زمانی که بازار در شرایط رکود اقتصادی قرار دارد، تعویض یکی از روشهای هوشمندانه برای نقل و انتقال مالکیت اموال است. تعویض به عنوان یک روش برای نقل و انتقال مالکیت اموال منقول و غیر منقول سابقهای دیرینه دارد و از قدیمیترین ایام تاکنون انجام میشود. تعویض از لحاظ لغوی به معنای داد و ستد و مبادله کردن است. در اصطلاح حقوقی، تعویض یک قرارداد قانونی و معتبر است که به واسطه آن، یکی از طرفین، مال خودش را با طرف دیگر مبادله میکند. نمونه قرارداد تعویض ملک نیز یک عقد معتبر و لازم الاجرا است که یکی از طرفین آن میخواهد ملک خودش را با ملک یا دیگر اموال متعلق به طرف دیگر، مبادله کنند.
قرارداد تعویض زمانی تحقق پیدا میکند که توسط انتقال دهنده و انتقال گیرنده ملک امضا شده باشد. طرفین این توافق نامه باید آن را مطابق با شرایط و ضوابط قانونی تنظیم کنند. عدم رعایت برخی از شرایط و ضوابط قانونی باعث باطل و بیاثر شدن این توافق نامه میشود.
در نوشته پیش رو قصد داریم که نکات قانونی مربوط به داد و ستد املاک و نحوه تنظیم توافق نامه مربوط به آن را بررسی کنیم. این قرارداد، یکی از انواع قرارداد معاوضه محسوب میشود و از قواعد مربوط به آن، پیروی میکند.
علاوه براین مقاله، در مقاله دیگری نیز تحت عنوان قرارداد معاوضه ملک ، درباره این شیوه از توافق به تفصیل توضیح دادهایم که مطالعه آن مقاله نیز میتواند اطلاعات مربوط به این معامله را تکمیلتر کند. به شما پیشنهاد میکنیم که آن مقاله را نیز مطالعه کنید.
قانون گذار مواد 465 و 464 قانون مدنی را به تعریف و تعیین شرایط عقد تعویض اختصاص داده است.
با توجه به ماده 464 قانون مدنی، نمونه قرارداد تعویض ملک به وسیله توافق میان انتقال دهنده و انتقال گیرنده تحقق پیدا میکند. هر یک از طرفین قرارداد مربوط به تعویض املاک در ازای مال منقول یا غیر منقولی که به طرف دیگر میدهند از او ما به ازایی دریافت میکند.
عقد بیع نام قانونی، قراردادی است که در هنگام خرید و فروش اموال منقول و غیر منقول تنظیم میشود. شرایط تنظیم و امضای قرارداد بیع در مواد 338 الی 463 قانون مدنی مشخص شده است.
مطابق با ماده 465 قانون مدنی، قرارداد تعویض از شرایط عمومی عقد بیع تبعیت میکند. شرایط اجرای قراردادی که برای تعویض املاک تنظیم شده است به وسیله توافقها و مذاکرات انتقال دهنده و انتقال گیرنده مشخص میشود.
طرفین توافق نامه مربوط به نقل و انتقال مالکیت املاک ، در هنگام تنظیم و امضای آن باید به شرایط و ضوابط آمره قانونی توجه داشته باشند. اهمیت شرایط و ضوابط آمره قانونی به اندازهای است که رعایت نکردن آنها باعث باطل و بیاثر شدن قرارداد مربوط به تعویض املاک میشود. توجه به این قوانین در انجام موضوع قرارداد معاوضه خانه نیز ضروری است.
در ادامه، ارکان قرارداد مربوط به تعویض و مبادله املاک را بررسی میکنیم:
نکته: در عقد تعویض، عوض و معوض اعتباری هستند. به همین دلیل در عقد تعویض نمیتوان به صورت دقیق عوض یا معوض بودن اموالی که با یکدیگر مبادله شدهاند را مشخص کرد.
