در این نوشته قصد داریم فرق میان صلح نامه دست نویس و صلح نامه محضری را مورد بررسی قرار دهیم.
پیش از این و در مطالب قبل در خصوص صلح نامه به طور مفصل بحث و گفتگو نمودهایم.
همچنین در مطلب دیگری نیز در خصوص اعتبار صلح نامه دستی در دادگاه ها از نظر حقوقی بررسی لازم را انجام دادیم.
در این موضوع، تقاوت صلح نامه دست نویس و محضری را از چند لحاظ بررسی میکنیم.
محتوای مندرجات صلح نامه را طرفهای آن تعیین میکنند.
زمانی که یک صلحنامه را با طرف یا طرفهای دیگر به امضا میرسانید و پس از آن به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه میکنید تا آن مندرجات را رسمی نمایید، دفترخانه با توجه به مطالبی که شما و طرف یا طرفهای دیگر قرارداد قید کرده اند ، اقدام به ایجاد یک صلح نامه محضری مینماید.
بنابراین تفاوتی میان صلح نامه دستی و صلح نامه محضری از نظر محتوا وجود ندارد.
وقتی طرفین صلح نامه دچار اختلاف میگردند و به دادگاه مراجعه میکنند با توجه به آنکه صلح نامه محضری به عنوان یک سند رسمی لازم الاجرا و یکی از دلایل اثبات ادعا محسوب میگردد دادگاه در بررسی و قبول صحت مندرجات آن با راحتی بیشتر و با سرعت بالاتری تصمیمگیری مینماید.
ضمن آنکه نسبت به صلحنامهای که در دفترخانه اسناد رسمی ، به صورت رسمی در می آید میتوان ادعاهای زیر را داشت:
1- ادعای جعل کرد.
2- اما نمیتوان ادعای انکار و تردید کرد یعنی نمیتوان مدعی شد که امضای زیر صلحنامه امضای من نیست. بنابراین دیگر نیازی به طولانی شدن جلسه رسیدگی برای بررسی این موضوع وجود ندارد.
اما موارد پیش گفته به معنای بیاعتباری صلح نامه دستی نیست.
صلحنامه دست نویس هم دارای اعتبار قانونی میباشد با تفاوتهای زیر:
1- اعتبار آن را قاضی محترم دادگاه تعیین میکند.
2- میتوان نسبت به آن سند ادعای جعل کرد.
3- امکان طرح ادعای تردید و انکار نیز وجود دارد و در نتیجه ممکن است مدتی صرف بررسی اعتبار سند و بررسی صحت اطلاعات نوشته شده در آن گردد.
خیر. صحت صلح نامه موکول به رسمی کردن آن نیست.
صلح نامه دست نویس دارای اعتبار قانونی جامع و کافی است.
در صورت بروز اختلاف میان طرفین صلح نامه عادی ، دادگاه ممکن است بر اساس صلح نامه دستنویس، به صدور حکم اقدام کند. بنابراین، میتوانیم نتیجه بگیریم که صلحنامه یک مدرک قابل استناد در محاکم قضایی است. به زبان سادهتر، یک صلحنامه دستنویس میتواند مدرک معتبری باشد که وقوع توافقی میان طرفین آن را اثبات کند. در دعاوی مربوط به دریافت سند، ارائه صلح نامه معمولا کاربردی و موثر است و در رای قاضی تاثیر میگذارد. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم اگر در زمان حال، رسمی یا محضری کردن صلح نامه برای شما امکان پذیر نیست، از امضای صلح نامه دستی غافل نشوید و معامله مورد نظر خود را با یک صلح نامه دستنویس مکتوب کنید.
در نظر داشته باشید که شرط اصلی برای اعتبار اسناد، رعایت شرایط عمومی صحت قرارداد است.
پاسخ این سوال مثبت است!
همانطور که در سوال قبل اشاره کردیم ، صلح نامه بنگاهها که یکی از انواع صلح نامه دستی میباشد دارای مشخصات زیر است:
اما باید توجه داشت که این صلح نامهها توسط کارشناس و مشاور حقوقی تنظیم نمیشود و ممکن است دارای اشکالات قانونی باشد. ضمن آنکه مهر بنگاه دلیلی بر اعتبار صلح نامه شما نخواهد بود. به عبارت دیگر، صلح نامه شما برای اعتبار فقط نیازمند امضای طرفین است و اینکه مهر بنگاه در زیر صفحات آن نباشد به معنای بی اعتباری قرارداد شما نخواهد بود.
تیم حقوقی رکلا اقدام به تهیه انواع صلح نامه نموده است. شما میتوانید با زدن بر روی تصویر زیر، به این صلح نامهها دسترسی پیدا کنید. ضمن آنکه تیم حقوقی رکلا، خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و خدمات تنظیم قرارداد ارائه میدهد. برای استفاده از هریک از این خدمات روی لینکهای قبل بزنید.