نظام بانکی ایران پس از انقلاب تحولات اساسی پیدا کرد و در این راستا تطبیق دادن قراردادهای بانکی با فقه امامیه و شرع دین اسلام از اهمیت بسیار زیادی برخوردار شد. در راستای حذف نرخ ثابت بهره بانکی که از دیدگاه شرعی نوعی ربا تلقی میشد، قانون عملیات بانکی بدون ربا به تصویب رسید. مطابق با قانون فوق الذکر بانکها موظف هستند که برای ارائه خدمات مالی به مشتریان خود از عقود اسلامی مانند؛ جُعاله، مُزارعه، مساقات، اجاره و دیگر عقود استفاده کنند. در ماده 98 قانون پنجم برنامه توسعه، مصوب سال 1389 قرارداد مرابحه بانک به عقود اسلامی مذکور در تبصره ماده 3 قانون نظام بانکی بدون ربا افزوده شد.
در این نوشتار به طور مختصر این نوع از قرارداد بانکی و نحوه ارائه خدمات مالی و بانکی به وسیله قرارداد مرابحه را برای شما توضیخ خواهیم داد.
این قرارداد، یکی از انواع قرارداد مرابحه محسوب میشود.
مرابحه لغتی عربی از ریشه رُبح و به معنای افزایش، سود و بهره است. مرابحه به عنوان یکی از روشهای تنظیم و امضای قرارداد خرید و فروش مورد تایید دین اسلام و فقهای امامیه قرار گرفته است. بحث از مرابحه و تعیین کردن شرایط و قواعد آن، سابقهای طولانی دارد و تقریباً در تمامی کتابهای فقهی مربوط به بیع، عقد مرابحه تعریف و قواعد آن نیز مشخص شده است.
این قرارداد یکی از انواع قرارداد بیع است که در آن فروشنده قیمت خرید کالای مورد معامله و هزینههای مربوط به آن و همچنین مقدار سودی که برای خودش در نظر گرفته است را به مشتری اطلاع میدهد و پس از آن، کالا را به او میفروشد.
قرارداد مرابحه بانکی ، نوعی توافق میان بانک و مشتریان آن است. در عقد مرابحه بانکی ، بانک کالاهای مورد تقاضای مشتریان خود را از عرضه کنندگان و تولید کنندگان آنها میخرد و با افزودن درصدی سود به مشتریان خود میفروشد. بانک ملزم است؛ قیمت خرید مال مورد معامله، هزینههای مربوط به آن و درصد سودی که برای خودش در نظر گرفته است را به طور شفاف به مشتری اعلام کند.
پرداخت بهای کالاهایی که به واسطه قرارداد مرابحه از بانک خریداری شده است میتواند به صورت نقد یا نسیه باشد. همچنین بازپرداخت بهای کالاها میتواند به صورت اقساط در سر رسید معین نیز تعیین شود.
ارکان قانون و تشکیل دهنده قرارداد مرابحه در نظام بانکداری اسلامی عبارت است از:
در ادامه این مقاله به انواع مرابحه در بانکداری اسلامی اشاره خواهیم کرد:
نکته: در مرابحه سفارشی، بانک اقلام و مواد مورد مورد نیاز واحدهای صنعتی و تولیدی را به تقاضای آنان میخرد و به وسیله قرارداد مرابحه به آنان واگذار میکند. در برخی موارد نیز بانک به تقاضای خانوار، خانه مورد تقاضای آنها را میخرد و سپس در قالب تنظیم قرارداد مرابحه و به صورت نقد یا اقساط به آن خانوار میفروشد.
نکته: در معاملات بانکی، مرابحه سفارشی نسبت به مرابحه عادی بیشتر رواج دارد و ظاهراً این نوع از مرابحه در روایات زیادی آمده و به مشروع بودن آن نیز تأکید شده است.
نکته: مرابحه در بانکداری اسلامی به هر دو روش اصالتی و وکالتی انجام میشود. در کالاهایی که گران قیمت هستند، بانک به صورت مستقیم در امر خرید آنها دخالت میکند اما در معاملات کالاهای خُرد به مشتری وکالت در خرید میدهد.
مطابق با دستور العمل اجرایی قرارداد مرابحه مصوب سال 1390، مرابحه در بانکداری اسلامی باید واجد شرایطی باشد که در ادامه میآوریم:
قرارداد مرابحه در سالهای اخیر در راستای ارائه خدمات مالی مورد توجه و استفاده بانکها قرار گرفته است و از جمله قراردادهای مالی محسوب میشود که در نظام بانکداری اسلامی برای ارائه تسهیلات به مشتریان بانک، از آن استفاده میکنند.
قرارداد مرابحه بانکی در واقع از منابع تامین مالی خواهد بود که میتواند در زمینه تولید برای واحدهای تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی به کار گرفته شود و ارائه این تسهیلات به فعالان در این حوزه، به نوعی افزایش گردش سرمایه را به دنبال خواهد داشت.
در قرارداد مرابحه کالای مورد نظر خریدار، به بهای معینی به خریدار فروخته میشود و احتمال کمتر یا بیشتر شدن بهای آن، وجود ندارد.
بانکهای طرف قرارداد مرابحه میتوانند از تولید کنندگان و فروشندگان اموال مورد تقاضای مشتریان خود، تخفیف بگیرند و اموال مورد نیاز مشتریان را با قیمت مناسبتری به آنها واگذار کنند.
قرارداد مرابحه بانک کاربرد گستردهای دارد و علاوه بر واحدهای تجاری و تولیدی، خانوارها نیز میتوانند خانه یا دیگر اقلام مورد نیاز خود را به وسیله قرارداد مرابحه بانک تهیه کنند.
اگر تصمیم دارید از این قرارداد بهره ببرید، باید به یاد داشته باشید که یکی از طرفین این قرارداد، بانک است. بنابراین، توافقات ابتدایی با بانک برای شما بسیار ضروری و مهم خواهد بود. در این خصوص پیشنهاد میکنیم که با دریافت مشاوره حقوقی از اشخاص مطلع درباره شرایط این قرارداد اطلاعات کسب کنید. همچنین در زمان مذاکره با بانک نیز، میتوانید همراه با مشاور حقوقی خود حاضر شوید. در این راستا، استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی را نیز به شما پیشنهاد میکنیم.