برق از اکتشافاتی محسوب میشود که باعث ایجاد تغییرات مهمی در زندگی انسانها شده است. در دنیای امروز، استفاده از وسایلی که با نیروی برق کار میکنند، تبدیل به یکی از اجزاء جدایی ناپذیر زندگی انسانها شده است. نمونه قرارداد خرید تضمینی برق (Feed-in tariff)، سیاستی است که باعث توسعه انرژیهای تجدیدپذیر خواهد شد. این قرارداد میان مالک نیروگاههای تجدید پذیر و دولت تنظیم میشود. مالک نیروگاه به واسطه تنظیم این قرارداد، برق تولیدی خود را با قیمت تضمینی به دولت میفروشد. بهایی که دولت بابت خرید تضمینی برق پرداخت میکند با توجه به نوع نیروگاه فروشنده تعیین میشود.
به صورت کلی میتوان گفت که تمام کسانی که انشعاب برق دارند، تا سقف انشعاب خود در واحدهای صنعتی و خانگی میتوانند نیروگاه برق احداث کنند. دارندگان نیروگاه برق خانگی میتوانند برق تولیدی خود را به وزارت نیرو بفروشند. وزارت نیرو نیز تا 800 هزار تومان به ازای هر کیلو وات ساعت برق تولیدی، به دارندگان نیروگاه خانگی پرداخت میکند.
در این نوشته شرایط تنظیم و اجرای قراردادی که به منظور خرید تضمینی برق تنظیم شده است را بررسی میکنیم.
در ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشیم، هر چیزی که مالیت و ارزش اقتصادی دارد، قابل خرید و فروش است. در خصوص قانونی بودن خرید تضمین برق باید بگوییم که انرژی برق نیز یک کالای قابل خرید و فروش محسوب میشود زیرا ارزش اقتصادی دارد. به همین دلیل، قرارداد خرید تضمینی برق eca ، یک قرارداد قانونی و معتبر است. به صورت کلی میتوان گفت ک موضوع این قرارداد، خرید تضمینی برق تجدید پذیر و پاک از مشترکین برق تا سقف انشعاب آنها است.
قانونی بودن نمونه قرارداد خرید تضمینی برق باعث ایجاد تعهداتی برای هر یک از طرفین آن میشود. مهمترین تعهد فروشنده، رعایت تمام مقررات و قوانین مربوط به خرید، تولید و فروش برق است. مهمترین تعهد خریدار نیز پرداخت بهای برق تولیدی براساس نرخها و تعرفههای اعلام شده از سوی وزارت نیرو خواهد بود.
تمام مشترکینی که دارای نیروگاه برق هستند، میتوانند نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی اقدام کنند. دارندگان نیروگاه خورشیدی نیز میتوانند برقی که در این نیروگاه تولید میشود را به صورت تضمینی به شبکه سراسری برق وارد و از این طریق، کسب درآمد کنند.
در همین راستا دولت از سال 1395 تصمیم گرفت که طرحی مبنی بر خرید تضمینی 20 ساله برق از دارندگان نیروگاه خورشیدی را به اجرا بگذارد. هدف دولت از تصویب این طرح، گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در کشور و ورود هر چه بیشتر بخش خصوصی به این صنعت بود.
قرارداد خرید تضمینی برق تجدیدپذیر به منظور خریداری این انرژی تجدیدپذیر از دارندگان نیروگاه خانگی یا صنعتی تنظیم میشود. تنظیم مفاد این قرارداد باید براساس توافق میان خریدار و فروشنده برق و با توجه به مصوبات و بخشنامههای صادره از وزارت نیرو صورت بگیرد.
لازم به ذکر است، این قرارداد باید به نحوی تنظیم شده باشد که تمام موضوعات و شرایط مورد توافق خریدار و فروشنده برق را در بر بگیرد. همچنین باید به این نکته توجه باشیم که این قرارداد در صورتی معتبر است که خریدار و فروشنده برق، آن را با اختیار و اراده کامل امضا کرده باشند.
باید به این نکته توجه داشته باشیم، بهایی که دولت بابت خریداری برق تولیدی از نیروگاههای خانگی و صنعتی پرداخت میکند، با توجه به مصوبات و بخشنامههای صادره از وزارت نیرو تعیین میشود.
نرخ پایه به بهایی میگویند که دولت در ماه اول به ازای خرید هر کیلو وات برق تولیدی به دارنده نیروگاه خانگی یا صنعتی پرداخت میکند. لازم به ذکر است که بهای پرداختی بابت خریداری برق تولیدی با توجه به نرخ تورم و یورو تغییر خواهد کرد.
نکته حایز اهمیت دیگر این است که مقدار نرخ خرید پایه برق به ازای هر کیلو وات با توجه به ظرفیت تولیدی نیروگاه تولیدی و به شرح زیر تعیین میشود:
در ادامه، مراحل تنظیم و اجرای قراردادهای خرید تضمینی برق یا تبدیل انرژی (eca) از نیرگاههای خانگی و صنعتی را بررسی میکنیم:
مهمترین نکاتی که دارندگان نیروگاه خانگی یا صنعتی باید هنگام تنظیم قرارداد خرید تضمینی برق از مولدهای مقیاس کوچک در نظر بگیرند، عبارت است از:
دارنده نیروگاه پس از اتمام مدت اعتبار نمونه قرارداد خرید تضمینی برق میتواند برق تولیدی خود را در داخل کشور و در قالب قرارداد دو جانبه، بورس انرژی، بازار برق یا از هر طریقی دیگری که مورد تایید وزارت نیرو باشد به فروش برساند. لازم به ذکر است که صادرات برق تولیدی به خارج از کشور به اخذ مجوز جداگانه نیاز دارد.
مبایعه نامه ، سندی است که بر توافق میان خریدار و فروشنده دلالت میکند. این سند در صورتی معتبر و موثر است که مطابق با شرایط و ضوابط قانونی تنظیم شده باشد. به همین دلیل، اکیدا به خریداران و فروشندگان توصیه میکنیم که مبایعه نامه را با نظارت و مشورت کارشناسان حقوقی تنظیم کنند.
گروه رکلا با ارائه خدمات تنظیم قرارداد و مشاوره حقوقی تلفنی ، این فرصت را در اختیار خریداران و فروشندگان قرار داده است که مبایعه نامه را به صورت اختصاصی و توسط کارشناسان حقوقی تنظیم کنند.