قرارداد طراحی و ساخت ، که به اختصار نمونه قرارداد epc خوانده میشود، نوعی از قرارداد پیمانکاری است. همیشه در رکلا تصمیم داشتیم که کارآمدترین و متنوعترین قراردادها را دراختیار مشتریان و مراجعانمان قرار دهیم. میدانیم که قرارداد مشارکت و قرارداد پیمانکاری ، از انواع قراردادهایی هستند که بسیار مورد نیاز عموم مردم قرار میگیرند. ما تقریباً درباره هر موضوعی از شراکت یا پیمانکاری قرارداد تنظیم کردهایم، یا با توجه به نیاز مراجع و مشتری میتوایم قرارداد تنظیم کنیم.
در این میان چیزی که دغدغه بزرگی برای مراجعان و مشریان ما بوده است، این است که گاهی در زمینه پروژههای پیمانکاری، باید کار را خُرد کرد و در مراحل مختلف با قراردادهای متفاوت به افراد سپرد. این مسئله هم هزینه بیشتری در بر میگیرد، هم بسیار وقت گیر است. برای مثال، برای کابینت منزل، شما باید در ابتدا با طراح و سازنده قرارداد ببندید، بعد با نصاب آن قرارداد ببندید. این رویه میتواند طولانی، زمانبر و پر هزینه باشد. در این شرایط و زمانی که مشتری از این مسئله ابراز ناراحتی میکند، گزینه متاسب و پیشنهادی ما برای حل این مسئله استفاده از انواع قراردادهای epc است. آموزش قراردادهای epc در دستور کار مشاوران حقوقی رکلا بودهاست و در زمینه این قرارداد اطلاعات کافی دارند.
بگذارید داستان یکی از مراجعانمان را در این مورد برای شما بازگو کنم.
چندی پیش با یکی از مراجعانمان درمورد موضوع خاصی صحبت میکردیم. میخواستیم قراردادی برایشان تنظیم کنیم. قراردادشان در زمینه کاری و از نوع پیمانکاری بود. بعد از توضیحاتم درباره اهمیت نوشتن قرارداد، بحث را به صورت تخصصی درباره محتوای قرارداد پیمانکاری پیش بردیم. به خاطر میآورم با توجه به کارشان باید با دو پیمانکار قرارداد میبستند. پیمانکاری که طراحی مجمتع ورزشی را بهعهده داشت و پیمانکاری که ساخت و عملی کردن پروژه را انجام میداد. آقای پناهی که کارفرمای پروژه بودند، گفتند که چقدر سخت است که بابت هر مرحله از کار باید این همه رسیدگی داشته باشند و قرارداد مجدد تنظیم کنند. با توجه به فعالیتشان و شرایط کاریشان برایشان کمی سخت بود که بخواهند وقت زیادی بگذارند. با شوخ طبعی گفتند کاش کسی پیدا میشد زمین را دستش میدادم و میگفتم تا من میروم و بر میگردم مجتمع را بساز!
لحن گفتارشان به اندازهای با نمک بود که ناخودآگاه خندیدم. آقای پناهی گفتند که برایم یک رویاست که کسی بیاید و کار در سریعترین زمان ممکن انجام دهد و کلید مجتمع را به دستم بدهد. لبخندی زدم و گفتم که رویای شما خیلی زود میتواند عملی شود.
برای آقای پناهی گفتم که مشکل شما قبلاً حل شده است. آقای پناهی مشتاق شدند و خواستند که بیشتر توضیح دهم. برایشان گفتم که نوعی از انواع قرارداد وجود دارد که زیر مجموعه قراردادهای پیمانکاری محسوب میشوند. این قراردادها را نمونه قرارداد طرح و ساخت یا به اختصار انواع قراردادهای epc مینامند. البته در این زمینه، قرارداد epcf یا قرارداد epc+f نیز جای بحث دارد.
به چهره آقای پناهی لبخند زدم و گفتم که مطمئنم الان برایتان سوال است که قرارداد pcf چیست ؟ یا شاید بپرسید قرارداد epcf چیست ؟ البته ممکن است که بخواهید از ابتدا بدانید که Epc مخفف چيست ؟! در این زمینه کاملا به شما حق میدهم. مانند هر کار دیگری، که اطلاعات تخصصی آن در دست صاحبان کار و متخصصان آن است، اطلاعات جامع درباره قراردادها در دست مشاوران حقوقی است و خوشحالیم که تیم رکلا در حوزه آشنایی مردم با قراردادها فعالیت میکند. به آقای پناهی این اطمینان خاطر را دادم که حتماً به طور مفصل درباره نمونه قرارداد epc و مراحل عقد قرارداد epc که همان قرارداد طرح و ساخت است، توضیح خواهم داد.
قبل از صحبت درباره آموزش قراردادهای epc ، لازم است که درباره تاریخچه قراردادهای epc توضیح دهیم. برای توضیح تاریخچه نیز بهتر است که این عبارات محفف را توضیح دهیم تا نسبت به آن آگاه شوید.
