نمونه قرارداد مشاوره ای چیست و حق بیمه قرارداد مشاوره و مالیات آن چگونه است؟

-
بروزرسانی:1402/11/07
زمان مطالعه: 11 دقیقه
-سیاست انتشار مطالب
قرارداد مشاوره

قرارداد مشاوره ای که نام دیگر آن قرارداد خدمات مشاوره ای است، یکی از مهمترین قرارداد‌های عصر ارتباطات می‌باشد. امروزه پیشرفت یک کسب و کار و افزایش درآمد و سوددهی آن، به مسائل مختلفی بستگی دارد اما بدون شک، دریافت مشاوره از یک متخصص در حوزۀ مورد نظر، یک کسب و کار را در عرض چند ماه به سطح بالایی از پیشرفت می‌رساند.

شما ممکن است تصمیم بگیرید یک شخص را به عنوان مشاور در مجموعه زیر نظر خود استخدام کنید. اما برخی از کارفرمایان، به‌ جای استخدام یک مشاور اقدام به تنظیم قرارداد مشاوره‌ می‌نمایند. مخصوصاً با توجه به اینکه ممکن است در طول یک سال، فقط چندین بار، به خدمات مشاوره ای نیازمند باشید. بنابراین، قرارداد خدمات مشاوره برای یک کافرما مخارج کمتری دارد.

نمونه قرارداد مشاوره ای چیست؟

قرارداد مشاوره ای یکی از انواع قراردادهایی است که با استناد به ماده 10 قانون مدنی و اصل آزادی قراردادها نوشته می‌شود. یک طرف قرارداد خدمات مشاوره، کارفرما و طرف دیگر آن، متخصص یک حوزه خاص است که به ارائه مشاوره می‌پردازد. از این قرارداد می‌توانید برای موضوعات مختلفی استفاده کنید و محدود به کسب و کاری خاص نیست. در واقع، حوزه‌های مختلفی از کسب و کار، فعالیت اقتصادی، مالی، تجاری یا حتی علمی و پروژهشی وجود دارند که علاقه‌مندان می‌توانند از اشخاص برجسته و دارای رتبه در آن حوزه‌ها درخواست مشاوره کنند. به زبان ساده‌تر در هر توافقی که شخصی دارای مهارت، تجربه و دانش به ارائه خدمات مشاوره بپردازد و علاقه‌مندان و متقاضیان را راهنمایی کند، می‌توان از قرارداد مشاوره استفاده کرد.

در بسیاری از مواقع، این قرارداد به صورت شفاهی میان طرفین برقرار می‌شود. مانند زمانی که شما به دفتر یک وکیل یا به کلینیک یک روانشناس مراجعه می‌کنید و در ازای پرداخت حق مشاوره، از خدمات مشاوره برخوردار می‌شوید. در مواقع زیادی نیز، لازم است که شرایط و حدود خدمات مشاوره، به واسطه یک قرارداد مکتوب، معین و توسط طرفین امضا شود.

قراردادهای مشاوره چه مزایایی دارد؟

مشاور به عنوان متخصص، تمامی ابعاد کسب و کار شما را بررسی می‌کند. مشاوران، از اولین بخش از کسب و کار یعنی تهیۀ مدل کسب و کار تا مراحل پایانی، یعنی ارزیابی‌های عملکرد مدیریت در کنار شما هستند. البته اینکه مشاور تا چه مرحله‌ای مشاوره دهد به میزان مسئولیت‌های او در قرارداد خدمات مشاوره بستگی دارد.

نمونه قرارداد خدمات مشاوره و شرایط عمومی آن

شرایط عمومی قرارداد خدمات مشاوره ای در موارد زیر خلاصه می‌شود:

1- مشخصات دقیق طرف‌های قرارداد

مشخصات طرفین قرارداد، به صورت دقیق نوشته شود. تاکید شود که اقامتگاه درج شده در قرارداد، مبنای ارسال اظهارنامه‌ها و سایر اسناد قضایی است.