قرارداد مکتوبی که برای تعویض املاک تنظیم میشود در حکم سندی است که توافق میان طرفین آن را به اثبات میرساند. به همین دلیل باید تمام جزئیات و موضوعات مورد توافق معاوض و متعاوض در قرارداد تعویض مشخص شود. همچنین اگر معاوض و متعاوض با یکدیگر اختلاف پیدا کردند، از طریق استناد به نمونه قرارداد تعویض ملک میتوانند ادعاهای خودشان را به اثبات برسانند. در ادامه موارد و موضوعاتی که در عقد تعویض باید به آنها پرداخته شود را بررسی میکنیم:
قانون گذار برای عقود، برحسب ماهیتی که دارند ویژگیهای مختلفی تعریف کرده است. ویژگیهای یک عقد باعث تمایز احکام و آثار آن با سایر عقود میشود. در ادامه ویژگیهای نمونه قرارداد تعویض ملک را بررسی میکنیم:
امضای نمونه قرارداد تعویض ملک باعث ایجاد تعهداتی برای معاوض و متعاوض میشود. معاوض به موجب امضای این قرارداد متعهد میشود که ملک مورد مبادله را به متعاوض تحویل بدهد. متعاوض نیز به موجب امضای این عقد متعهد میشود که عوض را به معاوض تسلیم کند.
قانون گذار برای طرفین عقود معاوضی حقی به نام حق حبس قرار داده است. طرفین عقود معاوضی به استناد حق حبس میتوانند از اجرای تعهدات خودشان خودداری کنند. در ادامه، موارد حق حبس هر یک از معاوض و متعاوض و شرایط اسقاط آن را بررسی میکنیم:
متعاوض با استناد به حق حبس میتواند تا زمانی که ملک مبادله شده را تحویل نگرفته است از تسلیم عوض آن خودداری کند.
حق حبس متعاوض در موارد زیر ساقط میشود:
معاوض نیز به استناد حق حبس میتواند تا زمانی که عوض را تحویل نگرفته است از تحویل ملک مورد مبادله به متعاوض خودداری کند.
حق حبس معاوض در موارد زیر ساقط میشود:
مطابق با شرایط و ضوابط قانون مدنی، نمونه قرارداد تعویض ملک به محض توافق معاوض و متعاوض و به وسیله اعلام اراده و رضایت آنها تحقق پیدا میکند اما مطابق با قانون ثبت اسناد و املاک، شخصی به عنوان مالک قانونی ملک شناخته میشود که نام او در دفتر ثبت اسناد و املاک به ثبت رسیده باشد. بنابراین، متعاوض در صورتی به عنوان مالک قانونی ملک مورد مبادله شناخته میشود که نام او در دفتر ثبت اسناد و املاک نوشته شده باشد. از طرف دیگر، نام متعاوض هنگامی در دفتر ثبت اسناد و املاک نوشته میشود که طرفین معامله، نمونه قرارداد تعویض ملک را به صورت رسمی و در دفاتر اسناد رسمی تنظیم و امضا کنند.
یک شیوه موثر برای جلوگیری از بروز خسارت و زیان در معاملات مربوط به ملک، این است که فرآیند انجام معامله را با نظارت مشاوران حقوقی و وکلای مجرب انجام دهید. مسلم است که معاملات ملک از جمله مهمترین معاملاتی هستند که هر روزه انجام میشوند زیرا این معاملات با سرمایه اشخاص ارتباط مستقیم دارند و بروز زیان در این معاملات، میتواند برای اشخاص آسیبهای جدی مالی و روانی ایجاد کند. به همین دلیل، در نظر گرفتن جوانب احتیاط، ضروری و واجب است. یک روش کاربردی و آسان برای برقراری ارتباط با مشاوران حقوقی مجرب، استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی است. این نوع خدمات، علاوه بر در دسترس بودن، از نظر اقتصادی نیز، به صرفه هستند.
به همین ترتیب، خدمات تنظیم قرارداد اختصاصی نیز، روشی مطمئن برای تنظیم انواع قراردادهایی است که در نظر دارید. با استفاده از این خدمات، شما میتوانید قراردادی در اختیار داشته باشید که مطابق با میل شما و توافقاتی که میان طرفین مطرح شده است، نوشته شده باشد. همچنین میتوانید از این مساله نیز مطمئن باشید که در نوشتن قرارداد، به تمام نکات قانونی نیز توجه شده است.
قرارداد معاوضه ملک با ملک
برای تعویض یک ملک با ملک دیگر، میتوانید این نمونه قرارداد را با یکدیگر امضا کنید. برای تهیه سریع آن، اینجا بزنید.