به طور کلی فوب یا Free on Board، یک اصطلاح مرتبط با حوزه حقوق بین الملل محسوب میشود. این عبارت به معنای حمل تا روی عرشه کشتی است و در عرصه بازرگانی و تجارت کاربرد زیادی دارد. به بیان دیگر فوب، به شرایط بین المللی حاکم بر حمل و نقل انواع کالا از نقطهای به نقطهای دیگر اشاره میکند و بیشتر بر مسئولیتهای ناشی از آسیب وارده بر آنها تمرکز دارد. در این راستا، نمونه قرارداد fob ، قراردادی است که برای چنین جا به جاییهایی تنظیم و منعقد میشود. در این مقاله تلاش داریم که شما را با ماهیت این قرارداد و چهارچوب حاکم بر آن بیشتر آشنا سازیم.
همانطور که بیان شد، فوب در نمونه قرارداد fob ، به شرایط حمل و نقل کالاها از کشوری به کشور دیگر اشاره دارد. هدف اصلی از تنظیم این قرارداد، تعیین مسئولیت خریدار و فروشنده کالا در خصوص آسیبها و خسارات احتمالی وارده بر کالاها است. به موجب این عمل حقوقی بین المللی، کالاها بر روی عرشه کشتی به خریدار آنها انتقال داده میشوند. به بیان دیگر باید اشاره داشت که فوب، یک اصطلاح قراردادی است که فروشنده را ملزم میکند کالا را به کشتی یا بندر تعیین شده توسط خریدار تحویل دهد. در این راستا، کالا با هزینه فروشنده، از طریق یک مسیر مشخص به مقصدی که خریدار تعیین میکند انتقال داده میشود.
به عبارت دیگر، به موجب این قرارداد، این فروشنده است که وظیفه دارد تمامی هزینههای مربوط به انتقال کالا به بندر مورد نظر خریدار برای حمل و نقل را به عهده بگیرد و پرداخت کند. پس از تحویل کالا به بندر مورد نظر خریدار، تمامی هزینههای پس از تحویل کالا به بندر مبدا، بر عهده خریدار قرار خواهد گرفت.
به طور کلی، هزینههایی که برای حمل و نقل کالا از انبار فروشنده به انبار خریدار وجود دارد، به شرح ذیل است:
به موجب نمونه قرارداد fob ، فروشنده کالا تنها پرداخت هزینههای مرتبط با حمل کالا از انبار خود تا بندر مبدا را بر عهده خواهد داشت و سایر هزینهها بر عهده خریدار کالا خواهد بود.
همانطور که در قسمتهای قبلی بیان شد، در این نمونه قرارداد ، ریسک و مسئولیت ضررها و خسارات احتمالی به کالا از فروشنده به خریدار منتقل میشود. در این راستا، تنظیم و انعقاد قرارداد فوب ، برای فعالان بازارهای بین المللی در زمینه تجارت و معاملات انواع کالاهای ظریف یا اقلام با ارزش در معرضِ سرقت، بسیار مفید به فایده است.
توجه داشته باشید که اتاق بازرگانی بین المللی (International Chamber of Commerce) مقرر میکند که تنظیم و انعقاد نمونه قرارداد fob ، فقط برای محمولههایی که از طریق دریا حمل و نقل میشوند قابل اجرا است. در این راستا، برای کالاهایی که به شیوههای دیگری حمل و نقل میشوند، اشخاص قادرند قرارداد FCA را به عنوان یک استاندارد برای جا به جایی کالا از طریق انواع روشهای حمل و نقل مورد نظر قرار دهند.
به طور کلی نمونه قرارداد fob ، دارای انواعی است. در این قسمت، انواع مختلف این قرارداد را مورد بررسی قرار میدهیم:
نمونه قرارداد fob مبدا یا FOB Shipping Point یا FOB Origin، مسئولیت کالاها را در زمان تحویل آنها به کشتی یا بندر، از فروشنده به خریدار منتقل میکند. به عبارت دیگر در این قرارداد، پس از خروج کالا از انبار فروشنده، فروشنده مراحل و فرآیند فروش کالاها را به اتمام میرساند. به این معنا که خریدار، مالک کالاهای خریداری شده میشود و در نتیجه نیز باید هزینههای حمل و نقل را در مسیر انبار خود پرداخت کند و مسئولیت خسارات وارده بر آنها را بر عهده بگیرد.
زیرا در این حالت، مالکیت کالاها نیز در زمان تحویل آنها به کشتی یا بندر مورد نظر توسط فروشنده، به خریدار انتقال داده میشود. بنابراین این منطقی است که فروشنده در برابر آسیبها و خسارات وارده بر کالاها در هنگام حمل و نقل مسئولیت نداشته باشد.
در این نوع قرارداد fob یا Free on Board Destination، مالکیت کالاها در کشور مَقَر خریدار به او منتقل میشود. به بیانی دیگر، در این نوع از روش حمل و نقل کالا، بعد از این که فروشنده کالاها را به کشور مقصد خریدار تحویل داد، خریدار مالکیت آنها را به دست میآورد و به عنوان مالک حقوقی شناخته میشود. در نتیجه فروشنده در زمان انتقال، از نظر قانونی مالک کالاها است و مسئولیت آسیبها و خسارات احتمالی کالا را در طی فرآیند حمل و نقل بر عهده خواهد داشت. با توجه به این موضوع، میتوان بیان داشت که این نوع از قرارداد، منافع خریدار را به نحو بهتری نسبت به نوع قبلی تامین خواهد کرد.
همانطور که بیان شد، انواع قرارداد fob ، به عنوان بخش مهمی از حوزه حقوق بازرگانی و تجارت بین الملل محسوب میشوند. توجه داشته باشید که با توجه به ماهیت بین المللی انواع فوب، شرایط حاکم بر آنها تحت استانداردهای اینکوترمز (Incoterms Standard) تعیین و صادر میشود. استانداردهای اینکوترمز، توسط اتاق بازرگانی بینالمللی (International Chamber of Commerce) مورد قانون گذاری قرار میگیرند. چنین استانداردهایی سبب میشوند که اشخاص بتوانند به صورت راحتتری، معاملات تجاری خود را در سطح بین المللی پیش ببرند.
به موجب این قرارداد، هر یک از خریدار و فروشنده، تعهداتی را بر عهده میگیرند که در این قسمت به آنها اشاره میکنیم: