قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان از انواع قراردادهای مشارکت با موضوع پیمانکاری است. ساخت ساختمان، چه به صورت خانههای ویلایی و چه به صورت مجتمعهای مسکونی- تجاری موضوع مورد علاقه بسیاری از سرمایه گذاران است. معمولاً فرآیند ساخت یک ساختمان، هم نیازمند سرمایه زیاد و هم به همان نسبت، بسیار سودآور و درآمدزا است. به همین دلیل است که بسیاری از سرمایه گذاران و پیمانکاران به این حیطه کاری علاقهمند هستند و در آن فعالیت میکنند.
نمونه قرارداد مشارکت در پیمانکاری یا اگر به طور خاصتر بگوییم؛ نمونه شراکت نامه پیمانکاری ساختمان از مهمترین و پرکاربردترین قراردادهای پیمانکاری است. در ادامه میکوشیم که شراکتنامه پیمانکاری ساختمان را به شما معرفی کنیم.
فرم قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان قراردادی برای سرمایه گذاری در ساختمان و ساختمان سازی است. در این قرارداد یک یا چند مالک و پیمانکار حضور دارند که بنا به توافق با یکدیگر، اقدام به احداث یک ساختمان یا مجتمع تجاری – مسکونی میکنند. ساختمان مورد نظر در متن قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان میتواند یک ساختمان اداری، یک ویلا، یک مجتمع مسکونی، یک واحد درمانی یا هر نوع بنای دیگری که جز گروه ساختمان قرار میگیرد، باشد. این قرارداد میان طرفین قرارداد تنظیم میشود. در عمل هر دو طرف قرارداد یک هدف را دنبال میکنند که همان ساختمان است.
نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان آن قراردادی است که به این منظور میان طرفین قرارداد تنظیم میشود و به امضای طرفین میرسد. در متن قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان درباره تمامی مواردی که در پیمانکاری ساختمان مورد توجه قرار میگیرد، صحبت شده است. هر چیزی که مربوط به پیمان و قول و قرار طرفین قرارداد و توافقات و قانون کار و حقوق طرفین باشد در شراکتنامه پیمانکاری ساختمان آورده میشود. در ادامه، درباره نحوه نوشتن و محتوای این قرارداد بیشتر توضیح خواهیم داد.
در عنوان قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان از دو کلمه مشارکت و پیمانکاری در کنار یکدیگر استفاده شده است. به ظاهر هم مشخص است که میان این دو کلمه تفاوتهای وجود دارد. اما گاهی مشارکتی همراه با پیمانکاری است. به این شکل که مالک با خود پیمانکار شریک میشود. برای مثال یک پروژه را به او میسپارد و در ازای پرداخت هزینه پیمانکاری، پیمانکار را شریک پروژه میکند. یا برعکس پیمانکاری با سرمایه داری به توافق میرسد که پرداخت هزینهها با سرمایه گذار باشد و عملی کردن پیمانکاری ساختمان و به اتمام رساندن پروژه به عهده پیمانکار باشد و در این همکاری با هم شریک شوند.
در اینجا، هم بحث پیمانکاری و هم شراکت مطرح است. پیشنهاد ما این است که از هر بخش که زمینهایتر است برای عنوان اصلی استفاده شود. اما در کلام و در میان صحبتهای معمول این عنوان بیشتر در دهانها چرخیده است. ما نیز در این مقاله از عنوان نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان نام میبریم که برای همه مشخصتر و شناخته شدهتر باشد.
از آنجایی که ساختمان و پیمانکاری ساختمان، کاری بسیار پرهزینه است، افراد پیش از عقد هرقراردادی لازم میدانند از اعتبار و کارایی آن مطمئن شوند. در جواب به این سوال که آیا نمونه شراکت نامه پیمانکاری ساختمان معتبر است یا نه، میتوانیم به ماده 10 قانون مدنی اشاره کنیم. ماده 10 قانون مدنی میگوید:
«قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد (امضا) نمودهاند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.»
