مهندس صنایع در کارخانه یکی از متخصصان کلیدی در آن مجموعه محسوب میشود که فعالیت او در چگونگی بازدهی و عملکرد فرآیند تولید آن کارخانه، بسیار تاثیرگذار خواهد بود. این متخصصان با استفاده از دانش و مهارتهای خود میتوانند از لحاظ کمی و کیفی، تاثیراتی کارآمد بر توسعه و رشد تولیدات آن کارخانه داشته باشد. به بیان دیگر، مهندسین صنایع، به واسطه مدیریت و برنامه ریزیهای دقیقی که انجام میدهند، نتایجی منحصر به فرد همچون افزایش راندمان کاری مطلوب، کاهش هزینهها، بهره گیری از استانداردهای سودمند و پیشرفته را برای کارخانه یا ارگان مربوطه به همراه خواهند داشت. از این رو در این مقاله ضمن اینکه میخواهیم وظایف کارشناس مهندس صنایع را به صورت کامل شرح دهیم، همچنین قصد داریم توضیحاتی جامع و کاربردی درباره قابلیتها، بازار کار، حقوق و مزایا، نیازمندیهای و موارد مرتبط دیگر با این شغل را نیز برای شما تفصیل کنیم.
در اغلب مواقع این مهندسان با امضای انواع قرارداد کار توسط کارخانه یا سازمان مورد نظر، استخدام میشوند. در واقع این شغل در اغلب مواقع به واسطه یک رابطه استخدامی ایجاد میشود.
اگرچه ممکن است مهندسان مجرب و با تجربه در این حرفه با امضای قرارداد خدمات مشاوره ای ، به ارائه مشاوره تخصصی در این حوزه نیز بپردازند.
مهندس یا کارشناس صنایع به کسی گفته میشود که با بهره گیری از دانش و تخصص خود در حرفه مورد نظر، سعی میکند تولیدات یک کارخانه را در جهتی کارآمد و بهینه هدایت کند. در واقع، شاغلین این حوزه قادر هستند دستگاهها و برنامههای جامع و کاربردی طراحی کنند که مزایایی همچون کاهش هزینهها و اتلاف وقت، در نظر داشتن مقررات و استانداردهای تعریف شده، مدیریت کارآمد منابع مالی و انسانی و در نتیجه بهبود و توسعه روند تولید محصولات و خدمات یک کارخانه را به دنبال داشته باشد. بنابراین مهندسان فعال در حوزه صنایع کارخانه باید حتما به دانش و مهارتهای ضروری در حوزه علوم اجتماعی، ریاضی و فیزیک کاملا مسلط باشند تا علاوه بر توانایی منحصر به فرد در طراحی، تحلیل و ارزیابی منابع و امکانات مورد نظر، بتوانند با تکیه بر دانش و اطلاعات خود، نتایج را پیش بینی و در صورت لزوم، برنامههای کارآمدتری تدوین کنند.
قابلیتها و شایستگیهایی که باعث میشود وظایف کارشناس مهندس صنایع به درستی انجام شوند، شامل مواردی خواهند شد که در ادامه بیان میکنیم:
افرادی که مدرک تحصیلی آنها مهندسی صنایع است با توجه به توانمندیها و مهارتهای کسب کرده خود به طور معمول میتوانند در بسیاری از زمینههایی که در زیر شرح میدهیم فعالیتی کارآمد داشته باشند:
اشخاصی که تصمیم دارند به صورت جدی در حوزه صنایع مشغول شوند باید با توجه به تخصصی بودن این حرفه، مراحلی را طی کنند. در واقع، کار کردن به عنوان مهندس بخشهای صنعتی از پیچیدگیها و دشواریهایی برخوردار است که تنها افراد دارای تخصص و مهارتهای عالی میتوانند در آن موفق شوند. بنابراین شغل مورد نظر مانند بسیاری از مشاغل دیگر، نیازمند دانش و اطلاعات کاربردی و تخصصی است که افراد با کسب آنها می توانند به موقعیتهای دلخواه خود دست یابند. در ادامه درباره لازمههای دستیابی به این موقعیت شغلی توضیح میدهیم.