2- ثبت تعهدات دقیق و شفاف

باید مشخص شود که وظایف هریک از طرف‌های قرارداد چیست. به تمامی مسائل مربوط به تعهدات مالی کارفرما توجه و برای آن تضمین تعیین شود. در مورد تعهدات کاری مشاور نیز، همۀ جزئیات قید شود و در مورد کوتاهی‌های عمدی ایشان، ضمانت اجرای مالی تعیین شود.

3- محرمانگی اطلاعات کاری

هر کسب و کاری دارای اطلاعات مالی و تجاری مرتبط با خود است.

باید محرمانگی اطلاعات کاری و اطلاعاتی که دارای جنبه محرمانگی هستند در متن قرارداد قید شود و حدود آن مشخص شود. ضمن اینکه، باید مدت زمان محرمانگی اطلاعاتی که در دست مشاور قرار دارد مشخص شود. البته در وب‌سایت رُکلا، نمونه قراردادهای محرمانگی یک جانبه و محرمانگی دو جانبه برای دانلود موجود است. اما حتی با وجود تنظیم و امضای قرارداد محرمانگی، باید در متن قرارداد مشاوره نیز در مورد محرمانگی اطلاعات تاکید شود یا در بخش پیوست‌های قرارداد مشاوره، اشاره شود که این قرارداد یک پیوست قرارداد محرمانگی دارد.

4- میزان و اقساط دستمزد مشاور و حق المشاوره

قرارداد مشاور مثل هر توافق مالی دیگری، دارای مبلغ است.

مشاور در مقابل خدمات مشاوره ای که ارائه می‌کند بخشی از درصد فروش را دریافت می‌کند. در بعضی از قراردادها، مبلغ دستمزد دارای سقف و محدود به میزان مشخصی است. برخی از قراردادهای خدمات مشاوره ای نیز، با مبلغ ثابت تنظیم و امضا می‌شود و درصدی نیست.

5- مدت قرارداد

مدت زمان قرارداد باید مشخص و بدون ابهام باشد. در مورد مدت قرارداد، محدودیت قانونی خاصی وجود ندارد.

برای دریافت این قرارداد روی تصویر زیر بزنید.

نمونه قرارداد مشاوره

مالیات قرارداد مشاوره ای چگونه است؟

مالیات قرارداد مشاوره ای برابر با 10 درصد است. بنابراین،کارفرما ده درصد را کسر می‌کند و به اداره مالیات پرداخت می‌کند و رسید پرداخت مالیات را در اختیار مشاور قرار می‌دهد و به این صورت تعهد خود را دربارۀ مالیات قرارداد مشاوره انجام داده است.

بیمه قرارداد مشاوره ای چگونه است؟

اگر نمونه قرارداد خدمات مشاوره با شخص حقیقی تنظیم شود و ارائه خدمات فقط توسط ایشان انجام شود، نیازی به لیست بیمه و مفاصا حساب بیمه نیست. اما اگر مدت قرارداد مشاور بیش از 15 روز در ماه باشد، مشاور به عنوان نیروی انسانی زیر نظر کارفرما شناخته می‌شود و برای مشاور بیمه رد می‌شود اما در این حالت نیز، نیازی به مفاصا حساب بیمه نیست. به هر حال، روابط طرفین قرارداد مشاوره باید به گونه‌ای باشد که از آن، روابط آمر و ماموری و کارگر و کارفرمایی استنباط نشود. همین مساله است که تنظیم این قرارداد را پیچیده و دریافت راهنمایی از مشاور حقوقی را ضروری می‌کند.

چه کارهایی به مشاور نیاز دارد؟

تمامی حوزه‌های بازرگانی، تحصیلی، کسب و کار، مدیریت، خانواده، حقوقی و… از موضوعاتی هستند که استفاده از خدمات مشاور برای آن‌ها بسیار مهم و در برخی موارد به‌ویژه در حوزه مسائل حقوقی، سرنوشت‌ساز است.