باید بگویم که این کلمه اختصاری سه حرفی، از ابتدای سه کلمه گرفته شده است. Engineering به معنای مهندسی یا طراحی، procurement به معنای تامین تجهیزات ، مواد و مصالح و construction که به معنای ساخت و اجرا است. در مجموع، منظور از نمونه قرارداد epc ، قراردادی است که آن را قرارداد طرح و ساخت نیز مینامند و در آن مسئولیت مهندسی و طراحی، تامین مواد، مصالح، تجهیزات و ساخت و اجرای پروژه به عهده پیمانکار قرار میگیرد. در گذشته قراردادها به این صورت بودند که کارفرما و پیمانکار، به صورت مشترک روی پروژه نظارت داشتند یا بهوسیله یک مشاور، از کار آگاهی پیدا میکردند. صرف هزینه و زمان زیاد برای پروژهها نوعی از قراداد پیمانکاری را ایجاد کرد که به آن انواع قراردادهای طرح و ساخت یا قرارداد epc میگویند.
در این قرارداد، از صفر تا صد کار به دست پیمانکار سپرده میشود. یعنی تمام مسئولیت کار بهعهده پیمانکار است و پیمانکار باید در انتها، جوابگوی کارفرما باشد. این نوع از قرارداد را معمولاً با شرکتهایی تنظیم میکنند که به صورت تخصصی مشغول به انجام پروژهها باشند. برای مثال شرکتی در زمینه ساخت و ساز وجود دارد، شما با تنظیم نمونه قرارداد epc از شرکت میخواهید در زمان مشخص، ساختمانی را به شما تحویل دهد. ساختمان باید از هر جهت تکمیل شده و آماده بهره برداری باشد. از نکات مهم در قراردادهای epc این است که طراحی و تامین تجهیزات و اجراء پروژه و کل مسئولیتهای مدیریت اجراء و کنترل کیفی پروژه بهعهده پیمانکار است.
آقای پناهی بسیار مشتاق شدند و گفتند که چقدر جالب و کاربردی است و به نظر میرسد که خیلی سرعت کار را بالا ببرد. ولی از نظر قانونی مشکلی ندارد؟! در قانون ایران ایرادی برای نمونه قرارداد epc نیست؟
سری تکان دادم و گفتم که به درستی اشاره کردید. در واقع، منع یا مجوز قانونی هر روشی در الویت استفاده از آن قرار دارد و خوب است که حتما قبل از انتخاب قرارداد به این مسائل توجه شود. امروزه استفاده از این قراردادها در صنایع بزرگ فولادی، نفتی، پتروشیمی، برق و مخابرات، مسکن و مستغلات ایران بسیار زیاد است. برای فعالیت در صنایع و مراکزی که نام برده شد، تنظیم قرارداد معتبر از الویتهای شروع به کار است. در برنامههای سوم، چهارم و پنجم توسعه، درباره این قبیل فعالیتها صحبت شده است. از برنامه چهارم توسعه، درباره نمونه قرارداد طرح و ساخت یا همان نمونه قرارداد epc صحبت شده است.
در زمینه مراحل عقد قرارداد epc و مقررات عقد قرارداد به روش epc چیزی که ابتدا باید به آن توجه کرد، پیش نیازهای مربوط به نوشتن فرم خام قرارداد طرح و ساخت است که از نکات مهم در قراردادهای epc میباشد. این پیش نیازها عبارتند از:
نمونه قرارداد طراحی و ساخت ، دارای ویژگیهایی است. از جمله:
مزایای قراردادهای epc از مشکلات آن بیشتر است. به بیان مزایا و مشکلات قراردادهای epc میپردازیم:
و حالا اگر بخواهیم از مشکلات قراردادهای epc را بگوییم ، اینطور است که:
همانطور که گفتیم و مشخص است، مراحل نمونه قرارداد طراحی و ساخت از 3 بخش تشکیل میشود.
قرارداد epcf یا قرارداد epc+f یک تفاوت کوچک با نمونه قرارداد epc دارد و آن تفاوت، بحث تامین سرمایه است. در این قرارداد که در کلمات اختصاری آن حرف f اضافه شده است، مسئولیت تامین سرمایه نیز بهعهده پیمانکار قرار میگیرد. در این زمینه دو حالت امکان پذیر است:
در این قرارداد پیمانکار از سرمایه گذاری یا معرفی سرمایه گذار، سود میبرد. در این اصطلاح F مخفف عبارت FINANCE میباشد. در قرارداد EPCF ، تامین مالی به عهده پیمانکار است ولی در اصطلاح EPC+F معرفی سرمایهگذار با پیمانکار میباشد و خود پیمانکار سرمایهگذار نیست.
رو به آقای پناهی گفتم که سعی کردم تا جایی که میشود اطلاعات کاملی را در اختیارشان بگذارم. ایشان نیز تشکر کردند و با لبخندی گفتند که بسیار استفاده بردند و بسیار برایشان جالب بوده است. گفتند که تمایل پیدا کردند که در پروژههای خود، از این قرارداد استفاده کنند و به نظرشان راه حل خوبی برای بسیاری از کارفرمایان است که مانند ایشان دغدغههای زیادی دارند و میخواهند با سرعت بیشتر و هزینه کمتر به نتیجه برسند.
تیم حقوقی رکلا، یک مرجع تخصصی تنظیم قرارداد است. شما میتوانید وظیفه تنظیم قرارداد طراحی و ساخت را به ما بسپارید. ضمن آنکه میتوانید درخواست مشاوره حقوقی تلفنی ثبت کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.