به طور کلی، مراحل زیر از جمله لازمههای فعالیت در شغل مهندس صنایع یا کارشناس صنایع است:
کلیه مشاغل فارغ از مزیتها و مزایایی که دارند با توجه به شرایط، قوانین و قواعد خاص محیط کاری، با سختیها و مشکلاتی نیز درگیر خواهند بود. بنابراین از جمله چالشهایی که یک مهندس فعال در حوزه صنایع کارخانه میتواند همواره با آنها مواجه باشد، عبارتند از:
تدوین روشهای موثر برای کنترل کیفی تولیدات، طراحیهای بهینه جهت کاهش هزینهها و مسائل پیش آمده، بررسی و ارزیابی سیستمهای مربوطه، ارزیابی و بازرسی مراحل تولید، تاسیسات فنی، نحوه تولید محصولات، تجزیه و تحلیل منابع مالی، ارائه برنامههای موثر برای توسعه و گسترش روند تولید، همکاری و مشارکت با مدیران مربوطه جهت اتخاذ روشهای مطلوب، طراحی و تدوین سیستمهای با کیفیت، رعایت نکات ایمنی، در صورت نیاز ارائه آموزشهای لازم به کارکنان و مدیران، از جمله شرح وظایف مهندس صنایع در کارخانه محسوب میشوند.
نکته بسیار مهم در خصوص همکاری با این مهندسان، توجه به سابقه کاری، تجربه و تخصص آنها در خصوص تولید کالا یا محصولات کارخانه است. یک مهندس صنایع باید مطابق با شرایط سازمان یا کارخانهای که با آن همکاری میکند، به فعالیت بپردازد. بنابراین، اگر کارفرما هستید و یک مهندس را برای این سمت استخدام میکنید، حتما به سابقه کاری او توجه داشته باشید و علاوه براین، در ابتدای همکاری، حتما شرح کاملی از وظایف و انتظاراتی که از او دارید را با مهندس صنایع در میان بگذارید.
مهندسان صنایع ایران مطابق قوانین و مقررات داخلی هر سازمانی که در آن مشغول هستند، وظایف متعددی بر عهده دارند که باید بر اساس دستورالعملهای تعریف شده، آن وظایف را اجرایی کنند. از جمله وظایف مهندس صنایع در ایران این موارد است:
از آنجا که مهندسی صنایع یکی از رشتههای مدیریتی محسوب میشود، بازار کار و همچنین آینده شغلی این حرفه در سطح ایده آلی قرار دارد. فارغ تحصیلان این شغل در صورت داشتن توانایی و تخصصهای حرفهای، میتوانند در بخشهای صنعتی، تولیدی، خدماتی یا همچنین به عنوان مدیریت برنامه ریزی و اداره امور، در حوزههای دیگری همچون خدمات مشاورهای، بیمهای، شهری، مراکز درمانی، شرکتهای کشتیرانی، هواپیمایی و غیره نیز فعالیت کنند. در مجموع میتوان گفت که افراد فعال در شغل مهندسی صنایع، از دانش مدیریتی متناسبی برخوردار هستند که در صورت تسلط کافی به این دانش، بازار و زمینههای شغلی گسترده و زیادی برای آنها فراهم خواهد بود. مخصوصا در چند سال اخیر که مدیران مربوطه، اهمیت و تاثیرات این سمت شغلی را متوجه شدهاند.
میزان درآمد و حقوق شاغلین حیطه صنایع با توجه به موقعیت محیط کاری آنها میتواند متفاوت باشد. به بیان دیگر، افرادی که به صورت رسمی و دولتی در حوزه صنایع فعالیت میکنند، با توجه به میزان تخصص خود، معمولا دستمزدی مازاد بر حقوق و مزایای اداره کار دریافت خواهند کرد. در حالیکه حقوق و مزایای مهندسان مشغول در کارخانهها و مراکز خصوصی بر مبنای توانمندی، تخصص و همچنین توافق منعقد شده بین آنها و کارفرمایان پرداخت میشود.
شغل مذکور یکی از مشاغل مهم جامعه است که شروع فعالیت حرفهای آن به مدرک، تخصص و دانش در این حوزه بستگی دارد. علاوه براین، به مهندسین توصیه میکنیم که فارغ از تحصیلات اختصاصی این حوزه، به جهت اینکه عملکردی منحصر به فرد داشته باشند حتما از طریق مطالعات و آموزشهای دورهای، توانمندیهای خود را زیاد و به روز کنند. ضمن اینکه آگاهی از مسائل حقوقی شغل مهندسی صنایع، علاوه بر کارپذیران برای کارفرمایان نیز موثر و کارآمد است.
بنابراین در صورت نیاز میتوانید از طریق وب سایت رکلا که ارائه دهنده خدماتی همچون مشاوره تلفنی حقوقی و تنظیم قرارداد اختصاصی است اطلاعات مورد نیاز خود را دریافت کنید. همچنین اگر سوالی در خصوص موضوع این مقاله برای شما ایجاد شده است یا تجربه مشابهی از فعالیت در این حرفه دارید، آن را در بخش نظرات شرح دهید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.
قرارداد کارمند
به طور معمول مهندسان برای همکاری با کارخانهها یک قرارداد استخدامی امضا میکنند. نمونه قرارداد استخدام کارمند، یک فرم عمومی قرارداد استخدامی است که میتواند در این زمینه کاربردی باشد.