مبایعه نامه زمین کشاورزی یک سند قانونی، معتبر و لازم الاجرا است که برای خرید و فروش و نقل و انتقال مالکیت اراضی مورد معامله تنظیم میشود. مبایعه نامه در صورتی از اعتبار و سندیت قانونی لازم برخوردار میشود که توسط طرفین معامله تایید و امضا شده باشد. تمامی شرایط مورد توافق طرفین معامله باید در مبایعه نامه قید شود. شرایط اجرای مبایعه نامه به وسیله توافق میان طرفین معامله مشخص میشود. طرفین معامله باید شرایط اجرای نمونه متن مبایعه نامه زمین کشاورزی را با توجه به ضوابط و مقررات قانونی تعیین کنند. این سند قانونی، یکی از انواع مبایعه نامه است.
عدم رعایت برخی شرایط قانونی باعث باطل شدن مبایعه نامه مربوط به نقل و انتقال مالکیت اراضی میشود. در این نوشته قصد داریم که نکات قانونی مربوط به خرید و فروش زمین کشاورزی و شرایط تنظیم و فسخ موافقت نامه مربوط به آن را بررسی کنیم. این مبایعه نامه در واقع برای قرارداد خرید زمین زراعی تنظیم و اجرا میشود. خواندن آن مقاله را نیز به شما پیشنهاد میکنیم.
بَیع نام حقوقی و فقهی موافقت نامهای است که میان طرفین معامله و در هنگام نقل و انتقال مالکیت اموال منقول و غیر منقول تنظیم میشود. شرایط مربوط به تنظیم و امضای قرارداد بیع زمین در مواد 338 الی 463 قانون مدنی مشخص شده است. مطابق با اصول و ضوابط فصل بیع قانون مدنی، نمونه مبایعه نامه فروش زمین کشاورزی در واقع سند مکتوبی است که میان طرفین معامله تنظیم و امضا میشود. بنابراین، طرفین نمونه مبایعه نامه خرید زمین کشاورزی نیز باید آن را مطابق با شرایط و ضوابط مقرر در فصل بیع قانون مدنی تنظیم و امضا کنند.
همانگونه که در مطالب قبلی نیز توضیح دادیم شرایط اجرای نمونه مبایعه نامه خرید زمین کشاورزی به وسیله توافقها و مذاکرات طرفین معامله مشخص میشود. لازم به ذکر است که طرفین معامله باید شرایط اجرای موافقت نامه مربوط به نقل و انتقال اراضی را مطابق با ضوابط و شرایط آمره مقرر در قانون مدنی تنظیم کنند. شرایط و ضوابط آمره فصل بیع قانون مدنی، لازم الاجرا هستند. بنابراین عدم رعایت شرایط و ضوابط آمره فصل بیع قانون مدنی باعث باطل و بیاثر شدن موافقت نامه مربوط به نقل و انتقال اراضی میشود. طرفین معامله میتوانند برخلاف شرایط و ضوابط تکمیلی مقرر در قانون مدنی با یکدیگر توافق کنند. شرایط و ضوابط تکمیلی بیع در صورتی لازم الاجرا هستند که طرفین معامله برخلاف آنها با یکدیگر توافق نکرده باشند.
نمونه فرم مبایعه نامه زمین کشاورزی یک ماهیت حقوقی تَملیکی محسوب میشود. انتقال مالکیت مهمترین اثر ماهیتهای حقوقی تَمیلکی است. مهمترین اثر این موافقت نامه نیز انتقال مالکیت اراضی مورد معامله از انتقال دهنده به انتقال گیرنده است. به محض امضا و تکمیل متن مبایعه نامه فروش زمین کشاورزی ، مالکیت اراضی مورد معامله به انتقال گیرنده منتقل میشود.
الزام به تحویل اراضی مورد معامله از دیگر الزامات قانونی مهم است که در اثر تکمیل و امضای فرم خام مبایعه نامه زمین کشاورزی برای انتقال دهنده ایجاد میشود. انتقال دهنده باید مورد معامله را مطابق با شرایط و ضوابط مقرر در فرم خام مبایعه نامه زمین به انتقال گیرنده تحویل بدهد.
