مزاحمت همسایه موضوعی است که از گذشتههای دور در بین مردم رایج بوده است. تفاوت فرهنگها، جمعیت خانوادهها، سروصدا، رفتوآمدهای مکرر، فعالیتها و شغلهای خارج از عرف همسایه، از عواملی است که مردم همواره از همسایه خود ناراضی بودهاند. مدارا و مهربانی با همسایه از مواردی است که در دین و فرهنگ جامعه ما بسیار به آن سفارش شده است. قانونگذار ما به جهت حمایت از حقوق افراد جامعه با همسایه مزاحم برخورد میکند. ممکن است همسایهای باشد که با رفتار خود، موجب مزاحمت برای شما شود، اگر تذکر و صحبت با او فایدهای نداشته باشد، شما میتوانید برای رفع این مزاحمت، از راهکار قانونی استفاده کنید. ممکن است مزاحمت همسایه به وسیله صدای حیوان خانگی او یا آزار و اذیت و آسیب به ساختمان شما باشد. در این حالت میتوانید علیه او در دادگاه صالح شکایت کنید. سپس با تنظیم لایحه مزاحمت همسایه و بیان مشکلات و مزاحمتهایی که برای شما ایجاد شده است، از قاضی بخواهید با همسایه مزاحم برخورد قانونی کند.
لایحه مزاحمت همسایه در مواقعی کاربرد دارد که همسایه با تذکر، مدارا و صحبت، مزاحمتهای خود را کاهش نمیدهد. وقتی این تذکرها تأثیری در نحوه رفتار و کاهش مزاحمت ایجاد نمیکند، میتوانید علیه همسایه مزاحم، لایحه تنظیم کنید. در لایحه مزاحمت همسایه باید تمام مواردی که موجب نارضایتی و سلب آرامش شما شده است را بنویسید. مثلاً در مواقعی که مزاحمت همسایه به علت دعوای همیشگی زن و شوهر و اعضای خانواده آنها است میتوانید علیه آنها شکایت کنید و این موارد را در لایحه مزاحمت همسایه بنویسید.
گاهی مواقع ممکن است همسایهای به علت سروصدای تعمیر یا ساخت خانه از شما شاکی شود. در این شرایط، راهکار این مزاحمتها، شکایت در دادگاه صالح و تنظیم لایحه مزاحمت همسایه است. قاضی پس از مطالعه محتوای لایحه مزاحمت همسایه و بررسی دلایل، مدارک و شواهد، حکم خود را صادر میکند.
زمانی که شخصی به علت مزاحمت، آزار و اذیت همسایه، چارهای جز طرح شکایت در دادگاه پیدا نمیکند؛ لایحه مزاحمت همسایه تنظیم میشود. آزار همسایه موجب نارضایتی و ناراحتی سایر همسایهها میشود. در سالهای اخیر، زندگی آپارتمان نشینی باعث افزایش شکایت همسایهها از هم شده است. عدم رعایت فرهنگ و شرایط آپارتمان نشینی باعث بروز اختلافات بین همسایهها میشود. گاهی همسایهها در آپارتمانها حیواناتی را نگهداری میکنند که شرایط زندگی این حیوانات مناسب طبیعت است. صدای حیوانات یا خطرات آنها برای سلامتی و بهداشت انسان، میتواند باعث نارضایتی و شکایت همسایهها شود. در مواقعی هم به علت اعتیاد، مصرف آشکار یا خرید و فروش مواد مخدر توسط همسایه، برای سایر همسایهها نارضایتی ایجاد میشود. در این موارد، پس از طرح شکایت، با تنظیم لایحه مزاحمت همسایه ، درباره شرایط ساختمان و موارد مزاحمت، توضیحات تکمیلی را بنویسید. قاضی پرونده با بررسی دلایل و مدارک و مطالعه محتوای لایحه مزاحمت همسایه حکم مناسب را صادر میکند.
شخصی که علیه همسایه خود شکایت میکند، باید برای اثبات این ادعا دلایل و مدارک کافی به دادگاه ارائه دهد. مثلاً اگر همسایه با اقدامات خود موجب ورود آسیب به ساختمان یا خودروی او شده است، میتواند با ارائه دلایل و مدارک و ارائه نظر کارشناسی ادعای خود را ثابت کند. شهادت شهود یکی از بهترین موارد اثبات مزاحمت همسایه است. زیرا در مواقعی که همسایهای برای دیگران مزاحمت ایجاد میکند، معمولاً سایر همسایهها نیز از این موضوع مطلع میشوند. به این منظور، شاکی میتواند با معرفی شهود خود به دادگاه، ادعای خود را ثابت کند. تهیه و تنظیم استشهادیه نیز از موارد دیگر اثبات این ادعا است. قاضی با بررسی دلایل و مدارک، پس از شنیدن شهادت شهود، حکم خود را صادر میکند.
در این بخش، مادههای قانونی مناسب برای این لایحه را بررسی میکنیم. شما میتوانید با توجه به شرایط خود، از مادههای قانونی زیر استفاده کنید.
مطابق این ماده، اگر کسی با هیاهو و جنجال یا حرکات غیرمتعارف خود موجب از بین رفتن آرامش و آسایش و اخلال در نظم عمومی شود یا مردم را از کسب و کار بازدارد به حبس از ۳ ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
با توجه به این ماده از قانون مجازات اسلامی اگر همسایهای با مزاحمت، موجب سلب آرامش سایرین شود یا با عملکرد خود، باعث شود که مردم از کسب و کار محروم شوند، به حبس و شلاق محکوم میشود. برای مثال، همسایهای که در ساعات استراحت سایر همسایهها با ایجاد جنجال، باعث از بین رفتن آرامش آنها میشود، مرتکب جرم مزاحمت همسایه شده است. در این حالت همسایه متضرر میتواند علیه او شکایت کند.
با توجه به این ماده، هیچکس نمیتواند در ملک خود تصرفی کند که باعث ضرر به همسایه شود. مثلاً اگر همسایهای با ساخت یک استخر در خانه خود موجب تخریب و صدمه به ساختمان همسایه شده است، این کار مطابق قانون مدنی ممنوع است.
هیچکس نمیتواند از دیوار خانه خود در خانه همسایه دری باز کند، حتی اگر دیوار ملک، مختص به خانه خودش باشد. با توجه به این ماده، اگر کسی در خانه همسایه پنجره یا دری باز کند، این عمل ممنوع و مصداق بارز ایجاد مزاحمت برای همسایه است و مطابق قانون با او برخورد میشود.
مطابق این ماده، گذاشتن میز و صندلی و نگهداری حیوانات در قسمتهایی از ساختمان که مشترک محسوب میشود، ممنوع است و نباید در این مورد، حق انحصاری یک یا چند همسایه قائل شد.
یکی از خدمات بسیار مهم ما، مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل است. شما میتوانید از این خدمات استفاده کنید. ضمن آنکه میتوانید درخواست تنظیم لایحه ثبت کنید تا پس از بررسی درخواست، با شما تماس بگیریم.
ثبت نظر یا سوال
دیدگاه ها
سمیه زیبا
قانعی
ام البنین بهرامی
م سمیعی
رضا بهبهانی
شریفزاده