسازد. در اینجا عامل یا عمل کننده باید دارای شرایط فوق باشد. در غیر این صورت جاعل این قرارداد را نمیپذیرد. یا ممکن است جاعل تنها بخواهد که فرزندان و نزدیکان و اطرافیانش آن عمل را انجام دهند.
در مجموع، جعاله خاص زمانی است که جاعل گروه هدف خاصی را به عنوان عامل یا عمل کننده در نظر داشته باشد.
این نوع جعاله، ممنوعیت در تعیین و انتخاب عامل ندارد. هدف جاعل در جعاله عام رسیدن به قصد و هدف نهایی و انجام آن کار و پروژه است. برای ایشان فرقی نمیکند که چه کسی آن را انجام دهد و فقط میخواهد که کار انجام شود. در واقع، آنچه که در این نوع از قرارداد اهمیت بیشتری دارد، انجام شدن کار است. بدون آنکه انجام دهنده آن اهمیت داشته باشد.
دانستن این تقسیم از جعاله، ما را در تنظیم متن قرارداد جعاله انجام کار هدایت میکند.
این قرارداد از نظر قانون مدنی پذیرفته شده و موجه است و یکی از انواع قراردادهایی است که با توجه به قانون مدنی نوشته و تنظیم میشود. فصل هفتم قانون مدنی در مورد جعاله است که از ماده 561 تا 570 درباره جعاله صحبت کرده است. بنابراین قرارداد جعاله انجام کار از نظر قانونی موجه و جایز است و ایرادی در عقد آن وجود ندارد.
در ادامه به شرح یک نمونه قرارداد جعاله انجام کار میپردازیم و نحوه نوشتن قرارداد را توضیح خواهیم داد:
طرفین این قرارداد جاعل و عامل هستند. درخواست کننده انجام کار و کسی که انجام آن را میپذیرد. در این بخش باید اطلاعات و مشخصات کامل این دو شخص نوشته شود. طرف اول قرارداد را با عنوان جاعل مشخص میکنیم و اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس او را در این بخش مینویسیم. برای طرف دوم نیز همین کار انجام میشود. طرف دوم را با عنوان عامل مشخص میکنیم و همین اطلاعات را نیز برای او مینویسیم. اگر در جریان قرارداد، جاعل یا عامل، شخص حقوقی باشد، باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی دقیق محل شرکت، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده را بنویسیم.
مورد جعاله همان عملی است که قرار است انجام شود. همان کاری که جاعل خواستار آن است و عامل میپذیرد که آن را در ازای دریافت حق الزحمه انجام دهد. در این بخش از قرارداد درباره آن عمل و آن خواسته جاعل توضیح داده میشود و مشخص میشود که دقیقا چه کاری باید انجام شود.
حق الجعاله همان اجرت و مزدی است که عامل در ازای انجام کار از جاعل میگیرد. به حق الجعاله، حق العمل یا مزد نیز گفته میشود. اگر جعاله در مورد پیدا کردن گمشدهای باشد، این مزد را پاداش مینامند. این گمشده میتواند آدم یا مال مشخصی باشد. در ماده 563 قانون مدنی مورد جُعل صحبت شده است.
حق الزحمه زمانی پرداخت میشود که کار به اتمام رسیده باشد و جاعل نتیجه را ببیند یا در اختیار داشته باشد.
ماده 567 قانون مدنی نیز در این باره میگوید:
«عامل وقتی مستحق جعل میگردد که متعلق جعاله را تسلیم کرده یا انجام داده باشد.»
در این بخش از قرارداد، مدت قرارداد جعاله انجام کار نوشته میشود. با اشاره به تاریخ دقیق روز و ماه و سال، مشخص میشود که تاریخ دقیق شروع و پایان قرارداد، در چه بازه زمانی است.
بنا به نوع کاری که قرار است انجام شود، تعهداتی میان طرفین شکل میگیرد. لازم است این تعهدات و مسئولیتها در این بخش از قرارداد نوشته شود.
اگر برای انجام کار شرایط خاصی وجود داشته باشد، این شرایط در این بخش از قرارداد نوشته میشود. برای مثال در ادامه به چند شرط اشاره میکنیم. البته این بخش باید با توجه به جریان قرارداد و مورد جعاله تعیین شود و به توافق طرفین قرارداد برسد.
در این بخش عامل را مجبور میکنیم که در مدت مشخص شده در قرارداد، کار را به اتمام برساند. اگر کار در زمان مشخص به اتمام نرسید، طبق نوشتهای که در قرارداد داریم، به ازای هر روز تاخیر مبلغی را بابت جریمه باید بپردازد یا از حق الجعاله او کاسته میشود.
بنابراین، وجه التزام در واقع تعیین جریمه یا خسارت برای تاخیر در انجام موضوع قرارداد یا عدم انجام آن است. لازم است که میزان این جریمه با صراحت و به حروف و رقم در متن قرارداد نوشته شود. شما میتوانید مشخص کنید که در ازای هر روز تاخیر، دقیقا چه مبلغی باید بابت جریمه پرداخت شود. نوشتن این موارد به شما کمک میکند که در صورت بروز مشکل، به راحتی بتوانید با استناد به قرارداد، جریمه را محاسبه کنید.
ما در یک مقاله به صورت اختصاصی درباره وجه التزام قراردادی و شروط مربوط به آن توضیح دادهایم. با زدن روی عبارت آن در این جمله، میتوانید به صفحه اختصاصی مقاله وارد شوید و آن را بخوانید.
اگر جاعل قرارداد را فسخ کند باید به میزان کاری که عامل کرده است، حق الزحمه او را بپردازد. در ماده ۵۶۵ قانون مدنی نیز اشاره شده است:
«جعاله تعهدی است جائز و مادامی که عمل به اتمام نرسیده است هریک از طرفین میتوانند رجوع کنند ولی اگر جاعل در اثنای عمل رجوع کند باید اجرتالمثل عمل عامل را بدهد.»
میتوانید در این بخش از قرارداد، برای اختلافات و مشکلاتی که احتمال دارد پیش بیاید، شخصی را به عنوان داور انتخاب کنید. این شخص یا یک مرجع حقوقی و فقهی یا یک مشاور حقوقی و وکیل است. مشخصات داور در این بخش نوشته میشود تا در صورت بروز اختلاف به او رجوع شود.
میتوانید وظیفه تنظیم قرارداد جعاله خود را به ما بسپارید. برای ثبت درخواست تنظیم قرارداد یا درخواست مشاوره حقوقی تلفنی روی لینکهای قبل بزنید. از طرف دیگر، تیم حقوقی رکلا به عنوان مرجع تخصصی قراردادها، این قرارداد مهم را تنظیم کرده است. روی تصویر زیر بزنید و وارد توضیحات این قرارداد شوید.