عقود به واسطه توافق میان دو یا چند شخص تحقق پیدا میکنند یا به عبارت دیگر، توافق میان دو یا چند شخص عامل ایجاد کننده یک قرارداد است. قانونگذار به اشخاص اجازه داده است که در هنگام تنظیم و امضای عقود درباره امور مختلف با یکدیگر توافق کنند. شرط در اصطلاح قانون مدنی به معنای یک توافق فرعی است که در ضمن یک عقد آورده میشود. یعنی عقد، توافق اصلی و شرط توافق فرعی است. این توافقات فرعی، مستقل نیستند و از عقد اصلی تبعیت میکنند. به همین دلیل، اگر عقد اصلی منحل شود، توافقات و شروط فرعی ضمن آن نیز منحل خواهند شد. شرط مبطل عقد به شروطی گفته میشود که از شرایط قانونی لازم برخوردار نیستند و باعث باطل شدن عقدی میشوند که در ضمن آن آورده شده است.
شروطی که در ضمن یک عقد درباره آنها توافق میشود باید از شرایط و تشریفات قانونی تبعیت کنند در غیر این صورت نه تنها باطل هستند بلکه ممکن است که باعث باطل شدن عقد اصلی نیز شوند. به عبارت دیگر میتوان گفت که شروط مبطل، شرایط باطلی هستند که باعث باطل شدن عقد نیز میشوند. قانونگذار در قانون مدنی شروط باطلی که باعث باطل شدن عقود میشوند را مشخص کرده است که در ادامه این مقاله درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
عقد یک ماهیت حقوقی دو جانبه است که به واسطه توافق میان دو یا چند شخص تحقق پیدا میکند و آثاری حقوقی را به دنبال دارد. شرط ضمن عقد به معنای شرطی به نفع یا ضرر طرفین است که در عقد قید میشود. به عبارت دیگر میتوان گفت که امضای یک عقد، تعهداتی اصلی و فرعی را برای طرفین آن به دنبال دارد. تعهدات اصلی طرفین یک عقد به واسطه حکم مستقیم به وجود میآیند. از سوی دیگر، تعهدات فرعی عقد ناشی از شروطی هستند که در ضمن آن قید شدهاند. به زبان سادهتر میتوان گفت که شرط ضمن عقد در واقع، یک تعهد فرعی به همراه تعهد اصلی است. این شروط از عقد اصلی تبعیت میکنند. بنابراین اگر ثابت شود که عقد باطل است، شروطی که در آن آورده شده است نیز باطل خواهد شد.
به موجب ماده 246 قانون مدنی ، بطلان شروط هیچ اثری بر روی عقد اصلی ندارد و باعث باطل شدن آن نمیشوند اما برخی از شروط هستند که نه تنها خودشان باطل هستند بلکه به ارکان قانونی نیز خدشه وارد میکنند و باعث باطل شدن آن نیز خواهند شد. بنابراین منظور از شرط مبطل عقد ، شروطی است که باعث از بین رفتن ارکان قانونی یک عقد و باطل شدن آن میشوند.
قانونگذار در قانون مدنی، شروط ضمن عقد را بر اساس میزان اعتبار آنها به انواع مختلفی دسته بندی کرده است. با توجه به مواد 232 و 233 قانون مدنی، شروط ضمن عقد به انواع زیر تقسیم میشوند:
شرط باطل غیر مبطل به معنای شروطی است که از آثار قانونی لازم برخوردار نیستند اما باعث باطل شدن عقدی که در ضمن آن آورده میشود نیز نخواهند شد. به عبارت دیگر، شرط باطل یک شرط بی اثر است که هیچ گونه الزام و تعهدی را برای طرفین عقد ایجاد نمیکند. قانونگذار در ماده 232 قانون مدنی، شروط باطل را شمارش کرده است که در ادامه، آنها را بررسی میکنیم:
بنابراین، شروطی که غیر مقدور، بی فایده و نامشروع باشند، باطل هستند و دربردارنده هیچ گونه الزام و اثر قانونی نیستند اما باعث باطل شدن عقد اصلی نمیشوند. در اصطلاح قانون مدنی به این شروط، شروط باطل غیر مبطل میگویند.
نکته: منظور از مشروط له، شخصی است که شرط به نفع او اجرا میشود.
یک عقد هنگامی معتبر و موثر است که تمام ارکان قانونی آن تحقق پیدا کرده باشد. بنابراین هر امری که به ارکان اصلی یک عقد لطمه وارد کند باعث باطل شدن آن خواهد شد. قید برخی از شروط در یک عقد باعث ایجاد لطمه به ارکان قانونی آن میشوند که در اصطلاح حقوق مدنی به آنها شرط مبطل عقد (باطل کننده) میگویند. قانون گذار، شروط مبطل را در ماده 233 قانون مدنی مشخص کرده است که در ادامه، آنها را بررسی میکنیم.
عقد بیع از ارکان زیر تشکیل میشود:
بنابراین، هر شرطی که باعث مجهول شدن عوضین عقد بیع (مَبیع و ثَمن) شود، یک شرط باطل و مبطل عقد بیع به حساب میآید.
مقتضای ذات عقد بیع نیز انتقال مالکیت مال مورد معامله به خریدار در ازای پرداخت بهای آن است. شروطی که باعث عدم انتقال مالکیت مال مورد معامله به خریدار شوند نیز شرط باطل و مبطل عقد بیع محسوب میشوند.
تعیین شروط ضمن عقد میتواند در حفظ حقوق و منافع قانونی طرفین تاثیر زیادی داشته باشد. در عین حال باید به این نکته توجه کنیم که این مساله باعث بطلان عقد نشود. همانگونه که مستحضر هستید، باطل شدن یک عقد به خصوص اگر مالی باشد، باعث ورود ضرر و زیان بسیار زیادی به طرفین معامله میشود. به همین دلیل، به شما توصیه میکنیم که تعیین شرط ضمن عقد را به اشخاصی بسپارید که با نظام حقوقی کشور آشنایی دارند.
برای تعیین شروط ضمن عقد میتوانید از خدمات تنظیم قرارداد رکلا استفاده کنید. همچنین در هنگام تنظیم قراردادهای مالی و غیر مالی خودتان نیز میتوانید برای تعیین شروطی که حقوق و منافع قانونی شما را تضمین میکنند، با وکلای ما در بخش خدمات مشاوره حقوقی رکلا در تماس باشید.