بنابراین و بنا به این ماده، قانون مدنی حق تنظیم و عقد شراکتنامه پیمانکاری ساختمان را به شرط رعایت قانون میدهد و میتوانیم بگوییم که نمونه قرارداد مشارکت در پیمانکاری با توجه به قانون مدنی تنظیم شده است. قراردادهایی که بر اساس قانون مدنی نوشته میشوند لازم الاجرا و غیر قابل خروج هستند. همین نکته نیز دلیل محکمی برای معتبر بودن فرم قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان است. با این دلایل میتوانیم با خیال آسودهای به تنظیم نمونه شراکت نامه پیمانکاری ساختمان فکر کنیم و مطمئن باشیم که برای کارمان از قرارداد محکمی استفاده میکنیم. همچنین با تنظیم و عقد شراکتنامه پیمانکاری ساختمان ، سند معتبر و قانونی در اختیارمان است که در مواقع اضطراری میتواند بسیار کمک کننده باشد و حقوق شما را اثبات کند.
نمونه قرارداد مشارکت در پیمانکاری از زمان عقد آن تا زمان اتمام پروژه و رونمایی و بهره برداری نهایی دارای مراحلی است. در ادامه به صورت تیتر وار درباره این مراحل توضیحاتی میدهیم. این مراحل یا به صورت خودکار یا به اجبار قانونی، عملی میشوند.
نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان را میتوانیم به انواع مختلفی تقسیم کنیم که هرکدام میتوانند از قراردادهای بسیار کاربری باشند. از جمله انواع نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان میتوانیم به مشارکت عادی، مشارکت سهامی، مشارکت تهاتری، مشارکت تکمیلی و مشارکت معاوضه ای اشاره کنیم. در ادامه هر کدام را به صورت مختصر توضیح میدهیم.
در نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان طرفین قرارداد به ویژه پیمانکار تعهداتی دارند که باید به آن عمل کنند. به محض امضای قرارداد، انجام این تعهدات لازم و ضروری میشود. در ادامه به چند مورد از مهمترینهای آنها اشاره میکنیم.
غیر از موارد گفته شده در بالا، با توجه به نوع قرارداد و توافقی که میان طرفین نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان برقرار میشود، تعهدات دیگری نیز اضافه خواهد شد.
در نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان حق پیش فروش وجود ندارد. مگر آنکه در قرارداد این حق به شرکا داده شده باشد. اگر خارج از قرارداد، پیمانکار، یا شریک دیگر ساختمان را پیش فروش کند، کار او غیر قانونی است و میشود از او شکایت کرد و قرارداد فسخ شود.
با آنکه از نظر قانونی، حق پیش فروش وجود ندارد، اما برای اطمینان بیشتر میتوانید در قرارداد به آن اشاره کنید و حق پیش فروش را از طرفین قرارداد بگیرید.
این که قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان در چه منطقه و شهری و در میان چه اشخاصی برقرار شود یا ساخت چه نوع ساختمانی مد نظر باشد، حق مشارکت را کمی متغیر میکند. اما به صورت کلی اگر بخواهیم عرف مشارکت را بیان کنیم میتوانیم به حالتهایی اشاره کنیم. در ادامه از آنها صحبت میکنیم:
حق مشارکت 50-50: این نوع سهام بندی بین مالک و سازنده وقتی لحاظ میشود که میانگین قیمت هر متر مربع آپارتمان در منطقه زمین موضوع مشارکت، برابر یا کمتر از 4 میلیون و 500 هزار تومان باشد.
45-55 به نفع یک طرف قرارداد تا 60 درصد: در صورتی که میانگین قیمت هر متر مربع از آپارتمان در منطقه زمین موضوع نمونه قرارداد سرمایه گذاری در ساخت ساختمان بین 4 میلیون و 500 هزار تومان تا 5 میلیون و 500 هزار تومان باشد، عرف مشارکت برابر با 45 درصد در مقابل 55 درصد به نفع مالک است. البته این عرف مشارکت در ساخت میتواند تا 60 درصد به نفع مالک تغییر کند.