نمونه قرارداد مشاوره ساعتی چیست؟

در مورد قرارداد مشاوره ساعتی در نوشته‌ای دیگر، توضیحات مفصلی داده‌ایم. در اینجا چند مورد مختصر را با هم مرور می‌کنیم.

حق الزحمه قراردادهای مشاوره ساعتی با سایر قراردادهای مشاوره متفاوت است. در این نوع از قرارداد، دستمزد مشاور بر اساس میزان ساعتی که در محل کار است، تعیین می‌شود. این دسته از مشاوران، مشمول قانون کار هستند و حمایت‌های دیگری مثل حق بیمه و پاداش نیز دارند. درواقع این دسته از مشاوران با توجه به میزان ساعتی که مشغول کار هستند، مشمول قانون کار می‌باشند.

مزد ساعتی مزدی است که بابت ساعاتی که وقت کارگر در اختیار کارفرما است محاسبه و پرداخت می‌شود. درقراردادهای مزد ساعتی، نوع کار و همچنین ساعات کار در روز یا هفته یا ماه مشخص می‌شود. قرارداد خدمات مشاوره ساعتی ، یک قرارداد پاره‌وقت است. حقوق و مزایایی که مشاوران پاره‌وقت دریافت می‌کنند نسبت به میزان ساعات قانون کار محاسبه می‌شود. مطابق با قانون کار، مزایایی همچون حق خوار و بار، حق مسکن و کمک عائله‌مندی نیز متناسب با ساعات کار پرداخت می‌شود.

نمونه قرارداد مشاوره بازنشستگان تامین اجتماعی

این قرارداد مربوط به بازنشستگان است. بازنشستگان، گاهی برای دریافت حقوقی بیشتر از حقوق بازنشستگی خود، تمایل به انجام کار دارند. آن‌‎ها می‌توانند این همکاری را درقالب قرارداد خدمات مشاوره ای انجام دهند. بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، اشتغال مشاوره ای در بخش خصوصی مانعی ندارد. بر‌اساس تبصرۀ قانون ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان برای متخصصین بازنشسته، انجام کار با یک سوم ساعت کار کارکنان تمام وقت منعی ندارد.

نمونه قرارداد مشاوره بازنشسته چه نکاتی دارد؟

مطابق قانون کار، بازنشستگان تامین اجتماعی می‌توانند در بخش خصوصی مشغول به ارائۀ مشاوره شوند.

این دسته از افراد، پس تنظیم و امضای نمونه قرارداد مشاوره بازنشسته و پس از شروع به کار از تمامی مزایای قانون کار بهره‌مند می‌شوند. باید توجه داشت که شروع کار بازنشستگان تامین اجتماعی به اطلاع شعبه مربوطه می‌رسد تا از پرداخت مستمری ایشان جلوگیری شود. اگر به‌کارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی اطلاع داده نشود، ایشان جریمه خواهند شد. حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از مشاوره و خدمات بازنشستگان، یک سوم ساعت اداری قانون کار است و حق الزحمه آن‌ها بر همین اساس و به میزان یک سوم حقوق کارمندان رسمی پرداخت می‌شود.

آیا مشاوره بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی دارد؟

می‌توانید بیمه بازنشستگان را در نمونه قرارداد مشاوره بازنشستگان تامین اجتماعی قرار دهید.

البته باید توجه داشت که کارفرما موظف به اعلام کتبی تاریخ شروع‌به‌کار بازنشسته به سازمان تامین اجتماعی است. پس از اطلاع سازمان تامین اجتماعی از این موضوع، مستمری بازنشسته موقتاً متوقف می‌شود. بنابراین این تصور که می‌توانید بازنشسته را بدون رعایت آنچه در بالا بیان شد به کار بگیرید یک تصور اشتباه است.

نمونه قرارداد مشاوره کسب و کار چه اهمیتی دارد؟

قرارداد مشاوره کسب و کار برای حل مشکلات موجود در یک کسب و کار استفاده می‌شود.

وقتی می‌خواهیم از کمک‌های متخصص در حوزۀ کسب و کار خود بهرمند شویم، این نوع از قرارداد ضروری است.

