قرارداد فروش ملک یکی از انواع قرارداد خرید و فروش است. در ادامه متن به شما کمک خواهیم کرد که از قواعد حقوقی نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک آگاه تر شوید و از حقوق خود برای معامله اطلاع یابید.
قرارداد خرید فروش ملک در قانون مدنی ایران مورد توجه است. این قرارداد از جمله قراردادهای مربوط به خرید و فروش ( قرارداد بیع ) و تابع قواعد حاکم بر آنان است. در مورد این قراردادها، بعد از امضا، خریدار و فروشنده نسبت به آن و مواد نوشته شده در آن متعهد میشوند.
نمونه قرارداد خرید ملک نیز به پیروی از همین نکته، سبب تغییر مالکیت ملک و دارای آثار حقوقی است؛ به این ترتیب که پس از امضای آن توسط طرفین، خریدار مالک ملک و فروشنده مالک وجه معامله میشود. شکل و شیوه انجام این معاملات به طور کامل توسط قانون گذار تعیین شده است. مطابق این قانون، زمانی که شما فرم قرارداد خرید و فروش ملک را امضا میکنید دیگر حق فسخ نخواهید داشت مگر اینکه مطابق اختیاراتی عمل کنید که قانون جهت فسخ قرارداد خرید ملک به شما داده است.
در زمان امضای نمونه قرارداد خرید و فروش ملک رعایت نکات اساسی صحت معاملات الزامی است و در صورت رعایت نکردن هر یک از این اصول، انواع قرارداد فروش ملک باطل خواهد بود و در نتیجه، اثر حقوقی نیز به دنبال ندارند.
در زمان امضای این قرارداد، جهت صحت معامله خود به چهار نکته زیر توجه کافی کنید:
زمان امضای متن قرارداد خرید و فروش ملک حتما به رضایت دو طرف قرارداد توجه کنید. رضایت باید ناشی از شوق و میل باطنی آنها جهت انجام معامله و اجرای بندهای این قرارداد باشد. اگر هر کدام از طرفین قرارداد ، به دلایلی مانند تهدید شدن توسط شخص ثالث جهت امضای معامله، اقدام به امضای نمونه قرارداد فروش ملک نمایند معامله بی اثر است، زیرا شخص مکروه به حساب میآید و با میل خود قرارداد را امضا نکرده است.
از سوی دیگر، هر دو طرف باید به طور کامل هوشیار باشند، بنابراین حالاتی مثل مستی باعث میشود معامله از نظر قانونی صحیح نباشد و در نتیجهی آن، اثر حقوقی نداشته باشد. گاهی شرایطی ایجاد میشود که شخص به دلایل گوناگونی که از خود او ناشی میشود اقدام به امضای نمونه قرارداد فروش ملک میکند؛ در این صورت، شخص اکراه نشده است و معامله صحیح خواهد بود.
هرکس که قرارداد را امضا کند آن معامله برای خود او محسوب میشود، مگر اینکه در انواع قرارداد فروش ملک به این موضوع اشاره کنید یا بعد از عقد قرارداد مشخص شود. همچنین اشخاص ممکن است در قرارداد، تعهدی نیز به نفع شخص ثالث انجام دهند که در این صورت، معامله هم توسط طرفین قرارداد خرید ملک و هم توسط شخصی که تعهد به نفع او شده است لازم الاجرا است.
اهلیت طرفین به معنی صلاحیت آنها برای دارا شدن حق و مداخله و تصمیم گیری در امور مالی و غیرمالی خود از جمله انعقاد انواع قرارداد فروش ملک است. به بیان دقیقتر، یک سری از گروهها و اشخاص از انجام معامله و تصمیمگیری در امور مالی خود منع شدهاند مثل افراد مجنون که جنون آنها تشخیص داده شده است و تاجری که حکم ورشکستگی اش اعلام شده است.
گروه هایی که ممنوع المعامله هستند نمیتوانند شخصا این قرارداد را امضا کنند، بلکه معامله باید توسط ولی یا قیم قانونی آنها که بر تصمیمات مالی شان نظارت میکند تایید یا رد شود. اگر او معامله را تایید کند آن فرم قرارداد خرید و فروش ملک دارای اعتبار و آثار حقوقی است، در غیر این صورت آن معامله باطل یا بی اثر است.
در زمان امضای این قرارداد باید طرفین، ملک را به طور کامل و مشخص تعیین کنند. ملک باید در زمان انعقاد قرارداد موجود و معین باشد، البته گاهی افراد در زمان نیمه ساز بودن املاک نیز اقدام به امضای نمونه قرارداد خرید و فروش ملک میکنند که منع قانونی ندارد.