الزام به پرداخت بهای اراضی مورد نظر، از دیگر الزامات قانونی است که به موجب امضای متن مبایعه نامه فروش زمین کشاورزی برای انتقال گیرنده ایجاد میشود. انتقال گیرنده باید بهای اراضی مورد معامله را مطابق با شرایط و تاریخ مقرر در مبایعه نامه به انتقال دهنده پرداخت کند.
مبلغ این مبایعه نامه در واقع همان بهایی است که انتقال گیرنده باید بابت اراضی مورد معامله به انتقال گیرنده پرداخت کند. قانونگذار تعیین بهای اراضی مورد معامله را به اراده انتقال گیرنده و انتقال دهنده واگذار کرده است. بنابراین، انتقال گیرنده و انتقال دهنده با توافق یکدیگر باید بهای اراضی مورد معامله را تعیین کنند.
انتقال گیرنده موظف است که بهای اراضی مورد معامله را به صورت نقدی و هم زمان با تنظیم و امضای مبایعه نامه پرداخت کند اما قانونگذار به طرفین معامله اجازه داده است که در خصوص پرداخت اقساطی و نسیه بهای اراضی نیز با یکدیگر توافق کنند. انتقال گیرنده باید بهای اراضی مورد معامله را مطابق با تاریخ و شرایط مقرر در موافقت نامه مربوط به نقل و انتقال مالکیت آنها پرداخت کند.
در حقوق مدنی 4 روش برای پرداخت بهای اراضی مورد معامله مشخص شده است:
امضا و تکمیل نمونه فرم مبایعه نامه زمین کشاورزی باعث ایجاد تعهداتی قانونی برای طرفین معامله میشود. مهمترین تعهد قانونی انتقال دهنده ، تحویل اراضی مورد معامله به انتقال گیرنده است. پرداخت بهای ارضی مورد معامله نیز مهمترین تعهد قانونی است که به موجب امضای نمونه متن مبایعه نامه زمین کشاورزی برعهده انتقال گیرنده گذاشته میشود.
طرفین معامله میتوانند در خصوص جزئیات مربوط به اجرای نمونه مبایعه نامه زمین کشاورزی نیز با یکدیگر توافق کنند. تعهدات فرعی این موافقت نامه در واقع همان جزئیاتی است که طرفین معامله درباره اجرای آنها با یکدیگر به توافق رسیدهاند.
موضوع تعهدات اصلی و فرعی طرفین معامله میتواند مالی یا غیر مالی باشد. طرفین معامله ملزم به اجرای تمام تعهدات اصلی، فرعی، مالی و غیر مالی مشخص شده در موافقت نامه مربوط به نقل و انتقال مالکیت اراضی مورد معامله هستند.
التزام به معنای پایبندی و متعهد شدن است. وجه التزام، مبلغی است که در مبایعه نامه به عنوان جریمه تعیین میشود. هر یک از طرفین معامله که به تعهدات خودش عمل نکرد باید مبلغ وجه التزام را به عنوان جریمه پرداخت کند.
تعیین وجه التزام در نمونه مبایعه نامه فروش زمین کشاورزی الزامی نیست اما طرفین معامله میتوانند در خصوص تعیین و پرداخت آن با یکدیگر به توافق برسند. اگر طرفین معامله درخصوص پرداخت وجه التزام با یکدیگر به توافق رسیدند باید مبلغ و شرایط پرداخت آن را نیز مشخص کنند. در ادامه شرایط و موارد پرداخت وجه التزام از سوی طرفین معامله را بررسی میکنیم:
انتقال دهنده زمین کشاورزی در موارد زیر ملزم به پرداخت وجه التزام میشود:
انتقال گیرنده نیز در موارد زیر ملزم به پراخت وجه التزام مورد توافق در مبایعه نامه میشود:
برای انجام این معامله و تنظیم مبایعه نامه مروبط به آن، لازم است که از اشخاص متخصص در این حوزه کمک بگیرید تا معامله شما بدون اشکال و به صورت صحیح برقرار شود. تنظیم قرارداد اختصاصی و ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی از جمله خدماتی است که توسط تیم حقوقی رکلا ارائه میشوند. شما با ثبت درخواست و برقراری ارتباط با کارشناسان مجرب، این امکان را دارید که مبایعه نامه مورد نظر خود را در اختیار بگیرید و سوالات و ابهامات ذهنی خود را از کارشناسان جویا شوید.