ممکن است در حوزه حقوقی، مدیریت و بازرگانی نیاز به مشورت باشد. مشاوره کاری در هر حوزه‌ای ارائه می‌شود. با کمک یک مشاور، قدم بزرگی در جهت توسعه کسب و کار خود برمی‌دارید.

حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره ای کسب و کار چگونه است؟

اگر تعداد روزهای کار مشاور کمتر از 15 روز باشد، به مشاور بیمه تعلق نمی‌گیرد.

میزان مالیات در این نوع از قرارداد ثابت است. باید 10 درصد از مبلغ کل قرارداد برای مالیات پرداخت شود. این نکته را فراموش نکنید که اگر وظایف مشاور دارای فازهای اجرایی متعددی باشد، بیمه مانند یک کارمند ثابت پرداخت می‌شود. ضمناً در حالتی که ارائۀ مشورت دارای فازهای اجرایی متعدد است مالیات به صورت پلکانی محاسبه می‌شود.

نمونه قرارداد مشاوره مدیریت چه فایده‌ای دارد؟

در دنیای مدرن، کسب و کارها دارای شاخه‌های زیادی هستند که مدیریت تمام آن‌ها ساده نیست.

یک مدیر حتی با وجود داشتن اطلاعات قوی در حوزه تخصصی خود، نیاز به اطلاعات کافی در سایر حوزه‌ها دارد.

نمونه قرارداد مشاوره مدیریت در زمان استفاده از خدمات مشاوره ای حوزۀ اداره کسب و کار اهمیت زیادی دارد.

مشاور از بیرون به واقعیت نگاه می‌کند و مدیر کسب و کار را با مسائلی که نیازمند توجه زیادی است آشنا می‌کند و راهکارهایی را در این مورد ارائه می‌کند که ممکن است مدیر به تنهایی از آن‌ها با خبر نباشد.

نمونه قرارداد مشاوره مدیریتی به ویژه در موضوع منابع انسانی یکی از انواع مهم قراردادها است.

نکات نمونه قرارداد خدمات مشاوره مدیریت

مهم‌ترین نکات نمونه قرارداد خدمات مشاوره مدیریت به شرح زیر است:

  1. مشخصات دقیق مدیر و مشاوره ثبت شود.
  2. تعیین حدود تکالیف مشاور و وظایفی که بر عهده دارد.
  3. نحوه پرداخت مبلغ قرارداد به طور کامل مشخص شود.
  4. در مورد اختلافات آینده، یک مرجع حل اختلاف سریع تعیین شود.
  5. در مورد تمام تکالیف مشاور و مدیر، ضمانت اجرای مالی تعیین شود.
  6. در خصوص محرمانگی اطلاعات مدیر، قواعد قدرتمند حقوقی در متن نمونه قرارداد خدمات مشاوره مدیریت لحاظ شود.

توجه:

توجه داشته باشید که شمول یا عدم شمول قوانین کار و تامین اجتماعی بر روابط شما و مشاور، یک امر کاملا تئوری نیست. به بیان دیگر، با توجه به لزوم بررسی نحوه همکاری مشاور با کارفرما، ممکن است روابطی که شما فکر می‌کنید روابط کارفرمایی و کارمندی نیست از نظر سازمان‌های ذیربط به عنوان مصداق این نوع از روابط محسوب شود. بنابراین، به صِرف امضای قرارداد مشاوره، این اطمینان قلبی برای شما ایجاد نشود که در آینده دچار تبعات قانونی ناشی از برداشت‌های متفاوت ناظران اجرای قوانین کار و تامین اجتماعی نخواهید بود.

پیشنهاد ما

تیم حقوقی رکلا اقدام به تهیه یک نمونه قرارداد مشاوره‌ نموده است.

شما می‌توانید با زدن بر روی تصویر زیر، قرارداد خدمات مشاوره‌ای را دریافت کنید.

ضمن آنکه می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و درخواست تنظیم قرارداد استفاده کنید.

