قرارداد حواله خودرو یکی از انواع مهم صلح نامه است. در اکثر اوقات، اشخاص، حواله یک خودرو را خریداری میکنند. پس از خرید حواله، به هر علتی تصمیم میگیرند که حواله مربوطه را در ازای دریافت مبلغی بیشتر از مبلغ سفارش خودرو، به شخص خریدار منتقل کنند. دلایل انتقال، میتواند تمایل نداشتن به تحویل خودروی سفارش شده یا حتی به دست آوردن سود باشد. بنابراین میتوان چنین ادعا کرد که امروزه، بسیاری از افراد عادی و حتی دلالان و کارگزاران، از نمونه قرارداد فروش حواله خودرو استفاده میکنند و با دریافت مبلغ مورد توافق، حقوق خود را به شخص خریدار منتقل میکنند.
در ادامه توضیحات بیشتری را در خصوص قرارداد حواله خودرو بیان میکنیم.
هدف از تنظیم قرارداد حواله خودرو چیست؟
قرارداد فروش حواله ماشین، بین مالکان حواله و خریداران خودرو تنظیم میشود. فرض کنید شخصی، برای خرید و تحویل یک دستگاه خودروی صفر کیلومتر اقدام میکند. سپس از خرید خود پشیمان میشود یا به هر علتی، قصد پس گرفتن سرمایه خود را دارد. در این صورت، تنظیم قرارداد حواله خودرو به او پیشنهاد میشود. به هر حال، با وجود اینکه او از خرید پشیمان شده است یا قصد تحویل خودروی سفارشی را ندارد، اما بسیاری از افراد هستند که تمایل دارند خودروی مورد نظر را خریداری کنند.
با استفاده از قرارداد مربوطه، تمام حقوق و اختیاراتی که به صاحب حواله تعلق گرفته است، به شخص خریدار منتقل خواهد شد.منتقل شدن این حقوق و اختیارات، با پرداخت قیمت توافقی به شخص صاحب حواله انجام میشود.
پس از تنظیم این قرارداد و انجام شدن معامله، شخص خریدار میتواند به نمایندگی مربوطه مراجعه کند و در نتیجه، خودروی موضوع قرارداد را به صورت قانونی و به نام خود دریافت کند. مالکیت خودروی اشاره شده نیز، به شخص خریدار تعلق خواهد گرفت.
نمونه قرارداد فروش حواله خودرو و وکالت و صلح!
کسی که حواله را به شخص خریدار منتقل میکند، نمیتواند از هر قراردادی برای منتقل کردن حقوق و اختیارات خود استفاده کند. معمولا معاملات مربوط به حواله با استفاده از صلح نامه امکان پذیر است. حال ممکن است سوالی مطرح شود مبنی بر اینکه آیا میتوان با استفاده از عقد وکالت، حواله را به شخص دیگری منتقل کرد؟
در اکثر اوقات، صادر کنندگان حواله خودرو که شرکتهای خودروسازی هستند، اجازه منتقل کردن حواله از طریق عقد وکالت را به صاحبان حواله نمیدهند. به هر حال در برگ حواله خودرو، مشخصات دقیق صاحب حواله ذکر شده است تا در زمان تعیین شده، خودرو تنها به شخص مالک تحویل داده شود. این اقدام، مقدمه را برای مالکیت و دریافت سند رسمی فراهم میکند.
بنابراین معمولا شرکتهای مربوطه، تنها راه خرید و فروش حواله را تنظیم صلح نامه میدانند مگر اینکه در خود حواله شرط شده باشد که صاحب حواله، به هیچ طریقی نمیتواند برای تحویل حواله به سایر اشخاص اقدام کند.
تسلیم حواله با وجود ممنوعیت!
در صورتی که شرکت، خرید و فروش حواله را با استفاده از هر نوع سند قانونی ممنوع کرده باشد یا اینکه با توجه به توافقات بین شرکت صادر کننده حواله و مالک آن، حق فروش از شخص مالک سلب شده باشد، هر گونه تنظیم عقد همچون عقد صلح و… ممنوع است و در نتیجه، شرکت، معامله انجام شده را به رسمیت نمیشناسد. خریداران طرف قرارداد باید به این نکته مهم توجه داشته باشند تا از هر گونه کلاهبرداری و سوء استفاده سایر اشخاص، دور بمانند.
