بدون شک از دیرباز یکی از دغدغههای اساسی بشر موضوع کسب و کار و اشتغال بوده است. قطعا همه انسانها برای امرار معاش زندگی و کسب درآمد به کار و پول احتیاج دارند. طبیعی است پس از مدتی با توجه به درجه سختی و نوع کار، خستگی به سراغ فرد شاغل بیاید. ممکن است به واسطه حیطه کاری، نوع وظایف و مسئولیتهای محول گردیده به نیروی شاغل، در محیط کار استرسهای زیادی به او تحمیل شوند و در صورتی که این تنشها را کنترل نکنند، امکان دارد فرد شاغل به فرسودگی شغلی دچار شود. فرسودگی شغلی یا همان کارزدگی یکی از اختلالات جدی شغلی است که باید راهحلهای لازم برای پیشگیری و درمان آن توسط شخص شاغل و کارفرما اتخاذ شود.
در این مطلب ضمن تعریف فرسودگی شغلی ، به بررسی علائم، دلایل بروز، روشهای درمان، فرسودگی شغلی در سازمان و روشهای پیشگیری از وقوع آن در یک مجموعه سازمانی خواهیم پرداخت.
این حالت، در اغلب موارد برای اشخاصی که به واسطه انواع قرارداد کار ، استخدام شدهاند ایجاد میشود اما ممکن است برای اشخاصی که به شیوههای دیگری نیز فعالیت میکنند، ایجاد شود.
شاید بسیاری بر این باور باشند که فرسودگی شغلی همان خستگی ناشی از کار است اما این معضل فراتر از این مسائل پیش میرود. خستگی ناشی از کار با استراحت یا مرخصی از بین میرود اما فرسودگی کاری، از خستگی و فشاری حرف میزند که بعد از گذراندن دوره مرخصی نیز، فرد شاغل اشتیاقی به بازگشت به محیط کار خود ندارد. این اختلال علاوه بر خستگی جسمی، به تنش و فشاری اشاره میکند که به طور مداوم در آن شغل، به روح و روان فرد وارد میشود. در واقع به استرس و فشار بیش از حدی که به مرور زمان در محیط کاری به فرد وارد شده و به خوبی مدیریت و کنترل نگردیده است، فرسودگی شغلی میگویند.
معمولا زمانی این پدیده در کار و شغل فرد رخ میدهد که شخص، کار مورد علاقه خود را انتخاب نکرده باشد یا از سمت کارفرما یا مدیران، فشارهای عصبی زیادی به ایشان وارد و منجر به کارزدگی او شده باشد. بعضی از علائم مرتبط با این اختلال عبارتند از:
شاید بسیاری بر این باور باشند که فرسودگی کاری تنها به دلیل مشکلاتی رخ میدهد که احتمال دارد در محیط کار پیش بیاید. در حالی که عوامل دیگری نیز میتوانند در بروز این اتفاق دخیل باشند. به طور کلی عامل فرسودگی شغلی به دو دسته عوامل درونی و بیرونی تقسیم میشود که میتوان آنها را به صورت زیر بررسی کرد:
اگر فرد شاغلی حس کند که دچار فرسودگی کاری شده است، به هیچ وجه نباید آن را نادیده بگیرد و باید برای آن به دنبال راه حل و درمان باشد. در زیر به تعدادی از مواردی که میتوانند در درمان این اختلال موثر باشند، اشاره شده است:
شناسایی عوامل به وجود آورنده فرسودگی شغلی در سازمان به اندازه یافتن راه حل آن دارای اهمیت است. به همین دلیل مدیران میتوانند نسبت به شناسایی عوامل مسبب فرسودگی نیروهای شاغل در سازمان اقدام کنند. از مجموعه اقداماتی که یک مدیر و کارفرما میتواند جهت پیشگیری از این معضل انجام دهد را در ادامه بیان میکنیم.
شاید بسیاری از مردم بر این باور باشند که این مشکل ممکن است فقط برای مشاغلی همچون پزشکی و شاخههای مرتبط با آن اتفاق بیفتد اما در واقع، این معضل تهدیدی برای تمام گروههای شغلی محسوب میشود. تیم رکلا آماده ارائه انواع قراردادهای مرتبط با روابط کاری و انواع قرارداد استخدام است تا کارگر و کارفرما با امضای قرارداد و ثبت آن، دچار مشکلات و بحرانهای ثانویه نشوند. برای تنظیم قرارداد اختصاصی مورد نظر خود نیز، میتوانید درخواستتان را در سایت ثبت کنید.
همچنین مجموعه حقوقی رکلا علاوه بر تنظیم اختصاصی قراردادهای حقوقی شما، آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی نیز است.
قرارداد کار موقت
نسخه کامل قرارداد استخدام را با زدن روی تصویر دریافت کنید.