قرارداد کامل

همین حالا با زدن بر روی تصویر زیر، وارد صفحه توضیحات این قرارداد شوید.

نمونه قرارداد مشاوره
دانلود قرارداد
ابراهیم زارع مویدی
«ابراهیم زارع مویدی» بنیان گذار مجموعه حقوقی رکلا و کارشناس ارشد حقوقی است. نظر به اهمیت مسائل حقوقی و به ویژه قراردادها، «ابراهیم» بخشی از مقالات موجود در رکلا را شخصا نگارش کرده و در اختیار علاقه مندان به این حوزه قرار داده است.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
(17 نظر)
account_circle
حسین محمدیان اصفهانی
thumb_up_alt
باسلام قرارداد مشاوره حقوقی بهتر است یا شخص حقیقی؟
10:33
19 مرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. باید دانست شما از چه جهت به آگاهی از خوب دانستن یا خوب ندانستن این قراردادها، نیاز دارید زیرا جنبه‌های مختلفی وجود دارد و خوب بودن نیز یک موضوع شخصی و موردی است.
17:05
20 مرداد 1401
account_circle
کسری
thumb_up_alt
سلام نمونه قرارداد مشاوره که بازنشسته تامین اجتماعی می‌تواند از آن استفاده کند تا حقوق بازنشستگی او قطع نشود لازم دارم.
11:37
15 خرداد 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. اگر واقعا قصد دارید از خدمات مشاوره ایشان استفاده کنید و این ارائه مشاوره به صورت موردی و بنا به اقتضا، شکل می‌گیرد می‌توانید از قرارداد مشاوره استفاده کنید اما اگر تصور شما این است که با داشتن یک قرارداد مشاوره، می‌توان ماهیت روابط کارگری و کارفرمایی را تغییر داد باید گفت که این تصور صحیح نیست.
18:00
16 خرداد 1401
account_circle
شیما احمدیان
thumb_up_alt
بازنشسته تامین اجتماعی هستم آیا میتوانم برای اشتغال در یک شرکت خصوصی به عنوان مشاور عقد قرارداد نمایم به نحوی که مستمری من قطع نشود
20:23
05 اردیبهشت 1401
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. وقت بخیر. این امکان برای شما وجود دارد مشروط به اینکه رابطه شما با آن مجموعه، واقعا مصداق ارائه خدمات مشاوره موردی باشد.
21:10
06 اردیبهشت 1401
account_circle
اصلاح نژاد
thumb_up_alt
سلام وقت بخیر. من کارفرما هستم و می خوام بخشی از کارم رو برون سپاری کنم که به صورت ریموت انجام بشه. می خواستم بدونم که چه جور قراردادی باید منعقد بشه و آیا این امکان هست که در لیست بیمه و مالیات پرسنلی قرار نگیرند؟ با توجه به اینکه شرکت نرم افزاری هستیم کارهایی مثل طراحی و کارشناسی سرور به صورت ریموت هست و کارهای مقطعی هستند.
14:27
06 آذر 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. برای نیروهای دورکار باید جنبه‌های مختلفی را در نظر گرفت و بر اساس آن نسبت به تعیین قرارداد اقدام شود. توصیه می‌کنیم با شماره‌های موجود در سایت تماس بگیرید و جنبه‌های مختلف موضوع را بیان کنید تا همکارانم بهترین قرارداد را به شما توصیه کنند.
18:10
07 آذر 1400
account_circle
آیسان
thumb_up_alt

سلام و خسته نباشید
یه سوالی داشتم از خدمتتون
قرارداد مشاوره با بازنشستگان تامین اجتماعی باید 1/3 ساعت کار رسمی باشد یا کمتر از 15 روز که با بیمه به مشکل نخوریم؟

19:25
23 تیر 1399
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها

سلام.
پانزده روز.

