معادن یکی از منابع مهم و ضروری هر کشور محسوب میشوند که مدیریت، رهبری، رشد و توسعه آنها نیازمند تخصص و دانش است. از این رو این حوزه نیز همانند بسیاری از مشاغل دیگر، دارای رشتههای دانشگاهی و گرایشات تخصصی است که متقاضیان و علاقهمندان به صورت آکادمیک آنها را فرا میگیرند. پرورش نیروی متخصص در این حوزه برای پیشبرد اهداف اقتصادی کشورهایی که دارای معادن مختلف هستند، اهمیت زیادی دارد. در کشور ما نیز، موقعیت شغلی مهندسی معدن علاقهمندان زیادی دارد و جایگاه اجتماعی یک مهندس معدن از جمله جایگاههای شغلی و اجتماعی معتبر محسوب میشود.
در مقاله حاضر، تصمیم داریم توضیحاتی کاربردی و مفید درباره شرح وظایف مهندس معدن ، زمینههای فعالیت، تواناییهای لازم و همچنین گرایشات این رشته، ارائه دهیم.
بسیاری از مهندسان معدن به واسطه امضای قرارداد استخدام مهندس در معادن شروع به فعالیت میکنند اما این تنها فرصت شغلی برای مهندسان معدن نیست. نیروی انسانی متخصصی که به عنوان مهندس معدن شناخته میشود، میتواند به شیوههای مختلفی مانند امضای قرارداد مشارکت معدن یا امضای قرارداد پیمانکاری معدن در این حوزه فعالیت داشته باشد. در ادامه این مقاله سعی میکنیم درباره این شغل و حوزه کاری مربوط به آن توضیحات بیشتری ارائه دهیم.
مهندس معدن نیروی انسانی متخصصی است که مسئولیت نظارت، طراحی، رهبری کلیه عملیاتهای انجام شده در راستای استخراج منابع معدنی را بر عهده دارد. کسانی که در این حوزه اشتغال دارند، علاوه بر موارد فوق در زمینههای توسعه، تحلیل و آزمایش ماشین آلات و روشهای چگونگی استخراج ذخایر زیر زمینی نیز میتوانند فعالیت کنند.
وظایف یک مهندس معدن با توجه به حوزه تخصصی فعالیت حرفهای او مشخص میشود. با این حال، اگر بخواهیم به صورت خلاصه به مهمترین وظایف این متخصصان اشاره کنیم، میتوانیم مواردی مانند نظارت و چگونگی استخراج مواد معدنی، فعالیتهای حفاری، تدوین و توسعه استفاده از ماشین آلات مربوطه و طراحی روشهای مناسب جهت استخراج مطلوب ذخایر معدنی را نام ببریم. حال، در ادامه شرحی کاملتر از وظایف مهندس معدن را برای شما بیان خواهیم کرد.
از جمله مسئولیتهای مهندسین معدن عبارتند از؛
انجام با کیفیت وظایف یک مهندس معدن به میزان بسیار زیادی تحت تاثیر قابلیتها و تواناییهای او است. از این رو شاغلین این حوزه باید به مهارتهای مورد نیاز شغل خود، کاملا مسلط باشند. در ادامه برای آشنایی بیشتر شما با توانمندیهای ضروری این حرفه، تعدادی از کاربردیترین آنها را بیان میکنیم:
شاغلین در حرفه مهندسی معدن و علاقهمندان به این رشته، با چالشهای مهمی رو به رو هستند. مشکلاتی همچون دریافت نکردن بازدهی مطلوب از عملیات صورت گرفته به جهت عدم کاربرد روشها و تجهیزات نوین و مدرن، بیکاری تعداد زیادی از فارغ التحصیلان این حوزه، کافی نبودن مطالعات و تحقیقات پژوهشی و موارد دیگری از این قبیل، از جمله مهمترین چالشهای فعالیت در حوزه مهندسی معدن هستند.
افرادی که تصمیم میگیرند در رشته مهندسی معدن تحصیل کنند، با توجه به علاقهمندیهای خود میتوانند در شاخههای مختلف این رشته مانند مکانیک سنگ، فرآوری معدنی، استخراج یا اکتشاف، مطالعات خود را ادامه دهند. در ادامه درباره هر کدام از شاخهها و گرایشات مهندسی معدن، توضیحاتی را ارائه خواهیم داد:
فارغ التحصیلان رشته معدن با توجه به تخصص و مهارتهای کسب کرده در این حوزه، میتوانند در شاخههای مختلفی همچون موارد زیر فعالیت کنند:
میزان درآمد و حقوق مهندسان معدن همانند شاغلین هر حوزه دیگر تا حدود زیادی به سابقه کار، توانمندیها و همچنین تخصصهای آنها بستگی دارد. بنابراین، افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند، در صورتی که تواناییها و رزومه کاری قابل توجهی داشته باشند، از حقوق و مزایای ایده آلی برخوردار خواهند بود.
اگرچه در حوزه معدن با وجود منابع معدنی غنی، پیشرفتهای چندانی صورت نگرفته است اما با این حال، شاغلین این حرفه از فرصتهای شغلی مناسبی برخوردار هستند و به عبارتی، میتوانند در سازمانهای مختلف دولتی نظیر وزارت نفت، راه و راه آهن، نیروگاهها، انرژی اتمی، آزمایشگاههای مواد معدنی، تحقیق و توسعه در زمینههای معدنی و زمین شناسی و همچنین تامین منابع و امکانات مورد نیاز این حوزه فعالیت داشته باشند. مهندسین معدن همچنین در صورتی که فارغ از تجربه و مهارت کافی، از سرمایه مناسبی برخوردار باشند این امکان را دارند که با راه اندازی شرکتی در این زمینه، به صورت مستقل فعالیت کنند.
نکته مهم این است؛ از آن جهت که روابط کاری مهندسان معدن با کارفرمایان خود، یک رابطه استخدامی محسوب میشود، کارفرمایان ملزم خواهند بود که قانون کار را نسبت به چگونگی همکاری و توافق با این پرسنل در نظر داشته باشند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم برای آگاهی از حقوق قانونی خود به عنوان یک نیروی کار انسانی متخصص، حتما با کارشناسان این حوزه گفتگو داشته باشید.
در این مقاله حوزه کاری مهندسین معدن را شرح دادیم. از این رو مطالعه این مقاله را به علاقهمندان این حرفه پیشنهاد میکنیم. همچنین از آنجا که کار در این حوزه از سختیها، دشواریها و چالشهای نسبتا زیادی برخوردار است، آگاهی از نکات حقوقی مرتبط با این حوزه به منظور امضای قراردادهای کاری بسیار کاربردی و مفید خواهد بود. بنابراین در صورت لزوم این امکان برای شما فراهم است که از طریق مشاوره تلفنی حقوقی با تیم رکلا، اطلاعات حقوقی مورد نیاز را دریافت کنید و سوالات خود را با مشاوران رکلا در میان بگذارید.
در رکلا خدمات دیگری نظیر تنظیم قرارداد اختصاصی نیز ارائه میشود که میتوانید از آن نیز بهره ببرید. با استفاده از خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی، این امکان را دارید که قراردادی مناسب با انتظارات و شرایط خود در اختیار داشته باشید.
قرارداد کارمند
برای استخدام نیروی کار متخصص در سمت کارمند، میتوانید از این نمونه قرارداد استفاده کنید.