خریدار قرارداد حواله خودرو چگونه میتواند از جزئیات اخیر مطلع شود؟
اشاره کردیم که پیش از هر چیز، خریداران حواله باید به امکان فروش یا عدم امکان فروش حواله دقت کنند. در صورت غیر ممکن بودن تسلیم حواله، شرکت، خودروی موضوع حواله را به خریدار حواله منتقل نمیکند. اما سوالی که وجود دارد این است که خریدار طرف این قرارداد چگونه میتواند از این جزئیات آگاه شود؟
خریداران باید شرایط حواله مربوطه را به دقت بررسی کنند. علاوه بر این، باید به شرکت صادرکننده حواله یا نمایندگیهای مجاز و قانونی در سطح کشور مراجعه کنند و در مورد امکان فروش و تاثیر قرارداد خرید حواله خودرو ، اطلاعات لازم را کسب کنند.
عدم توجه به موارد ذکر شده و تنظیم قرارداد حواله خودرو
در صورتی که متن قرارداد فروش حواله خودرو بین صاحب حواله و خریدار تنظیم شود، اما خریدار امکان منتقل کردن حواله را بررسی نکند و از جزئیات معامله مطلع نشود، پس از پرداخت مبلغ خودرو به مالک حواله، شخص خریدار نمیتواند برای تحویل گرفتن خودروی مورد نظر اقدام کند. علاوه بر این، مالکیت خودروی مربوطه نیز به او منتقل نخواهد شد.
مبلغ یا ثمن قرارداد حواله خودرو
این بخش از قرارداد حواله خودرو ، به میزان ثمن یا مبلغ مورد معامله اختصاص دارد. مبلغی که مورد توافق طرفین قرارداد، یعنی مالک حواله و خریدار قرار گرفته است و همچنین نحوه پرداخت آن، باید به دقت ذکر شود. علاوه بر این، در صورتی که پرداخت ثمن، به وسیله اسناد تجاری انجام شود، نوشتن مشخصات دقیق این اسناد، ضرورت دارد. به عنوان مثال، اگر خریدار، خودروی موضوع قرارداد حواله خودرو را با استفاده از دو فقره چک خریداری کند، نوشتن مشخصات چک همچون شماره آن، نام بانک صادر کننده و شعبه آن، در متن قرارداد، ضروری است.
شرایط حاکم بر قرارداد حواله خودرو
تعهدات، حقوق، وظایف و مسئولیتهای هر یک از طرفین، به عنوان شرایط قرارداد ذکر میشود. اختیارات مختلف در خصوص فسخ قرارداد، اعتراضات، هر گونه فساد و عیوب احتمالی و… توسط طرفین قرارداد حواله خودرو تعیین خواهد شد و در متن قرارداد نوشته میشود.
حل اختلاف طرفین قرارداد
در قرارداد حواله خودرو دو راه برای حل و فصل اختلافات احتمالی وجود دارد که در ادامه ذکر خواهد شد:
- در صورتی که طرفین، داور مرضی الطرفینی را برای حل و فصل اختلافات خود در نظر گرفته باشند، میتوانند به او مراجعه کنند تا دستور نهایی توسط همین شخص صادر شود. در این صورت، اختلافات برای داور شرح داده میشود و در نهایت، داور به نفع یکی از طرفین رای صادر میکند. بیان این نکته مهم است که طرفین قرارداد حواله خودرو نمیتوانند به تصمیم داور، اعتراضی داشته باشند.
- در صورتی که داور مرضی الطرفین، برای حل و فصل اختلافات بین مالک حواله و خریدار تعیین نشود، هر یک از طرفین، برای حل و فصل اختلافات بین خود میتوانند به دادگاه حقوقی صالح مراجعه کنند. در این صورت، رای دادگاه قابل اعتراض خواهد بود و شخص معترض میتواند در مهلت تعیین شده، تقاضای تجدید نظر داشته باشد.
نسخههای نمونه قرارداد خرید حواله خودرو
معمولا طرفین، قرارداد اشاره شده را حداقل در دو نسخه متحد الشکل تنظیم میکنند. با این وجود، باید به این نکته مهم توجه داشت که محدودیتی در تعداد نسخههای قرارداد وجود نخواهد داشت. به عنوان مثال ممکن است طرفین، قرارداد را در سه نسخه تنظیم کنند و یک نسخه از آن را در اختیار داور مرضی الطرفین قرار دهند.
پیشنهاد ما
شما میتوانید تنظیم قرارداد خود را به ما بسپارید. برای ثبت درخواست تنظیم قرارداد حواله خودرو روی اینجا بزنید.
شما همچنین میتوانید درخواست مشاوره حقوقی تلفنی ثبت کنید. برای این کار، روی لینک قبل بزنید.