21:30
23 تیر 1399
account_circle
میثم برجی
thumb_up_alt

پس اکه قرارداد پیمانکاری با شرکت برادرم داشته باشه دیگه مثل قرارداد مشاوره محدودیت تعداد روز و ساعت (کمتر از 15 روز و کمتر از 60 ساعت در ماه) براش وجود نداره و شرکت میتونه بدون ترس از جریمه شدن توسط تامین اجتماعی برادرم روبدونه بیمه جذب کنه؟
2-در فایلی که به پیوست ارسال کردید برای خرید ایا این متن قرارداد درجه ی ارایه به عنوان سند کتبی وداشتن بند قانونی داره که شرکت حرفمو قبول کنه که میتونه بصورت پیمانکاری قرارداد ببنده؟(چون شرکت برای قرارداد با برادرم خاسته راهکار قانونی بهمراه سند کتبی بهش ارایه بدیم)

17:56
11 اردیبهشت 1399
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها

در مورد سوال اول: بله
در مورد سوال دوم: (دادنامه شماره ۱۸۱۵ مورخ ۱۳۹۳/۱۱/۶ هیات عمومی دیوان عدالت اداری)

18:32
11 اردیبهشت 1399
account_circle
میثم برجی
thumb_up_alt

سلام پیرو سوال قبلی که از شما داشتم من پاسخ شما (سید ابراهیم زارع مویدی) را به قسمت استخدامی شرکت منتقل کردم ولی ازم خاستن اون بند و صفحه از قانون استخدامی کار که به قراردداد مشاوره بدون نیاز به رد کردن لیست بیمه برای کسی که به دلیل از کارافتادگی از بیمه حقوق دریافت میکنه رو بشون بگم که یک جور برای حرفم سند کتبی داشته باشم لطفا راهنماییم کنید

17:08
11 اردیبهشت 1399
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها

در واقع رابطه شما با شرکت باید یک رابطه کارفرما پیمانکاری باشد. توجه داشته باشید که اصل بر رابطه کاری است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. و در قرارداد نیز، باید مسئولیت بیمه مستقیماً متوجه مشاور شود. قرارداد پیمانکاری تک نفره نیز یکی از انواع قراردادهای مناسب این رابطه است.

17:40
11 اردیبهشت 1399
account_circle
سید میثم برجی
thumb_up_alt

سلام پیرو سوال قبلی میخاستم ببینم درست توضیحات شما رومتوجه شدم. پس برادر من میتونه با شرکت قرارداد مشاوره ببنده ولی باید روزهای حضورش توی ماه کمتر از 15 روز باشه و جمع ساعت های حضورش هم کمتر از 60 ساعت توی ماه باشه تا دیگه نیازی نباشه شرکت براش بیمه رد کنه(در ضمن برادر من به علت بیماری از کارافتادگی گرفته )

02:00
10 اردیبهشت 1399
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها

بله. در صورت حصول شرایط مورد اشاره، علی الاصول مساله پرداخت حق بیمه منتفی خواهد بود.

02:12
10 اردیبهشت 1399
account_circle
سید ابراهیم زارع مویدی
thumb_up_alt

در صورتی که قرارداد مشاوره با شخص حقیقی(غیر شرکت) تنظیم شود و مشاوره به صورت مستقیم توسط ایشان انجام شود و مدت قرارداد مشاور بیش از ۱۵ روز در ماه نباشد، مشاور به عنوان نیروی انسانی زیر نظر کارفرما شناخته نمی‌شود. حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از خدمات مشاوره بازنشستگان، یک سوم ساعت اداری قانون کار خواهد بود.

01:19
10 اردیبهشت 1399
account_circle
میثم برجی
thumb_up_alt

سلام برادر من از کارافتادگی از تامین اجتماعی میگیره حالا میخاد توی یک شرکت خصوصی جذب بشه ولی بخاطر اینکه شرکت باید براش بیمه رد بکنه جذبش به مشکل خورده حالا میشه با شرکت قرارداد مشاوره ببندهه که نیازی به رد کردن لیست بیمه براش نباشه و اینکه حداکثر چند ساعت یا چند روز توی ماه میتونه کار بکنه توی شرکت که اداره بیمه نه شرکت و نه خودش رو جریمه بکنه؟

00:43
10 اردیبهشت 1399