40-60 همراه با بلاعوض: کمی قبلتر گفتیم که در شرایطی، اجاره خانه مالک باید توسط پیمانکار پرداخت شود. این بلاعوض برای پرداخت همین هزینه است. فرمول محاسبه بلاعوض در نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان بر اساس اختصاص 1 میلیون تومان بهازای هر متر مربع از مساحت ساختمان فرسوده محاسبه میشود. این فرمول محاسبه بلاعوض در نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان مربوط به منطقهای است که میانگین قیمت هرمتر مربع آپارتمان نوساز در آن، بیشتر از 5 میلیون و 600 هزار تومان باشد.
برای نمونه قرارداد سرمایه گذاری در ساختمان تعرفه خاصی تعیین نشده است. حق کمیسیون با توجه به توافق طرفین و تعرفه اتحادیه املاک مشخص میشود.
در نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان مدت قرارداد تعیین کننده و مهم است. ساختمان باید در بازه زمانی مشخص شده به اتمام برسد. اما اگر اینطور نشد، پیمانکار موظف است آن را به پایان برساند. البته بابت این تاخیر نیز میتوان طبق ضمانت اجرایی قرارداد عمل کند.
پیمانکار موظف است که ساختمان را کامل کند. اگر این کار صورت نگرفت، مالک یا شریک دیگر، او را به انجام تعهداتش اجبار میکند. این اجبار به وسیله حکم دادگاه است. برای این کار مالک باید دادخواست عدم انجام تعهد را به دادگاه تسلیم کند و بتواند ثابت کند که پیمانکار، تعهداتش را انجام نداده است. اگر در دادگاه ثابت شود، مالک میتواند قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان را فسخ کند و خسارت بگیرد. پیمانکار نیز موظف میشود که تعهدات عقب افتاده خود را انجام دهد.
همانطور که قبلتر گفتیم فسخ قرارداد ممکن نیست مگر زمانی که در متن قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان این حق به طرفین داده شده باشد. برای دادن حق فسخ نیز، بخشی در قرارداد اضافه میشود و در آن به مواردی که موجب فسخ قرارداد میشود، اشاره میکنیم.
پیشتر گفتیم که ممکن است پیمانکار به تعهدات خود عمل نکند و در بازه زمانی قرارداد، ساختمان را تمام نکند. طبق قانون، مالک میتواند درخواست فسخ بدهد و خسارت بگیرد. ممکن است شرایطی پیش بیاید که ملک همسایه دچار ضرر و زیان شود. اگر همسایه خسارت خود را از مالک بخواهد، پیمانکار موظف است آن خسارت را به مالک بپردازد.
از اقدامات دوراندیشانه در خصوص نوشتن متن قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان ، انتخاب داور برای این قرارداد یا شرح دقیق شروط فسخ قرارداد است. در مذاکرات ابتدایی و پیش از آنکه قرارداد را امضا کنید، حتما در نظر داشته باشید که در خصوص شرایط فسخ قرارداد با شرکای خود گفتگو داشته باشید. در ادامه، لازم است که تمام توافقات طرفین در خصوص این موضوع را به صورت مکتوب در متن قرارداد بنویسید. از اقدامات موثر دیگر، انتخاب یک داور یا حکم برای قرارداد است. این شخص (داور) در واقع مرجع حل اختلافات قراردادی شما خواهد بود و در صورت بروز مشکل یا اختلاف، میتوانید به او رجوع کنید تا میان شما حکم دهد.
اگر شروط مشخصی در خصوص به اتمام رساندن قرارداد تعیین نکرده باشید یا داوری از جانب طرفین تعیین نشده باشد، شرکا میتوانند با یکدیگر توافق کنند. به این صورت که با محاسبه هزینهها و سرمایه هر شخص، سهم او را بپردازند یا به همان میزان، او را در مالکیت ساختمان شریک کنند.
این بخش مربوط به شخصی است که حق فسخ قرارداد را داشته است. اگر حق فسخ را داشته باشید، باید چند مرحله را برای فسخ طی کنید.