در زمان امضای این قرارداد، الزامی وجود ندارد که طرفین قصد خود را بیان کنند اما اگر یکی از طرفین، هدف از امضای قرارداد را اعلام کرد و نامشروع بود، معامله باطل است؛ برای مثال در این قرارداد، اگر خریدار بخواهد که معامله را به قصد انجام هدفی نامشروع انجام دهد (مثلا تبدیل ملک به کارگاه تولید مشروبات الکلی) و فروشنده از قصد او آگاهی داشته باشد، معامله از نظر حقوقی باطل و بی اثر است اما اگر فروشنده بی اطلاع باشد معامله صحیح خواهد بود.
اگر هر یک از طرفین، قصد انجام معامله به شکل صوری جهت فرار از پرداخت دِین به دیگران را داشته باشد و فرد طلبکار متوجه شود، میتواند دلایل خود را به دادگاه ارائه دهد و دادگاه نیز از اموال شخص بدهکار تا میزان بدهی توقیف میکند.
طرفین قرارداد میتوانند با یکدیگر توافق کنند که وجه معامله به صورت نقد یا اقساط پرداخت شود. انجام ندادن تعهدات خریدار در این قسمت میتواند سبب فسخ قرارداد خرید ملک شود.
در نمونه قرارداد فروش اقساطی ملک نیز اگر طرفین تصمیم به پرداخت اقساطی بگیرند، در این صورت حتما در متن قرارداد تعداد اقساط، مبلغ هر قسط و تاریخ آن نوشته میشود. نمونه قرارداد فروش اقساطی ملک نیز مانند پرداخت به صورت نقدی به معنی تعهد خریدار در مقابل فروشنده است و در این حالت هم خریدار موظف است که وجه معامله را به همان شکلی که در متن قرارداد نوشته شده است و در همان مکان و زمان مشخص شده به فروشنده تحویل دهد.
اگر پس از مدتی، خریدار به هر دلیل از پرداخت باقی مانده وجه معامله خودداری کند، فروشنده میتواند نمونه قرارداد فروش اقساطی ملک را فسخ کند.
شما میتوانید از همین امروز برای اختلافات احتمالی آینده میان طرفین، تعیین تکلیف کنید. منظور ما این است که میتوانید مشخص کنید که در زمان بروز اختلاف میان طرفین، به مراجع قضایی مراجعه شود یا داور، اختلافات میان طرفین را حل و فصل کند. اگر قرار است به مراجع قضایی مراجعه کنید میتوانید این موضوع را در قرارداد بنویسید یا بخش مرجع حل اختلاف را در قرارداد تکمیل نکنید زیرا حتی با فرض تکمیل نکردن این بخش از قرارداد، شما به مراجع قضایی مراجعه خواهید کرد اما اگر قصد دارید مرجع حل اختلاف قرارداد شما، داوری باشد، باید حتما این موضوع را در متن قرارداد خود، مورد اشاره قرار دهید و حتی بهتر است که از داور مورد نظر، امضا نیز گرفته شود.
تیم حقوقی رکلا، انواع قرارداد فروش را تنظیم کرده است. برای دستیابی به قراردادی که در نظر دارید، به بانک قرارداد رکلا بروید و قرارداد مورد نظر خود را جستجو کنید.
شما همچنین میتوانید وظیفه تنظیم قرارداد اختصاصی خود را به ما بسپارید. برای این منظور، ابتدا به صفحه تنظیم قرارداد بروید. با زدن روی لینکی که مشخص شد، میتوانید به سهولت به این صفحه وارد شوید. در این صفحه، اطلاعات خود را وارد کنید و درباره قراردادی که در نظر دارید، توضیحات مختصری بنویسید. تیم حقوقی رکلا، بعد از ثبت درخواست، در اسرع وقت با شما ارتباط میگیرد.
علاوه براین، شما میتوانید برای دستیابی به پاسخ سوالات حقوقی خود، از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی نیز استفاده کنید.
قرارداد فروش آپارتمان (نقدی)
خرید و فروش آپارتمان میان مالک و خریدار، باید در قالب یک قرارداد مکتوب شود. برای تهیه قرارداد مناسب این معامله، اینجا بزنید.
قولنامه مغازه
با امضای این قولنامه میان مالک و خریدار، مالکیت مغازه به خریدار منتقل میشود.
نمونه قولنامه خانه (نقدی)
خریدار یا فروشنده خانه هستید؟ قولنامه خانه را از اینجا بگیرید! در این نمونه قرارداد، مبلغ معامله به صورت نقدی پرداخت میشود.