در اینباره در ماده 13 قانون دادرسی مدنی ، اشاره شده است که شخص میتواند این دادخواست را به دادگاهی که قرارداد در حوزه آن تنظیم و امضاء شده است تقدیم کند.
خیر!
برای فسخ نمونه قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان نیازی به حضور وکیل پایه یک دادگستری نیست و مشاوران حقوقی نیز میتوانند به شما کمک کنند. البته پیشنهاد این است که به دلیل سرمایه و هزینه نقدی که برای قرارداد صرف شده است، حتما از مشاوارن حقوقی استفاده کنید.
احتمال به وجود آمدن اختلاف و مشکل در قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان وجود دارد. به هرحال ممکن است اختلافاتی پیش بیاید و طرفین در انجام تعهدات خود کوتاهی کرده باشند. در ابتدا پیشنهاد میکنیم که در متن قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان با ریزبینی و دقت، درباره بسیاری از موارد توضیح داده شود. باید شرایط و احتمالات مختلف در نظر گرفته شوند و درباره آنها در قرارداد توضیح داده شود. این کار احتمال بروز اختلاف را تا میزان زیادی کاهش میدهد. از جمله مواردی که درباره آنها باید توضیحات مفصلی در فرم قرارداد مشارکت پیمانکاری ساختمان داده شود عبارت است از:
اختلاف در قراردادها با مراجعه به داوری یا دادگاه حل و فصل میشود. اما فرایند رسیدگی دادگاه طولانی است. اگر در متن قرارداد، داور یا داورانی تعیین شده باشند، در صورت بروز اختلاف میتوان به آنها مراجعه کرد. در این زمان، اختلاف به وسیله داوری رسیدگی میشود.
ماده 455 قانون آیین دادرسی مدنی حق تعیین داور را به طرفین داده است.
بنا به قانون، طرفین قرارداد میتوانند پیش از قرارداد یا بعد از بروز اختلاف، داوری را انتخاب کنند که میان آنها رای بدهد. اگر در متن قرارداد، داوری را انتخاب کردهاید، پیشنهاد میکنیم که داور با دستخط خود اعلام کند که داوری این قرارداد را قبول کرده است و زیر آن را امضاء کند.
قدرالسهم شهرداری در نمونه شراکت نامه پیمانکاری ساختمان مطابق ماده 101 قانون شهرداریها است. براساس تبصره 3 این ماده، در زمینهای بیشتر از 500 متر مربع که سند شش دانگ دارند، شهرداری موظف است تا سقف 25 درصد از زمین باقی مانده را برای معابر و خیابانها تملک کند. شهرداری مجاز است پس از توافق با مالک زمین، قدرالسهم زمین را مطابق نظر کارشناس دادگستری محاسبه کند و این مبلغ از صاحب زمین دریافت شود. مطابق تبصره 4 آن ماده قانونی نیز، قدرالسهم شهرداری از زمین، در مالکیت آن سازمان است و در این مورد، هیچ مبلغی از سوی شهرداری پرداخت نخواهد شد.
زمینهای کمتر از 500 متر، مشمول تبصره 3 مادۀ 101 نیست.
تیم حقوقی رکلا، قرارداد مشارکت در ساخت را تنظیم کرده است. شما میتوانید این نمونه قرارداد را در بخش نمونه قرارداد رکلا جستجو و تهیه کنید.
همچنین اگر قصد تنظیم قرارداد مشارکت اختصاصی دارید، پیشنهاد میکنیم مسئولیت تنظیم قرارداد را به تیم حقوقی رکلا بسپارید. برای این منظور روی لینکی که پیشتر مشخص شد بزنید و درخواستتان را ثبت کنید.
برای دریافت خدمات مشاوره نیز، لازم است که به صفحه مشاوره حقوقی تلفنی وارد شوید.
قرارداد مشارکت در ساخت و ساز
برای دریافت و دانلود یک نمونه کامل از قرارداد مشارکت ساخت و ساز، اینجا بزنید.